Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto płacić "dużo" za kabel USB?

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Gargan napisał:

Nie wiem co wyprawiacie ze sprzętem, że na każdym gnieździe komputera brzmi inaczej. U mnie tak się nie dzieje

No mam fajny DAC i na nim coś jednak słychać 

Jak u ciebie zmieni się perspektywa odsłuchów to wtedy coś innego będziesz pisał

4 godziny temu, Gargan napisał:

To tak jak w ogłoszeniu na OLX napisałem, że Rotel A14 Mk2 ma fajny bas, po czym przyjechał gość kupić i pierwsze co to podbił regulacją bas +8dB bo jemu brakowało. No i co? Ma ten wzmacniacz bas czy nie ma? 

Ma ale pomieszczenie u ciebie za małe stąd nie rozwijał skrzydeł! i gość pewnie miał większe pomieszczenie

Już lata temu przerabiałem to z kolumnami- zakupem

Myślałem że w ciemno kupując kolumny 4Way z 15" na dole wtopiłem!

U sprzedającego zero null basu; u mnie na wtedy prawie 40 m2 pojawił się uśmiech od ucha

Gościu nie wiedział co sprzedawał a ja te kolumny dawno w salonie  na Kazimierzu słuchałem i u mnie tak  samo dobrze zagrały jak w salonie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

14 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Mierzyłem i robiłem filtry DSP pomieszczeń.

Pomieszczenie, jego interakcja z falami dźwiękowymi, ma duży wpływ na odbiór - to oczywiste, ale jak się do tego ma kabel, który transportuje dane cyfrowe, zakodowany sygnał - co może się w nim zmienić przed odkodowaniem?

14 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Co do bagatelizowania zmysłów.  Powiedz mi proszę jak ocenić smak i zapach.  Jakim kryterium pomiarowym?

Ja nie bagatelizuje zmysłów, bo to one powodują, ze; smak, zapach, dźwięk - każdy odbiera inaczej, ale to subiektywne doznania o których decydują; własne receptory, zapisane wzorce - wyrobione na podstawie własnych doświadczeń itd..., nie kwestionuje, ze one są.

Jak zmierzyć smak? Choćby dokładną analizą składu i ich realny wpływ na zmianę smaku, ale czy użyte sztućce (kabel USB) mogą wpłynąć na smak (dźwięk)? Wiem, ze wyobraźnia może nam podpowiadać jakieś różnice, ale czy jest to  mierzalne? Myślę, że to tylko wyobraźnia.

Żeby udowodnić różnice w dźwięku, które wynikają z zastosowanego kabla, to ja osobiście potrzebowałbym jakichś obiektywnych danych, które by to potwierdzały, bo one są iluzoryczne, na granicy percepcji (sam nieraz słyszę różnicę, a chwilę po tym zastanawiam się czy aby na pewno)i wg. mnie mogą wynikać tylko z wyobraźni.

15 godzin temu, marcinmarcin napisał:

BTW męczyłem się kiedyś i przekonywałem siebie że Topping D90 gra dobrze, przecież to top pomiarowy...

Może jednak gdzieś z tyłu głowy miałeś świadomość jego pochodzenia i to może wywoływać złudzenia.

3 minuty temu, wlodek71 napisał:

Pomieszczenie, jego interakcja z falami dźwiękowymi, ma duży wpływ na odbiór - to oczywiste, ale jak się do tego ma kabel, który transportuje dane cyfrowe, zakodowany sygnał - co może się w nim zmienić przed odkodowaniem?

Sygnał się może zmienić - bo nie jest powiedziane czy przy słabej jakości kabla odbiornik poprawnie odczyta transmisję. Pamiętam że przy usb audio nie ma żadnej korekcji danych i porównanie do pendrajwów, dysków twardych itp jest trafione jak kulą w płot...

Ale to jest mniej istotne - jak robiłem u siebie testy bitperfect nie miałem problemów z przejściem na zwykłym kablu USB.

Problem polega raczej na indukowaniu się zakłóceń na żyłach kabli oraz wzajemnych przesłuchach pomiędzy nimi.

Dane pozostaję te same - ale zwiększa/zmniejsza się ilość zakłóceń które trafiają do daca - co ma wpływ na część analogową.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

15 godzin temu, Gargan napisał:

A wam się wydaje, że od szumu cyfrowego na połączeniu USB Maria Callas dostanie chrypki... No ludzie... 🤦

Dobre👍🤣

15 minut temu, wlodek71 napisał:

Może jednak gdzieś z tyłu głowy miałeś świadomość jego pochodzenia i to może wywoływać złudzenia.

Mam teraz Aresa 12th który też pochodzi z Chin... dac który tak strasznie zmłócił D90 to był Pontus II - też Denafrips czyli też chiński. Naprawdę na tamtym systemie nie było co zbierać z D90. Wszystko było tak samo ustawione. Pontus zagrał żywo, dynamicznie, ciepło, z kopem a Topping sucho, płasko, mdło i bez życia...

6 minut temu, wlodek71 napisał:

Dobre👍🤣

Głupie po prostu, szczególnie że cyfrowe zakłócenia/szum właśnie dodają sybilantów i syczenia

15 minut temu, wlodek71 napisał:

Myślę, że to tylko wyobraźnia.

Wytłumacz mi taką sytuacje - koledzy przepinają kable w systemie kolegi. Mam na to wyebane... pierwsza wersja gra tak że czapki spadają (szafy Tannoya, świetna lampa 300B, dac lampowy R2R - ogólnie jeden z najlepszych systemów jaki słyszałem). Koledzy przepinają i system zdycha - nie gra już tak dobrze. Coś zgrzyta. Wokalista sepleni, bas anemiczny, gitary mdłe itp itd. Kolejna wersja ciut lepiej. Kolejna inaczej. Kolejna i jest znowu zajebiście wszystko gra tak jak mi się podobało - mowię że jest super - co się okazało - koledzy wrócili do pierwszego kabla. I były to kable USB...

Edytowane przez marcinmarcin

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Pontus zagrał żywo, dynamicznie, ciepło, z kopem a Topping sucho, płasko, mdło i bez życia...

Gdybyś trochę subtelniej to opisał - może i miałoby sens, a tak, to ja tu widzę brak obiektywizmu...

2 minuty temu, wlodek71 napisał:

Gdybyś trochę subtelniej to opisał - może i miałoby sens, a tak, to ja tu widzę brak obiektywizmu...

Wiesz - tak to właśnie wyglądało. Jako dumny posiadacz topowego daca z pomiarów ASR pojechałem przekonać kolege że jest durnym audiofilem i wydał 3x więcej ode mnie a mój dac lepszy bo lepiej się mierzy... róznica była olbrzymia(tylko nie w zakładanym przeze mnie kierunku), ale jego system był na bardzo wysokim poziomie... dużo wyższym niż mój ówczesny.

9 minut temu, marcinmarcin napisał:

Sygnał się może zmienić - bo nie jest powiedziane czy przy słabej jakości kabla odbiornik poprawnie odczyta transmisję.

Zakładam, że kable, które wg. was tak się różnią są sprawne i prawidłowo przesyłają dane...

Teraz, wlodek71 napisał:

Zakładam, że kable, które wg. was tak się różnią są sprawne i prawidłowo przesyłają dane...

Też tak zakładam, jak pisałem sprawdzałem wiele razy różne opcje pod względem bitperfect na Rme Adi i przechodziło.

Wyjaśnienie może być tak prozaiczne jak wpływ kabla 230V na kabel 5V DC który zasila mi streamer. Jak zbliże oba kable dźwięk audio robi się wyostrzony, suchy. A to  tylko (aż) zasilanie transportu, przecież zer i jedynek nie zmieni...

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

Wyjaśnienie może być tak prozaiczne jak wpływ kabla 230V na kabel 5V DC który zasila mi streamer. Jak zbliże oba kable dźwięk audio robi się wyostrzony, suchy. A to  tylko (aż) zasilanie transportu, przecież zer i jedynek nie zmieni...

Ale to inna domena, prądy fizyczne mogą jakoś wpływać na siebie, pewnie ktoś obeznany, by to wytłumaczył merytorycznie .

Co do domeny cyfrowej, skoro wg. kablarzy metr kabla USB może coś zmienić, to co dociera do nas z serwerów z za oceanu? Może zupełnie coś innego niż jest wysyłane?

1 minutę temu, wlodek71 napisał:

Co do domeny cyfrowej, skoro wg. kablarzy metr kabla USB może coś zmienić, to co dociera do nas z serwerów z za oceanu? Może zupełnie coś innego niż jest wysyłane?

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem i spróbuj zrozumieć. Po pierwsze nie pisze o poprawności danych tylko o kwestii zakłóceń. Po drugie przy danych przesyłanych internetem czy nawet przy danych przesyłanych USB są inne protokoły z korekcją i weryfikacja danych - tego nie ma w USB Audio!!! Więc tej pewności nie masz. 

Wytłumacz mi jak może wpływać na dane z transportu bliskość kabla 230V. Nie może wpływać. Ale wpływa na dźwiek. Problemem nie jest integralność danych, tylko zakłócenia.

4 minuty temu, wlodek71 napisał:

Ale to inna domena, prądy fizyczne mogą jakoś wpływać na siebie, pewnie ktoś obeznany, by to wytłumaczył merytorycznie .

Ale wpływa według Ciebie na dane ze streamera? jakim cudem? 🙂 

44 minuty temu, marcinmarcin napisał:

jak robiłem u siebie testy bitperfect nie miałem problemów z przejściem na zwykłym kablu USB.

Problem polega raczej na indukowaniu się zakłóceń na żyłach kabli oraz wzajemnych przesłuchach pomiędzy nimi.

Dane pozostaję te same - ale zwiększa/zmniejsza się ilość zakłóceń które trafiają do daca - co ma wpływ na część analogową.

Ma wpływ... albo nie ma. Ale nawet jeśli by miał, to zakłócenia skutkujące zniekształceniem sygnału, postarałbym się usunąć z systemu. Nie dosłuchiwał bym się poprawy sceny, ani problemu technicznego nie nazywałbym przejrzystym systemem. U mnie kable USB nie grają i to jest prawidłowa cecha systemu.

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Wytłumacz mi jak może wpływać na dane z transportu bliskość kabla 230V. Nie może wpływać. Ale wpływa na dźwiek.

Nawet jeśli, to się problem techniczny usuwa z systemu, kabel USB odsuwając od sieciówki, a nie wywołuje zniekształcenia, traktując jako formę korekty.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem i spróbuj zrozumieć.

Chciałbym, ale brak konkretów.

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nie może wpływać. Ale wpływa na dźwiek.

I to właśnie wymagałoby jakiegoś potwierdzenia...

18 minut temu, wlodek71 napisał:

Napisałem bardzo dużo konkretnych informacji - albo nie rozumiesz albo nie chcesz ich rozumieć.

20 minut temu, wlodek71 napisał:

I to właśnie wymagałoby jakiegoś potwierdzenia...

To po prostu słychać w trakcie przysuwania/odsuwania. Ale skoro to nie dowód to równie dobrze można jeść g...o zamiast steka, bo różnicy nie zmierzysz

28 minut temu, szymon1977 napisał:

U mnie kable USB nie grają i to jest prawidłowa cecha systemu.

czapki z głów masz poprawny system, a ja mam audiofilski popsuty 😛 mimo to się nie zamienie 😄 

Teraz, marcinmarcin napisał:

Napisałem bardzo dużo konkretnych informacji - albo nie rozumiesz albo nie chcesz ich rozumieć.

To wszystko jednak jest mało przekonujące..., a takie: ,,ja słyszę duża różnicę" w sytuacji gdy, tak dużo ludzi jednak nie słyszy - wymaga potwierdzenia jak dla mnie.

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Napisałem bardzo dużo konkretnych informacji

Niczym niepoparte teorie, to nie są konkretne informacje.

czapki z głów masz poprawny system, a ja mam audiofilski popsuty 😛 mimo to się nie zamienie 😄 

Nie ma to jak argumentować grubością portfela.

-----

Godzinę temu, wlodek71 napisał:

To wszystko jednak jest mało przekonujące...,

Ale przyjmijmy, że jednak daliśmy się przekonać. Aktualne kebel USB u mnie nie gra. Zbliżam więc kabel USB do sieciówki, wywołując słyszalne zniekształcenia sygnału. A teraz kabel USB za £0,99 wymieniam na taki za 1500zł (podobno tyle warto dać), i słucham jak zniekształcenia się zmieniły... serio? Mam spreparować w swoim lo-fi usterkę techniczną, żebym mógł uznać się za audiofila? Paranoja!

W dniu 25.03.2025 o 14:06, Gargan napisał:

Mnie przekonuje ten wykres - audiofilskie kable robią różnicę.

W dniu 25.03.2025 o 20:02, Gargan napisał:

A to jest ten sam wykres tylko we właściwej skali a nie prezentowany od wartości -120dB.

Z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) warto jeszcze przytoczyć:

Cytat

For DAC, I used our perennial favorite, the Schiit Modi 2 DAC. Of course I say that in jest as this is by far the worst DAC I have tested. It seems to be highly sensitive to power and USB conditions. I figured if there is one DAC that can show differences in USB cables, this would be it.

i:

Cytat

Let's continue our testing, this time using another cheap DAC: the Behringer UMC204 HD which at $79 is even cheaper than the Schiit Modi2. [...] As we see, there is no difference between the worst performing USB cable (long and generic) and the shortest one (USB stub).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez danadam
8 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Głupie po prostu, szczególnie że cyfrowe zakłócenia/szum właśnie dodają sybilantów i syczenia

Bzdura totalna. Szczególnie gdzie?

Edytowane przez s3etcher
32 minuty temu, s3etcher napisał:

Bzdura totalna. Szczególnie gdzie?

Sam piszesz bzdury 😃 wystarczy np porównać dźwięk na siejącym impulsowym do dobrego liniowego. Uspokojenie, brak nerwowosci i jazgotu. Podobnie jest z lepszymi transportami. 0 i 1 te same a dźwięk lepszy. 

wystarczy np porównać

Na dowód własnej racji przytaczasz własną rację? Tak się nie robi. Dowód musi być niezależny od Twoich obserwacji.

31 minut temu, marcinmarcin napisał:

ale to ma być słychać a nie mierzyć się

Ziemia? Też wyraźnie widać, że jest płaska. A jeśli gra Inaczej to wyjdzie w pomiarach (test różnicowy), podobnie z płaskością Ziemii.

33 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Finalna ocena kotleta

Jek się podzielimy na pół kotletem, to nie będę Ci wmawiać,że moje pół jest lepsze, bo mi bardziej smakuje.

40 minut temu, marcinmarcin napisał:

Pomiary audio wykorzystano w celu sprzedaży chłamu którego nikt by nie kupił

A ja widzę coś zupełnie przeciwnego: treść recenzji kolumn (oraz wpisów internetowych naganiaczy), rozmija się z tym, co widać na wykresie... dlatego po raz drugi kolumny wybrałam na podst wykresu i po raz drugi się  nie zawiodłem.

42 minuty temu, marcinmarcin napisał:

wmówiono że ich zmysły nie są nic warte

Czy brzmienie mi pasuje oceniam dopiero po odsłuchu, ale nie będę robić z siebie głupka pisząc, że np. jest bas, skoro na wykresie go nie ma. Bo pomiary wolne są od subiektywizmu, powtarzalne i o co najmniej jeden rząd wielkości dokładniejsze od ludzkich zmysłów.

Teoretycznie kabel USB nie powinien zmieniać dźwięku, ale o dziwo zmienia! 

Nie wiem jak to jest i tego nie rozumiem i sam się temu dziwię. 

8 minut temu, Bukaj napisał:

Teoretycznie kabel USB nie powinien zmieniać dźwięku, ale o dziwo zmienia! 

Nie wiem jak to jest i tego nie rozumiem i sam się temu dziwię. 

Praktycznie Bóg nie istnieje. Są jednak tacy, co gotowi są umrzeć za wiarę ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Zjedzą Cie spece od techniki z wykształceniem humanistycznym na poziomie podstawowym 😉 

Ot i cała Twoja filozofa. Ignorancja techniczna. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Zjedzą Cie spece od techniki z wykształceniem humanistycznym na poziomie podstawowym 😉 

Ja nie jestem po 50+... więc słuch mam dobry 😛

1 minutę temu, Piopio napisał:

Ot i cała Twoja filozofa. Ignorancja techniczna. 

błyśnij miszczu jakąś wiedzą, póki co bijesz pianę. a jak Ci ktoś pod nos artykuł podstawi to nawet nie przeczytasz, nie mówiąc już o zrozumieniu...

1 minutę temu, Bukaj napisał:

Ja nie jestem po 50+... więc słuch mam dobry 😛

Tu nie o słuch chodzi a o wybujałą fantazję. 

Fajny temat, duzo dyskusji, chyba najwiecej w ostatnim czasie ze wszystkich. 

Niestety, szczegolnie teraz, ciezko mi sie odniesc do elementu 'wrazen' bo mam urzadzenie z DDR i izolacja galwaniczna, wiec mimo, ze bardzo bym chcial to roznicy pomiedzy kablami nie uslysze 😞

Poniewaz pracuje duzo z bardzo czula elektronika (o wiele bardziej niz high-endowe audio), chetnie dodam cos od siebie:

- dopoki dane przez kabel docieraja poprawnie, dzwiek jest identyczny niezaleznie od kabla - ten punkt jest kluczowy.
- W przypadku przesylu asynchronicznego (jak w wiekszosci DAC'ow) zegar taktujacy jest po stronie DAC'a wiec zaklocenia czasowe (czyli jitter) sa zminimalizowane.
- jak wyzej juz napisano USB Audio nie dziala jak przesyl danych np z pendrive bo to strumieniowa transmisja real time a nie "zapis i sprawdzenie". Dlatego brak retransmisji  w klasycznym sensie (usb mass storage) MOZE byc argumentem za tym, ze problemy z kablem moga skutkowac w bledami. W praktyce to rzadkosc.
- Jezeli nastepuje blad transmisji to probka jest tacona (objawia sie jako drop, trzask itp) - jest to ekstremalnie rzadkie
- Jesli DAC pracuje asynchronicznie (wlasny zegar) ryzyko jitter'ajest minimalne, chyba ze kabel jest fatalny.
- sedno jest w tym o czym pisze tez @marcinmarcin dane moga byc bit-perfect ale zaklocenia ida osobno i MOGA trafiac do toru analogowego DAC'a JEZELI sam DAC nie ma dobrej izolacji.
- im dluzszy i gorzej ekranowany kabel tym wieksze mozliwe zaklocenia
- kiepskiej jakosci porty moga generowac szumy od zasilania, zwlaszcza jezeli DAC pobiera prad przez to samo USB
- w tanszych urzadzeniach same DAC'i sa bardziej podatne na zaklocenia

reasumujac:
a) Kabel USB moze posrednio wplywac na dzwiek ale nie poprzez 'lepsza jakosc danych' tylko wprowadzanie zaklocen zasilania lub elektromagnetycznych, ktore dostaja sie do analogowej sekcji DAC-a. W efekcie te same dane, ale inny poziom szumu, brumu, mikroskopijnych artefaktow.

b) Separacja galwaniczna praktycznie zamyka temat wplywu kabla USB na dzwiek. Wyjasnie od razu dlaczego:
- nie ma petli masy pomiedzy np. komputerem a DAC'iem (koniec tematu wszystkiego co moze sie wplatac przez roznice potencjalow - szumow, brumow, buczenia itp)
- nie ma fizycznego polaczenia z zakloceniami kompa (zaklocenia PSU, piki napiecia, szumy CPU/GPU itp nie maja jak przejsc do toru analogowego DAC'a)
- separacja moze lepiej odseparowac 🙂 czesc cyfrowa od analogowej wewnatrz urzadzenia
- dobre izolatory dzialaja bez opoznien i nie zmieniaja sygnalu

Dobre DAC'i maja takie cos w standardzie, jezeli ktos ma takiego i nadal slyszy roznice pomiedzy kablami USB to jest to efekt placebo.

Edytowane przez miksti

Nic dodać nic ująć. Dokładnie tak jest. 

16 minut temu, miksti napisał:

reasumujac:
a) Kabel USB moze posrednio wplywac na dzwiek ale nie poprzez 'lepsza jakosc danych' tylko wprowadzanie

Dokładnie. Wiec jeśli komuś kable USB grają, to jego system nie jest po audiofilsku transparentny, a po prostu posiada problem techniczny (jako chociażby wspominane tu ułożenie kabla USB wzdłuż sieciówki).

• Pokaż nowe odpowiedzi