Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-900HNE z Polk Audie Signature ES60 czy Fyne Audio F501 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo, 

Czy mógłbym prosić o poradę, które kolumny będą lepsze - jak w tytule ?

Pokój 30m2, Tidal, muzyka rockowa i filmowa + filmy. 

Muszę się zmieścić w 6500 zł i z lektury forum wyszło, że najlepiej moje oczekiwania spełnia powyższy sprzęt ... niestety z uwagi na nienormowany czas pracy i pracę w delegacji umownie się na odsłuch / wypożyczenie sprzętu jest dla mnie dość problematyczne :(

Pozdrawiam,

Rafał

Takie zdanie z testu Signature ES55 😉 w AUDIO: 

"F501 to przygoda, która nie powinna się skończyć źle, ale nie dla każdego

będzie dźwiękiem komfortowym."

Zależy jak słuchamy muzyki. Jeśli chcemy dłużej i komfortowo to np. ES55, ale jeśli

krótko i liczymy na czad i "przygodę" z dźwiękiem, to wybieramy Fyne.

Mam świadomość, że recenzje nie są wyrocznią i często pomijają pewne aspekty

barwy czy możliwości testowanych elementów, ale czasem 😉 mają rację ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć 🙂 Obie pary kolumn mogą się spodobać. Najlepiej byłoby oczywiście odsłuchać, bo ciężko dobrać w ciemno. Osobiście mam nieco inną opinię niż jest wyżej z recenzji, bo o ile Fyne są bardziej nasycone, tak bardziej koncertowymi nazwałbym chyba Polki. W razie czego zapraszam, podziałamy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

8 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Obie pary kolumn mogą się spodobać. Najlepiej byłoby oczywiście odsłuchać, bo ciężko dobrać w ciemno. Osobiście mam nieco inną opinię niż jest wyżej z recenzji, bo o ile Fyne są bardziej nasycone, tak bardziej koncertowymi nazwałbym chyba Polki. W razie czego zapraszam, podziałamy 🙂 

Najlepiej bym kupił i te i te bo przynajmniej z opisów w testach wynika, że to jest to czego szukam, w cenie do 2000 zł / szt. (a to górna granica) 

Obstawiam jednak bardziej Polk, właśnie za ich większą koncertowość.

Nurtuje mnie tylko jedno pytanie. Czy Waszym zdaniem (jako osób mających na pewno bardziej audiofilskie postrzeganie jakości dźwięku) Polk Audio Signature ES60 podłączone do Denon PMA-900HNE nie będą miały zbyt wycofanych lub zdominowanych przez wysokie i niskie tony wokali ? Czy będą one odpowiednio czytelne ? Wszak i jedno i drugie gra V-ką ?

Z drugiej strony słuchałem kiedyś w salonie CXA81 + Monitor Audio Bronze 500 i grało to jak dla mnie fatalnie ... Brak podanych w atrakcyjny sposób basów i sopranów, brak głębi dźwięku, niska dynamika. Czy to MA B 500 tak bardzo ograniczał potencjał (przebojowego) CXA 81 ... czy to ja uzależniłem się od funkcji loudness we wzmacniaczu i mam wypaczony słuch ?

Piszę to aby łatwiej było Wam mi doradzić czy dla mnie lepsze będzie FA 501 czy jednak właśnie Polk ES60 ???

Oglądałem Wasz film na YT gdzie sparowaliście Pylon Audio Perl z Denon PMA-900HNE jako uzupełniający się sprzęt, ale dla mnie chyba te Pylony są za bardzo grzeczne (?)

Edytowane przez Rafalll
11 godzin temu, Rafalll napisał:

Nurtuje mnie tylko jedno pytanie. Czy Waszym zdaniem (jako osób mających na pewno bardziej audiofilskie postrzeganie jakości dźwięku) Polk Audio Signature ES60 podłączone do Denon PMA-900HNE nie będą miały zbyt wycofanych lub zdominowanych przez wysokie i niskie tony wokali ? Czy będą one odpowiednio czytelne ? Wszak i jedno i drugie gra V-ką ?

Moim zdaniem nie będzie tu przesady, ale co człowiek to opinia. 

Z drugiej strony słuchałem kiedyś w salonie CXA81 + Monitor Audio Bronze 500 i grało to jak dla mnie fatalnie ... Brak podanych w atrakcyjny sposób basów i sopranów, brak głębi dźwięku, niska dynamika. Czy to MA B 500 tak bardzo ograniczał potencjał (przebojowego) CXA 81 ... czy to ja uzależniłem się od funkcji loudness we wzmacniaczu i mam wypaczony słuch ?

Zarówno Bronze'y, jak i CXA81 mają sygnaturę, która może potęgować takie wrażenia (poza dynamiką), bo są szybkie w basie i dość rozjaśnione w górze. 

Całość może się przez to zlewać, a brak dynamiki mogłeś odebrać za sprawą właśnie tej szybkości i dość chudego brzmienia - bo nie można tu mówić o gigantycznym basie, jak np. z KEFa i Regi, czy Atolla. 

Piszę to aby łatwiej było Wam mi doradzić czy dla mnie lepsze będzie FA 501 czy jednak właśnie Polk ES60 ???

Dalej trzeba by odsłuchać moim zdaniem, bo też dużo zależy od pomieszczenia. Sam nie wiem, które z nich bym wybrał 😉 Pewnie dopłaciłbym do Polków R600. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z tych dwóch fyne zagra znacznie spokojniej dużo lepsza średnica. Natomiast ekspresja dźwięku będzie znacznie większą w es60.

Ale w tym budżecie masz focal Vestia z Francji. Pytanie czy nie warto. 

Były także półki ale seria R. 

Moim zdaniem tyle ile chcesz wydać to super ale nie na te dwa produkty.

Chyba że te a lepszy wzmak. Do fyne na przykład cxa81

51 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Z tych dwóch fyne zagra znacznie spokojniej dużo lepsza średnica. Natomiast ekspresja dźwięku będzie znacznie większą w es60.

Ale w tym budżecie masz focal Vestia z Francji. Pytanie czy nie warto. 

Były także półki ale seria R. 

Moim zdaniem tyle ile chcesz wydać to super ale nie na te dwa produkty.

Chyba że te a lepszy wzmak. Do fyne na przykład cxa81

Vestia odpada ze względów finansowych. Myślałem o Musical fidelity M2Si ale on ma dwa oblicza : objawienia w recenzjach ... i schodząc na ziemię problemu z szumami i dziwnej, ubogiej budowy wewnętrznej. Nie rozumiem po co Yamaha w as701 albo Denon w pma900 hne napakował obudowę bo brzegi podzespołami skoro było można osiągnąć to prawie pustą płytką drukowaną jak zrobił to Musical Fidelity... może uda mi się gdzieś posłuchać go przed podjęciem decyzji 

A co Państwo sądzą o trzeciej opcji : KLIPSCH R-800F ? Wiem, że seria R nie jest dobrze postrzegana przez znawców, w odróżnieniu od RP ale 2000zł za kolumnę to niestety mój górny limit 😞

Czy ktoś z Państwa kto sluchał obu mógłby porównać ich dźwięk z Polk Audio Signature ES60 ? Głównie pod kątem środka pasma i "przestrzeni" ...

Edytowane przez Rafalll
6 minut temu, Rafalll napisał:

Przepraszam, chodzi o Klipach R-600F a nie 800

Kup cokolwiek. 

Jeśli jesteś melomanem to sprzęt nie ma znaczenia.

Jeśli jesteś audiofilem to i tak będziesz niezadowolony.

13 godzin temu, Rafalll napisał:

Vestia odpada ze względów finansowych

Czemu? Cena ta sama.

Myślałem o Musical fidelity M2Si ale on ma dwa oblicza : objawienia w recenzjach ... i schodząc na ziemię problemu z szumami i dziwnej, ubogiej budowy wewnętrznej. Nie rozumiem po co Yamaha w as701 albo Denon w pma900 hne napakował obudowę bo brzegi podzespołami skoro było można osiągnąć to prawie pustą płytką drukowaną jak zrobił to Musical Fidelity... może uda mi się gdzieś posłuchać go przed podjęciem decyzji 

Janoiczycy tak mają. Brytyjczycy budują oszczędniej. Które lepiej? Włączy się zaraz jakiś audiofil poeta to co powie.

Ale wzmacniacza posłuchaj bo nie każdemu odpowiada.

8 godzin temu, Rafalll napisał:

co Państwo sądzą o trzeciej opcji : KLIPSCH R-800F ? Wiem, że seria R nie jest dobrze postrzegana przez znawców, w odróżnieniu od RP ale 2000zł za kolumnę to niestety mój górny limit 😞

Zdecydowanie nie. Kiepsko po prostu kupesko to gra w stereo.

7 godzin temu, Gargan napisał:

Kup cokolwiek. 

Jeśli jesteś melomanem to sprzęt nie ma znaczenia.

Jeśli jesteś audiofilem to i tak będziesz niezadowolony.

Czyli jesteś audiofilem skoro tak narzekasz ciągle 🙂

Daleko ci do melomana 🙂

1 minutę temu, Gargan napisał:

@Piotr Sonido ***ja wiesz czy znam się na muzyce czy nie - bo niby skąd? 

Jestem coraz bardziej świadomym konsumentem, bo firmy audio mocno mnie uświadomiły drenując portfel w zamian dając wydmuszki produktów.

Nie odnosiłem się do tego czy się znasz na muzyce czy nie. Nie wiem skąd twoja agresja. 

Wyżej wyraźnie napisałeś że jeżeli ktoś jest melomanem to sucha na dowolnym sprzęcie A skoro ktoś jest audiofilem to narzeka na ten sprzęt. Ty non stop narzekasz więc sam o sobie powiedziałeś że jesteś audiofilem. Nie obrażając nikogo. 

Chyba że dzisiaj już nie wiesz o czym pisałeś wczoraj?

Czy ktoś z Państwa kto sluchał obu mógłby porównać ich dźwięk z Polk Audio Signature ES60 ? Głównie pod kątem środka pasma i "przestrzeni" ...

Klipsche dużo środka nie mają 😉 Bardzo rozrywkowe granie, mocna V-ka. Dużo basu i góry. 

4 godziny temu, Q21 napisał:

Klipsche dużo środka nie mają 😉 Bardzo rozrywkowe granie, mocna V-ka. Dużo basu i góry. 

A czy mogliby Państwo ułożyć kolumny w kolejności od najlepszych do tego celu do najgorszych, dla Denon PMA 900 HNE, przy następujących oczekiwaniach : pow. 30m2, źródło TIDAL, muzyka : filmowa i rockowa, niski bas i dobra przestrzeń (głębia), podkreślone skraje pasma przy jednoczesnej dobrej czytelności średnicy (optymalny kompromis), dobre wrażenia przy oglądaniu filmów - zamiast zestawu kina domowego :

Polk Audio Signature ES60

Monitor Audio Bronze 500

Fyne Audio F501

Klipsch R-600F

Pylon Audio Pearl 27  

Edytowane przez Rafalll

Nie ma czegoś takiego jak najlepsze w tematyce audio. Q21 używało tego w swoich filmach nawet im to pisałem na Facebooku. Ale to nie istnieje. Najlepsze to pojęcie względne.

Mogą być najgłośniejsze, największe, najdroższe ale nie najlepsze.

39 minut temu, Rafalll napisał:

Polk Audio Signature ES60

Monitor Audio Bronze 500

Fyne Audio F501

Klipsch R-600F

Pylon Audio Pearl 27

Masz produkty z różnych kategorii, różnych, pułapów cechowych. To nie ma sensu

Dwa pierwsze do jednego koszyka.

3 do osobnego koszyka. 

2 ostatnie out. 

1 godzinę temu, Rafalll napisał:

podkreślone skraje pasma przy jednoczesnej dobrej czytelności średnicy (optymalny kompromis)

To jest kwestia tak bardzo personalna, że trudno będzie tutaj to wskazać. Moim zdaniem Fyne/Polk się tu wpasowują ogółem, choć z Denonem Monitor Audio też tak można opisać. W tym budżecie już można też patrzeć spokojnie na Opale 30, które też się wpasują. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Nie ma czegoś takiego jak najlepsze w tematyce audio. Q21 używało tego w swoich filmach nawet im to pisałem na Facebooku. Ale to nie istnieje. Najlepsze to pojęcie względne.

W filmach mówimy, co mamy na myśli używając tego określenia 🙂 

1 minutę temu, Q21 napisał:

filmach mówimy, co mamy na myśli używając tego określenia 🙂 

Tak mi powiedział ktoś kto odpisuje na na Facebooku u was. ZApewne to tłumaczycie. Nie wiem filmów nie oglądam. 

Chodzi mi jedynie o sformułowanie "najlepsze " w całej dziedzinie audio. 

Jeśli to tłumaczenie jest zrozumiałe dla oglądających filmy No to jak najbardziej.

W takim razie bardzo Państwu dziękuję. Wychodzi na to, że powinienem wybrać Polk vs Fyne ...

PS .... a w Audio.pl Klipsch R-600F dostał taką laurkę 

Edytowane przez Rafalll

Lepiej wg. uszu, a nie różnych poematów recenzenckich.

Nie ma przecież pewności, czy nie skończysz jednak na Klipschach ...

Co człowiek to gust - od Dynaudio po poczciwe Altusy 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

12 minut temu, audioburak napisał:

Lepiej wg. uszu, a nie różnych poematów recenzenckich.

Nie ma przecież pewności, czy nie skończysz jednak na Klipschach ...

Co człowiek to gust - od Dynaudio po poczciwe Altusy 😉 

Możesz mieć rację, bo jestem fanem Klipscha 🙂... Tylko boję się, że jak nałoży się V- ka Denona na V-ką Klipscha to zestaw za 6500 zł będzie brzmiał jak boombox Philipsa z lat 90, w trybie Boost + Incredible Sound. Jak włączyłem oba te tryby to nie potrafiłem rozpoznać ani jednego słowa polskich piosenek z CD ... ale dźwięk dobiegał dosłownie, ze wszystkich stron a bas był jak z małych kolumn .... do szczęście brakowało tylko wokali 🙂

Edytowane przez Rafalll

@Rafalll

Też tak miałem z drugą ( chyba ) płytą Diany Krall - zasłyszana u fryzjera - zaciekawiła,

ale tak grał ten jamnik, że nie rozpoznałem posiadanego już CD 😉 

Teraz mam set bardzo mocno zbliżony do słuchawek w CD, więc jakoś tam gra ...

W dniu 2.04.2025 o 16:57, Rafalll napisał:

Myślałem o Musical fidelity M2Si ale on ma dwa oblicza : objawienia w recenzjach ... i schodząc na ziemię problemu z szumami i dziwnej, ubogiej budowy wewnętrznej. Nie rozumiem po co Yamaha w as701 albo Denon w pma900 hne napakował obudowę bo brzegi podzespołami skoro było można osiągnąć to prawie pustą płytką drukowaną jak zrobił to Musical Fidelity

Czyż nie  sam sobie odpowiedziałeś częściowo na to pytanie? Szumy itp? Ani Denon, ani Yamaha nie szumi, a takie produkty jak Musicale, Regi itp. szumią, buczą, charczą. Taka jest różnica między solidną inżynierią, a objawioną inżynierią z audiofilskiej szopy. Zwłaszcza angielskiej.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W takim razie bardzo Państwu dziękuję. Wychodzi na to, że powinienem wybrać Polk vs Fyne ...

PS .... a w Audio.pl Klipsch R-600F dostał taką laurkę 

Oni to umieją nabrać;)

12 godzin temu, Rafalll napisał:

Możesz mieć rację, bo jestem fanem Klipscha 🙂... Tylko boję się, że jak nałoży się V- ka Denona na V-ką Klipscha to zestaw za 6500 zł będzie brzmiał jak boombox Philipsa z lat 90, w trybie Boost + Incredible Sound. Jak włączyłem oba te tryby to nie potrafiłem rozpoznać ani jednego słowa polskich piosenek z CD ... ale dźwięk dobiegał dosłownie, ze wszystkich stron a bas był jak z małych kolumn .... do szczęście brakowało tylko wokali 🙂

Od kiedy denon gra Vka?

8 godzin temu, Rafalll napisał:

.... od 1 listopada 2023 ?

Nie oglądam ich filmów od lat. Ale jeśli tam jest tak powiedziane ..... No. Ciężka sprawa.

4 godziny temu, ryback napisał:

a czemu nie r 600??? jak ma byc z pompa i koncertowo to idealne do tego, na olx sa jeszcze poibodowe po 4k za pare

A sprzedał byś je za 3800 ?

31 minut temu, ryback napisał:

ja mam biale i jeszcze sie nimi nie nacieszylem :DD

A tak na poważnie, to szukam zestawu nowego, zapieczętowanego, ze sklepu. Polk R600 dobrze wpisują się w moje oczekiwania ale na taki (nowy) zestaw z Denonem PMA 900HNE mógłbym przeznaczyć maks. 8500 zł i ani złotówki więcej. Może na Black Friday uda mi się wynegocjować taką cenę

Edytowane przez Rafalll
  • Pokaż nowe odpowiedzi