Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto płacić "dużo" za kabel USB?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 29.03.2025 o 20:54, bum1234 napisał:

Jeleni nigdy nie brakowało 😄

Ale nie op pieniądze tu chodzi, tylko o brak zainteresowania rzetelną wiedzą. Liczy się tylko przerośnięte ego. Twoja wypowiedź to typowy tego przykład.

Ignorancja i jeszcze raz ignorancja, którą trzeba jak najbardziej się chwalić 😄 😄 😄

To chyba sam jesteś jeleniem bo coś kojarzę, że masz chyba jakieś tam audio. OCZYWIŚCIE coś tak czuję, że wg ciebie to pewnie takie audio jak akurat ty masz to jest "racjonalne", ale jak inny ziomek ma inne jakieś to już jest jeleniem xD. 

Wątpię abyś rozumiał pojęcie ego także może nie wysilaj się na analizy psychologiczne, już lepiej klep do końca świata te same teksty o kablach. Zawsze jakiś klakier klepnie ci lajka i będziesz miał radość. 

????

45 minut temu, dekoracja napisał:

To chyba sam jesteś jeleniem bo coś kojarzę, że masz chyba jakieś tam audio. OCZYWIŚCIE coś tak czuję, że wg ciebie to pewnie takie audio jak akurat ty masz to jest "racjonalne", ale jak inny ziomek ma inne jakieś to już jest jeleniem xD. 

Wątpię abyś rozumiał pojęcie ego także może nie wysilaj się na analizy psychologiczne, już lepiej klep do końca świata te same teksty o kablach. Zawsze jakiś klakier klepnie ci lajka i będziesz miał radość. 

Nie na wiele cię stać. Trudno zresztą się spodziewać fajerwerków intelektualnych od wyznawcy audio-voodoo.

Godzinę temu, dekoracja napisał:

coś tak czuję, że wg ciebie to pewnie takie audio jak akurat ty masz to jest "racjonalne",

Czy coś jest "racjonalne" ocenia się na podst. aspektów obiektywnych, a nie czyjegoś subiektywnego widzimisię. 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 27.03.2025 o 12:36, Piopio napisał:

Dodałbym, że należysz też do grupy fantastów audio 😉 

Ty chyba tez.

O ile dobrze pamietam, porownywales gdzies przewody sieciowe rozniace sie dlugoscia o 50 centymetrow i slyszales roznice.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Czy coś jest "racjonalne" ocenia się na podst. aspektów obiektywnych

Szymon, na Boga

To wymień jednostkę  "racjonalności"

Czy ty zawsze za wszelką cenę, musisz mieć przeciwne zdanie ?

Edytowane przez tsa

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

27 minut temu, BlueDot napisał:

Ty chyba tez.

O ile dobrze pamietam, porownywales gdzies przewody sieciowe rozniace sie dlugoscia o 50 centymetrow i slyszales roznice.

Tego akurat  nauka nie wyklucza 😉 

14 minut temu, tsa napisał:

Czy ty zawsze za wszelką cenę, musisz mieć przeciwne zdanie ?

Tak bo to troll. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Czy coś jest "racjonalne" ocenia się na podst. aspektów obiektywnych, a nie czyjegoś subiektywnego widzimisię

no bo: wsiadamy w samochód, castorama, jakiś sklep turystyczny (linka wspinaczkowa), wydajemy maks 200zl, siadamy przy biurku i skręcamy (może z godzina pracy). wyceniamy to niechlujstwo na dwa pięcset... ja bym się bał to wsadzić w gniazdko. skręca mnie jak widzę jak to jest skręcone (zrzut z jutuba z podlinkowanego wczesniej materiału - wątek audio mity):

(audiofile zachwyceni - bo to "polski" pyton - "nie miałeś to się nie wypowiadaj")

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ro35
18 godzin temu, ro35 napisał:

(audiofile zachwyceni - bo to "polski" pyton - "nie miałeś to się nie wypowiadaj")

a ktoś się tym zachwyca?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Ej przemyślałem sprawę i jednak Bum123435 ma rację!

Posypuję głowę piachem, kable nie grajom! Audio jest dla jeleni, jestem racjonalny i kupuję oscyloskop - koniec z naciąganiem!!! Jak ktoś napisze o kablach to od razu przylecę i będę komentował, że jest głupi! Moje EGO i nawet ID zostały kompletnie przebudowane. Zrozumiałem, że rozdarcie między id a ego to nieustanna walka o władzę w teatrze naszej psychiki, gdzie pragnienia instynktowne ścierają się z racjonalnym Ja, tworząc dramatyczną grę, w której stawką jest nasza tożsamość. 

22 godziny temu, szymon1977 napisał:

Czy coś jest "racjonalne" ocenia się na podst. aspektów obiektywnych, a nie czyjegoś subiektywnego widzimisię. 

ale nie pisałem o definicji racjonalności (dzięki za wielkie odkrycie!) tylko o tym, jak racjonalność rozumiem user Bum123456 - to są zupełnie inne sprawy

????

W dniu 27.03.2025 o 11:21, miksti napisał:

- dobre izolatory dzialaja bez opoznien i nie zmieniaja sygnalu

Gwoli uzupełnienia, opóźnienia są, i z tego powodu nie jest zalecane używanie kilku szeregowo - to nie huby USB więc łącznie muszą zmieścić się w okienkach czasowych. Niektóre technologie izolacji zwiększają prawdopodobieństwo błędów transmisji, więc może okazać się, że ze zbyt dlugim, złej jakości kablem izolator wprowadzi problemy, których bez niego nie było. Np. z adum pojawiają się problemy przy długim kablu, których przy TI nie ma. I jeszcze kompatybilnosc, choćby Intona pomimo świetnych parametrów znana jest z tego, że wymaga od izolowanych urządzeń wzorowej zgodności ze spec USB. I przy XMOS często zawodzi, z popularnym ADC Cosmos również działać nie będzie.

Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

52 minuty temu, ProjectPi napisał:

Niektóre technologie izolacji zwiększają prawdopodobieństwo błędów transmisji, więc może okazać się, że ze zbyt dlugim, złej jakości kablem izolator wprowadzi problemy

Tak, o tym wspomina też Aleks (Altor) odnośnie wrażliwości aduma:

"Widziałem, że ADUM3165 jest bardzo wrażliwy na wyjściowy kabel USB - wypróbowałem kilka kabli USB-A/Type-C z Cosmos ADC.
Niektóre kable wykazują bardzo wysoki poziom utraty pakietów, co sprawia, że ta konfiguracja jest bezużyteczna.
Te same kable z izolatorem opartym na ISOUSB211 firmy TI działają idealnie (~ ten sam schemat PCB i układ dla obu wersji, tylko inny chip i ISOUSB211 - z zewnętrznymi regulatorami 1,8 V na obu końcach)."

A tu link do źródła:

page-2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Genezyp
2 godziny temu, dekoracja napisał:

Ej przemyślałem sprawę i jednak Bum123435 ma rację!

Posypuję głowę piachem, kable nie grajom! Audio jest dla jeleni, jestem racjonalny i kupuję oscyloskop - koniec z naciąganiem!!! Jak ktoś napisze o kablach to od razu przylecę i będę komentował, że jest głupi! Moje EGO i nawet ID zostały kompletnie przebudowane. Zrozumiałem, że rozdarcie między id a ego to nieustanna walka o władzę w teatrze naszej psychiki, gdzie pragnienia instynktowne ścierają się z racjonalnym Ja, tworząc dramatyczną grę, w której stawką jest nasza tożsamość. 

Od razu widać kto zacz 😄

2 godziny temu, ProjectPi napisał:
W dniu 27.03.2025 o 11:21, miksti napisał:

- dobre izolatory dzialaja bez opoznien i nie zmieniaja sygnalu

Gwoli uzupełnienia, opóźnienia są, i z tego powodu nie jest zalecane używanie kilku szeregowo - to nie huby USB więc łącznie muszą zmieścić się w okienkach czasowych.

Dzieki za uzupelnienie. Dobry izolator oczywiscie oznacza dla mnie dobrze zaprojektowany uklad i przy rozsadnych warunkach. Wtedy jakiekolwiek opoznienia mieszcza sie w akceptowalnych granicach i nie maja wplywu na synchronizacje czy jakosc dzwieku. O ile oczywiscie nie przesadzi sie z dlugoscia kabla albo zepnie trzy izolatory w lancuch 😉 Tak jak piszecie ADuM tez moze sie wysypac jezeli calosc nie jest dobrze dobrana. W praktyce jezeli ktos uzywa pojedynczego markowego izolatora (ifi, sotm, intona itd) na 'standardowej' dlugosci kablu (powiedzmy do 1.5-2m) i z poprawnym zasilaniem, to zwykle dziala to bezproblemowo, nawet z xmosem. Ale tak, widzialem tez przypadki gdzie pojawial sie problem wiec warto testowac w swoim torze.
Co ciekawe w niektorych systemach, szczegolnie z bardzo niskim poziomem zaklocen i wysokiej klasy zegarami (np niektore streamery NAA z HQPlayerem) obecnosc izolatora USB moze... pogorszyc jitter zamiast go poprawic - nie przez sama izolacje, ale przez wprowadzenie dodatkowego bufora i rekonfiguracje taktowania zegara co zaburza synchronizacje z DAC clockiem. Wiec w praktyce izolacja nie zawsze = lepsze brzmienie szczegolnie jezeli DAC juz zawiera dobra izolacje na wejsciu albo korzysta z wlasnego referencyjnego zegara. Stad wielu producentow dobrych DAC'ow wrecz odradza stosowanie zewnetrznych izolatorow USB.
Inna ciekawostka, o ktorej ktos moze nie slyszal - HQPlayer potrafi zredukowac jitter zanim ten w ogole powstanie.
przetwarza sygnal asynchronicznie, wykonuje upsampling i filtracje z bardzo wysoka precyzja (czesto 64bitowa) po czym przesyla dane do NAA w ciagu danych pakietowych bez osadzonego zegara. Efekt - zegar ktory rzadzi odtwarzaniem (konwersja D/A) pochodzu juz z dac'a a nie komputera, kabla USB czy transportu. Eliminuje wiec caly lancuch problemow zwiazanych z jitterem w transporcie bo sygnal nie plynie w postaci S/PDIF tylko jako dane do zdekodowania. W takiej architekturze jitter moze sie pojawic dopiero w samym DAC'u i oczywiscie tez tylko wtedy gdy zegary lub bufory sa nie idealne. Dlatego dobry DAC z femto zegarem blisko chipu D/A w takim systemie na prawde robi roznice.

Edytowane przez miksti
6 minut temu, miksti napisał:

Wiec w praktyce izolacja nie zawsze = lepsze brzmienie szczegolnie jezeli DAC juz zawiera dobra izolacje na wejsciu albo korzysta z wlasnego referencyjnego zegara.

Przecież w przypadku transmisji USB ZAWSZE DAC korzysta z własnego zegara. Jitter nie powstaje. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

28 minut temu, Piopio napisał:

Przecież w przypadku transmisji USB ZAWSZE DAC korzysta z własnego zegara. Jitter nie powstaje. 

Technicznie rzecz biorac, tak, przy asynchronicznej transmisji przez USB DAC odbiera dane do bufora we wlasnym tempie, ale obiegowe przekonanie ze "w usb jitter nie istnieje" jest bledne. Nie powstaje w transmisji jak w spdif ale moze sie pojawic po stronie przetwarzania wewnatrz DAC'a i tam roznice implementacyjne graja duza role.

Mialem tez w pamieci, ze nadal zdarzaja sie dac'i pracujace w trybie adaptacyjnym lub synchronicznie np. popularne dongle typu DragonFly red/black, starsze Toppingi na CM6631A, wczesniejsze generacje FiiO, czy konstrukcje z nietypowymi kontrolerami usb albo z pominietym pelnym stackiem usb oparte np na kontrolerach PCM27x, C-Media, CM108. Do tego dochodzi kwestia kwiatkow w firmware producentow, systemu operacyjnego (android i windows lubia wymusic adaptive) i sterownikow.

Wracajac do 1 zdania, nawet przy asynchronicznym trybie jitter moze sie pojawiac na dalszych etapach toru cyfrowego np przy przekazywaniu danych z bufora do ukladu D/A jezeli zegar referencyjny nie jest dobrze zaimplementowany albo zasilanie jest zaklocone. Jesli miedzy wejsciem USB a ukladem DAC pojawi sie dodatkowy bufor, konwesrja poziomow logicznych, transceiver, albo izolator ktory rekonfiguruje trasowanie sygnalu albo wprowadza dodatkowe etapy przekazu to czasem burzy synchronizacje z wewnetrznym zegarem DAC'a nawet jezeli teoretycznie jest 'na miejscu'. To jedno z wytlumaczen dlaczego np. dCS, TotalDAC czasem Holo, nie zalecaja korzystania z dodatkowych izolatorow jezeli DAC ma juz wbudowana izolacje i porzadny zegar blisko konwersji. Czesto korzystaja tez z dedykowanych femto clockow osobnych dla kazdego wejscia, a czasem nawet reclockingu usb wewnatrz dac'a mimo ze protokol sam w sobie juz 'izoluje' zegar.

A cofajac sie do mojego poprzedniego posta, kwestii izolatorow chodzilo mi glownie o to, ze czasem lepiej nie ulepszac czegos co juz zostalo dobrze zaprojektowane jako calosc.

Edytowane przez miksti
33 minuty temu, miksti napisał:

Mialem tez w pamieci, ze nadal zdarzaja sie dac'i pracujace w trybie adaptacyjnym lub synchronicznie

Daj spokój. Skupy się na nowoczesnych DAC. Większość korzysta z XMOS gdzie wspomniane przez Ciebie problemy nie występują. 

4 godziny temu, ProjectPi napisał:

Np. z adum pojawiają się problemy przy długim kablu, których przy TI nie ma

nein nein nein przecież najtańsza izolacja z ali na adum i mamy hajenda z każdego transportu, technicznie nie da się lepiej 😄 

3 godziny temu, Genezyp napisał:

Tak, o tym wspomina też Aleks (Altor) odnośnie wrażliwości aduma:

"Widziałem, że ADUM3165 jest bardzo wrażliwy na wyjściowy kabel USB - wypróbowałem kilka kabli USB-A/Type-C z Cosmos ADC.

Propagandę jakąś uprawiasz 😉 przecież każda izolacja działa zerojedynkowo, co nie @Piopio

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Piopio do niedawna jeszcze pisał, że każda izolacja działa tak samo. Cos w nim jednak w końcu drgnelo.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Dzisiaj na wesoło widzę..😉

"Są pewne pervers-natury, które literaturę, biorą jako muzykę, malarstwo tłumaczą na język literacki, a od muzyki doznają halucynacji wzrokowych."

37 minut temu, Genezyp napisał:

Dzisiaj na wesoło widzę..😉

"Są pewne pervers-natury, które literaturę, biorą jako muzykę, malarstwo tłumaczą na język literacki, a od muzyki doznają halucynacji wzrokowych."

jakbyś zjadł raz grzyba albo lsd to byś bez większego wysiłku zobaczył muzykę także OCB

????

9 minut temu, dekoracja napisał:

jakbyś zjadł raz grzyba albo lsd to byś bez większego wysiłku zobaczył muzykę także OCB

Ja tak, ale Oni.. technika i rozsądek nie pozwalają😉

jak się już pośmialiśmy to słucham sobie na  kablu USB właśnie i jest to TANI kabel z Ali - YYTCG, rzekomo z PCOC (ale czy ja w to wierzę?). Także, czy warto płacić "dużo"? Trudno powiedzieć bo ten był tani i gra na nim świetnie. Jak jakiś lepszy wpadnie w ręce to się zobaczy.

????

4 godziny temu, ProjectPi napisał:

Piopio do niedawna jeszcze pisał, że każda izolacja działa tak samo. Cos w nim jednak w końcu drgnelo.

Oczywiście, że działa tak samo jeśli podejdziemy do tematu zdroworozsądkowo. Kto normalny używa kabli USB dłuższych niż 1-1,5m ? Zawsze podkreślałem, że warunkiem jest dość nowy DAC czyli taki z porządnym wejściem USB. 

4 godziny temu, marcinmarcin napisał:

nein nein nein przecież najtańsza izolacja z ali na adum i mamy hajenda z każdego transportu, technicznie nie da się lepiej 😄 

Dokładnie tak. ADUM3165. Jeśli kabel będzie normalny i DAC nowoczesny. 

Edytowane przez Piopio

40 minut temu, dekoracja napisał:

jak się już pośmialiśmy to słucham sobie na  kablu USB właśnie i jest to TANI kabel z Ali - YYTCG, rzekomo z PCOC (ale czy ja w to wierzę?). Także, czy warto płacić "dużo"? Trudno powiedzieć bo ten był tani i gra na nim świetnie. Jak jakiś lepszy wpadnie w ręce to się zobaczy.

Jak się ma jedną płytę, to trzeba sobie znaleźć jakiś problem. Z nudów. I jeszcze z czegoś, ale nie napiszę z czego.

12 godzin temu, bum1234 napisał:

Jak się ma jedną płytę, to trzeba sobie znaleźć jakiś problem. Z nudów. I jeszcze z czegoś, ale nie napiszę z czego.

buahahah jaki ty jesteś zabawny, masz tu część mojej kolekcji, kilkuset brakuje bo mi się nie chce uzupełniać ostatnio 

Ukryta Zawartość

możesz przeprosić ładnie, ale nie oczekuję za wiele od trola.

Ukryta Zawartość

????

1 godzinę temu, dekoracja napisał:

buahahah jaki ty jesteś zabawny, masz tu część mojej kolekcji, kilkuset brakuje bo mi się nie chce uzupełniać ostatnio 

Ukryta Zawartość

A wiesz co to ironia?

Jak widać nie bardzo 😄

Powinienes być mi wdzięczny, bo znowu mogłeś się [pochwalić, bo przecież o to głownie ci chodzi 😄

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, dekoracja napisał:

Ukryta Zawartość

pojechałeś a przecież ta szpila bum1234 nie była wbita w ciebie...

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, Miłosz1 napisał:

pojechałeś a przecież ta szpila bum1234 nie była wbita w ciebie...

ziomek cytuje mój wpis i ty uważasz, że nie pisze do mnie. zaiste logiczne! Wiadomo, teraz to "ironia", cała obecność trola w internecie to jedna wielka "ironia"...i tak truje życie od lat totalnymi banałami. 

????

3 minuty temu, dekoracja napisał:

ziomek cytuje mój wpis i ty uważasz, że nie pisze do mnie. zaiste logiczne! Wiadomo, teraz to "ironia", cała obecność trola w internecie to jedna wielka "ironia"...i tak truje życie od lat totalnymi banałami. 

nie jestem czyimkolwiek adwokatem, sorry ale ironia/sarkazm w jego zdaniu jest aż nadto widoczna. A podpinając się do twojego stwierdzenia nabijał się z innych, co wynika z dyskusji w tym wątku.

kuźwa, naprawdę muszę tłumaczyć żarty? bo mnie stwierdzenie bum1234 w tym przypadku rozbawiło

2 godziny temu, Miłosz1 napisał:

nie jestem czyimkolwiek adwokatem, sorry ale ironia/sarkazm w jego zdaniu jest aż nadto widoczna. A podpinając się do twojego stwierdzenia nabijał się z innych, co wynika z dyskusji w tym wątku.

kuźwa, naprawdę muszę tłumaczyć żarty? bo mnie stwierdzenie bum1234 w tym przypadku rozbawiło

Na reddicie mają różne wooshe (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), może tutaj też by się przydało 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi