Skocz do zawartości
IGNORED

HDFury + Projektor = Dolby Vision

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, brewka87 napisał:

Myślałem ze Raf pisał o Tobie, ze to Ty kupiles za 11k swoj 7900 z usa. Zdurniałem juz 🤣

Może jeszcze mu "sobota" zalega.

Jak kupować taniej to azja, ale tam tez nie ma kosmicznych różnic a jeszcze trzeba to przywieźć.

Edytowane przez fetek

Ja tam pamiętam jak pisałeś, że kupiłeś w Stanach.
Widać coś kręciłeś wtedy albo teraz.

Sprzedawca w Polsce obniżył cenę z 18tys na 11tys dla jaśniepana fetka

Dobra, Panowie nieistotne. Nie ma co zaśmiecać tematu 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

20 minut temu, RAF77 napisał:

Ja tam pamiętam jak pisałeś, że kupiłeś w Stanach.
Widać coś kręciłeś wtedy albo teraz.

Sprzedawca w Polsce obniżył cenę z 18tys na 11tys dla jaśniepana fetka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niczego takiego nigdy nie pisałem, po za tym poruszasz temat już któryś raz masz z tym jakiś problem ? Skoro masz tak dobrą pamięć to nie będziesz miał problemu by to odszukać.

Ja to pamiętam, prostowałem Ciebie wtedy i również pisałem że jak chcesz tanio to AZJA nie USA.

obraz.thumb.png.f6369128c021ca36641698460c344b80.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie za ostro ? 

JVC trzyma cenę. Nowości mają tak wybujałe cenniki  , że szok . Myślę , że o 10k przesadzoną do poprzednich modeli .

A , w wyższych modelach , to przesada już sięga 20-30k 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, fetek napisał:

O ile pamiętam Vertex2 nie, Diva tak po za tym LLDV z MKV już smiga ?

2 godziny temu, fetek napisał:

Vertex2 ma bardzo ograniczony automix, co innego diva gdzie można ustawić zakres nitów, wymusić P3, skorygować kolory itd.

Z całym szacunkiem, ale Ty chyba opierasz się na tym co ktoś napisał w internecie, niekoniecznie poprawnie, a nie na tym co sam testowałeś.
Puszczam z pliku MKV, w Zidoo zaznaczam aby wszystko obrabiał na LLDV - SDR, HDR10, DV, efekty nawet przy zwykłym HDR są mocno na plus, poprawia się zdecydowanie odczuwalny kontrast i więcej detali się pojawia. Najlepiej oczywiście wyglądają materiały natywne w Dolby Vision.

@headstar  ostateczne ustawienia, podałem najistotniejsze zakładki wiesz o co chodzi, spróbuj, Dave Harper napisał, że te puste pola w tamtym configu zostawił przy projektorze DLP w specjalnym przypadku. Testowałem przy DV nity od 10.000 do 100 skokami, przy 10.000 jest za jasno i chmury ubywa na The Meg, te są najbardziej optymalne (pomagało mi 3 specjalistów od HDFury przy tym 😄  ). W DV ustawialiśmy na początku BT2020, a to był błąd, ustaw DCI P3, Global dimming też na OFF.
To najlepiej wypada u mnie na Epson TW9400, u Ciebie nie musi być koniecznie na Sony, no ale sprawdz.

Ukryta Zawartość

HDR.jpg

LEPSZE OD 1 DV.jpg

Jeszcze porównanie chmur HDR vs LLDV z pliku mkv DV, bez tego urzadzenia Zidoo odtwarza to jako HDR10. Aparat telefonu nie łapie tego aż tak, ale widać troche różnice.
Nie wiem czy widać to na zdjęciach, ale odcień nieba jest inny, w DV jest intensywniejszy niebieski i więcej tonów niebieskiego jest 😎

HDR.jpg

400NIT 0.063.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek

@Fanek Super, na pewno sprawdzę. Robiłeś przez kopiowanie i wklejanie tego ciągu, czy cały konfig ustawiałeś ręcznie?

Jeszcze ciekawe wyjaśnienie co robi HDFury w naszym przypadku, czyli przy wykorzystaniu z projektorem: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez headstar

Sony XW-5000 / Kauber FRAME LITE VELVET Grey Flex 110" / Arcam AV40 + PA720 + PA410 / Panasonic DP-UB9004 / Apple TV 4K / Klipsch: 2 x RP-8000F, 1 x RP-504C, 4 x RP-500SA, 4 x PRO-180RPC, 2 x SPL-120

9 minut temu, headstar napisał:

@Fanek Super, na pewno sprawdzę. Robiłeś przez kopiowanie i wklejanie tego ciągu, czy cały konfig ustawiałeś ręcznie?

Jeszcze ciekawe wyjaśnienie co robi HDFury w naszym przypadku, czyli przy wykorzystaniu z projektorem: 

Ukryta Zawartość

Kurde tyle kombinacji tam było, w miedzy czasie wgranie firmware i wyczyszczenie konfiguracji.. ale chyba ten ciąg skopiowałem i z niego wychodziłem testując ustawienia... tak na 98% jestem pewny że w ten sposób.
W piątek 6h i wczoraj 4h z tym spędziłem, no i zamykam temat w końcu 😆

Ukryta Zawartość

Fanek, faktycznie na zdjęciach słabo widac roznicę. Czasem 2 zdjęcia tego samego kadru pokazą większe roznice, bo aparat zlapie inaczej balans bieli albo czas ekspozycji. Ogolnie uwazasz ze urządzenie warte wydanych pieniędzy, w sensie uzyskanych efektow (a nie innych bajerów)?

Jak patrzyłem w necie to tego Vertexa widziałem chyba w okolicy 1800pln najtaniej, czyli tyle ile dałes ostatnio za zidoo🙂

Niestety Divy nie udało mi sie znalezc nigdzie ponizej 2200pln. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Ja używam HD Fury Vertex 2 w konfiguracji Oppo 203 i Epson 9400 i jestem bardzo zadowolony. W materiałach DV mapowanie odbywa się przy udziale oppo i obraz na projektorze jest duuużo lepszy. Osobiście nie żałuję zakupu. Wrzucałem kiedyś fotki porównawcze na sąsiednim forum - jest tam dedykowany wątek dla HD Fury

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Zochu91 napisał:

Ja używam HD Fury Vertex 2 w konfiguracji Oppo 203 i Epson 9400 i jestem bardzo zadowolony. W materiałach DV mapowanie odbywa się przy udziale oppo i obraz na projektorze jest duuużo lepszy. Osobiście nie żałuję zakupu. Wrzucałem kiedyś fotki porównawcze na sąsiednim forum - jest tam dedykowany wątek dla HD Fury

Mam też tego Epsona, mógłbyś wrzucić swoje screeny z ustawień z zakładki HDR i DV ?
Widziałem tamten temat, ale nie było tam nigdzie ustawień.

Brewka - podsumuje, gdy zakończe testowanie. Vertex2 za 1660zł amazon, ja znalazłem używany za 1070zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek
19 minut temu, Fanek napisał:

Brewka - podsumuje, gdy zakończe testowanie. Vertex2 za 1660zł amazon, ja znalazłem używany za 1070zł.

No to dobra cena. Ja znalazłem Divę za 250€ używkę z Niemiec

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, brewka87 napisał:

No to dobra cena. Ja znalazłem Divę za 250€ używkę z Niemiec

Dobra cena, jakby się nie sprawdził nawet to w Polsce raczej go sprzedaż bez straty, może to troche potrwać bo mało znane jest, ale się sprzeda.

Dostałem dziś nowe pełne ustawienia pod DV, zaraz to sprawdze.

Tu dobre porównanie HDR vs DV z HDFury, zaznaczyłem moment od 6.25min.

Edytowane przez Fanek
Teraz, Fanek napisał:

Dobra cena, jakby się nie sprawdził nawet to w Polsce raczej go sprzedaż bez straty, może to troche potrwać bo mało znane jest, ale się sprzeda.

Znalazłem jeszcze taniej tez z Niemiec. Napisałem przed chwilą do faceta o wysyłke do Polski i czekam na odpowiedz. Wielu sprzedawcow z Niemiec nie chce wysyłać do nas sprzętu 😁

Opublikowano (edytowane)

HDR vs DV - na nowym cfg, który dziś dostałem, jest jeszcze troche lepiej, niektórych chmur na HDR w ogóle nie ma. Jest to raczej test poglądowy bo nie mam statywu, aparatu, zdjęcia nie pod identycznym kątem, nie moge zestawić dwóch ekranów obok siebie, tego typu porównanie wrzuciłem wyżej w filmiku.

Różnice to nie jest przepaść, nie są mega spektakularne, nie wiadomo do końca co się zmieniło, ale obraz dla oka jest odczuwalnie ładniejszy i poprawia się kontrast, Vertex zostaje 🙂
Patrzyłem dziś jeszcze z wypiętym Vertexem EDID i LLDV i wypuszczenie sygnału DV, ale nie da się oszukać, obraz jest zepsuty kompletnie czerwony/zielony kolory.

Ukryta Zawartość

2Mark 400nit.jpg

@headstar  te zostawiam, dostałem od admina z forum Zidoo

HDR.png

DV.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Fanek napisał:

Z całym szacunkiem, ale Ty chyba opierasz się na tym co ktoś napisał w internecie, niekoniecznie poprawnie, a nie na tym co sam testowałeś.

głównie na danych producenta, instrukcji i tematach na AVS. Nie testowałem bo nie takiego urządzenia szukam.

Po Twoich SCR wiedzę że nie pokrywają się z manualem który przeglądałem, nie było tak rozbudowanego customa, nie było white point i kilku innych.

Problem w tym że to nadal jest modyfikacja nagłówków bez pomiaru. Ja odpuściłem temat, w grafik wpisałem NZ700

Edytowane przez fetek

Wczoraj natrafiłem, chyba pierwszy raz, na plik w DV (profil 5, cokolwiek to znaczy), którego Zidoo z9x, nie potrafił odtworzyć na projektorze i telewizorze (HDR, bez DV, na obu) .

Odpala się ten silnik "DV coś tam", jest widoczny przez sekundę w rogu ekranu a później czarny ekran i tyle.

Natomiast Apple TV odtwożyło ten plik bez problemu, konwertując na zwykły HDR.

@Fanek pobawiłem się trochę i u mnie ta scena wygląda tak

Ukryta Zawartość

Chciałem zrobić konfigurację od zera i zrobiłem factory reset, tyle że wtedy całkiem straciłem obraz i trochę się nagłowiłem, żeby wszystko przywrócić.

Ukryta Zawartość

Sony XW-5000 / Kauber FRAME LITE VELVET Grey Flex 110" / Arcam AV40 + PA720 + PA410 / Panasonic DP-UB9004 / Apple TV 4K / Klipsch: 2 x RP-8000F, 1 x RP-504C, 4 x RP-500SA, 4 x PRO-180RPC, 2 x SPL-120

4 minuty temu, headstar napisał:

@Fanek pobawiłem się trochę i u mnie ta scena wygląda tak

Ukryta Zawartość

Chciałem zrobić konfigurację od zera i zrobiłem factory reset, tyle że wtedy całkiem straciłem obraz i trochę się nagłowiłem, żeby wszystko przywrócić.

I jak oceniasz z tym moim ostatnim tu (drugie zdjęcie) ? Ja przeglądam na telefonie, u Ciebie chyba więcej tych chmur? Ale woda u Ciebie ma wyblakły kolor czy tak zdjęcie wyszło? Ona tam powinna być taka morska ciemno zielono niebieska

Ukryta Zawartość

Twoje u mnie powodują obcinanie bieli, muszę dać mniejsze max luminance. Ciężko zrobić zdjęcie, żeby oddało to co na ekranie. Taką mam wodę mniej więcej, projektor był kalibrowany, więc zakładam, że taka powinna być.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano (edytowane)

Podrzuć jeszcze swoje screeny z HDR i DV jak masz możliwość, zobaczę u siebie te wartości.

U Ciebie lepsze niebo, u mnie woda xD

Edytowane przez Fanek

Z tego co pamiętam w HDR zostawiłem to samo. W DV dałem Backlight MinLum = 25nits, MAX Luminance sprawdzałem w zakresie 350-400. Reszta tak samo. Kurde za dużo tu zmiennych :-), trzeba by to systematycznie robić i skupiać się na jednej zmiennej na raz, bo potem nie wiadomo co rozwala jak się obraz rozjedzie. Dzisiaj skończyłem nawet z różowym ekranem :-).

Opublikowano (edytowane)

Tak to prawda z tymi zmiennymi, ja właśnie w weekend w ten sposób testowałem, mi ten ostatnie ustawienia podał admin z Zidoo który długo w tym siedzi, on ma JVC. Każdy projektor różny i różne ekrany, ja np. mam szary ALR. 

On mi napisał że Max luminescencja i Min w HDR i DV powinny być takie same wartości, taki tip. On global diming dał OFF i Dave Harper pisał że też daje off.

Ja projektor kalibrowalem tylko pod swoje oko, tak aby mi się kolor podobały 😁 skali Grey nie ruszałem, no ale ta woda duża różnica 

Btw przydałoby się znaleźć jak ta scenach wygląda u innych z Hdfury 

Edytowane przez Fanek

The Meg, pierwsza część z 2018.

Tak, na zdjęciach nie za bardzo jest jak pokazać, bardziej różnice na zasadzie "przed i po".

Opublikowano (edytowane)

Znalazłem na YT tą scene i odcień wody, czyli u mnie jet inny, choć tak te kolory bardzo mi się podobają, ale zobacze pozniej co za opcja w settings na Epsonie tak zmienia. I kilka screenów z tematu avs HDFury co znalazłem, wuchodzi na to ze te chmury u Ciebie wyglądaja bardzo dobrze.
A jak to u Ciebie wygladało przed te niebo, były w ogóle chmury? może masz zdjęcie

cb7ad50e-5735-4bbb-8881-ff0a86673d00-jpe

10a95e98-f243-4e21-99f6-77d116985dbf-jpe

Edytowane przez Fanek

Panowie tak grzebiecie w ustawieniach HDfury a przeciez na efekt koncowy ogromny wpływ mają takze ustawienia w samym projektorze. Przepalanie bieli moze byc spowodowane np zbyt duzym kontrastem ustawionym na samym proju. 

Tak tylko chcialem zwrocic uwagę 🙂

2 minuty temu, brewka87 napisał:

Panowie tak grzebiecie w ustawieniach HDfury a przeciez na efekt koncowy ogromny wpływ mają takze ustawienia w samym projektorze. Przepalanie bieli moze byc spowodowane np zbyt duzym kontrastem ustawionym na samym proju. 

Tak tylko chcialem zwrocic uwagę 🙂

Dokładnie tak jak mówisz haha, co do odcienia wody to widze teraz ze na zdejęciach tak to wychodzi i aprat przekłamuje, jest prawie tak samo jak u Ciebie Headstar, tylko ty masz wpadajacy w zielony odcień, a u mnie w niebieski.

Co do chmur to widze już, że slider HDR to u mnie robi, daje na poziom4, gdy wezme default czyli 8 dużo chmur się pojawia, dobra kurde scena naprawde do testowania tego, u mnie na 4 więcej detali jest w ciemnych scenach dlatego tak zostawiłem, dodatkowo mam ekran ALR, ale nie będe zmieniał ustawień tu dla jednego filmu.

Mimo wszystko jeszcze chwile posiedzie z Vertexem, do fabryki go daje

Zgadzam się  @fetek, u mnie oryginalnie miałem klipping w jasnych scenach, wynikało to oczywiście z kontrastu, ale ten mam ustawiony wg kalibracji przez Kopera, raczej tu ufam. Korygowałem to obniżając kontrast, ale wtedy ciemne obszary cierpiały. Tutaj jeszcze ta sama scena w MadVR

Ukryta Zawartość

@Fanek co masz na myśli, że do fabryki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez headstar

• Pokaż nowe odpowiedzi