Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki przedwzmacniacz gramofonowy?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, bolo_senor napisał:

to inaczej , skąd pomysł by sygnał z wkładki xlr-ami ciągnąć ?

nie ma jakis specjalnych powodów,po prostu mam takie wejścia we wzmacniaczach.

Miałem chwile temu kolumny aktywne,i podpiete xlr nie szumiały,a na niezbalansowanym jack był lekki szum,przy rozkreceniu pre na max (bez muzyki oczywiście)
Wczoraj sprzedałem.

Jak nie trzeba xlr do gramofonu tez dobrze.
Nie musze uzywać czegos ,czego nie potrzebuje dla samej idei.

Własnie słucham Eli Mielczarek.
Gramofon podpiety kabelkiem rca do pre w kenwood c-1,a z kenwood 5 metrowy kabel do końcówki mocy.

I jest pieknie.
Zero brumów,szumów,zakłóceń.
Czysta płyta w głosnikach-no nie nowa-ale to własnie ta magia 🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Jak nie trzeba xlr do gramofonu tez dobrze.
Nie musze uzywać czegos ,czego nie potrzebuje dla samej idei.

z wkładki najkrócej i normalnie do pre , a z pre xlr-y , albo trafo symetryzujące jak nie ma pre riaa xlr-ów

lundahl-e u mnie się sprawdzały , opamy słychać było bardziej.

Edytowane przez bolo_senor
3 minuty temu, bolo_senor napisał:

z wkładki najkrócej i normalnie do pre , a z pre xlr-y , albo trafo symetryzujące jak nie ma pre riaa xlr-ów

lundahl-e u mnie się sprawdzały , opamy słychać było bardziej.

ok,dzieki za wiedzę!

2 minuty temu, Marcinus napisał:

Wg mnie jak gramofon ma jednocześnie xlr i chinch, to negatywnie wpływa na dźwięk 

No i dobrze,
na razie więc rca i jest ok.
Dziękuję!

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

22 minuty temu, Marcinus napisał:

Wg mnie jak gramofon ma jednocześnie xlr i chinch, to negatywnie wpływa na dźwięk 

o , tak samo działa znaczek techniks 😬

a tak serio , to aż tak to mnie nie obchodzi , miałem tak , że z tt szedł sygnał symetryczny do kolumn , jak dawałem opamy na symetryzację to było słychać , trafo nie aż tak - prawie wcale.

Edytowane przez bolo_senor

Posłuchałem sobie troche dłużej na tej Iskrze a konkretnie Coldplay i bardzo ładnie brzmi perkusja, gitara i ogólnie wysokie tony. Nie ma na Iskrze zbytniego nacisku na bas, jest on ale tyle ile powinno być go. I tak jak pisałem Iskra jest neutralna, nie wpływa na dzwięk, to się słyszy i czuje że tak jak jest zapisane na winylu i tak jak to odtwarza gramofon to tak jest.

9 minut temu, wieloryb napisał:

Posłuchałem sobie troche dłużej na tej Iskrze a konkretnie Coldplay i bardzo ładnie brzmi perkusja, gitara i ogólnie wysokie tony. Nie ma na Iskrze zbytniego nacisku na bas, jest on ale tyle ile powinno być go. I tak jak pisałem Iskra jest neutralna, nie wpływa na dzwięk, to się słyszy i czuje że tak jak jest zapisane na winylu i tak jak to odtwarza gramofon to tak jest.

Ok,czyli jesteś zadowolony?
Wyrazisz swoje zadowolenie w wątku:?

2 godziny temu, bolo_senor napisał:

ja bym się tak głośno nie chwalił bo ci coś jeszcze wlepią :D

@bolo_senor...nikt mi nic nie wlepi😇.

Ale dzięki za troskę.😉

Teraz, bolo_senor napisał:

czyli jak niewidomi , pod paluszkiem rowki czujesz ?

jak Wieloryb.
Infradzwieki.
Ultradzwieki.
Ot co.

Infra czuje się całym ciałem.
Ultra-cała duszą...

Chyba,ze ktos słucha Joy Division na winylu
To tam jest tylko udokumentowana rozpacz.

• Moderatorzy
8 godzin temu, wieloryb napisał:

Nie ma na Iskrze zbytniego nacisku na bas

Nie ma nacisku na żadne pasmo, bo tam RIAA jest do bólu poprawne, co nie musi się podobać.

8 godzin temu, wieloryb napisał:

Jakiej dokładnie wkładki używasz?

9 godzin temu, bolo_senor napisał:

a tak serio , to aż tak to mnie nie obchodzi , miałem tak , że z tt szedł sygnał symetryczny do kolumn , jak dawałem opamy na symetryzację to było słychać , trafo nie aż tak - prawie wcale.

Podobno jeśli wzmacniacz jest prawidłowo zaprojektowany i wykonany, to zbalansowanie nie powinno robić żadnej różnicy. 

9 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Ok,czyli jesteś zadowolony?
Wyrazisz swoje zadowolenie w wątku:?

Tak ,jestem zadowolony. Może dlatego że nie spodziewałem się że tak dobrze to będzie "grać".

8 godzin temu, bolo_senor napisał:

czyli jak niewidomi , pod paluszkiem rowki czujesz ?

Bez złośliwości. Muzyke się nie tylko słyszy ale też "czuje" bo oddziałowuje ona na emocje człowieka. 

3 minuty temu, wieloryb napisał:

Bez złośliwości. Muzyke się nie tylko słyszy ale też "czuje" bo oddziałowuje ona na emocje człowieka.

no ale ty ponoć czujesz bez słuchania.

1 godzinę temu, Marcinus napisał:

Podobno jeśli wzmacniacz jest prawidłowo zaprojektowany i wykonany, to zbalansowanie nie powinno robić żadnej różnicy. 

co innego wzmacniacz co innego pre.

14 godzin temu, bolo_senor napisał:

nikt dziś w wieku 18-20 lat nie wie co to jest.

ja popu i metalu nie słucham więc argumenty uważam za głupie.

Przykłady które podałem świadczą o wysokiej jakości i precyzji odwzorowania dźwięku w tym urządzeniu,

często niemożliwej do uzyskania w przedwzmacniaczach wielokrotnie droższych, o czym wspominałem powyżej.

To, czego słuchasz nie ma tu żadnego znaczenia.

13 godzin temu, _mucha_ napisał:

O jakiego Audioneta chodzi?

PAM G2

• Moderatorzy
33 minuty temu, Wloo_dek napisał:

PAM G2

Zaciekawił mnie ten pre, ale widzę, ze do większości moich wkładek brakuje mu ustawień.

• Pokaż nowe odpowiedzi