Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szymon, przecież nie testowałeś tego. Skąd więc wiesz, że tak nie jest? Ja też zaskoczony jestem i też nie testowałem tego nigdy. Nie używam teraz nigdzie optyka, więc nie wiem tego. Niemniej jednak chce Ci się "nie wiem ale się wypowiem". Ech.

38 minut temu, Wito76 napisał:

Szymon, przecież nie testowałeś tego. Skąd więc wiesz, że tak nie jest?

Jak zwykle się mylisz, a ja pisałem wielokrotnie: słuchanie kabli mam już ZA SOBĄ. A kiedy o doświadczeniach z wypadającym z gniazdka optykiem pisałem nie pamiętam. Szukać nie będę, ale jak przejrzysz wszystkie moje wpisy z poprzedniego roku, to powinieneś znaleźć.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Przez jakiś czas miałem połączone wyjście optyczne Chromcast Audio z wejściem optycznym amplitunera bezpośrednio bez użycia przewodu optycznego. Chromecast Audio ma takie combo wyjście analog i toslink w gniezdzie mini jack. Ponieważ nie miałem przejściówki z mini jack na toslink to w ramach eksperymentu przyłożyłem Chromecast wyjściem do wejścia amplitunera i dźwięk się pojawił. Zwinąłem więc tulejkę z papieru aby Chromecast trzymał się w gniezdzie i grało tak przez kilka tygodni zanim zakupiłem przejściówkę.

Jeśli chodzi testowanie optyka, słuchanie jest mało naukowym podejściem...najpierw trzeba ustalić, czy różnica jest w pomiarach.

Mamy taki układ połączeń

Transport 

Optyk 

Dac 

Interfejs

Pomiar thd itd. w czasie rzeczywistym 

Po prostu obserwujemy zmianę thd i manipulujemy optykiem.

Zmiany w paśmie to może białym szumem albo multikinem, a są inne Tim dim imd...

Symulujemy jakość połączenia, drgania, siłę sygnału... coś musi się zmienić. Potem jak będzie sukces to można normalnie wpinać różne optyki i sprawdzać parametry. A potem jak najbardziej testy odsłuchowe.

2 minuty temu, J.Jerry napisał:

Jeśli chodzi testowanie optyka, słuchanie jest mało naukowym podejściem...najpierw trzeba ustalić, czy różnica jest w pomiarach.

Wystarczy świadomość, ze ewentualna rożnica może być tylko i wyłącznie efektem problemu technicznego.

3 minuty temu, J.Jerry napisał:

Symulujemy jakość połączenia, drgania, siłę sygnału... coś musi się zmienić.

Wprost przeciwnie, istotą przesu danych cyfrowych jest, że dopóki połączenie jest sprawne techniczne, to żadnych zmian być nie może.

17 godzin temu, szymon1977 napisał:

Bez zmian aż połączenie zrywa.

Sugerujesz, żeby w ramach zabawy, wygenerować sobie zniekształcenie sygnału i tak zostawić na stałe?

O ile takie zniekształcenia powstaną... przecież to zależy od klasy sprzętu, optyka.

W każdym razie z optykiem podobno jest na to największa szansa bo w praktyce się go boją stosować z powodu negatywnego wpływu na brzmienie tak że nie martw się... będzie kiepsko jak już.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Wystarczy świadomość, ze ewentualna rożnica może być tylko i wyłącznie efektem problemu technicznego.

Wprost przeciwnie, istotą przesu danych cyfrowych jest, że dopóki połączenie jest sprawne techniczne, to żadnych zmian być nie może.

Nie mogę....

Przecież piszę w kontekście tematu czy kable cyfrowe grają.

Żeby nie słuchać na ślepo proponuje ustalenie, czy w ogóle warto i niech sobie każdy nad tym pomyśli.

Jak już masz taką wiedzę to olewasz odsłuchy, bo nie masz czego się doszukiwać.

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Istota tego testu jest celowe wprowadzanie niedoskonałości w polaczeniu i obserwacja efektów i ich charakteru.

Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

25 minut temu, J.Jerry napisał:

O ile takie zniekształcenia powstaną... przecież to zależy od klasy sprzętu, optyka.

Znów arguemntujesz fantazjowaniem w  niewiedzy: specyfikacja techniczna wyjścia, przewodu i wejścia są tak dobrane, by ewentualne zniekształcenia sygnału były o co najmniej jeden rząd wielkości mniejsze (co najmniej 10x mniejsze) od powodujących zniekształcenia przesyłanych informacji. Nawet jeśli za Twoją sugestią coś by w pomiarach wyszło, to postarałbym się usunąć problem techniczny, a nie słuchał brzmienia.

10 minut temu, ProjectPi napisał:

Istota tego testu jest celowe wprowadzanie niedoskonałości w polaczeniu i obserwacja efektów i ich charakteru.

Jak ze swojego Mini wykręcę dwie świece, to Maluch będzie szybszy - czegoś to dowodzi (poza głupotą testującego oczywiście)? 

Edytowane przez szymon1977

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak ze swojego Mini wykręcę dwie świece, to Maluch będzie szybszy - czegoś to dowodzi (poza głupotą testującego oczywiście)? 

Nie wiem, nie obchodzą mnie analogie motoryzacyjne. Wyjaśniłem ci na czym polega badanie, to wszystko.

23 minuty temu, ProjectPi napisał:

Nie wiem, nie obchodzą mnie analogie motoryzacyjne. Wyjaśniłem ci na czym polega badanie, to wszystko.

Takie zabawy bez minimum wiedzy teoretycznej to głupota a nie badanie.

Wolę posłuchać muzyki.
10 minut temu, szymon1977 napisał:

Niby czemu? Choćby testy oprogramowania podejmowane są w zgodzie z tym schematem.

3 minuty temu, przmor napisał:

Wolę posłuchać muzyki.

Na szczęście są tacy, którzy na tym nie poprzestają.

12 minut temu, ProjectPi napisał:

Niby czemu?

Bo bez wiedzy teoretycznej możesz wpaść na pomysł, by poprzez wysuwanie kabla z gniazdka modyfikować brzmienie podobnie jak EQ

12 minut temu, ProjectPi napisał:

Choćby testy oprogramowania podejmowane są w zgodzie z tym schematem.

Ale my nie jesteśmy konstruktorami hifi a konsumentami hifi. To już zostało przez profesjonalistów zrobione - powtórzę:

57 minut temu, szymon1977 napisał:

specyfikacja techniczna wyjścia, przewodu i wejścia są tak dobrane, by ewentualne zniekształcenia sygnału były o co najmniej jeden rząd wielkości mniejsze (co najmniej 10x mniejsze) od powodujących zniekształcenia przesyłanych informacji.

Edytowane przez szymon1977

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Bo bez wiedzy teoretycznej możesz wpaść na pomysł, by poprzez wysuwanie kabla z gniazdka modyfikować brzmienie podobnie jak EQ

Budowaniem scenariuszy testowych są ludzie z odpowiednią wiedzą. Ich realizacją już niekoniecznie.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale my nie jesteśmy konstruktorami hifi a konsumentami hifi.

Nikt nikogo nie zmusza do wykazania się ciekawością wykraczającą poza ramy codziennego użytkowania.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Znów arguemntujesz fantazjowaniem w  niewiedzy: specyfikacja techniczna wyjścia, przewodu i wejścia są tak dobrane, by ewentualne zniekształcenia sygnału były o co najmniej jeden rząd wielkości mniejsze (co najmniej 10x mniejsze) od powodujących zniekształcenia przesyłanych informacji. Nawet jeśli za Twoją sugestią coś by w pomiarach wyszło, to postarałbym się usunąć problem techniczny, a nie słuchał brzmienia.

Jak byś mógł, to podaj parametry, to obejdzie się bez mierzenia. Z tego co napisałeś wynika że będą zniekształcenia sygnału zależne od tego jak ustawie optyka względem gniazda...ja tego jeszcze nie potwierdziłem, więc jakby nie mam wiedzy.

37 minut temu, J.Jerry napisał:

Jak byś mógł, to podaj parametry

Nie mogę, ja jestem tylko konsumentem - idź się kłócić z konstruktorami.

38 minut temu, J.Jerry napisał:

Z tego co napisałeś wynika że będą zniekształcenia sygnału zależne od tego jak ustawie optyka względem gniazda...

Nie mąć, nie ja jestem autorem tej śmiałej tezy.

Ciekawe co zrobiłeś jako konsument z..."dokumentacją?"...skoro znasz te parametry stawiam tezę (a jednak), że przeczytałeś, więc jaki problem sobie przypomnieć.

1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

Ciekawe co zrobiłeś jako konsument z..."dokumentacją?"...skoro znasz te parametry stawiam tezę (a jednak), że przeczytałeś, więc jaki problem sobie przypomnieć.

Taki problem, że jako konsumentowi wystarczy mi znać wnioski i rozumieć podstawy by zauważyć, że ktoś buja w obłokach.

W taki razie dobrze, że to zauważyłeś. 

Sam za bardzo nie wierzę, że coś by z tego badania wynikłą bo tyle razy wspinałem cyfrówki na żywca i dość łagodnie się to działo. Widocznie ktoś dawno zauważył problem i go naprawił... jakiś problem z transmisją i sygnał wyj jest wyciszany. Pewnie są jakieś algorytmy monitorujące i szybko jest wyciszanie ja tylko coś jest poniżej normy.

Zauważyliście, że jak wciskacie coś z pilota, to działa co trzeba, albo wcale?

Jeśli chodzi o optyki wierzę w ich niezawodność, bo dają elektryczną separację, ale nadal pozostaje soft w dacu i możliwość manipulacji lub błędów oprogramowania.

Z mojego doswiadczenia spada realna czestotliwosc a wraz z tym spadkiem pojawiaja sie zaklocenia. Jak sie one objawiaja po stronie analogowego audio, zalezy od DACa. Podobnie jak punkt, gdzie transmisja jest zrywana z powodu niemoznosci uzyskania stabilnego zegara w dopuszczalnym zakresie czestotliwosci.

4 godziny temu, Wito76 napisał:
6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Bawisz się w Buma coraz częściej.

A kogo ty się bawisz?

Bo to co piszesz to nie są twoje własne opinie .....

39 minut temu, J.Jerry napisał:

Jeśli chodzi o optyki wierzę w ich niezawodność, bo dają elektryczną separację, ale nadal pozostaje soft w dacu i możliwość manipulacji lub błędów oprogramowania

Teoria spiskowa... btw EQ w DAC to nie jest brzmienie kabla.

51 minut temu, ProjectPi napisał:

Z mojego doswiadczenia spada realna czestotliwosc a wraz z tym spadkiem pojawiaja sie zaklocenia. Jak sie one objawiaja po stronie analogowego audio, zalezy od DACa. Podobnie jak punkt, gdzie transmisja jest zrywana z powodu niemoznosci uzyskania stabilnego zegara w dopuszczalnym zakresie czestotliwosci.

Masz na myśli, że hiresy mają wyższe wymagania?

No to mamy jakość optyków, tx RX bitrate i zrywanie transmisji i dac to monitoruje i reaguje.

To teraz jak by tu wpłynąć na basy, scenę, czy na parametry jak thd itd. Po prostu czy teoretycznie robiąc coś z optykiem można selektywnie zmieniać w taki sposób....impulsy światła z diody??? 

Może ktoś, coś....?

46 minut temu, szymon1977 napisał:

Teoria spiskowa... btw EQ w DAC to nie jest brzmienie kabla.

A w jakim dacu eq widziałeś???

57 minut temu, J.Jerry napisał:

A w jakim dacu eq widziałeś???

Ty wymyśliłeś

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

soft w dacu i możliwość manipulacji lub błędów oprogramowania

A kogo ty się bawisz?
Bo to co piszesz to nie są twoje własne opinie .....
Przejrzałeś mnie. Mam takie hobby, że podsłuchuje forumowiczów pegasusem, a potem ich opinie wygłaszam jako swoje. Ale ciiii, bo to tajemnica.

Często wymieniam i zamieniam podstawowe elementy systemu, kolumny, głośniki, Dac'i. Przy takich zmianach, w większości przypadków jestem w stanie w ciemno odgadnąć np która para kolumn gra, lub wyraźnie określić różnice pomiędzy wzmacniaczami.Pisze że w większości bo czasem zdarzają się tak podobnie grające elementy że różnica jest na granicy percepcji. Ciekawi mnie to że osoby słyszące różnice w kablach cyfrowych raczej stosują semantykę typy: subtelna zmiana, trzeba się dobrze wsłuchać, coś tam się troszke poprawiło...Dla mnie to zdecydowanie za mało żeby to było po pierwsze wiarygodne. Różnica powinna być nomen omen zero jedynkowa, jest albo nie ma. Po drugie jak dla mnie nie warta aż takich nakładów. Ale... sam lubie jak wszystkie elementy są ładne i estetycznie wykonane ,więc jako taki rodzaj "biżuterii" jestem w stanie  lepsze kable zaakceptować i tu przyznaje że mam kilka ładnych kabelków cyfrowych. Podkreślam, dla WYGLĄDU .

15 godzin temu, J.Jerry napisał:

Jeśli chodzi o optyki wierzę w ich niezawodność, bo dają elektryczną separację, ale nadal pozostaje soft w dacu i możliwość manipulacji lub błędów oprogramowania.

Najwazniejsze sa konwertery swiatlo-prad. To najslabsze ogniwo lancucha.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi