Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, Gargan napisał:

przedwzmacniaczem to nie brakowałoby Ci basu.

Nie byłbym taki pewien. Nie przeramiałem serii 3xxx yamahy z innym pre ale as1000,as2000 i as 2100 już tak.

Powiem szczerze, pre32 primare czy hegel p20 tego nie uratowało.

W serię as 3xxx nie szedłem bo widziałem, że dla mnie mnie to ślepy zaułek.

Taka końcówka Primare A32 pozamiatała tą Yamahą, że ho,ho.

Miałem przez kilka lat AS 3000. Budowa, wykonanie super ale jedna rzecz słaba: bas. Jeśli tego nie poprawili, a nic na to nie wskazuje bo w sekcji zasilania i wzmocnienia nie zauważyłem zmian, to to jest ta może nie "głupia"  ale trochę słabsza rzecz, która objawia się głównie przy niezbyt głośnym słuchaniu, czyli tak jak w praktyce słucha się w domu.
No sorry, ale wyższe modele Yamahy nie mają loudness. To już jest sprzęt dla dużych chłopców, którzy mogą słuchać tak głośno jak przewidział reżyser dźwięku.

99f1c18227de5b5ad1f8dad144090d2f.jpg

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

12 minut temu, partick napisał:

No sorry, ale wyższe modele Yamahy nie mają loudness. To już jest sprzęt dla dużych chłopców, którzy mogą słuchać tak głośno jak przewidział reżyser dźwięku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To po co dla tych „dużych chłopców” dali regulację bass i treble?

Ukryta Zawartość

Żeby sobie przypomnieli, jak to bywało, gdy jeszcze nie byli tacy duzi 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, NRK napisał:

Nie byłbym taki pewien. Nie przeramiałem serii 3xxx yamahy z innym pre ale as1000,as2000 i as 2100 już tak.

Powiem szczerze, pre32 primare czy hegel p20 tego nie uratowało.

W serię as 3xxx nie szedłem bo widziałem, że dla mnie mnie to ślepy zaułek.

Taka końcówka Primare A32 pozamiatała tą Yamahą, że ho,ho.

Kiedy AS2000 potraktowałem CXN V2 jako pre, basu było zbyt dużo. 

Za to obecna Rega po użyciu pre w Gustard A26 piszczy jak mała myszka 😄

2 minuty temu, Gargan napisał:

Kiedy AS2000 potraktowałem CXN V2 jako pre, basu było zbyt dużo. 

Mi jak zachciało się basu, to kupiłem głośniki na tym przetworniku🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Gargan napisał:

Właśnie, jeśli już dotarłem do tematu ceny - trwałość produktu ważna jest tylko dla tych ludzi, których nie stać na nowy sprzęt premium. Taka jest brutalna prawda. Jeśli ktoś ma kasę to może sobie zmieniać graty co powiedzmy 2 lata gwarancji i nie denerwuje go, że wyświetlacz po tym czasie wygląda jak po drapaku do garów, że obudowa się wygięła, że coś przerywa w lewym kanale. Ma na to wyjechane. Po prostu kupi sobie kolejną zabawkę. 

Za to jak się ma pusto w portfelu i poluje na jakiś stary złom albo zbiera latami na wymarzone HiFi to wtedy jakość takiej np. Rega aż boli 😄 To nowe kosztuje 18k... Serio! 😂😂😂 

Rozczaruję Was, ale możecie wydać i 50 i 100 tysięcy a nie macie gwarancji, że producent podszedł poważnie do sprawy. A jeśli chodzi o dealerów to w ogóle jest kabaret. Powiedziałbym, że lepiej byłem traktowany kupując tanie rupiecie niż drogie premium. 

Podsumowując - nie warto przekraczać dyszki i to raczej na wyprzedażach. Chyba, że nie masz co z kasą robić. 

Zakręcane przewody to wyznacznik jakości... No masakra... 🤦 A te przekaźniki dwa centymetry wcześniej to też zakręcane czy może normalnie lutowane tak samo jak chipy w przedwzmacniaczu? Audiofilskie bzdury jak zwykle... 🤦

Zabawne te twoje opinie (i warto podkreślić, że to nie są zdania o faktach a właśnie opinie), ale masz prawo je mieć.

Nawet jeśli chwilami są wręcz oderwane od rzeczywistości bo np. niektóre stare sprzęty choćby z 70 osiągają wysokie ceny a jednym z powodów jest ich jakość wykonania. Szkoda, że na forum fanów audio jest ostatnio więcej osób, które mają małą pasję do audio. I przedstawiają swoje poglądy z pewnością siebie godną polityków.

????

Na mojej ulicy jest facet, który ma chyba ze 30 starych samochodów. Ceni je za jakość wykonania. Problem jest taki, że większością z nich nie da się już jeździć po współczesnych drogach. Ale chwała zbieraczom złomu - przyszłe pokolenia zobaczą jakie kiedyś były samochody. Co nie znaczy, że chciałbym co dzień szarpać się z zalanym gaźnikiem.

Niech to ! Wrócił z banowania! Ehhh

W każdym razie mając do dyspozycji taki budżet wolał by karana Kai 180mkII niż Yamahę 3200.

Polecam.

Mając taki budżet wolałbym Marantz serii 50 plus kolumny oraz skasować kontra na forum, żeby mi gamonie nie mącili w głowie wymyślaniem jakiś sprzętów stworzonych tylko do wyciągania pieniędzy z nieświadomych technicznie audiofilemonów 🤪

🤯🤯🤯

Toż to stan umysłu jest. 

Trzeba przyznać że było znacznie spokojniej jak byłeś zablokowany. 

Ale też mniej śmiesznie. Kto co woli. 

Możesz mi wyjaśnić w czym jest lepszy wzmacniacz za 18k od takiego za 6k?

Nie wiem... Zniekształcenia ma mniejsze? Moc większą? Gniazd połączeń ma więcej? Pilota ma lepszego? Prądu mniej ciągnie? Gwarancję ma dłuższą? Może abonament w Roon dają do niego gratis?

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Możesz mi wyjaśnić w czym jest lepszy wzmacniacz za 18k od takiego za 6k?

Nie wiem... Zniekształcenia ma mniejsze? Moc większą? Gniazd połączeń ma więcej? Pilota ma lepszego? Prądu mniej ciągnie? Gwarancję ma dłuższą? Może abonament w Roon dają do niego gratis?

A jakość samego dzwięku już się nie liczy ?

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

A co to ma wspólnego z jakością dźwięku ?

Czasem z wytrzymałością stropu ma więcej wspólnego, niż w cechami sonicznymi.

Tym bardziej, że dobrze wiecie, jakiej mocy trzeba do komfortowego słuchania ...

A że każdy szuka "swego" dźwięku, to gotów jest sprzedać i drugą nerkę 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dokładnie, @Gargan dobrze pisze może nie ze wszystkim się zgadzam co pisze, ale jego opinie i zdanie mają sens. 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Godzinę temu, PanAntoni napisał:

A jakość samego dzwięku już się nie liczy ?

No właśnie jakość dźwięku jest bardzo porównywalna, jeśli parametry techniczne są zbliżone... A często są. 

Nie jestem pewien czy odróżniłbym Musical Fidelity M5si od mojego Rega Aethos albo od Marantz PM-15S1 w ślepym teście na tych samych kolumnach i tym samym DAC.

Wszystkie 3 mają podobne parametry, barwę i moc. Naprawdę miałbym problem.

Musical pewnie byłby najjaśniejszy, Rega najbardziej dynamiczny a Marantz najgładszy. Ale czy to tak bardzo rzucałoby się w uszy i na każdym utworze? 

Teraz słucham SACD «The Best of Simple Minds». Rega Aethos brzmi na tym albumie zupełnie jak mój dawny Rotel A14 Mk2. Prawie 4x tańszy sprzęt zagrałby tak samo - a przynajmniej ciężko do odróżnienia 🙂  Trzeba faktycznie się wsłuchać, żeby wyłapać, że Rega ma więcej swobody i szybszy atak. Ale nie na każdym utworze to słychać. Jest też jaśniejsza, ale to trzeba słuchać te dwa wzmacniacze jeden po drugim, żeby wyłapać. Za to na spokojniejszych utworach nie odróżnię Rega od Moon 250i. Chyba, że wejdzie naprawdę mocny bas, to może i będzie słychać, że Aethos jest mocniejszy od 250i. Ale to nie jest takie pewne, bo ten mały Moon też potrafi dać czadu.

To po co dla tych „dużych chłopców” dali regulację bass i treble?

Może aby zrekompensować ubytki słuchu i papierowe ściany?

Japończycy generalnie mają jobla jeżeli chodzi o drobiazgi.

658e0968f72956bf5f2d5a1d2f4462fe.jpg

niektóre stare sprzęty choćby z 70 osiągają wysokie ceny a jednym z powodów jest ich jakość wykonania.

Zewnętrzna jakość, dodajmy. Ponieważ w środku już nie było tak różowo. Otwarte potencjometry i przełączniki - to wszystko kurzyło się i śniedziało. No, ale odpowiednio podpicowana gałka głośności stwarzała zupełnie inne wrażenie - tak miękko się obracała.

A teraz co, wszystko na scalakach i sterowane z pilota - żadnego wrażenia nie robi, mimo że działa doskonale.

W każdym razie mając do dyspozycji taki budżet wolał by karana Kai 180mkII niż Yamahę 3200.

Z tym że wtedy, Karan kosztował £6k, a Yamaha £4k.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Nie jestem pewien czy odróżniłbym Musical Fidelity M5si od mojego Rega Aethos albo od Marantz PM-15S1 w ślepym teście na tych samych kolumnach i tym samym DAC.

Wszystkie 3 mają podobne parametry, barwę i moc. Naprawdę miałbym problem.

Moje ostatnie 3 wzmacniacze: Musical Fidelity, Pathos, Hegel i każdy z nich gra totalnie inaczej, myślę ze nikt nie miał by problemu w rozpoznaniu ich w ślepym teście.

@partick otwarte potencjometry są do dzisiaj w drogich rupieciach. I nie mówię tu o UNITRA. Leben czy Rouge takie wstawiają i nikt nie narzeka. Audiofile mają bardzo duży margines tolerancji jakościowej. Tolerują nawet takie gówniane front panele jak mam w Rega. Zgroza za prawie 20k 🤯

P.s. Moja Yamaha A-S2000 miała beznadziejny projekt gałki głośności, nędzną jakość farby, źle dobraną czułość wejściową, a po 15 latach śmierdziała elektrolitem. Ale ważyła 25kg więc musiała być dobra 🤣

Audiofile nigdy się nie nauczą, że pewne rzeczy robi się w określony sposób, ale nie żeby były dobre, tylko żeby się wydawały dobre. Myślicie, że Rega Aethos powinna ważyć 18kg? Jest tak zrobiona, żeby wydawała się solidna. Z prawdziwą jakością nie ma to nic wspólnego 😉

24 minuty temu, PanAntoni napisał:

Moje ostatnie 3 wzmacniacze: Musical Fidelity, Pathos, Hegel i każdy z nich gra totalnie inaczej, myślę ze nikt nie miał by problemu w rozpoznaniu ich w ślepym teście.

Pathos może i bym odróżnił przez te lampy co do MF i Hegel już nie mam pewności. Wszystko zależy też od reszty zestawu. 

Zdarzyło mi się porównać Arcam FMJ A29, Arcam SA20 i Lyngdorf TDAI-3400. Jak dla mnie to one wszystkie brzmią tak samo. Przynajmniej na kolumnach Focal Aria 926. Tak samo jak nie odróżniłem Primare i22 od Exposuré 2010S2D na kolumnach Monitor Audio Bronze 300.

Może kwestia źródła. To był jakiś serwer muzyczny Cocktail Audio. 

To prawda producenci mniej lub bardziej nabijają nas w butelkę... gdybyśmy żyli w normalnym świecie cieszyli byśmy się prawdziwą jakością z jaką są w stanie skonstruować wzmacniacz lub kolumny, bo nie liczyliby na maksymalny zysk, a sprzęty promowali by raz na kilka lat ponieważ by się nie psuły... no ale żyjemy gdzie żyjemy, gdzie każdy chce zarobić przy jak najmniejszych kosztach, a Ty i ja mamy się jeszcze z tego cieszyć i tak jest no bo co nam pozostało... jeśli ktoś nie ma smykałki, wiedzy i możliwości do diy to skazany jest na korporacje, które wiadomo jak zarabiają... taka jest okrutna prawda...

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Czasami tęsknię za jakimś Ghettoblaster'em z lat 80-tych. Lepiej były przemyślane od większości dzisiejszych audio voodoo duperelków.

Stary dziad jestem skoro jeszcze je pamiętam 🤔

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha A-S2000 miała beznadziejny projekt gałki głośności

Ale regulacja głośności i tak jest na scalaku.

Yamaha A-S2000 miała (...) źle dobraną czułość wejściową

XLR. Poprawili w nowszym modelu, dodając przełącznik z tłumikiem -6 dB.

Jest gówniana, bo zmienia głośność skokowo i zbyt szybko - chociaż mnie bardziej chodzi o złe dopasowanie gałki do ośki potencjometru. Wiecznie mi to spadało.

W każdym jednym wzmacniaczu powinna być regulacja czułości.

W moim Rega jest tak wysoka czułość, że musiałem obniżyć poziom sygnału wyjściowego DAC o aż 23dB, żeby dało się używać regulacji głośności.

d*bil to projektował. 

Niestety nawet bardzo mocne sprzęty mają źle ustawioną czułość. 0,15~0,2V to jest zdecydowanie za mało!

Godzinę temu, Tal napisał:

... jeśli ktoś nie ma smykałki, wiedzy i możliwości do diy to skazany jest na korporacje, które wiadomo jak zarabiają... taka jest okrutna prawda...

Wzmacniacz słuchawkowy już mam robiony na zamówienie, w każdym kolejnym mi czegoś brakowało a teraz za ułamek ceny mam bajeczkę 🙂 

Jest gówniana, bo zmienia głośność skokowo i zbyt szybko

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@partick daj adres to Ci wyślę za darmo podobne ustrojstwo - chciało mi rozpiptolić przedwzmacniacz w Rega Aethos. Tak, że nie będę używać - oddam gratis.

• Pokaż nowe odpowiedzi