Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto instalować kolumny kanałów surround back w systemie Dolby True-HD ???

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam ten temat gdyż interesuje mnie dodanie tylnych kanałów w moim skromnym kinie domowym które opiera się na systemie 5.1 od B&W, amplitunera Denon 4810 oraz Blu ray Sony X800mk2

Z racji tego że nie wiem czy w tych kanałach coś się dzieje zwracam sie z prośbą o informację na ten temat do was starych wyjadaczy kin😎 ale tylko tych co mają owe kanały w swoich instalacjach😉

Jeżeli jest warto zainwestować w te kanały to wpadły mi w oko B&W CDM-SNT płaskie kolumny in wall które idealnie by pasowały do regału którego zamówiłem na swoją kolekcję filmów z tym że chciałbym je zainstalować w lini frontów czyli patrząc na kanapę to na jej skrajach 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli tam gdzie te moje ala kolumny narysowane, regały natomiast będą takie: 

Ukryta Zawartość

Mierząc od kolumny tz wysokotonówki do uszu wyjdzie 140 cm tak że nie jest to może zbyt daleko ale być może jest to warte rozpatrzenia i przemyślenia. 

Oczywiście kanały surround zostaną wtedy przesunięte do przodu na boczne ściany ale tylko wtedy gdy to będzie warte instalacji surround back. 

W planach mam też zrobienie takiej ala komody z kantówek na wysokość 80 cm x głębokości 50 cm oraz długość około 200-250 cm i wypchania tego wełną i obić to materiałem welurowym a z góry dać blat by można było coś postawić, kolega @xajas może coś podpowie czy warto takie ustrojstwo budować😉 

a było by to tutaj zainstalowane za kanapą

IMG_1427.thumb.jpeg.f8f48988c7b64fac1268cb660072b07d.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie potrzebuję pomocy zadufanych użytkowników w sobie, wziąłem stare 50 letnie Brauny 715 i podłaczyłem jako 6 i 7 kanał czyli wykorzystałem je jako surround back w swoim systemie. 

Już wiem co mam zrobić. 

Podziękuję grzecznie tym co zaglądali a wiem kto tutaj wchodził w ten temat bo jestem z osób siedzących na forum praktycznie 24/7 dni w tygodniu. 

elo wam

Aha no i żeby nie było że bujam w obłokach to trzeba wam to udowodnić bo inaczej nie uwierzycie!!! 🤣🤣🤣

Ukryta Zawartość

Mam dwie pary Braun L715 używanych w systemie Quadro z amplitunerem Kenwood Eleven w drugim pomieszczeniu... 

Ukryta Zawartość

Też miałem podobną zagwostkę, czyli za mały pokój (tylne surroundy 1.5 m od głowy) i rozwiązałem problem: kanapa metr do przodu tak, że istniejące surrroundy są „bardziej z tyłu” no i skręciłem bardziej fronty, żeby stykało. Na pocieszenie zainwestowałem w procesor Atmosa i głośniki w sufit i jest rewelacja😀

Na ulicy mówią , że 7.1 ma sens od 30m2 pokój i chyba się z tym zgodzę🤷‍♂️

Mój pokój ma 5x4 i sprzęt stoi na dłuższej ścianie, obecnie surround w systemie 5.1 mam oddalone na 2,30 metra od odsłuchu, surround back wychodzi 140 cm gdybym zainstalował CDM SNT które już kupiłem i dotrą do mnie za kilka dni. W między czasie kupiłem drugi sub Klipsch SW110 za 150€ po którego jutro rano jadę. 

40 minut temu, gimza napisał:

głowy) i rozwiązałem problem: kanapa metr do przodu tak, że istniejące surrroundy są „bardziej z tyłu”

Tylko ty mówisz o 5.1.coś tam a ja mówię o 7.2... u mnie kanapa była pod samą ścianą wcześniej i teraz stoi 50 cm od niej i jest zdecydowanie dużo lepiej stąd pomysł na instalację 7.2

Nic, uciekam oglądać film Constantine pierwsze Polskie wydanie z 2005 roku na Blu-Ray i w systemie Dolby True-HD 

• 1 miesiąc później...
W dniu 5.03.2025 o 22:53, Pan Nikt napisał:

Mój pokój ma 5x4 i sprzęt stoi na dłuższej ścianie

bardzo dobra decyzja.

W dniu 5.03.2025 o 22:53, Pan Nikt napisał:

Tylko ty mówisz o 5.1.coś tam a ja mówię o 7.2... u mnie kanapa była pod samą ścianą wcześniej i teraz stoi 50 cm od niej i jest zdecydowanie dużo lepiej stąd pomysł na instalację 7.2

czyli z tyłem lepiej ? mam podobny dylemat..  tak samo się zastanawiam czy atmos 2 vs 4, wszystko wychodzi bardzo blisko siebie.

3 godziny temu, fetek napisał:

czyli z tyłem lepiej ? mam podobny dylemat..  tak samo się zastanawiam czy atmos 2 vs 4, wszystko wychodzi bardzo blisko siebie.

U mnie będą 2 Atmosy, mógłbym dać 4 ale dla mnie to strata pieniędzy i dalej twierdzę że górne tylne atmosy powinny być przed surround back a nie za lub w linii. 

Będzie docelowo 7.2.2 z tym że czeka mnie jeszcze zmiana amplitunera choć nie chcę się pozbywać Denona AVR4810 który gra 10 razy lepiej od tych nowszych szrotów. 

Moim zdaniem, tam jest za ciasno na surroud back.
Miałem u siebie w pokoju 5.5mx4m i zlikwidowałem.

RAF- a ja odwrotnie, miałem 5.1 i dołożyłem dwa tylne do 7.1 i już bez tyłów nie umiem oglądać 🙂 i zrobilem jak Marcin, odsunąłem kanapę od ściany i skierowałem glosniki na sweetpoint i zamiecione 🙂 a atmosy dwa nad kolanami.

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

przy odległościach poniżej 1.5 metra dużą role odgrywają kolumny, zbyt mała odległość na sumowanie.

Problem w tym że te wszystkie tańsze kolumny mają tragiczną przestrzeń a kupno czterech dobrych to kupa kasy.

No nie wiem co Ty tam chcesz na te tyły ale ja mam CDM SNT więc one tanie nie były gdy były nowe, mają tylko 14 cm głębokości i być może nie należą do najpłytszych ale grają a między wysokotonowymi jest 250 cm tak jak fronty a że głowa wychodzi 90 cm od ściany więc odległość jest coś około 150 cm na kanał. 

Nie mam koncepcji, wszystko co przeglądałem odrzuciłem. Chwilowo olałem temat, wystawie kable potem będę testował jak mocno tańsze LCR (~3000 pln) odstają od frontów i czy będzie to to zaakceptowania.

Edytowane przez fetek
W dniu 12.04.2025 o 10:11, donsalieri napisał:

RAF- a ja odwrotnie, miałem 5.1 i dołożyłem dwa tylne do 7.1 i już bez tyłów nie umiem oglądać 🙂 i zrobilem jak Marcin, odsunąłem kanapę od ściany

Ale tylne kanaly maja wylacznie sens kiedy masz miejsce odsunac kanape.

Dla wszystkich z kanapa "na scianie" 7.1 nie ma sensu. Lepiej przy 5.1 zostac.

W dniu 5.03.2025 o 20:31, Pan Nikt napisał:

Aha no i żeby nie było że bujam w obłokach to trzeba wam to udowodnić bo inaczej nie uwierzycie!!! 🤣🤣🤣

Ukryta Zawartość

Mam dwie pary Braun L715 używanych w systemie Quadro z amplitunerem Kenwood Eleven w drugim pomieszczeniu... 

Zle ustawione sa, powinny byc skrecone troche w kierunku srodkowego sluchacza a kanapa do przodu.

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Cytat
2 godziny temu, rafa napisał:

Ale tylne kanaly maja wylacznie sens kiedy masz miejsce odsunac kanape.

Dla wszystkich z kanapa "na scianie" 7.1 nie ma sensu. Lepiej przy 5.1 zostac.

Niekoniecznie.

W takim przypadku można zastosować głośniki dipolowe na tylnej ścianie. 

Miałem tak kiedyś w 5.1 bo nie było innej koncepcji ustawienia surroundów i całkiem dobrze się to sprawdzało. Teraz też muszę dać coś większego na surround back i rozważam wstawienie wszystkich czterech surroundów jako dipolowe z uwagi na dwa rzędy foteli.

Sam mam dipole i bardzo sobie cenie. Jednak kazda kolumna nie koaksjalna wymaga pewnego dystansu dla spojnosci dzwieku. Jak masz je tuz za glowa nigdy poprawnego efektu nie bedzie.

Poza tym ile tego typu konstrukcji jest obecnie na rynku?

To juz lepiej sprawdzi sie jakas szerokopasmowka.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

bezpieczna odległość na sumowanie dźwięku to 1.5 metra więc w domowych warunkach bardzo dużo.

sensowne głośniki koaksjalne są drogie.

Edytowane przez fetek
Cytat
W dniu 14.04.2025 o 17:29, rafa napisał:

Jednak kazda kolumna nie koaksjalna wymaga pewnego dystansu dla spojnosci dzwieku. Jak masz je tuz za glowa nigdy poprawnego efektu nie bedzie.

To już kwestia możliwości umieszczenia głośników tak aby nie grały prosto w ucho. Jeśli jest możliwość umieszczenia ich na skraju kanapy lub pół metra dalej, będzie OK.

Oczywiście wiadomo, że to jest półśrodek, ale moim zdaniem warto, tym bardziej gdy nie ma możliwości na cztery głośniki od atmosa.

• 2 tygodnie później...

W małym pokoju rozbudowa systemu 5.1 do 7.1 nie ma sensu.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…