Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, od trzech miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem nowego z 5-letnią gwarancją Epsona TW9400, przesiadka z TW7300, wymiana ekranu na ALR 133" i dołożenie HDFury Vertex2 dla Dolby Vision, te dwa dodatki dały sporego boosta obrazu. Po przesiadce od razu rzuciła się w oczy trochę lepsza ostrość i obraz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1. Chodzi mi ostatnio po głowie zobaczyć jaka różnica byłaby TW9400 vs JVC, może ktoś tutaj przesiadł się z niego i mógłby coś powiedzieć?
2. Czy to w ogóle ma sens (bo te modele weszły na rynek pod koniec 2017/ początek 2018) kupować je dzisiaj?  oczywiście mowa o używanym z małym przebiegiem jeśli znajdę taki.
Chodzi mi o kwestię lamp czy będą nadal dostępne za rok dwa trzy?
3. Jakość obrazu z nich rozumiem, że jest nadal fenomenalna w dniu dzisiejszym?
4. Czy nowe JVC laser mają gorszą jakość obrazu wzg nich?
5. RS520 ma e-shift4, gdy RS540 i 640 już e-shift5, trafiłem na wątek na AVS gdzie ktoś napisał, że różnica jest tylko jakaś w drobym tekście, w obrazie ciężko coś znaleźć - czy ktoś to może potwierdzić?
6. Czym różnią się te 3 modele głównie - kontrastem? jakość obrazu przykładowo 520 vs 640 jest zauważalna od razu?
7. Czy po SN można gdzieś sprawdzić date produkcji projektora?
8. Ostrość obrazu Epson 9400 vs JVC jak duża jest to różnica? coś jak powiedzmy 7300 vs 9400 czy mniejsza?  
9. Jedna osoba napisała mi, że po JVC choruje na efekt PWM bóle głowy itp od mrygania obrazu - czy ktoś może tego także doświadczył? 
Ja np. widzę tęcze na DLP to ciekawe czy także nie będzie mnie głowa bolała, wiem oczywiście że to nie to samo.

10. Oglądam 133" z dokładnie 4m, projektor oddalony 4.5m od ekranu czy z tej odległości uzyskam także na JVC takiej wielkości obraz?  nawet przy max zoomie

Lubię obraz i ostrość z 9400 i nie wiem czy na pewno podpasował by mi obraz z JVC 🤔     bo JVC nie widziałem żadnego na własne oczy.
Ogladam
Sam nie wiem jeszcze czy w ogóle coś zmieniać i pomyślałem zapytam was.

A może ktoś mieszka niedaleko Białystok/ Łomża i ma JVC i zaprosiłby mnie na krótki seans? 😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek
https://www.audiostereo.pl/topic/169877-jvc-rs520540-czy-to-ma-sens-w-2025r/

Te JVC są dość mało ostre w porównaniu do prawdziwego 4k i to może przeszkadzac, natomiast kontrast będą miały lepszy niż Epson. Jeśli odpowiednio daleko usiądziesz i masz duży ekran to może nie być problemem ale u mnie było dlatego trzymam się Sony. 

A skoro jest tak dobrze z Fury2, to po co chcesz zmienić? Coś Ci się musi nie podobać? 

Lampy dostępne będą, jest przecież duża baza użytkowników tych modeli, a nie wszyscy rzuca się do upgrade. 

Ja bym nie szedł w legacy, no chyba że ten obraz Cie zachwyci i jeszcze dostaniesz super cenę. 

Edytowane przez p0is0n

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

14 minut temu, p0is0n napisał:

Te JVC są dość mało ostre w porównaniu do prawdziwego 4k i to może przeszkadzac, natomiast kontrast będą miały lepszy niż Epson. Jeśli odpowiednio daleko usiądziesz i masz duży ekran to może nie być problemem ale u mnie było dlatego trzymam się Sony. 

A skoro jest tak dobrze z Fury2, to po co chcesz zmienić? Coś Ci się musi nie podobać? 

Lampy dostępne będą, jest przecież duża baza użytkowników tych modeli, a nie wszyscy rzuca się do upgrade. 

Ja bym nie szedł w legacy, no chyba że ten obraz Cie zachwyci i jeszcze dostaniesz super cenę. 

A z jakiej odległości ogladasz i jakiej wielkości ekran?
Ja oglądam 133" z dokładnie 4m, projektor oddalony 4.5m od ekranu czy z tej odległości uzyskam także na JVC takiej wielkości obraz?  nawet przy max zoomie. TW9400 też nie jest natywnie 4K ma e-shift, ale ludzie ogólnie mówią że Epson ostrzejszy, tylko ciekawi mnie o ile.

A czemu byś nie szedł w Legacy jaki powód?  

TW9400 w tym setupie BARDZO MI SIĘ OBRAZ PODOBA ! ale ciekawość za JVC przemawia sprawdzić, czym tak się wszyscy jarają. Jakby miał dwa i JVC nawet gdyby mi nie przypadł do gustu z jakiegoś powodu pewnie bym go sprzedał w Polsce po dobrej cenie prawda?

=============================================================

I jeszcze pytanie do znawców tematu, wdg hdtvpolska testy czy te liczby beda prawdziwe?

Kontrast natywny:
RS540 37.000:1
RS500 35.500:1    (nie ma testu RS520 ale z tego co wiem RS500 to model rok wcześniej tak więc powinien być taki sam)
RS640 nie ma, znalazłem info gdzieś że jest to ok 40.000:1

Te wartości z broszur JVC kontrast 130.000 i 160.000 to są wartości z dynamiczną przesłoną?

Edytowane przez Fanek

Nie zapomnij tylko jednego, by uzyskać bardzo dobry obraz JVC potrzebuje „JASKINIE" inaczej możesz pomarzyć o mega kontraście 

Miałem RS2000 kupiony jako używany w jaskini oraz RS1000 kupiony jako nowy w salonie( białe ściany , jasne meble) i można było zapomnieć o oglądaniu... do jasnych pomieszczeń idealnie nadaje się właśnie Epson 

Godzinę temu, Fanek napisał:

10. Oglądam 133" z dokładnie 4m, projektor oddalony 4.5m od ekranu czy z tej odległości uzyskam także na JVC takiej wielkości obraz

Przy RS2000 i RS1000 bez problemu z odległości 4,3 metrów miałem 140 cali tak więc myślę że z tych 4,5 też da rade😉

Mam biały sufit, kremowe ściany, tylko ściana na której wisi ekran jest ciemna. Ekran 133" ALR, on poprawił kontrast bo miałem wcześniej 100" biały.

Jaskini nie zrobie niestety. A czemu można było zapomnieć?  rozumiem, że w takich warunkach JVC nie pokażę 100% możliwości, ale w teorii każdy projektor straci przecież na "wydajności" bez jaskini.

Godzinę temu, Fanek napisał:

Ja np. widzę tęcze na DLP to ciekawe czy także nie będzie mnie głowa bolała

Nie widziałem nigdy tęczy w swoich projektorach

1 minutę temu, Fanek napisał:

Jaskini nie zrobie niestety. A czemu można było zapomnieć?  rozumiem, że w takich warunkach JVC nie pokażę 100% możliwości, ale w teorii każdy projektor straci przecież na "wydajności" bez jaskini.

Nie interesuję się już aż tak projektorami. Ale by kontrast użyskać i mega czerń JVC musi mieć jaskinię, 3-4 lata temu wrzucałem tutaj zdjęcia z projekcji w zakładce nasze kina domowe. 

Ps. Do mnie po świętach jedzie DLA-RS2100 i będzie zainstalowany w pomieszczeniu zaciemnionym( przednia ściana czarna oraz boczne pikowane panele na 125 cm od ekranu, ekran biały 140 cali,  reszta ciemny granat, dywan czarny )

A jak jest z awaryjnością tych JVC serii x7xxx  ?
Czy 7 letni projektor z małym przebiegiem posłuży jeszcze?

Czy mieliście jakieś problemy? na pewno już kilka lat je macie.

@RAF77  Ty chyba masz także JVC?

13 minut temu, STELVIO napisał:

RAF77 miał też epsona 9400. Więc zna różnice między nimi.
Ja mam szósty rok JVC X7900 . Cały czas bezproblemowo.

Dzięki napiszę do niego.

I myślisz o zmianie na coś innego czy jesteś na tyle zadowolony że nawet nie patrzysz na inne?
Jakie widzisz minusy po takim czasie?
Ile masz godzin wyświetlone?

I jakie są różnice RS520 vs 540 i 640 ?   Ja brałbym pewnie RS520.

Kupując swój pierwszy projektor patrzałem właśnie na Epsona 9400. Ale dostałem bardzo dobrą cenę na X7900, że żal było odpuszczać. A wiedziałem, że kupuję sprzęt na wiele lat. Jestem z niego mega, mega zadowolony. Lampy jeszcze nie zmieniałem, bo nie widzę powodu. Godzin mam wyświetlone 1700. Jeśli miałbym zmienić projektor to na RS3000 minimum. Albo 4100/4200. Na inny nie widzę sensu.

8 minut temu, STELVIO napisał:

Kupując swój pierwszy projektor patrzałem właśnie na Epsona 9400. Ale dostałem bardzo dobrą cenę na X7900, że żal było odpuszczać. A wiedziałem, że kupuję sprzęt na wiele lat. Jestem z niego mega, mega zadowolony. Lampy jeszcze nie zmieniałem, bo nie widzę powodu. Godzin mam wyświetlone 1700. Jeśli miałbym zmienić projektor to na RS3000 minimum. Albo 4100/4200. Na inny nie widzę sensu.

Rozumiem dzięki.
To przez 6 lat 1700h to dużo nie oglądasz na nim prawda.

Powiedz proszę tylko czy wiesz i nie zadręczam 🙂   jakie są główne różnice RS520 vs 540 i 640 ?

Myślę, że oglądam w miarę normalnie. Do seriali czy sportu mam oleda. I tak w tygodniu z dwa filmy się obejrzy. A ile by człowiek do kina chodził? Latem ogólnie mało faktycznie,bo lepiej robić coś innego. Na powietrzu. Najważniejsze, że zaległości w filmach nie mam. Jestem na bieżąco.
To tak na marginesie.
Różnic między tymi modelami pewnie nie ma za wielkich. Szczególnie między 540, a 640. Jeden do jednego na ekranie może byśmy coś wychwycili. Dla mnie podstawa to profesjonalna kalibracja sprzętu. Tutaj widać różnicę gołym okiem.

Znam już odpowiedzi na prawie wszytkie pytanie, ale pojawiło się jeszcze coś.

1. Czy x7500/ RS520 ma taki sam kontrast, jasność i daje taki sam obraz jak x7900 ?
Trafiłem już na trzech zagranicznych forach na takie podsumowanie, jedynie RS640 ma już wyższą jasność i troche kontrast.

2. Czy wszystkie projektory JVC z e-shift 4 będą miały taką samą ostrość czy nie?
3. Jak jest z przesunięciem lens shift w poziomie?
Projektor mam na półce w rogu pokoju i używam bardzo dużo przesunięcia.
TW9400 ma bardzo duży zakres, czy RS520 ma tak samo duży czy jednak troche mniejszy?
Zoom to wiem że JVC ma 2.0 a 9400 2.1

Ukryta Zawartość

obraz.png

Co do kalibracji jeszcze to w testach piszą, że x7900 ma już bardzo dobre ustawienia out of box.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek

RS520 i RS540 taki sam obraz, różnica głównie to e-shift5, który różni się w małym  tekście, w obrazie ciężko znalezc różnice. Jakie są dokładnie różnice w HDR może ktoś wie? jest jakieś dodatkowe menu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam biały sufit, kremowe ściany, tylko ściana na której wisi ekran jest ciemna. Ekran 133" ALR, on poprawił kontrast bo miałem wcześniej 100" biały.

Musisz mieć co najmniej 1m od ekranu super czarno z każdej strony, żeby zobaczyć przewagę JVC.
A jak jest z awaryjnością tych JVC serii x7xxx  ?
Czy 7 letni projektor z małym przebiegiem posłuży jeszcze?

Czy mieliście jakieś problemy? na pewno już kilka lat je macie.

[mention=63713]RAF77[/mention]  Ty chyba masz także JVC?
X7900
RAF77 miał też epsona 9400. Więc zna różnice między nimi.
Ja mam szósty rok JVC X7900 . Cały czas bezproblemowo.
Miałem tańszy model 7300 i dopóki nie zrobiłem zaciemnienia co najmniej ten 1-1.5m to byłem rozczarowany. No niestety, żeby wykorzystać kontrast JVC musisz pozbyć się co najmniej najbliższych odbić światła.
Dzięki napiszę do niego.
I myślisz o zmianie na coś innego czy jesteś na tyle zadowolony że nawet nie patrzysz na inne?
Jakie widzisz minusy po takim czasie?
Ile masz godzin wyświetlone?

I jakie są różnice RS520 vs 540 i 640 ?   Ja brałbym pewnie RS520.
520 to starszy model, 540 i 640 są z jednego rocznika, 640 bardzo trudno kupić, chociaż był jeden do sprzedania na forum, niedawno. To model z rekordowym kontrastem.
Chyba do tej pory żaden model z natywnym 4k mu nie dorównuje.

Miałem kiedyś tak z Magicscreen

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) temp3.thumb.jpg.80cfb58caa70f9f2c6069c03a92ede99.jpgtemp4.thumb.jpg.ab3576a40e5a7953de803a1ccb79b212.jpgpost-30940-0-03880500-1424435491_thumb.jpg

post-30940-0-28225200-1424435439_thumb.jpgpost-30940-0-64067800-1424435453_thumb.jpgpost-30940-0-58347000-1444722814_thumb.jpgpost-30940-0-39155100-1452165169_thumb.jpgpost-30940-0-93791400-1452165181_thumb.jpgpost-30940-0-06234600-1452165200_thumb.jpgpost-30940-0-12710100-1452165220_thumb.jpg

Porównanie  powierzchni biała , Grey ( Adeo Reference ) do ALR Magicscreenpost-30940-0-51997900-1452165464_thumb.jpg

post-30940-0-17872600-1444720218_thumb.jpgpost-30940-0-48813000-1444720237_thumb.jpgodbicia lustra zakrywałem post-30940-0-36471800-1460910670_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widać różnicę olbrzymią w kontraście przy tym Magicscreen, gdy jakieś światło pada na ekran. W warunkach jaskiniowych ten Magicscreen nadal daje jakiś odczuwalny zysk aby tyle do niego dopłacać ? Do ciemnego JVC jaki najlepiej ekran dobrać, biały czy szary ? Z jakim współczynnikiem ? Dodam że jasność ani jaskrawe biele nie są priorytetem, bardziej chodzi o wyciągnięcie głębi czerni, ale też aby nie była to zlana czerń bez szczegółów. 

15 godzin temu, max720 napisał:

odbicia lustra zakrywałem 

Fajnie to wyglądało ale moim skromnym zdaniem to lustro srednio tam pasowało 😉

Wiem, kwestia gustu... 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Mi przed każdym seansem coś zakrywać zaciaągać na pewno by się nie chciało 😉 bo właczam projektor prawie codziennie.
Mam pomysł jakiś na przyciemnienie 1m przed ekranem sufitu czarnym welurem czy inną tkaniną.

Dorzucę tylko swoje 3 grosze o Epsonie 9400.

Wszyscy mamy chrapkę na JVC bo to jakość sama w sobie. Wszyscy posiadacze JVC (a na pewno większość) chwalą swoje sprzęty ale w dedykowanych kompletnie zaciemnionych salkach.

Kiilka lat temu w salonie z jasnymi ścianami i ekanem ES miałem Panasonica 8000. Zachciało mi się nowego projektora 4K i mając w bliskiej perspektywie budowę domu wiedziałem, że to ostatni dzwonek na zakup, bo później może być różnie. Budżetu na projektor oczywiście nie było w planie, ale żona (oczywiście już po zakupie 😉 ) jakoś przełknęła ten pomysł. Epson 9400 co prawda nie z natywnym 4K, ale jednak ma. No i po pierwszych porównaniach z Panasonikiem kolory były jednak słabsze, czerń bardziej blada. Panas był dużo cieplejszy i naturalny. Epson wyróżniał się tylko ostrością, no i miał HDR, jednak też taki sobie.

Obecnie ten sam Epson w kompletnie zaciemnionej sali to zupełnie inny projektor. Czerń to zupełnie inny poziom niż przy jasnych ścianach. Osobiście nawet nie czuję potrzeby kalibracji. Jedyne z czym muszę powalczyć to ustawienia HDR, choć mam wrażenie, że większy wpływ na efekt końcowy ma odtwarzacz Sony 800.

Widziałem w akcji JVC 540 we współpracy z oppo w kompletnie zaciemnionym pomieszczeniu. Efekty HDR i smolista czerń robią wrażenie, ale faktem jest, że w filmach 4K można nie zauważyć lepszej ostrości względem FHD. Niektórym może to przeszkadzać, innym nie. Ważny jest też ekran, który nie może być byle szmatą.

Każde dodatkowe nawet słabe światło znacznie pogarsza kontrast bez względu na typ projektora. 

Ja na razie pozostaję przy swoim Epsonie, nawet pomimo dobrej oferty na JVC od kolegi z form. Jeśli będę go kiedyś wymieniał to na pewno na Sony albo JVC.  

Kupując używanego JVC za 10-15 k pomimo szczerych intencji sprzedającego zawsze jest jakieś ryzyko, że coś może się popsuć, a gwarancji brak. Kupując nówkę sztukę mamy te 2 lata spokoju a w razie awarii po kilku latach możemy mieć żale tylko do producenta.

Sam kupuję wiele sprzętów z drugiej ręki ale w budżetach do kilku tysięcy. Stracić kilka, a kilkanaście to jednak jest różnica.

Edytowane przez DrWredman

Panowie ogłoszenie grzecznościowe,

Prawdopodobnie będzie do sprzedania jvc x7900 biały z oryginalną lampą od nowosci 1100 godzin.Kupiony w 2021 na amazon.de Jest faktura, stan techniczny idealny, karton i wszystkie akcesoria.

Cena około 10tys zł,  w tym stanie i przebiegu bardzo dobra uważam.

Ja swojego rekalibrowalem do 3dlut i madvr, 1400 punktów,  obraz jest nie do opisania , Kalibrator ze znanej firmy mówił że przez lata kalibrowania jest jeden klient z czarnym aksamitem w Polsce i ma sony,  drugi to ja z x7900 i sam był pod wrażeniem jak to wygląda,  zresztą nie bez przyczyny Maciej koper nadal ma ten model u siebie w salonie.

Pokrycie dci p3 99%, kontrast u mnie się wachał od 30 do 50.000:1 , błędy po kalibracji średnia 0.4 także lepiej się nie da.

Bracki ma 77a95L qd oleda sony a ja i tak wybralbym zawsze swój pj i warunki kinowe. Poza przewaga w szczyowej jasności,  barwy idą łeb w łeb z oledem na różnych filmach ale oleda nie rozciągniesz do 113 cali.

Warunek idealnego obrazu z x7900,  100% czarny aksamit, wtedy wychodzi trojwymiar.

Edytowane przez darulok
3 godziny temu, darulok napisał:

Pokrycie dci p3 99%, kontrast u mnie się wachał od 30 do 50.000:1 , błędy po kalibracji średnia 0.4 także lepiej się nie da.

W innych testach z Francji widziałem że on w natywnym w którymś trybie ma nawet 80.000:1 , jak to jest w końcu?  potrafi pod 130.000 z dynamiczną przesłoną tak ?

a odnośnie tego ogłoszenia to jakiś znajomy sprzedaje tak?

31 minut temu, Fanek napisał:

W innych testach z Francji widziałem że on w natywnym w którymś trybie ma nawet 80.000:1 , jak to jest w końcu?  potrafi pod 130.000 z dynamiczną przesłoną tak ?

a odnośnie tego ogłoszenia to jakiś znajomy sprzedaje tak?

Ja uważam że te projektory mają tak dobrą czerń że praktycznie od pierszej szarości którą potrzeba jest ją widać,  kilka tygodni temu zrobiłem sobie maskownice z czarnych pasów z aksamitu, teraz w filmach 235:1 dosłownie mam tylko ekran widoczny,  wokół ekranu sufit i ściany są niewidoczne podczas projekcji. Natywny kontrast się zwiększa gdy odjeżdżamy projektorem od ekranu.

39 minut temu, Fanek napisał:

potrafi pod 130.000 z dynamiczną przesłoną tak ?

Z dynamiczną przesłoną można wpisać dowolną wartość gdyż tu ona się sciemnia podczas nocnych scen.

Przeczytaj test na hdtvpolska rs540 to jest ten sam pj co x7900, również dedykowany wątek do tego modelu.Wydaje mi się że temat już jest wyczerpany pięć razy na temat tego modelu. 

5 godzin temu, darulok napisał:

Cena około 10tys zł,  w tym stanie i przebiegu bardzo dobra uważam.

za 8 kupię z pierwszą lampą i jeszcze z dodatkową w gratisie 

za 6 tys zł z 1600h do kupienia więc te 10 tys to z czapy!!!

14 minut temu, Pan Nikt napisał:

Linki podaj

28 minut temu, Pan Nikt napisał:

Daj znać to wezmę jako back up w tej cenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi