Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się do was o wyborze głośnika wysokotonowego. Chciałbym spróbować wymiany tweetera Dayton dc28 na wstege Foutunek neo DC3.0.Pytanie czy ten Foutunek może być lepszy od daytona dc28?.Obecnie gram na tym Daytonie ale moje preferencje są takie że jest mało detaliczny ,gra wyraźnie ocieplonym dźwiękiem i jest stosunkowo niska skuteczność. Czy mogę się spodziewać że ten Foutunek poprawi te aspekty i w ogólnym pojęciu brzmienia jest lepszy,czy już ktoś miał porównanie lub zmieniał tego Daytona na coś co wyraźnie jest lepsze?

Fountek znany m. in. z Monitor Audio Gold, więc cenowo wysoka półka, gra bardzo czysto, szczegółowość to mocny punkt, nic nie zaokrągla, trochę technicznie. Dla mnie zbyt trchnicznie w MA, ale na pewno kwestia też aplikacji głośnika. 

Sama zmiana głośnika to "czubek góry lodowej " jak wcześniej pisał kolega trzeba przerobić zwrotnice, pomierzyć od nowa kolumnę . Nie każdy głośnik będzie nadawał się do modyfikacji w danym układzie.  Tu jest potrzebna duża wiedza i doświadczenie. 

Zmienić głośniki w kolumnie to nie jest tak jak np. podłączyć inne kolumny do wzmacniacza czy zamienić kable IC czy głośnikowe .

Edytowane przez bogus18

Zwrotnica jest już ustawiona pod głośnik 8ohm bo takie są foutunek jak Dayton, który obecnie już gra .Co jedynie to jaki charakter będzie i czy trzeba będzie go tłumnikiem poprawić.A pytanie dalej aktualne.

Godzinę temu, zbyniu 360 napisał:

Zwrotnica jest już ustawiona pod głośnik 8ohm bo takie są foutunek jak Dayton, który obecnie już gra .Co jedynie to jaki charakter będzie i czy trzeba będzie go tłumnikiem poprawić.A pytanie dalej aktualne.

🙂 to tak nie działa kolego. Zmieniając tweeter, musisz wykonać nowe pomiary i filtry. Często również dla midwoofera, czy głośnika średniotonowego, z którym współpracuje tweeter.

1 godzinę temu, zbyniu 360 napisał:

Zwrotnica jest już ustawiona pod głośnik 8ohm

To nie zarowki w lampie 😉 to jest znacznie bardziej skomplikowane niz sobie wymysliles 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

13 godzin temu, zbyniu 360 napisał:

Porada taka który jest lepszy z tych wyżej dwóch wymienionych .Może i tej technicznosci mi brakuje bo raczej znudził mi się ten Dayton. 

No nie ulega wątpliwości że ten Fountek zrobi spore wrażenie czystością i szczegółowością, nie jest drażniący i nie słychać tych pików jak często bywa na metalowych kopułkach. Ale trochę dźwięk i tak zrobi się sterylniejszy od tego co masz i będzie podatny dużo bardziej na jakość nagrań. Kopułka tekstylna gra bardziej miękko i daje więcej powietrza, dodaje jakby krenowej mgiełki w mniejszym lub większym stopniu. Tu tego nie będzie. 

Edytowane przez don111

No i tak bym chciał bo gra cały system a tego ciepełka mam w moim odczuciu za bardzo bardzo dużo. Myślę że wtedy też ono będzie ale już bardziej odpowiednio.Gram na lampie i na ciepłych kabelkach, źródło też dodaje dużo ciepła bo też jest na lampach,jest tu stanowczo za dużo. W dobrym dostrojeniu pomoże mi mój bardzo serdeczny kolega z forum Audioburak on dużo wie o moich kolumnach i zmodyfikowanej zwrotnicy głośnikowej, także jakoś  go tam dopracujemy z jego pomocą.

Istota sprawy aby go kupić bo obecnie ciężko a myślę że dobry kierunek idę no trzeba próbować bo inaczej nikt ci ich nie pożyczy trzeba kupić I liczyć że będzie dobrze. 

Analizowałem czemu wstega bo jest bardziej wielokierunkowa pomieszczenie nie duże a kolumny blisko ścian bocznych i potrzebuje więcej przestrzenosci detali szczegółów bo to mój gust muzyczny aby muzyka miała lepszą przestrzenosci i detali szczegółów a to może dać chyba ten Foutunek. No i przeskok na już lepszy tweeter. To i jakość dźwięku będzie chyba lepszą, chyba że się tu mocno mylę bo nie Słuchałem w moim systemie czy w moich kolumnach jak wypadnie ten Foutunek. Powinno być dobrze bo to duża ingerencja w kolumnach za co najwięcej w brzmieniu zmieniają kolumny a reszta też ważna ale wszystko już brałem pod uwagę. Każdy aspekt układanki systemu akustyki preferencji itd.

11 godzin temu, rafa napisał:

To nie zarowki w lampie 😉 to jest znacznie bardziej skomplikowane niz sobie wymysliles 

Będę stroił zwrotnicę wiem to obowiązek nic na pałe i dużo odsłuchy korekta aż to dobrze zagra. 

Sam będę dobierał za pomocą szczegółowych analiz bo bardzo dobrze znam kolumny moje i też korygowałem i uwierz gra do już dobrze ale szukam trochę korekty ochłodzenia .No jak już tak się pytasz czy zdalnie no trudne do będzie jak krew z nosa ale nawet jak mi to zajmnie 3 lata .A przyjacielowi audioburakowi kupię w nagrodę za pomoc bo on jest najlepszy i zna moje kolumny bardzo dobrze myślę że powinno się udać ale nie odrazu metodą częstych odsłuchów i strojenia.

Wiem na pewno że to wartośćowy głośnik i na miliard będzie to co chcę uzyskać tylko dużo czasu na to będzie potrzebne. I tu już poprzestanę na poprawie tych kolumn bo już nic więcej nie da się w nich zrobić zmiana midwoferze nie ma możliwości ogranicza frezy a zamienikow lepszych nie ma nie do tej obudowy a nie będę zmieniał całych kolumn. 

Bo reszta pasma mi odpowiada. 

Głośniki grają od danej częstotliwości w danych technicznych i trzeba policzyć jakoś podział. No dlatego będę potrzebował mentora.

Są programy do symulacji. 

22 minuty temu, zbyniu 360 napisał:

Są programy do symulacji. 

tylko musisz tam zaczytać pomiary kolumn,każda inna obudowa to inny wynik pomiarów i inne filtry,lepiej poszukać gotowego projektu,może jest coś gotowego na głośnikach,które będą użyte w kolumnach

Godzinę temu, zbyniu 360 napisał:

Analizowałem czemu wstega bo jest bardziej wielokierunkowa pomieszczenie nie duże a kolumny blisko ścian bocznych i potrzebuje więcej przestrzenosci detali szczegółów bo to mój gust muzyczny aby muzyka miała lepszą przestrzenosci i detali szczegółów a to może dać chyba ten Foutunek. No i przeskok na już lepszy tweeter. To i jakość dźwięku będzie chyba lepszą, chyba że się tu mocno mylę bo nie Słuchałem w moim systemie czy w moich kolumnach jak wypadnie ten Foutunek. Powinno być dobrze bo to duża ingerencja w kolumnach za co najwięcej w brzmieniu zmieniają kolumny a reszta też ważna ale wszystko już brałem pod uwagę. Każdy aspekt układanki systemu akustyki preferencji itd.

Jest dokładnie na odwrót. Głośniki wstęgowe mają gorsze charakterystyki kierunkowe od kopułek. Jesli chcesz szerokiego promieniowania, delikatności i większej ilości detali, to aluminiowa kopułka Bliesma będzie lepszym wyborem.