Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, frank1 napisał:

fakt to stwierdzenie rzeczywistości , z obiektywnością nie ma nic wspólnego

Fakt z założenia jest obiektywny, to fakt. Jeśli Ci to bardziej pasuje, to wyboldowany fragment możesz potraktować jak stwierdzenie rzeczywistości... choć po prawdzie rzeczywistość nie jest czymś co się stwierdza.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 godzin temu, lamario napisał:

Za trudne (męczące) pytania?

Nie - odpowiedzi, które nic nie wnoszą do tematu.

8 godzin temu, lamario napisał:

Dla Ciebie może sygnał ulega pogorszeniu, dla mnie ulega zmianie charakter sygnału na bardziej mi pasujący lub nie pasujący

Dlaczego albo-albo? Nie może być tak: sygnał ulega pogorszeniu, w efekcie ulega zmianie charakter sygnału na bardziej mi pasujący lub nie pasujący?

W dniu 15.04.2025 o 16:52, marcinmarcin napisał:

jak już będzie dla Ciebie oczywiste że idąc tym tokiem myślenia to nie ma na świecie ani jednego "poprawnego" bezproblemowego systemu audio to może trochę mniej będziesz tu spamował...

Brawo!!! Wreszcie pojąłeś i wyartykuowałeś, i piszę to bez cienia ironii. Każdy system gra inaczej, bo każdy ma zniekształcenia na innym poziomie. Nie ma systemu idealnego i tylko od właściciela zestawu/słuchacza i jego osobistych preferencji zależy czy ocenia go jako system dobrze grający czy źle.  Przyznasz że teza trudna do podważenia?

"Subiektywna ocena"    ( nierzadko zależna od gustu ) , a  "porównanie"  ,   to są dwie zupełne inne rzeczy

Audiofile - niestety - uważają że prawo do togo pierwszego , daje im automatyczne prawo i monopol do tego drugiego

żaden audiofil nie zaneguje faktu że nie rozpozna "na oko"  deski o długości 300 cm od deski 300.2 cm,

Ale uważa ze "usłyszy"  82,1 db od 82 db

😐

Edytowane przez tsa

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

3 godziny temu, s3etcher napisał:

Brawo!!! Wreszcie pojąłeś i wyartykuowałeś, i piszę to bez cienia ironii. Każdy system gra inaczej, bo każdy ma zniekształcenia na innym poziomie. Nie ma systemu idealnego i tylko od właściciela zestawu/słuchacza i jego osobistych preferencji zależy czy ocenia go jako system dobrze grający czy źle.  Przyznasz że teza trudna do podważenia?

Tak... ale:

Są elementy jak kolumny/akustyka gdzie brak możliwości osiągnięcia ideału, de facto zmusza do wyboru najbardziej trafionego w kaprys z pośród wadliwych.

Są też elementy jak EQ, które modyfikując przechodzący przezeń sygnał audio, pozwalają dociągnąć brzmienie do kaprysu.

Są elementy jak cyfrowa korekta akustyki, które modyfikując przechodzący przezeń sygnał audio, pozwalają skompensować wspomniane wady duetu kolumny/akustyka, m. in. brak symetrii, który ma katastrofalny wpływ na mityczną scenę.

Są też kable cyfrowe, które w praktyce mogą być dla systemu transparentne, ale teoretycznie mogą też w przypadkowy sposób zniekształcić brzmienie muzyki na skutek problemów technicznych (zakłócenia od sieciówek, usunięcie wymaganego w specyfikacji technicznej filtra galwanicznego, brak dopasowania parametrów wejścia wyjścia) co udowodnił kolega @miksti.

Nikt nikomu do domu nie przyłazi i nie zabrania zabawy w audio żonglowaniem kablami, ale jeśli ktoś przychodzi do dyskusji twierdząc, że kabel mu cokolwiek poprawił, a system jest lepszy bo reaguje zmianą brzmienia na zamianę kabla cyfrowego, to błąd należy sprostować. Bo na Forum powinniśmy sobie pomagać, a zwykła pomyłka jednego, może dla drugiego oznaczać stratę czasu i pieniędzy na kłamstwa reklam.

Edytowane przez szymon1977

2 godziny temu, tsa napisał:

Ale uważa ze "usłyszy"  82,1 db od 82 db

Podaj dokładnie kto tak napisał. A tak nawiasem mówiąc to skąd w Tobie tyle pychy, że ty wiesz co kto uważa i słyszy, jeżeli tego nie napisał lub nie powiedział?

2 minuty temu, J.Jerry napisał:

Ciekawe kto napisał, że usłyszy 0,1 dB, a do tego...raczej nie audiofil.

Sam jestem ciekaw.

8 minut temu, J.Jerry napisał:

Ciekawe kto napisał, że usłyszy 0,1 dB

Wprost nie napisał nikt

Ale można książkę wydrukować z wpisów ludzi, którzy twierdzą ze kable głośnikowe wprowadzają "ewidentne zmiany"

A to są właśnie zmiany na tych poziomach

Edytowane przez tsa

5 godzin temu, s3etcher napisał:

Brawo!!! Wreszcie pojąłeś i wyartykuowałeś

to teraz pora na Ciebie i Szymona..

BTW jak wreszcie skoro od dawna piszę że wszystkie te systemy, nie ma znaczenie czy droższe czy tańsze jakieś takie ułomne, bo wrażliwe na zakłócenia, kable, akustykę.... ba nawet bit perfectowe źródła każde inaczej gra... wszystko popsute, szmelc 🙂 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

17 minut temu, tsa napisał:

Ale można książkę wydrukować z wpisów ludzi, którzy twierdzą ze kable głośnikowe wprowadzają "ewidentne zmiany"

Porównaj miedź kontra srebro. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Porównaj miedź kontra srebro. 

Wiesz, kiedyś - na innym forum - ale nie trzeba mieć konta żeby przeczytać cały watek - zgłosiło się chyba 12 odważnych, do porównania FLAC vs MP3/320

Dostali  te pliki do pobrania

Mogli je "katować" przez 3 dni u siebie

W dobrze sobie znanych warunkach

I co ? Jaki wynik ?  Wszyscy polegli

Także ,  hmmmm  🤔

2 minuty temu, tsa napisał:

I co ? Jaki wynik ?  Wszyscy polegli

Piszę konkretnie o miedzi kontra srebro. Porównaj a nie próbuj zaprzeczyć za pomocą porównania ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minut temu, Piopio napisał:

Porównaj a nie próbuj zaprzeczyć za pomocą porównania ...

Ludzie którzy deklarują że bez problemu rozpoznają  "brzmienie"  kabli głośnikowych, kabli cyfrowych, i zasilających, nie rozpoznali próbek  FLAC od MP3

Chcesz mi napisać że w/w kable "wnoszą"  więcej do dźwięku, niż różnice na tych próbkach ?

10 minut temu, J.Jerry napisał:

Będzie na miedzi te 0,1 dB?

Na tak krótkich odcinkach, to nawet i mniej by wyszło

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

Wiecie jakie thd ma sinus 1khz w MP3 vs FLAC vs wav?

Sinus jest na tyle prostym sygnałem, że zapisze się bezstratnie w każdym z tych formatów. A FLAC i WAV to technicznie to samo, tylko WAV marnuje więcej miejsca.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Wiecie jakie thd ma sinus 1khz w MP3

MP3 to kodek percepcyjny, znaczy algorytm usuwa to co uzna, że jest maskowane przez inny dźwięk i ucho i tak by tego nie usłyszało. W związku z tym THD czystego sinusa to chyba mało użyteczne jest. Ale jak kto ciekawy, 1 kHz w MP3 320 kbps (przy czym 128 kbps wygląda bardzo podobnie):

Ukryta Zawartość

vs FLAC vs wav?

A tu chyba nie rozumiem pytania 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez danadam

@danadam

Pytanie jest tak zadane specjalnie, bo podejrzewam, że mało kto sprawdza thd i dopiero z tych , co sprawdzają thd, że mało kto sprawdza thd FLAC vs wav.

Co do MP3, to spodziewamy się dodatkowych thd, czy nie? No nie, to skąd w takim razie one się biorą?

A cóż to za RTA?

Godzinę temu, qbakos napisał:

Sinus jest na tyle prostym sygnałem, że zapisze się bezstratnie w każdym z tych formatów. A FLAC i WAV to technicznie to samo, tylko WAV marnuje więcej miejsca.

Zobaczymy czy tak będzie, jak obejrzymy wykresy, chyba że już sprawdzałeś thd tych plików.

Były takie same?

3 godziny temu, tsa napisał:

Wprost nie napisał nikt

Ale z tego co opisywali słownie, wyszły znacznie niższe wartości liczbowe.

11 minut temu, J.Jerry napisał:

Co do MP3, to spodziewamy się dodatkowych thd, czy nie? No nie, to skąd w takim razie one się biorą?

Są jakieś 100-120dB poniżej poziomu muzyki, można więc uznać, że ich nie ma - w jakim celu roztrząsać ich pochodzenie?

15 minut temu, J.Jerry napisał:

Co do MP3, to spodziewamy się dodatkowych thd, czy nie?

MP3 to kodek stratny, więc w porównaniu do pliku wejściowego tak, spodziewamy się dodatkowych THD.

Jeszcze tak dla uściślenia, pytasz o THD "zawarte" w pliku MP3 vs WAV czy o THD powstające w czasie odtwarzania tych plików?

19 minut temu, J.Jerry napisał:

A cóż to za RTA?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale z tego co opisywali słownie, wyszły znacznie niższe wartości liczbowe.

Ile razy  ja tu widziałem, jak audiofile powołują się na  "więdzę"

"Nie masz wiedzy" - nie wiem co oni uznają za "wiedzę" - ilość "odsłuchanych"  kabli zasilających ?

A potem czytam to forum i widzę coś takiego 🥴

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, danadam napisał:

MP3 to kodek stratny, więc w porównaniu do pliku wejściowego tak, spodziewamy się dodatkowych THD.

Jeszcze tak dla uściślenia, pytasz o THD "zawarte" w pliku MP3 vs WAV czy o THD powstające w czasie odtwarzania tych plików?

Ukryta Zawartość

U mnie nie ma w distortion panel np. snr.

Chodzi o thd podczas odtwarzania.

FLAC i wav to nie powinno być różnic, chyba że jakieś zakłócenia.

Z MP3 już thd znacznie rosną ale mogą to być pochodne kompresji, dekodowania. Najfajniejsze, że one się pojawiają nawet dla jednego tonu.

U mnie dla 48 16 wav i FLAC jest podobnie z thd, a MP3 dużo  szpilek jak u Ciebie, ale czy sprawdzałeś również vbr? Tam jest że 2,5x więcej thd.

Jeszcze u mnie jw mp3 jest szpilka 1/2 H1 podwyższająca N

Ukryta Zawartość

No dobra, to była taka ciekawostka dla odprężenia, jak sobie sprawdzałem coś, to patrzę wykres MP3, a tam takie coś. Dziś sobie przypomniałem i myślę - będą zdziwieni. W każdym razie przy porównywaniu FLAC z mp3 warto o tym wiedzieć, że takie coś jest.

przypomniałem i myślę - będą zdziwieni

Ciekawe, to fakt.

4 godziny temu, J.Jerry napisał:

Zobaczymy czy tak będzie, jak obejrzymy wykresy, chyba że już sprawdzałeś thd tych plików.

THD nie, bo się nie bawię w takie rzeczy, ale miałem kiedyś pliki do testowania subwoofera z niskimi tonami sinus 10, 20, 30 Hz itd. i były zapisane jako MP3 coś 96 kbps. Wydawało mi się to bez sensu i że będzie słychać stratę jakości, więc sprawdzałem to w jakimś edytorze audio i nieźle się zdziwiłem, że te sinusy wyglądały idealnie - dokładnie to samo dostałem jak wygenerowałem sztucznie taki sam sygnał... stąd moje przypuszczenie, że przy tak prostym sygnale żadnych strat nie będzie. Zastanawiające skąd więc to THD się tam bierze?

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

@qbakos

Te thd można oglądać z wyjścia analogowego lub odtwarzać pliki cyfrowy bez konwersji do analogu. Nie wiem czy zmienia to brzmienie, ale pełni jakąś ważną rolę, ale to trzeba by analizować różne bitrate. Mnie chodziło tylko o sprawdzenie, czy można użyć sinusa MP3 do sprawdzania thd no i nie można ze względu na dodane harmoniczne.

.

Plik wejściowy:

Ukryta Zawartość

Odtworzone za pomocą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , przez JCally JM20, złapane przez E1DA ADCiso, wav:

jm20.wav.thumb.png.c0b4d4a50c0bb9572ab80d757d9f2ff7.png

flac:

jm20_flac.thumb.png.ccadab9bf0d263dd060b2c0b39de8c75.png

mp3:

jm20.mp3.thumb.png.9e731daaa024e1a554816fd5c6d09d90.png

mp3 wygląda nieco lepiej niż wcześniej, bo tam analizowałem rezultat po zdekodowaniu przez lame, a ten dekoduje do 16-bit i dodaje dither. SoX operuje na integer 32-bit.

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

i myślę - będą zdziwieni.

Hm... prawdę mówiąc jestem zdziwiony, że powyższe mogło kogoś zdziwić.

Godzinę temu, qbakos napisał:

więc sprawdzałem to w jakimś edytorze audio i nieźle się zdziwiłem, że te sinusy wyglądały idealnie

Znaczy kształt fali względem czasu? Taki poziom zniekształceń jest o wiele za niski, żeby na oko zauważyć różnicę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez danadam

@danadam

A jak zmieniłeś %thd na dB?

Pliki odtworzyłes softem, ale i tak za ładnie to wygląda..to nie jest 44/16 lub 48/16 tylko wyżej.

W ten sposób nie zobaczysz różnicy FLAC 48/16-mp3vbr- mp3cbr, bo nie ma tej górki szumów, a u mnie przy vbr ta górka jakoś znika. Ale to też dobrze, bo z innej perspektywy i dzięki za pomiary.

• Pokaż nowe odpowiedzi