Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze streamery muzyczne, transporty dla TIDAL, QOBUZ - 2025r.

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, rafa napisał:

Jakby byly bardzo geste i grubosci powyzej 30cm to by robily roznice

Kto da grubość 50cm - 100 cm   pianki w normalnym pokoju ? Śmiem wątpić .  😉  A i tak nie wierzę że wytłumiłaby taka nawet 50 cm  wyraźnie częstotliwości w paśmie 30-100 Hz. Bardzo śmiem wątpić. 😉  Tylko wełna albo świetny, cudowny 🙂   DENIM (typ  nibywełny  w postaci niepylącej sprasowanej lekko  bawełny ) ... niestety nieosiągalny w Europie (szukałem dla siebie) , tylo w USA . Zachęcam importerów do ściągnięcia DENIMA - szedłby jak świeże bułeczki - robi więcej w niskich niż wełna mineralna np Isover PT80 a jest z bawełny mięciutki i niepylący.

edit...

O tym piszę..... - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333
W dniu 24.04.2025 o 18:49, tomek7776 napisał:

Rose 150.

powiedzial ze nie widzi różnicy w stosunku do Wiim Ultra za 1600zl.

Dawno takiej bzdury nie czytałem 😂 akurat miałem przyjemność mieć wiim rose lumina i ever solo a8. 3 dni słuchania i gdzie wiem do tych urządzeń… zupełnie inne dociążenie inny detal i obsługa… najwięcej mięsa w lumin rosę tak po środku wiim suchy… do tego detal agresywny 

Takie wieści mam od mojego dobrego znajomego ze Szwjcari.pozbyl sie tego rose.

Ty oczywiście jako posiadacz tego ''cuda''.bedziesz bronił jak Częstochowy tego szajsu.Jak większość na tym forum.

Godzinę temu, tomek7776 napisał:

Ty oczywiście jako posiadacz tego ''cuda''.bedziesz bronił jak Częstochowy tego szajsu.Jak większość na tym forum.

Sam po sobie  zauważyłem że jak się coś kupi bez możliwości zwrotu  to człowiek jest podjarany zakupem.

W dniu 29.04.2025 o 17:53, chcheckitout napisał:

A z czym przegrał ?

W sumie to najlepiej dźwiękowo u mnie do tej pory się sprawdza Volumio Primo V2, grane po USB i to z wyjścia 2.0... (producent oznacza 3.0 jako przeznaczone pod dac). Mam też transport Ian Canada który porównywaliśmy u kolegi z Sotm 200 Ultra i zasilaniem Sotma (Sotm grał po USB, Ian po I2s do Rockna Wavelight) i były ciężkie do odróżnienia. Z kolei u mnie Primo jest ciut może mniej detaliczne, ale za to bardziej dociążone i muzykalne niż Ian czy Sotm. Nie twierdzę że jest lepsze - bardziej się zgrywa. Myślałem o Rivo, ale z porównań na YT wychodzi że jest jaśniejsze i bardziej detaliczne, co u mnie się raczej nie sprawdzi.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 29.04.2025 o 17:38, Marek333 napisał:

To tak nie działa. Często ludzie sądzą że equalizerem zreperują akustykę i odbicia w pomieszczeniu. Nic z tego! 🙂 
Jest przecież PEQ w Auralic ARIESIE S1 , którego mam  i bawiłem się korekcją  PEQ  np na 27 i 57 Hz (te u mnie mają wysoki pogłos ) i to nic nie daje oprócz zmiany natężenia dźwięku. Ale nic nie wpływa to na pogłos -  będzie tak sam czasowo jak był np 500 ms to nadal taki będzie tyle że z mniejszą ilości decybeli.

Warto to  wiedzieć aby nie dać się naciągać sprzedawcom próbującym wmówić że akustykę załatwisz PEQ i innym wzmacniaczem 😉 

. Ale to nie jest tak że jak zrobi się na minus 7 db PEQ na jakiejś częstotliwości i będzie dobrze. Dobrze będzie może na głośności SPL ale bardzo źle nadal będzie na Waterfall w REW i na TR60 na przykład. Chodzi o to że odbicia jak były tak będą od ścian czy sufitu tyle że ciszej. A te odbicia interferują z innymi częstotliwościami. To tak jakby choremu na anginę nakleić naklejką na termometr aby pokazywał niższą temperaturę. Tu wymiana wzmacniacza czy kolumn czy stosowanie PEQ nic nie da. Muszą być absorbery akustyczne  i pułapki basowe - bo bas najtrudniej wytłumić, trudniej niż wyższe częstotl. Dlatego tak ważne jest pomierzyć dokłądmnie czas pogłosu akustycznego dla częstotliwości w pasmie od 20 Hz do 500 Hz  przynajmniej...   i najlepiej zejść do 0.4 sek . Niżej można ale nie za fajnie się zrobi bo będzie  martwy dźwięk bez życia.  A na ogół w pomieszczeniach mamy 550- 800 ms więc słabo i na tym trzeba się skupić a bo nic  nam nie da wymiana wzmacniacza jak te same częstotliwości będą tak samo się odbijały w złym akustycznie pomieszczeniu i takim samym pogłosem bez znaczenia czy będzie to piecyk za 2000 zł czy 200.000 zł

Mam nadzieję że większość osób znających akustykę i z branży potwierdzi moje słowa 😉 

No właśnie trochę to tak działa... 😉 

Po pierwsze jeżeli masz mod pomieszczenia np. załóżmy 15dB na 27 i 57Hz to nie jest powiedziane że dla modów wygaszanie (jak np. RT60 czyli spadek o 60dB) będzie liniowe.

Po drugie nawet jak jest liniowo to słuchając np z głośnością 90dB, mody będziesz miał na poziomie 105 i ich wygaszenie do poziomu tła potrwa znacznie dłużej niż by były skorygowane, nie mówiąc już o fakcie dodatkowych rezonansów które mod wzbudzi. Np. szkło w szafce nie będzie brzęczeć przy 80dB ale już np 92dB na 57Hz da symfonie... większa głośność moda to większa energia która w danej częstotliwości akurat ma tendencje do kumulowania, rezonansów itp

Po trzecie ja mam na aktualnych kolumnach główny mod około 8-9dB na 52Hz i ten mod potrafi być słyszalny na jednych kablach, a na innych masz wrażenie że basu nie ma... a potem znowu zmiana kabla cyfrowego i jest w punkt...

ale znowu na innych kolumnach które dawały 15dB na tych 52Hz bas zabijał wszystko co żyje i tylko DSP ratowało (i robiło to skutecznie)

3 godziny temu, Marek333 napisał:

Kto da grubość 50cm - 100 cm   pianki w normalnym pokoju ? Śmiem wątpić .  😉  A i tak nie wierzę że wytłumiłaby taka nawet 50 cm  wyraźnie częstotliwości w paśmie 30-100 Hz. Bardzo śmiem wątpić. 😉

Dlatego większość akustyków z tego co wiem walczy z dołem właśnie DSP (a chwilę wcześniej pułapkami które niewiele dają 😉 )

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Po części masz rację , zgadzam się że jeśli ciszej na danej częstotliwości to i odbicia mniejsza. Ale najfajniej jakby nie było pogłosu powyżej czasu 400 ms w newralgicznych zakresach pasma,  niezależnie od głośności 😉  Oczywiście trochę PEQ   pomoże zaplastrować niedoskonałości akustyczne pomieszczenia. Słusznie. Ale chyba najlepiej samo pomieszczenie dopieścić akustycznie. 😉 

15 godzin temu, Marek333 napisał:

Kto da grubość 50cm - 100 cm   pianki w normalnym pokoju

Dlatego napisalem w celu podkreslenia niedorzecznosci uzywania "pianek piramidek"

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Dla mnie to najbardziej bezsensowny wybór , gdy chcemy poprawić akustykę. Mało że to pianka nie łapiąca niskich praktycznie wogóle to jeszcze grubość takiej piramidki w obliczeniach liczy się tam gdzie jest najcieniej (czyli we wgłębieniach czyli pianka niby cała grubości np 10 cm a w realu licząc od wgłebień do tyłu pianki wyjdzie 1.5-2  cm 🙂

Śmieszne ...  To może lekko rozpraszać ale absorbować to co trzeba najczęściej czyli subbas.... he he..... zapomnijmy

Edytowane przez Marek333

Ale wiecie, że dobra pianka o takiej samej jak wełna grubości jest lepsza? 

34 minuty temu, Marek333 napisał:

To może lekko rozpraszać

Wątpię 

Źle się wyraziłem, nie lepsza, a więcej pochłania. W zależności co chcemy osiągnąć, lepszym mogą być różne ustroje. 

.

28 minut temu, Marek333 napisał:

Dla mnie to najbardziej bezsensowny wybór , gdy chcemy poprawić akustykę. Mało że to pianka nie łapiąca niskich praktycznie wogóle to jeszcze grubość takiej piramidki w obliczeniach liczy się tam gdzie jest najcieniej (czyli we wgłębieniach czyli pianka niby cała grubości np 10 cm a w realu licząc od wgłebień do tyłu pianki wyjdzie 1.5-2  cm 🙂

Śmieszne ...  To może lekko rozpraszać ale absorbować to co trzeba najczęściej czyli subbas.... he he..... zapomnijmy

Ale u ciebie "chyba" większym problemem z pogłosem bylo to co powyżej basu ?

Tak m/w zalecane

raumakustik407.gif

Powyzej basu to i tak lepiej spisze sie szerokopasmowy panel grubosci np 10cm ale z gestej welny a nie te piramidki.

Ale powiedzmy sobie szczerze, glowna popularnosc piramidek to ich bardzo niska cena 😉

No moze jeszcze latwosc montazu.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 30.04.2025 o 18:49, tomek7776 napisał:

Co ma fakt posiadania ? Nie bronie Rosę bo SOTM czy lumin też świetne grajki ale porównywanie do nich wiim czy ever solo a6 ? Kolega musi mieć mocno zdepnięte ucho. W tym przedziale cenowym ciężko aby jakikolwiek streamer był szajsem… umiejętne dopasowanie klocka do swojego systemu łatwa nie jest. Lumin w moim też się nie sprawdza bo robi się za ciepło ale szajsem bym go nie nazwał bo wiem co potrafi z innym wzmacniaczem. 

• Pokaż nowe odpowiedzi