Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

jak już będzie dla Ciebie oczywiste że idąc tym tokiem myślenia to nie ma na świecie ani jednego "poprawnego" bezproblemowego systemu audio

Być może nie ma - i co z tego? Nie widzę powodu by dokładać zniekształceń w tych elementach, które mogą być idealne.

-----

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Jestes pewien tego co mowisz?

Tak.

co sie stanie jak kabel zwiniesz

Ja nie zwinę, ale Ty wytworzysz problemem techniczny, być może poskutkuje to zniekształceniem brzmienia.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Rozkrec kolumne i zobacz co jest w zwrotnicy. Zastanow sie tez w jakim celu.

Są różne elementy elektroniczne, których celem jest zmodyfikować przechodzący przez nie sygnał, są też kawałki zwykłego kablach, których celem jest na końcu oddać taki sam sygnał, jaki odebrały na początku.

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

jak już będzie dla Ciebie oczywiste że idąc tym tokiem myślenia to nie ma na świecie ani jednego "poprawnego" bezproblemowego systemu audio

Szczerze się zastanawiam, czy aby na pewno nie ma. Serio uważasz, że w każdym systemie label zniekształcają sygnał w słyszalnym stopniu?

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

jak już będzie dla Ciebie oczywiste że idąc tym tokiem myślenia to nie ma na świecie ani jednego "poprawnego" bezproblemowego systemu audio to może trochę mniej będziesz tu spamował...

A jak łączność jest bezprzewodowa ? Patrz kolumny aktywne Buchardt 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Szczerze się zastanawiam, czy aby na pewno nie ma. Serio uważasz, że w każdym systemie label zniekształcają sygnał w słyszalnym stopniu?

Póki co nie spotkałem poprawnego systemu...

1 godzinę temu, Piopio napisał:

A jak łączność jest bezprzewodowa ? Patrz kolumny aktywne Buchardt 😉 

To ma inne wady... BTW  szybko na sprzedaż poszły 🙂

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Póki co nie spotkałem poprawnego systemu...

Co masz na myśli mówiąc o systemie "poprawny"?

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Być może nie ma - i co z tego? Nie widzę powodu by dokładać zniekształceń w tych elementach, które mogą być idealne.

Tak, czytam, czytam, dużo teorii. A powiedz Szymon jakie to w praktyce sprawdzałeś kable i jakie wnosiły według Ciebie zniekształcenia. Ostatecznie bo wielu testach trafiłeś na ten idealny, bezbłędny, który został. Podziel się zdobytym doświadczeniem i informacją jaki to kabel został u Ciebie w systemie. Bardzo proszę o informację z praktyki, nie teorie. Pomiary są niepotrzebne, wystarczą Twoje subiektywne odczucia.

Mam owczarka niemieckiego. I idąc zza bramy jednej posesji zaczął szczekać na nas taki mały wredny kundelek. Mój podszedł do bramy a tamten cały czas jazgocze, ujada. Niesamowity widok. Duży, dostojny pies, kilka razy większy i ten mały idiota cały czas na mojego szczekający.

Ten maly nie byl idiota. Wiedzial ze brama go chroni, wiec moze sobie na to pozwolic
10 minut temu, lamario napisał:

Tak, czytam, czytam, dużo teorii. A powiedz Szymon jakie to w praktyce sprawdzałeś kable i jakie wnosiły według Ciebie zniekształcenia. Ostatecznie bo wielu testach trafiłeś na ten idealny, bezbłędny, który został. Podziel się zdobytym doświadczeniem i informacją jaki to kabel został u Ciebie w systemie. Bardzo proszę o informację z praktyki, nie teorie. Pomiary są niepotrzebne, wystarczą Twoje subiektywne odczucia.

OT, wątek nie jest o kablach szymona1977

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

OT, wątek nie jest o kablach szymona1977

Ok, to więc podaj informacje praktyczne porównania kabli kolegów, które testowałeś u siebie.

Chyba używasz kabli cyfrowych?

3 minuty temu, lamario napisał:

testowałeś

Odszukaj sobie wątek o moim systemie, a tu nie rób OT

10 minut temu, J.Jerry napisał:

Mam nadzieję, że tu nie chodzi o porównywanie kogoś do psa...

Żeby choć do rasowego 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 godzin temu, lamario napisał:

Ok, to więc podaj informacje praktyczne porównania kabli kolegów, które testowałeś u siebie.

Chyba używasz kabli cyfrowych?

Nie licz na konstruktywna wypowiedz. Drut to drut i tyle 😂, nie ma sensu tracic czasu i pieniedzy na jakies tam testy, lepiej poczytac w internetach a pozniej uswiadamiac tych co testowali.

Tak jest nie tylko z kablami.

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Odszukaj sobie wątek o moim systemie, a tu nie rób OT

To nie jest OT. Jest konkretne pytanie o kabel cyfrowy i jak je dobierałeś w Twoim systemie. Ja i może jeszcze szersze grono oczekuje konkretnej odpowiedzi od osoby (Ciebie), z tak bogatym bagażem doświadczenia. W obecnej sytuacji, Twoje uciekanie od odpowiedzi wzbudza raczej pewien "problem" z zaufaniem do Twoich wcześniejszych wypowiedzi.

8 godzin temu, lamario napisał:

Pomiary są niepotrzebne, wystarczą Twoje subiektywne odczucia.

Bo widzisz

"Subiektywne odczucia"  nie mają za bardzo nic wspólnego z wynikiem rzeczywistym

Subiektywnie wydaje ci się , że 50+50 to daje 100

Podczas gdy obiektywny wynik to 53

😎

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

18 minut temu, tsa napisał:

Subiektywne odczucia"  nie mają za bardzo nic wspólnego z wynikiem rzeczywistym

Zapewne tak jest dla osoby postronnej, ale konkretny system stroimy pod siebie. To właścicielowi ma się podobać barwa, szybkość, czytelność, itp. No chyba, że robimy system na pokaz aby chwalić się przed kolegami, to wiadomo wtedy to tylko pomiary i metki są istotne.

Proszę Szymona tylko o to, o jego wrażenia z porównania kilku kabli cyfrowych.

50 minut temu, lamario napisał:

Proszę Szymona tylko o to, o jego wrażenia z porównania kilku kabli cyfrowych.

Trafiłem na takie o zbyt zbliżonej sygnaturze dźwiękowej dla mojego ucha, a "testowałem" różne. Dlatego lepiej dla Ciebie jak moją praktykę pominiemy, a pozostanę przy teoretycznej możliwości.

50 minut temu, lamario napisał:

No chyba, że robimy system na pokaz aby chwalić się przed kolegami

Nie robimy na pokaz więc marek i modeli nie przeczytasz, choć ceny i marki też miały mocno różne.  Nie przestaniesz mnie męczyć, to zgłoszę Cię za trolling.

-----

Godzinę temu, tsa napisał:

Subiektywnie wydaje ci się , że 50+50 to daje 100

Podczas gdy obiektywny wynik to 53

81dB=80dB+74,1dB

80,1dB=80dB+63,7dB

Matematyka jest bezlitosna: kabel musiałby wygenerować 74,1dB żeby muzykę podbić z 80dB na 81dB,  albo chociaż 63,7dB by podbić z 80dB na 80,1dB 🙂

13 minut temu, szymon1977 napisał:

81dB=80dB+74,1dB

Szkoda że napisałeś

Chciałem zobaczyć jak "fachowcy"  oburzą i się zaczną ośmieszać

😎

26 minut temu, szymon1977 napisał:

Trafiłem na takie o zbyt zbliżonej sygnaturze dźwiękowej dla mojego ucha, a "testowałem" różne o różnych cenach. Dlatego lepiej dla Ciebie jak moją praktykę pominiemy, a pozostanę przy teoretycznej możliwości.

Czyli wg. Ciebie kable mają wpływ na dźwięk, ale w ograniczonym zakresie. Zakres jest ograniczony tylko do tych, które porównałeś. Po za tym zakresem to już jest problem techniczny?

Ceny mnie nie interesują, natomiast jestem ciekaw jakimi wtykami były zakończone owe kable.

Wybacz, do tematu mam podejście praktyczne nie teoretyczne.

Matematyka jest bezlitosna gdy ktoś pisze, że zniekształcenia 100-120dB poniżej muzyki mogą... coś tam... 

Specyfikacja Techniczna: Kimber Orchid 

(Cp) pojemność równoległa: 47,1 pF / metr

Indukcyjność szeregowa (Ls): 1,06 uH / metr

(Rdc) rezystancja pętli DC: 0,331 Ohm/metr

Dlaczego inni producenci nie chwala sie takimi opisami ?

30 minut temu, lamario napisał:

Czyli wg. Ciebie

Po pierwsze: to nie mów, że "wg mnie" jeśli sam bzdury wymyślasz.

Po drugie: tu nie ma miejsca na "wg mnie", tak samo jak nie ma miejsca gdy mowa czy Ziemia jest okrągła albo czy 2+2=4

Po trzecie: jak się teoria z praktyką rozmija, to pokręciłeś teorię albo masz błędne obserwacje praktyczne.

A teraz do rzeczy: idealny kabel na końcu odda identyczny sygnał jak otrzymał na początku. Dlatego każda różnica sygnału w stosunku do oryginału jest pogorszeniem. Jeśli więc dwa kable grają inaczej, to co najmniej jeden z nich wprowadza słyszalne zniekształcenia.

Jedyne co dyskusja pokazała, to że jest taka możliwość, że problemy techniczne w systemie sprawią, że zakłócenia sygnału w kablu cyfrowym, poskutkują słyszalnym zniekształceniem dźwięku. No bo jak inaczej nazwać jeśli nie "zniekształceniem dźwięku", gdy tweeter starając się zagrać wygenerowane przez problemy techniczne systemu zakłócenia na 30kHz, nie zdoła poprawnie odtworzyć odczytanego z CD 15kHz?

Teoretycznie możliwe, w praktyce mnie nie spotkało... co niezmiernie mnie cieszy.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

idealny kabel na końcu odda identyczny sygnał jak otrzymał na początku. Dlatego każda różnica sygnału w stosunku do oryginału jest pogorszeniem. Jeśli więc dwa kable grają inaczej, to co najmniej jeden z nich wprowadza słyszalne zniekształcenia.

Szymonie nie ma co tak się napinać. Dla Ciebie może sygnał ulega pogorszeniu, dla mnie ulega zmianie charakter sygnału na bardziej mi pasujący lub nie pasujący. Lubię czytać jak ktoś opisuję co robi praktycznie i jakie badania przeprowadza. A o tym co mi się podoba do ja decyduję a nie pomiary lub teoretycy. Pytałem o Twoje odczucia ale najwyraźniej brakuje Ci dystansu do siebie samego. 

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nie robimy na pokaz więc marek i modeli nie przeczytasz, choć ceny i marki też miały mocno różne.  Nie przestaniesz mnie męczyć, to zgłoszę Cię za trolling.

Za trudne (męczące) pytania?

Szkoda, że pękasz na robocie.

18 minut temu, szymon1977 napisał:

albo czy 2+2=4

Bo równa się 5

( skumaj na jakim tematycznym forum jesteśmy )

😎

Dziś czytałem recenzję dac za prawie 18,5k i on jest zrobiony optymalnie, wysokiej jakości i ma 3 wejścia optyczne, więc chyba tym sposobem nie musimy tematu jakości optyków więcej drążyć. Były tam i inne inputy, ale żadnych nie było po 3.

Godzinę temu, lamario napisał:

Pytałem o Twoje odczucia

Więc Ci je opisałem.

A o tym co mi się podoba do ja decyduję a nie pomiary lub teoretycy.

Nigdy nie twierdziłem inaczej.

Dla Ciebie może sygnał ulega pogorszeniu

To nie jest "dla mnie"  - to jest fakt obiektywny, że jeśli kable grają, to sygnał zostaje zakłócony, co skutkuje zniekształceniem dźwięku.

1 godzinę temu, lamario napisał:

Lubię czytać jak ktoś opisuję co robi praktycznie i jakie badania przeprowadza.

Sory kolego, ale audiofilskie zabawy to nie są żadne "badania", bo procedura nie spełnia warunków by nazwać ją "testem".

Oczywiście gdyby u mnie po zmianie coaxiala nastąpiła zmiana brzmienia, to postarał bym się dowiedzieć dlaczego. Gdybym nie znalazł, to swojego lo-fi nie wy.bałbym przez okno jako niesprawnego technicznie, a po prostu wybrał fajniej brzmiące połączenie. Chętnie u kogoś posłuchał bym, jak po zmianie kabla zmienia mu się scena (czy inne audiofilskie atrybuty dźwięku). Ale...

2 godziny temu, lamario napisał:

Wybacz, do tematu mam podejście praktyczne nie teoretyczne.

A ja poza praktyką lubię teorię. Po prostu lubię rozumieć otaczającą mnie rzeczywistość, a robienie z problemów technicznych systemu, jego audiofilskiej cechy  widowiskowo zwanej "transparentnością", jest przeciwieństwem zrozumienia audio.

-----

32 minuty temu, J.Jerry napisał:

Dziś czytałem recenzję dac za prawie 18,5k i on jest zrobiony optymalnie, wysokiej jakości i ma 3 wejścia optyczne, więc chyba tym sposobem nie musimy tematu jakości optyków więcej drążyć.

A raczej tematu grających coaxiali, skoro można je zastąpić (zasadniczo) wolnym od zniekształceń optykiem.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

To nie jest "dla mnie"  - to jest fakt obiektywny, że jeśli kable grają, to sygnał zostaje zakłócony, co skutkuje zniekształceniem dźwięku.

fakt to stwierdzenie rzeczywistości , z obiektywnością nie ma nic wspólnego

• Pokaż nowe odpowiedzi