Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór wzmacniacza do Dali Opticon 6 MK2 MK2

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM.

Zakupiłem miesiąc temu kolumny Dali Opticon 6 MK 2 do tego streemer cambridge cxn100 i wzmacniaczem cambridge cxa 81 mk 2. Szczerze mówiąc , nie jestem zadowolony ze rezultatu, bas trochę jak by buczący, dudniący, góra ma tak jak by mało powietrza, mam wrażenie że muzyka gra wolniej. Głownie słucham klasyki, jazzu, muzyki instrumentalnej czasami rocka, xzy jesteście w stanie polecić jakiś wzmacniacz? Czytatałem o Marantzie 40n, Arkamie a25, atolu in 200, vincent 228, musical fidelity m6si. Podobno grają dobrze z tymi kolumnami.

Cześć 🙂 Cambridge to szybko grający wzmacniacz, więc dziwne, że brzmi Ci to w ten sposób. 

Słuchałeś Dali w salonie? Tam było tak samo, czy inaczej? Wrzuć też zdjęcie tego, jak kolumny są ustawione 🙂 Może tu jest problem. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Moderatorzy
13 godzin temu, darosd napisał:

góra ma tak jak by mało powietrza,

Żeby tak było przy Dali, to albo uszkodzone są Dali, albo wzmacniacz.

Czy zworki przy głośnikach są prawidłowo podłączone?

• Moderatorzy

Mam w domu letnim Dali Rubicon 6, podłączone do Marantz PM11s3 i gra to bardzo przyzwoicie. Dali mają z tyłu wyloty, więc nie powinny być ustawione zbyt blisko ściany. Poza tym producent zaleca ustawienie tych kolumn prostopadle, a nie w trójkącie.

51 minut temu, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Cambridge to szybko grający wzmacniacz, więc dziwne, że brzmi Ci to w ten sposób. 

Słuchałeś Dali w salonie? Tam było tak samo, czy inaczej? Wrzuć też zdjęcie tego, jak kolumny są ustawione 🙂 Może tu jest problem. 

W salonie troszeczkę inaczej grał, kolumny ustawiałem na różne sposoby i w takim ustawieniu grają najlepiej, próbowałem na jakiejś robionej lampie było dużo lepiej, dół fajniejszy średnie i góra i dlatego myślę że to bardziej wzmacniacz

6 minut temu, Marcinus napisał:

Mam w domu letnim Dali Rubicon 6, podłączone do Marantz PM11s3 i gra to bardzo przyzwoicie. Dali mają z tyłu wyloty, więc nie powinny być ustawione zbyt blisko ściany. Poza tym producent zaleca ustawienie tych kolumn prostopadle, a nie w trójkącie.

22cm od ściany jeden róg, skręcone są 4 cm

• Moderatorzy
6 minut temu, darosd napisał:

W salonie troszeczkę inaczej grał, kolumny ustawiałem na różne sposoby i w takim ustawieniu grają najlepiej, próbowałem na jakiejś robionej lampie było dużo lepiej, dół fajniejszy średnie i góra i dlatego myślę że to bardziej wzmacniacz

22cm od ściany jeden róg, skręcone są 4 cm

To nie są zbyt dużo odsunięte i do tego ten narożnik. Może to jest przyczyną...

Co prawda nie znam tego wzmacniacza, więc może i to jego wina.

3 godziny temu, Marcinus napisał:

To nie są zbyt dużo odsunięte i do tego ten narożnik. Może to jest przyczyną...

Co prawda nie znam tego wzmacniacza, więc może i to jego wina.

Chodzi mi o róg kolumny

18 godzin temu, darosd napisał:

Czytatałem o Marantzie 40n, Arkamie a25, atolu in 200, vincent 228, musical fidelity m6si.

W takim razie warto sprawdzić wszstkie te opcje, a dodatkowo dopisałbym na pewno Regę Elicit MK5, czy Fezza Silver Lunę EVO 🙂 Pierwszy cieplejszy, analogowy, bardzo ciekawy w górze. Fezz jest neutralny, ale dobrze napowietrzony, detaliczny i przyjemny w odsłuchu 😉

W razie czego zapraszam do kontaktu, wszystkie te opcje powinny być na bieżąco na salonie 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Połączenie które wybrałeś to szczerze powiedziawszy ostatnie co można mu zarzucić to właśnie powietrza w górze pasma i detaliczności. Coś jest nie tak albo ze wzmacniaczem albo z kolumnami albo wyjątkowo mocno swoją akustyką. Przychodząc w pomieszczeniu w trakcie odtwarzania muzyki w różnych bardzo randomowych miejscach cały czas masz ten sam efekt czy jest jakieś miejsce w którym muzyka nagle brzmi kompletnie inaczej? 

Bo problem polega na tym że zaproponowałeś inne wzmacniacze ale w tym także takie które tą górę pasma mają zdecydowanie bardziej wycofaną niż wspomniany Cambridge.

Łatwo jest wymienić sprzęt to fakt ale trudniej jest znaleźć przyczynę chęci wymiany. 

Ddodam jeszcze, że jeśli w jakimś kawałku jest dużo basu, to ten bas buczy, a w innych jest tego dołu mało. Dźwięk w każdym miejscu jest taki sam, w innych pomieszczeniach również. 

Kable nic nie zmienią.

Popracuj nad akustyką pokoju .

Odsuń od ściany na 30-40 cm  , miękki dywan na początek. Grube zasłony , regały np z książkami 

Może jeszcze inaczej: czy przypadkiem to ustawienie nie jest na długiej ścianie ?

Jeśli jest to długi pokój, czyli duża różnica długość vs szerokość - to u mnie bas

nie chciał grać i raz dudnił, a innym razem ginął. Po przestawieniu na krótką

ścianę - jak ręką odjął. Zalecam taki eksperyment - o ile to w ogóle realne ...

Bo nad górą można popracować i nie wszystko jest tu "zasługą" wzmacniacza ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 godzin temu, audioburak napisał:

Może jeszcze inaczej: czy przypadkiem to ustawienie nie jest na długiej ścianie ?

Jeśli jest to długi pokój, czyli duża różnica długość vs szerokość - to u mnie bas

nie chciał grać i raz dudnił, a innym razem ginął. Po przestawieniu na krótką

ścianę - jak ręką odjął. Zalecam taki eksperyment - o ile to w ogóle realne ...

Bo nad górą można popracować i nie wszystko jest tu "zasługą" wzmacniacza ...

Sprzęt stoi na dłuższej ścianie, czasami mam wrażenie że mój strimer gra raz lepszą górą, raz gorszą z większym dołem, zastanawiam się czy poprosru nie ma jakiejś wady. Co do pomieszczenia, narazie ciężko coś zrobi, bo stoi mi duża szafa na tej krótszej ścianie i też nie wiem jak by to wyglądało bo kolum y musiał bym mieć węziej rozstawione, bo stały by przy rogach.

W dniu 20.03.2025 o 16:37, Q21 napisał:

W takim razie warto sprawdzić wszstkie te opcje, a dodatkowo dopisałbym na pewno Regę Elicit MK5, czy Fezza Silver Lunę EVO 🙂 Pierwszy cieplejszy, analogowy, bardzo ciekawy w górze. Fezz jest neutralny, ale dobrze napowietrzony, detaliczny i przyjemny w odsłuchu 😉

W razie czego zapraszam do kontaktu, wszystkie te opcje powinny być na bieżąco na salonie 🙂 

Gdzie znajduje się salon? Myślałem o vincent 228 i 237 . Co do wzmacniacza lampowego który próbowałem bas był ładny mięsisty, ładny wokal dużo szczegułów, po przełączeniu na cambridge bas wydawał się jak by ktoś udeżał w garczek, noże trochę przesadzułem, ale takie moje porównanie

U mnie graty stoją teraz "na oknie" balkonowym, ale uzyskałem rozwinięty, pełny bas.

Fakt, że dla pełnych efektów "holograficznych" muszę się przenosić bliżej kolumn,

ale do ustawienia na długiej nie ma u mnie powrotu.

Uważam, że jeśli nawet nie zmienisz "dyslokacji" 😉 to powinieneś spróbować,

bo może się okazać, że wzmacniacz jednak zapewnia poszukiwane cechy dźwięku.

Przestawić tylko na dwa kwadranse i posłuchać ... a nuż ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dali potrzebuje sporo dobrego prądu .

Wypożycz mono bloki Fosi Audio V3.

Czysty prąd bez kombinowania .

Sam używam 2 x Matrix mini i Amp po XLR  , nie ma powrotu do wzmacniaczy 

Ktoś może słuchał tych kolumn ze wzmacniaczami vincent 228, vincent 237 , lub  Unison Research Unico Due, zastanawiam się nad takim rozwiązaniem. Kupując cambridge wzmacniacz z jakimiś nie potrzebnymi bajerami wiedziałem że to nie jest dobry pomysł, dla mnie wzmacniacz ma być tylko wzmacniaczem bez blu-tu i bez wi-fi. 

Kup jakiś normalny wzmacniacz. Denon, Yamaha, Marantz, a nie klepane w szopie czy piwnicy jakieś pseudoinżynierskie wydumki.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

@Misio38      Tu nie chodzi o wzmacniacz, ale poczucie elitarności ... 😉 

A tego np. tania Yamaha A S701 mimo swego basu dać nie może, bo to parweniusz ...

No niby tak. Ale jaki prestiż daje kambodża, bucząca Rega, czy inne europejskie wydumki? Ostatecznie bez żalu pożegnałem Cyrusa na rzecz parweniusza właśnie, tylko trochę inny model. Chociaż Cyrus jak na europejskie standardy wykonania jest w miarę dobry.

Mi kiedyś, ale nie u mnie w domu, bardzo fajnie grały jakieś duże Helikony i Ikony z PMA1500AE. Co prawda było to bardzo dawno temu. ale było wszystko czego autorowi wątku akurat brakuje.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

26 minut temu, max720 napisał:

Na początek i tak praca nad akustyką.

Dali ustawia się na wprost ( żadnych kątów i trójkątów)

Odsuń od ściany i rogów 

Tak też mam ustawione, jak na zsjęciu wcześniej

Prawdopodobnie mam uszkodzony stremer, zacząłem nagrywać dźwięk tego samego artysty na tym samym poziomie głośności w momntach kiedy wydawało się inaczej, na innym wzmacniaczu ten sam problem , na nagraniach jest słyszalna różnica w dźwięku.

Godzinę temu, fandali napisał:

Na zdjęciu masz kolumny prawie na ścianie i dobrze Ci kolega radzi.

25 cm od ściany, dali można srawiać od20 cm do 100cm od ściany

21 minut temu, fandali napisał:

Skoro uważasz, że zapas 5 cm rozwiązuje problem, to nie było tematu. Moje doświadczenie z Dali wskazuje na minimum 50 cm. 

Nie mam na tyle miejsca, wiem że ogólnie powinny stać dalej od ściany, kolumna by już wstała w przejściu i w nocy mógł by ktoś wejść

Teraz, darosd napisał:

Nie mam na tyle miejsca, wiem że ogólnie powinny stać dalej od ściany, kolumna by już wstała w przejściu i w nocy mógł by ktoś wejść

Jak narazie strimer zresetowałem, doszła też aktualizacja i dźwięk się zmienił, nie wiem jak na długo

W dniu 21.03.2025 o 22:58, darosd napisał:

Gdzie znajduje się salon? Myślałem o vincent 228 i 237 . Co do wzmacniacza lampowego który próbowałem bas był ładny mięsisty, ładny wokal dużo szczegułów, po przełączeniu na cambridge bas wydawał się jak by ktoś udeżał w garczek, noże trochę przesadzułem, ale takie moje porównanie

Pabianice k. Łodzi 🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi