Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsze stereo do salonu 6-7k

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Jak szukasz dużego basu w kolumnach podstawowych to sięgnij po elac, kef, monitor audio czy amphion 

Czyli KEF R3 monitor audio Gold 100 się na to łapią? Jakieś używki też można ogarnąć na start

7 godzin temu, Gargan napisał:

Jeśli szukasz mocnego basu z kolumn podstawkowych to kup sobie mocny wzmacniacz... Ale tak naprawdę mocny 😉

Teraz czym jest mocny wzmacniacz? Bo to mi się kojarzy z czymś "kluchowatym" 😛 a tego nie chcę, ma być energicznie, równo, wciągająco. Lampowe chyba są mocne ale słyną z bycia mocno ciepłymi?

W dniu 6.03.2025 o 14:58, artur 1984 waw napisał:

W takim metrażu i w takim ustawieniu jedynie monitory - dośc małe (wystarczą) najlepiej z przednim bass reflexem. Wszystko najlepiej używane, bo z nowych 22% oddasz państwu w VAT i zostaje Ci o tyle mniej na sprzęt.

Absolutnie tak!

13 godzin temu, Gargan napisał:

Jeśli szukasz mocnego basu z kolumn podstawkowych to kup sobie mocny wzmacniacz...

Nie trzeba. Ja mam wzmak 25W/kanał i bas jest końkretny. 😄 

Jeśli ktoś chce sprawdzić, to tylko na lepszych słuchawkach - moje tego syntetycznego basu, szczególnie w nagraniu Lorde już nie przenoszą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Więc wzmacniacz jakikolwiek. Byle pasował do głośników.

Subwoofer sobie kup. 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Jak szukasz dużego basu w kolumnach podstawowych to sięgnij po elac, kef, monitor audio czy amphion 

E tam. Suba se kup, drogi OP'ie! 🙂 Ale NIE ustawiaj go tak jak na filmiku z testów - normalnie mam na -29dB, tutaj jest na -25dB. Przegięcie. 😄 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 14.03.2025 o 00:31, MatiSTI napisał:

Czyli KEF R3 monitor audio Gold 100 się na to łapią? Jakieś używki też można ogarnąć na start

Tak. To są modele o których myślałem na przykład.

W dniu 14.03.2025 o 07:30, il Dottore napisał:

E tam. Suba se kup, drogi OP'ie! 🙂 Ale NIE ustawiaj go tak jak na filmiku z testów - normalnie mam na -29dB, tutaj jest na -25dB. Przegięcie. 😄 

Ukryta Zawartość

A no to inna sprawa. Jeśli sub wchodzi w grę to pewnie że tak. Odnosiłem się do sytuacji możliwe , możliwe dobrego basu z samych monitorów.

I też jestem zdania że ilość wątków we wmznciaczu nie wpływa na ilość basu. 

Ukryta Zawartość

W dniu 13.03.2025 o 23:31, MatiSTI napisał:

Czyli KEF R3 monitor audio Gold 100 się na to łapią?

kef-r3-three-way-stand-mount-speaker-ces

Bez komentarza.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

@MatiSTI jesteś jeszcze? 

Coś się udało wybrać? Czy uciekłeś stąd czym prędzej czytając niektóre komentarze.

Jestem jestem fakt nie do końca rozumiem... Każdy komentarz ale... OK 😛

Mam weekend testów z jednego sklepu biorę na weekend Fyne Audio F501 + Wiim Amp Pro (bardzo fajnie to grało w sali odsłuchowej). Jestem ciekaw jak to zagra w domu.

Oprócz tego do domu biorę jeszcze Pylon Sapphire + pewnie Denon PMA 900HNE lub coś innego sklep zaproponuje.

Zacząłem się zastanawiać nad testami sala odsłuchowa vs mieszkanie - powiem tak, te wszystkie sale są tak wygłuszone, że zjadają bas z podstawek. Zrobiłem test - mam najtańsze głośniki które jakkolwiek produkują znośny dźwięk Fenda R27bt (ba bym powiedział, że jak na swoją kwotę są genialne!) i... Jak na takie pierdziawki podkręcając im bas i wysokie... Gra to conajmniej dobrze. Wypełniają pokój, nawet nie muszę ich kręcić na maxa żeby było głośno. Jest... Bas. Nie wiem czy się nie przeproszę z podstawkami jednak. Póki co biorę podłogówki, ale jeśli miały bas w salach odsłuchowych, a podstawki nie... To się zastanawiam czy faktycznie podłogówki będą miały prawo bytu u mnie. Różnica w domowych warunkach jest ogromna delikatnie mówiąc. Dam znać po weekendzie. Najwyżej będziemy szukać podstawek to sobie też jakieś zgarnę na testy, jeśli podłogówki przytłoczą za mocno.

Dzięki za pomoc!

Edytowane przez MatiSTI
18 godzin temu, MatiSTI napisał:

Jestem jestem fakt nie do końca rozumiem... Każdy komentarz ale... OK 😛

Wcale mnie to nie dziwi. 

Twoje pomieszczenie względem salki odsłuchowej daje więcej niż wzmacniacz który wybierzesz. 

Osobiście nie jestem fanem szafirów ale wiem za co je ludzie lubią także tej trafiają z mojej polecajki. 

Gdzie słuchałeś fyne?

W dniu 21.03.2025 o 15:44, Piotr Sonido napisał:

Wcale mnie to nie dziwi. 

Twoje pomieszczenie względem salki odsłuchowej daje więcej niż wzmacniacz który wybierzesz. 

Osobiście nie jestem fanem szafirów ale wiem za co je ludzie lubią także tej trafiają z mojej polecajki. 

Gdzie słuchałeś fyne?

Wracam do tematu 🙂 

Fyne mam z na temat audio w Warszawie (mokotów)

Mam te Fyn Audio 501 i Sapphire 31. Wiim Amp Pro no niestety trochę chudo gra z jednymi i drugimi. Napędza ale jakby brakuje ogarnięcia zwłaszcza basu w Fyne Audio bardziej buczy to niż gra.

Słucham kolumn w tej chwili na Audiolabie 6000a play (tragiczny ten streaming, ale daję radę z paly-fi)

No i teraz zagwozdki - dużo lepiej lubię bas w Fyne Audio - jest bardziej ogarnięty, uderza mocniej, ogólnie bardziej mięsiście grają te kolumny - scena też jest niesamowita. Brakuje mi jednak więcej szczegółowości i wyższych pasm, obchodzą się z nimi delikatnie, wolałbym coś ostrzejszego.

Sapphire są bardziej neutralne "otwarte" dla mnie, więcej cyka w górze, więcej słuchać poza basem ale sam bas no nie podchodzi do tego z Fyne Audio.

Czy te Fyne Audio da się czymś rozjaśnić? Jakimś innym wzmacniaczem? Nie wiem co zostaje? Yamaha/Cambridge/Rotel?

Z drugiej strony myślę czy pójść w podstawki i sobie nie wypożyczyć w zamian za któreś z tych kolumn które mam.

Przeszło mi przez myśl wybrać Indiana Line Tesi 6/Diva 6 pamiętam, że mi się podobały na odsłuchu.

Zawsze możesz powalczyć o górę pasma okablowaniem - to primo.

Co do kolumn, to sam bym wybrał raczej Sapphire 31 ale napędził je jakimś wzmacniaczem

z dobrym basem - wtedy będziesz miał dobrą resztę pasma, która Ci odpowiadała,

jak i bas z poważnego 20 cm woofera.

Bas Fyne F501 zmierzony w AUDIO jakoś nie wywołuje mojego zachwytu 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak chcesz rozjaśnić delikatnie Fyne to trzeba podłączyć Yamahę ew Rotela. Yamaha np R-N600A, albo wyższy model R-N800A ma już wszystkie funkcje sieciowe i tam wszystko działa jak należy. W Rotelu trzeba bedzie dzielić na wzmacniacz i jakiś streamer, np A11 + Bluesound Node Nano. 

Indiana kolumny też nie grają jakoś specjalnie otwartym dźwiękiem. Chyba musiałbyś raz jeszcze wpaść na odsłuch jednak ze swoimi kolumnami. Dobierzesz wtedy elektornikę do nich, a przy okazji posłuchasz w tych samych warunkach Indiany 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

4 godziny temu, audioburak napisał:

Zawsze możesz powalczyć o górę pasma okablowaniem - to primo.

Co do kolumn, to sam bym wybrał raczej Sapphire 31 ale napędził je jakimś wzmacniaczem

z dobrym basem - wtedy będziesz miał dobrą resztę pasma, która Ci odpowiadała,

jak i bas z poważnego 20 cm woofera.

Bas Fyne F501 zmierzony w AUDIO jakoś nie wywołuje mojego zachwytu 😉 

Ukryta Zawartość

Jaki wzmacniacz je lepiej ujarzmi w takim razie? 

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Jak chcesz rozjaśnić delikatnie Fyne to trzeba podłączyć Yamahę ew Rotela. Yamaha np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , albo wyższy model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma już wszystkie funkcje sieciowe i tam wszystko działa jak należy. W Rotelu trzeba bedzie dzielić na wzmacniacz i jakiś streamer, np A11 + Bluesound Node Nano. 

Indiana kolumny też nie grają jakoś specjalnie otwartym dźwiękiem. Chyba musiałbyś raz jeszcze wpaść na odsłuch jednak ze swoimi kolumnami. Dobierzesz wtedy elektornikę do nich, a przy okazji posłuchasz w tych samych warunkach Indiany 😉

Też myślałem, czy Yamaha 800a nie byłaby dobrym wyborem. Ma też potencjometry, wiem, zbrodnia ale pozwala modyfikować nieco dźwięk. Niestety to co mam na testach nie daje za bardzo możliwości "kombinowania" górą, audiolab wykastrował wzmacniacz z regulacji niskich/wysokich tonów.

Być może akustyka mojego miejsca też jest specyficzna, będę chciał wypróbować jakieś podstawkowe - może lepiej się sprawdzą. Z podłogowych pomyślałem jeszcze o Triangle Borea 08 - wg testów nieco bardziej otwarte, żywe, ale też nie nudne. W planach mam jeszcze odsłuch Bowersów 603 s3 - nie wiem czy bedą nudne czy nie, podobno są mocno analityczne, też nie chciałbym wpaść w taką mocną analizę nagrań audio. Albo zainteresować się Dali Opticon 6 mk2, Q21 obecnie ma dobrą promocję na nie.

Z podstawek myślałem spróbować gotowce Klipsch Sevens - odchodzi zakup wzmacnicza w tym przypadku, 1 problem mniej. Dużo dobrych recenzji niby zbierają.

Jestem beznadziejnym klientem, bo ciężko mi jakoś się wpasować w "standard", odsłuchy w domu niestety obnażają pewne różnice. Żartuję sobie, że sklepy zaczną wieszać kartkę tego klienta nie obsługujemy :D. Jedna zaleta, że wiem, czego szukam. Zdaje się, że lekka V jest dla mnie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Dużo dobrych recenzji niby zbierają ...." - to spróbuj znaleźć takie, które zbierają złe.

Trochę przesadzasz z wielkością kolumn, co rozumiem, bo chłopcy przeceniają rozmiar 😉 

i mając realnie powierzchnię do słuchania rzędu kilkunastu metrów.

Jakieś monitory, które i tak trzeba pewnie odsunąć od ściany, bo ciężko o takie nowe

z BR na froncie, które nieco łatwiej ustawić. Albo z BR na dnie jak np Signature ES50.

Masz tu akurat "V" jak też w  wielu konstrukcjach choćby Dali; o cenie nie wspomnę 😉 

Ukryta Zawartość

Jakieś monitory od Indiana Line po Dynaudio spokojnie by wystarczyły

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, audioburak napisał:

"Dużo dobrych recenzji niby zbierają ...." - to spróbuj znaleźć takie, które zbierają złe.

Trochę przesadzasz z wielkością kolumn, co rozumiem, bo chłopcy przeceniają rozmiar 😉 

i mając realnie powierzchnię do słuchania rzędu kilkunastu metrów.

Jakieś monitory, które i tak trzeba pewnie odsunąć od ściany, bo ciężko o takie nowe

z BR na froncie, które nieco łatwiej ustawić. Albo z BR na dnie jak np Signature ES50.

Masz tu akurat "V" jak też w  wielu konstrukcjach choćby Dali; o cenie nie wspomnę 😉 

Ukryta Zawartość

Jakieś monitory od Indiana Line po Dynaudio spokojnie by wystarczyły

I tak monitory na podporach zajmą miejsce w salonie + no właśnie trzeba doliczyć koszt podstawek  😛 

Obecnie mam soundbar z subwooferem dlatego też przywykłem do "mocniejszego" kopnięcia, a znowu kupować podstawki, żeby szukać subwoofera to koszt+znowu miejsce, chcę się pozbyć subwoofera w ogóle. Jeszcze ilość producentów, kolumn nie ułatwia zadania do tego jeszcze dobrać wzmacniacz który do tego pasuje... Kombinacji co nie miara mi to ni pomaga bo jak jest za duży wybór to zaczynam świrować.

Ukryta Zawartość

Jednak się nasuwa taki wniosek: przejście na same kolumny może się okazać za trudne.

A już w przypadku mało "poważnych" niedużych podłogówek ponownie okaże się,

że w systemie stereo niezbędny będzie znów subwoofer 😉 

I to może być punkt wyjścia, bo zasięg basu rzędu 35 Hz ma naprawdę niewiele kolumn,

które można wstawiać do niedużego pokoju. -6 dB przy ok 30 Hz ma np. ES50 czy 55.

3 godziny temu, MatiSTI napisał:

W planach mam jeszcze odsłuch Bowersów 603 s3 - nie wiem czy bedą nudne czy nie, podobno są mocno analityczne

B&W nudne? Na pewno nie. Z nich usłyszysz zapewne najwięcej, tylko na tych kolumnach mocno słychać co jest zrealizowane dobrze a co źle. Taką mają cechę 😉 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 23.03.2025 o 22:38, MatiSTI napisał:

Wracam do tematu 🙂 

Fyne mam z na temat audio w Warszawie (mokotów)

Mam te Fyn Audio 501 i Sapphire 31. Wiim Amp Pro no niestety trochę chudo gra z jednymi i drugimi. Napędza ale jakby brakuje ogarnięcia zwłaszcza basu w Fyne Audio bardziej buczy to niż gra.

Słucham kolumn w tej chwili na Audiolabie 6000a play (tragiczny ten streaming, ale daję radę z paly-fi)

No i teraz zagwozdki - dużo lepiej lubię bas w Fyne Audio - jest bardziej ogarnięty, uderza mocniej, ogólnie bardziej mięsiście grają te kolumny - scena też jest niesamowita. Brakuje mi jednak więcej szczegółowości i wyższych pasm, obchodzą się z nimi delikatnie, wolałbym coś ostrzejszego.

Sapphire są bardziej neutralne "otwarte" dla mnie, więcej cyka w górze, więcej słuchać poza basem ale sam bas no nie podchodzi do tego z Fyne Audio.

Czy te Fyne Audio da się czymś rozjaśnić? Jakimś innym wzmacniaczem? Nie wiem co zostaje? Yamaha/Cambridge/Rotel?

Z drugiej strony myślę czy pójść w podstawki i sobie nie wypożyczyć w zamian za któreś z tych kolumn które mam.

Przeszło mi przez myśl wybrać Indiana Line Tesi 6/Diva 6 pamiętam, że mi się podobały na odsłuchu.

Zgadzam się że ten wzmacniacz nie jest najlepszych lotów i faktycznie on jest raczej dedykowany do małych monitorów.

Da się na przykład moim zdaniem te kolumny grają świetnie z primare, Cambridge Evo 150, lyngdorf, Hegel.

Bardziej po taniości czy też ekonomicznie to na przykład Yamaha as701 czy xindak 06 lub Cambridge axr100

Wracam do tematu po testach 🙂

Jak wcześniej wspomniałem testowałem Fyne Audio F501, Pylon Sapphire 31 ze wzmacniaczami Audiolab 6000a play i Wiim amp pro. Fyne Audio niestety odpadły za ciepło nie ważne z którym wzmacniaczem, dużo basu, dudniło, jak dla mnie mulasto. Sapphire 31 dużo bardziej dla mnie neutralne, dużo więcej szczegółów co mi się baaardzo spodobało, zdecydowanie wolę ostrzejszy dźwięki niż "misiowaty" ale znowu tutaj nie wiem czy akustyka czy charakterystyka kolumn, ale bas był taki tanio subwooferowy zamiast mieć uderzenie szybko i wycofanie to było tak hmmm dudniąco trochę.

Z pomysłem podstawek poszedłem do sklepu i testowałem... Pylon Diamond 18mk2. Powiem tak, bardzo fajnie grają te kolumny, mają idealny bas, jest go dużo i jest szybki, zwarty. No ale trochę znowu problem, że są dość ciepłe, brakuje mi trochę ostrości - testowane z Marantz M1.

I mam takie przemyślenia/pomysły. W nawet maksymalny budżecie nie znalazłem niczego, co by "porwało" tak jakby mam wrażenie, że cena niekoniecznie gra taką rolę w moim przypadku. Wzmacniacze czy to audiolab/wiim/marantz w moim odczuciu grały bardzo podobnie, nie słyszałem kosmicznych różnic.

Przez "porwało" mam na myśli - ostrzejsze granie, więcej fun. Wiem już, że ja lubię jak kolumny idą bardziej bezpośrednio, mają solidną podstawę basową - obfitą i raczej szybką, niezamuloną. Średnica - lubię jak wokale nie są ściśnięte schowane gdzieś z tyłu. Góra - lubię jak jest uwydatniona, nie  powiem, że ostra kłująca, ale wyraźnie zaznaczona, sprawiająca, że głośniki nie są "pod kocem" tylko grają otwarcie, żeśko. Ogólnie lubię bardziej detaliczny dźwięk na bazie lekkiego "v", żywy, porywający.

Zastanawiam się nad cięciem budżetu biorąc pod uwagę, że cena czyni cuda i niekonieczniej drożej=lepiej i pomysł wygląda tak (czytając jakie głośniki mogą być dla mnie właściwe)

1. Kupić używane/powystawowe monitor audio silver 100 za około 3000zł (podobno bardziej otwarte, żywe)

2. Kupić ELAC Carina BS243.4 nowe za około 3000zł

3. Odsłuchać BMN F2 - wciąż są dostępne za około 2000 zł używane

4. Triangle Bore 03 - komplet też jest niedrogi jakieś nieco ponad 2000zł

5. Kupić powystawowe z pełną gwarancją Pylon Ruby 25mk2 za niecałe 4000 zł

5. Walnąć wszystkie te pasywne kolumny i zerknąć na aktywne... np Edifier s3000PRO/Klipsch Sevens/monitory studyjne

Kwestia wzmacniacza - myślałem nad cięciem kosztów ponieważ również nie odczułem różnicy klasa D / Klasa AB - kupić coś chińskiego Loxjie A40/SMSL AO300/Aiyima A80+wiim mini albo jest Octavio AMP albo Harman Kardon Citation AMP (tani i mocny).

Z AB wiadomo drożej wyjdzie, ale jest szansa kupić np. używanego Rotela a12/14, Roksany Kandy K2, ogólnie coś co ma moc i bardziej "żywiołowe" granie - pytanie czy warto iść w używane wzmaki, można dorwać coś fajnego za pół ceny nowego.

W dniu 6.03.2025 o 14:58, artur 1984 waw napisał:

W takim metrażu i w takim ustawieniu jedynie monitory - dośc małe (wystarczą) najlepiej z przednim bass reflexem.

W końcu ktoś powiedział, to co powinno być powiedziane. 🙂 Dokładnie tak! 

Z tym, że proponowałbym obudowę zamkniętą. I potem ew. sub.

W dniu 31.03.2025 o 14:44, MatiSTI napisał:

Wracam do tematu po testach 🙂

Jak wcześniej wspomniałem testowałem Fyne Audio F501, Pylon Sapphire 31 ze wzmacniaczami Audiolab 6000a play i Wiim amp pro. Fyne Audio niestety odpadły za ciepło nie ważne z którym wzmacniaczem, dużo basu, dudniło, jak dla mnie mulasto. Sapphire 31 dużo bardziej dla mnie neutralne, dużo więcej szczegółów co mi się baaardzo spodobało, zdecydowanie wolę ostrzejszy dźwięki niż "misiowaty" ale znowu tutaj nie wiem czy akustyka czy charakterystyka kolumn, ale bas był taki tanio subwooferowy zamiast mieć uderzenie szybko i wycofanie to było tak hmmm dudniąco trochę.

Z pomysłem podstawek poszedłem do sklepu i testowałem... Pylon Diamond 18mk2. Powiem tak, bardzo fajnie grają te kolumny, mają idealny bas, jest go dużo i jest szybki, zwarty. No ale trochę znowu problem, że są dość ciepłe, brakuje mi trochę ostrości - testowane z Marantz M1.

I mam takie przemyślenia/pomysły. W nawet maksymalny budżecie nie znalazłem niczego, co by "porwało" tak jakby mam wrażenie, że cena niekoniecznie gra taką rolę w moim przypadku. Wzmacniacze czy to audiolab/wiim/marantz w moim odczuciu grały bardzo podobnie, nie słyszałem kosmicznych różnic.

Przez "porwało" mam na myśli - ostrzejsze granie, więcej fun. Wiem już, że ja lubię jak kolumny idą bardziej bezpośrednio, mają solidną podstawę basową - obfitą i raczej szybką, niezamuloną. Średnica - lubię jak wokale nie są ściśnięte schowane gdzieś z tyłu. Góra - lubię jak jest uwydatniona, nie  powiem, że ostra kłująca, ale wyraźnie zaznaczona, sprawiająca, że głośniki nie są "pod kocem" tylko grają otwarcie, żeśko. Ogólnie lubię bardziej detaliczny dźwięk na bazie lekkiego "v", żywy, porywający.

Zastanawiam się nad cięciem budżetu biorąc pod uwagę, że cena czyni cuda i niekonieczniej drożej=lepiej i pomysł wygląda tak (czytając jakie głośniki mogą być dla mnie właściwe)

1. Kupić używane/powystawowe monitor audio silver 100 za około 3000zł (podobno bardziej otwarte, żywe)

2. Kupić ELAC Carina BS243.4 nowe za około 3000zł

3. Odsłuchać BMN F2 - wciąż są dostępne za około 2000 zł używane

4. Triangle Bore 03 - komplet też jest niedrogi jakieś nieco ponad 2000zł

5. Kupić powystawowe z pełną gwarancją Pylon Ruby 25mk2 za niecałe 4000 zł

5. Walnąć wszystkie te pasywne kolumny i zerknąć na aktywne... np Edifier s3000PRO/Klipsch Sevens/monitory studyjne

Kwestia wzmacniacza - myślałem nad cięciem kosztów ponieważ również nie odczułem różnicy klasa D / Klasa AB - kupić coś chińskiego Loxjie A40/SMSL AO300/Aiyima A80+wiim mini albo jest Octavio AMP albo Harman Kardon Citation AMP (tani i mocny).

Z AB wiadomo drożej wyjdzie, ale jest szansa kupić np. używanego Rotela a12/14, Roksany Kandy K2, ogólnie coś co ma moc i bardziej "żywiołowe" granie - pytanie czy warto iść w używane wzmaki, można dorwać coś fajnego za pół ceny nowego.

Elac Carina NA PEWNO nie da Ci tego, czego szukasz... 

3 minuty temu, stach_s napisał:

Elac Carina NA PEWNO nie da Ci tego, czego szukasz... 

jeśli B&W były nudne w odbiorze, to z pewnością nie 😉 

www.tophifi.pl

Jeśli niewiele brakowało Pylonom do ideału, to sam bym się właśnie na nie zdecydował.

Do tego np. Rotel 14 a szczegóły i naturalną agresję dopracował resztą toru.

Zajrzyj na PM - taka koperta w rogu.

Zachwyty i zakup w pierwszym odruchu zwykle źle się kończą po dłuższym słuchaniu.

Ale to też zależy jak się z muzyki korzysta; na efekt i z doskoku czy raczej wybiera się

komfort dłuższego słuchania; czasem nawet w tle.

16 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

A mi z tego opisu wygląda że ty będziesz zadowolony ze starszych Monitor Audio serii Silver 

Albo rx2 albo Silver 2

A co mają w sobie starsze serie względem nowych? Coś jeszcze brać pod uwagę? 🙂

15 godzin temu, audioburak napisał:

Jeśli niewiele brakowało Pylonom do ideału, to sam bym się właśnie na nie zdecydował.

Do tego np. Rotel 14 a szczegóły i naturalną agresję dopracował resztą toru.

Zajrzyj na PM - taka koperta w rogu.

Zachwyty i zakup w pierwszym odruchu zwykle źle się kończą po dłuższym słuchaniu.

Ale to też zależy jak się z muzyki korzysta; na efekt i z doskoku czy raczej wybiera się

komfort dłuższego słuchania; czasem nawet w tle.

napisałem

W dniu 10.03.2025 o 16:28, MatiSTI napisał:

Ale mogą być też wzmacniacze klasy AB jak ta yamaha AS701

Zamiast tego weź RN800. Masz tam streamer, wejścia cyfowe i co najważniejsze korekcję YPAO która spokojnie powalczy z twoimi problemami.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

7 godzin temu, MatiSTI napisał:

co mają w sobie starsze serie względem nowych? Coś jeszcze brać pod uwagę? 🙂

Starsze serie mają głębszy i cieplejszy bas. 

Gargan? Miałeś bana ? 😀 Autor lubi dźwięk,taki jak i ja lubię,z tego co czytałem 🙂 monitor audio jest szczegółowy,to jest to co szuka autor, tylko że u nich bas jest blaszany,nie jest naturalny, mam panaceum na boleści autora i króliczek został złapany 

Ukryta Zawartość

I do tego 

Ukryta Zawartość

I koniec szukania i trosk 😇

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi