Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie mogę kupić potencjometr Alps?

rust.never.sleeps

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli jeszcze się przyda to ja niebieskiego alpsa kupowałem tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Było najtaniej...

Ukryta Zawartość

Przepraszam za OT. Mam taki potencjometr:

Ukryta Zawartość

chce go zamienić na inny bo teraz wystarczy ze lekko drgne gałką i różnica poziomu głośności na niskim zakresie jest dla mnie za duża. Chodzi mi o to żeby zakres głośności z godzin 7-9 rozszerzyć na godziny 7-12. Da się wogóle coś takiego zrobić? W takim wypadku muszę kupić 2x20k czy 2x100k?

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie,

Niestety, próba czyszczenia alpsa, na którą ostatecznie się zdecydowałem, nic nie dała:(. Tak więc jestem w punkcie wyjścia i… szukam dalej niebieskiego alpsa - RK27, logarytmiczny, ośka z moletką (karbowana wzdłużnie). Z ofert sklepowych ostała się tylko Cyfronika, ale strasznie drogo i jeszcze nie mam potwierdzenia czy to dokładnie ten z moletką, i czy w ogóle w tej chwili jest.

Dlatego zwracam się do szanownych kolegów z apelem – może ktoś dysponuje takim alpsem, i byłby skłonny go odsprzedać za jakieś ludzkie pieniądze?

Ew dobrodziejów proszę o info na PW

Pozdrawiam,

Krzysztof

20k jest trudno znaleźć. 10k dałbyś radę na ebay'u. Idą do mnie 2 sztuki RK27 2x10k, ale z podciętym trzpieniem. Jak chcesz ode mnie odkupić jeden, to daj znać. Wyjdzie wyraźnie poniżej 100zł.

Panowie, dziękuję za odzew, ale na razie skupiam się na poszukiwaniu 20kohm – wiem że trudno znaleźć:( Stąd mój apel na forum. Może ktoś ma w szufladzie i jest mu niepotrzebny??

Witam,

chciałbym niejako podłączyć się do tematu.

poszukuję potencjometru ALPS o oznaczeniach 445t 50KDX2

prba poszukiwań na google nie zdała się na wiele. Może jest jakiś zamiennik?

Jest to pocencjometr głośności w copland csa8

pozdrawiam.

Więc jest to podwójny potencjometr 50k wykładniczy i z taką charakterystyką należy szukać zastępczego potencjometru (może być też 47k). Byle pasował gabarytowo (końcówki, ośka).

ponieważ jestem nieco laikiem czy mogę poprosić o dodatkowe wyjaśnienia?

- rozumiem że powinienem poszukać jakiegoś przyzwoitego potencjometru. może jakaś sugestia (producent)

czy każdy o tych oznaczeniach będzie pasował (wyprowadzenia)

pozdrawiam

To co napisał Molibden to wszystkie dane potrzebne abyś kupił właściwy potencjometr. mogę jedynie dodać że wykładniecze są oznaczane literą C, np. 10k/C.

Z elektronicznego punktu widzenia jakikolwiek potencjometr tak oznaczony będzie dobry. A z audiofilskiego... to już całkiem inna historia.

kaem, 12 Cze 2009, 11:25

>Panowie, dziękuję za odzew, ale na razie skupiam się na poszukiwaniu 20kohm - wiem że trudno

>znaleźć:(

Potencjometry, podobnie jak rezystory i kondensatory mają wartosci ustalone wg. postepu logarytmicznego i raczej znajdziesz 22k niż 20k. Ale co za różnica?

>vereker

no własnie, nie bądźmy tacy drobiazgowi:). W ofertach handlowych są podawane takie wartości (10, 20, 50 itd) z tolerancją bodajże 10%, i jak mi zaproponujesz 22 kohm to na pewno nie odmówię:)

Ale widzę że jest DUŻY problem z tym potkiem:(

• 1 rok później...

Może ktoś podpowie jaki symbol ma potencjometr ALPS`a jak na fotce poniżej?

Potrzebuję dataschet`a ale nie znam symbolu.

Wymiary "małe": długość-23, szerokość-9, rozstaw końcówek-2,5mm.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś ala to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ale żadnego dataschet`a "niet" :)

W sumie potrzebuję info jak działają te włączniki-ale nic to, uruchomię omomierz.

Mam kilka sztuk tego a ALPSA szkoda wyrzucić.

• 1 rok później...

Panowie temat stary ale jak dla mnie aktualny bo muszę wymienić potencjometr w moim wzm. YAQIN MS-34D ;) Wyciągnięciem go, pomierzyłem, sprawdziłem w katalogu ALPSA i wyszło mi że ma to być taki MODEL(mam sterowanie z silnikiem)PM RK16812MG0AQ 50KAX2. Znalazłem jedną firmę w Polsce która coś takiego posiada, lecz problem jest w tym że ja potrzebują długość ośki 20mm, a oni w sprzedaży mają 30mm. Napisałem do nich i czekam na odpowiedź, ale może w międzyczasie moglibyście podpowiedzieć gdzie jeszcze mogę kupić taki potencjometr.

gorzej jakby mieli 15mm, kup go i se utnij te 10mm i oszlifuj ładnie i tyle i tak nie widać tego pod gałką

pzdr. Łukasz

Próbowałem już takiej opcji kiedyś - przeważnie po takim zabiegu potencjometr odrazu sczeszczy, choćby nie wiem jak delikatnie był ścinany. Więc nie będę ryzykował

Jak w imadełko wsadzisz dobrze końcówkę tak żeby od strony bliższej potka było dobrze ufiksowane to raczej nic nie powinno się stać, tam sa ścieżki i nie bardzo widzę, co od ucinania pręta miało by im się stać :) może naleciało ci tam syfu z cięcia, zabezpiecz może całość przed syfem, pyłem i opiłkami.

pzdr. Łukasz

Jak w imadełko wsadzisz dobrze końcówkę tak żeby od strony bliższej potka było dobrze ufiksowane to raczej nic nie powinno się stać, tam sa ścieżki i nie bardzo widzę, co od ucinania pręta miało by im się stać :) może naleciało ci tam syfu z cięcia, zabezpiecz może całość przed syfem, pyłem i opiłkami.

pzdr. Łukasz

Nie dalej jak 10 dni temu ucinałem taniego alpsa bezpośrednio w konstrukcji bo juz mi sie go nie chciało wymontowywać (wczesniej nie sprawdzilem ze oska jest dłuzsza a wygladał podobnie do oryginału) Nic nie trzeszczy mimo że zrobiłem to dosyć brutalnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.