Skocz do zawartości
IGNORED

MARANTZ CD-50 -kondensator na wyjściu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pomimo rozległego tematu dotyczącego kondensatorów chciałbym porady aby ją uściślić w jednym miejscu.

Jaką trzeba dać minimalną pojemność kondensatora na wyjściu odtwarzacza aby zakres niskich tonów nie był ograniczony?

Pasmo zwrotnicy załączam poniżej. Dodam że pasmo mniej więcej odzwierciedla  to co słychać, ale to jest tylko na ucho, więc proszę brać poprawkę, chociaż to jest już element wtórny i z mojego odczucie jest ok. Z innego odtwarzacza na WM8740 bas kopie dosłownie (trzęsie ale nie zakłóca). Tutaj  na TDA1541A jeszce mu brakuje.

Oczywiście odtwarzacz ma już ogarnięte pozostałe rzeczy t.j. "poprawiony" zegar, wymienione istotne rezystory oraz kondensatory, "wyczyszczone" zasilanie + - 5 i 15V - LT3045.

Ten detal - czyli kondensator na wyjściu jest ostatnią bolączką. Oryginalnie był tam Nichicon MUSE BP 100uf/25v. Z moich kondensatorów siedziało tam już wiele typów i opiszę niektóre z nich,  podam moja ocenę brzmienia  w skali 1 do 10. Zaznaczam że we wzmacniaczu na wejściu NIE ma kondensatora, bo tak jest najlepiej. Sygnał tylko przez potencjometr.

Aktualnie teraz siedzi

jantzen silver 4,7uf

- średnie i wysokie gładkie i równe 8/10 ale bez entuzjazmu, bas chudy  4/10 niestety jakby pukała miniwieża, brak zejscia

poprzednio:

Jantzen superior 2,7 uf

- średnie i wysokie gładkie i równe 8,5/ 10 trochę lepiej niż silver powyżej , bas bardzo chudy niestety 2,5 / 10 myślałem czy nie kupić takiego 8,2uf bo dźwięk   średnich i wysokich mi się podoba, ale nie mam gwarancji czy bas się znajdzie, czy będzie lipa

10uF 40V Bi-polarny kondensator Roederstein ROE-Roederstein Audio pomarańczowy 

średnie i wysokie piękne ale nie gładkie i równe 8,5/10 to jest taki kondensator co nadaje "blasku "z pięknym basem, mój faworyt, niestety wada elektrolitu - dźwięk ma trochę chaosu i gdyby nie to to nie szukałbym dalej- polecam wszystkim, niestety trzeba kupić kilka żeby sparować ESR.

Jupiter Cosmos 10uf/25 V elektrolit- troczę gorzej od tego ROE, zaciemnił środek.

Audio Note 22uf, 10uf 5uf /16V - bas z kopniakiem, ale wycina jakby środek, za te pieniądze w sygnale to porażka, może do muzyki disco.

Zielony MUSE BP - oryginalny i inne pojemności i napięcia- może to nie jest zły kondensator ale wraz ze zwiększaniem pojemności bas robi sie poluzowany, reszta w miarę, przestrzeń nie najgorsza.

Wima MPK10 6,8uf taka spora kostka- 8/10, płaski środek chudy bas, średnie i wysokie wiele gorsze niż Superior 2,7 uf ale lepszy bas który może wynikać z pojemności.

i wiele innych.

Żeby nie przedłużać zastanawiałem się nad:

Jantzen Alumen, ale na podstawie superior i Silver to nie wiem jaka pojemność trzeba w wsadzić aby było ok może 2,2 uf wystarczy a może nie.

Miflex KPCU-03 to byłoby najlepiej, ale jaką pojemność???  widziałem gdzieś 2,2uf do odsprzedania i może bym się skusił

Może coś innego? Oczywiście w tym wszystkim liczy sie umiar.

Odtwarzacz kupiłem za 600zł, "trochę" dołożyłem do renowacji, ale nie chcę wydawać na kondensatory wielokrotności.

Co radzicie? jaki i jaka pojemność ?

Z góry dziekuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Możesz to sobie wyliczyć i zasymulować przy użyciu tego prostego kalkulatora :

Ukryta Zawartość

Za C wstawiasz pojemność kondensatora a za R wartość rezystora za nim , tego do masy . W CD50 to będą rezystory 6376 i 3675 , obydwa o wartości 10K . Warto też brać pod uwagę impedancję wejściową następnego stopnia ( przedwzmacniacz , wzmacniacz zintegrowany . Wtedy do kalkulatora wstaw wynik równoległego połączenia 10K i impedancji wejścia następnego stopnia ( powinna być w danych producenta a w ostateczności do obliczeń przyjmij wartość potencjometru reg. głośności ) . 

Ale... 

2,2uF czy 2,7uF to dość dużo . Więc przyczyna wrażenia niedostatków basu może leżeć gdzie indziej. A z kondensatorów możesz zastosować Audyn Cap Plus - kawał solidnego basu , klarowna średnica , przyzwoita góra ale za to duże i bardzo długo się wygrzewają . 

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

2,2 czy 2,7 to pewnie ok tylko te jantzeny są może lipne w tym dolnym rejestrze. Jak pisałem na innym odtwarzaczu bas jest.

tam siedzą jupitery10uf/ 25V ale tu chcę żeby było lepiej a słyszę że potencjał jest.

Tutaj jak wyczyściłem zasilanie to średnie i  wysokie się klarowały. Zamieniłem tez OPKA oryginalnie był signetics NE5534, póżniej był  MUSES 02 teraz jest OPA2828 i pewnie go zostawię.

Spróbuje wyliczyć ale duże pojemności dużo kosztują.

@arturp dziękuje za linka, rzeczywiście 2,2 uf powinno być ok, reszta to kwestia samego kondensatora,. Chyba te jantzeny to tylko do zwrotnicy się nadają, Sprawdzę to jeszcze inaczej- zobaczę czy takie elektrolity np nichikon KZ, KW, Muse BP czy Elna Silmic RFS (2,2uf) ograniczają ten zakres, chociaż jak pamiętam to 5uf Audio Note kaisei BP kopie jak wściekły , ale wycięcie średnich to dramat

@arturp, zastanawiam się czy ten rezystor 10k może zamienić na 22k, tak na próbę? to raczej nie boli czy jakiś duży błąd popełnię ?

próby odbyte, na 50k i 150k, zostało 150k, jest poprawa, ale to jeszcze chyba nie to, taki urok tych kondensatorów. Na razie zostanie tak jak jest, ze względu na dość dobre średnie zakresy, nawet dobrze prezentowane plany dalsze (drugie i trzecie), instrumenty dęte i wokale z powietrzem- pierwsza klasa.

Żeby nie wyprzedzać faktów , w planach miedziaki,  zobaczymy co życie przyniesie.

Może i (samoróbki) dla porównania - pierwsze próby bardzo pozytywne. Ale nie wszystko na raz. Przecież nie chodzi aby dogonić :).

Dziękuję wszystkim za porady. Czekam na więcej. W zanadrzu jeszcze test kondensatorów 2,2 uf jak obiecałem.

U mnie zamiast 22 uF ( chyba) jest zwykły Audyn 4,7 i jest OK. Bywają spore bp ale z bocznikiem MKP. 

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@audioburak Przemyślę sprawę. Miejsca jest dużo bo w tym odtwarzaczu wystarczy wyciąć żebra skośne, których część już wyprułem. Co do bocznika to odpada, mam wrażenie że boczniki odspajają scenę- zmieniają charakterystykę fazową i zazwyczaj już na drugi dzień wylatywały. Po prostu na początku jest zachwyt. Zaznaczam że u mnie brakuje niskich zakresów ale tylko na tym odtwarzaczu. Na przerobionym rotelu RCD-06 gdzie był pcm1716 a jest wm8740 jest po prostu burza, ale ze względu na średnie wole ten na tda1541A, a nad niskimi trzeba popracować. Tamten też zajął ponad rok. Każda próba to tydzień odsłuchu i wygrzewania. Oczywiście mam od tego drugiego dzieci 🙂

8 minut temu, andrjiu napisał:

boczniki odspajają scenę- zmieniają charakterystykę fazową i zazwyczaj już na drugi dzień wylatywały.

👍.

Ewentualnie dwa kondensatory o tej samej pojemności - np elektrolit 1uF i polipropylen 1uF .

11 minut temu, andrjiu napisał:

nad niskimi trzeba popracować.

Warto , TDA1541A może dać świetny bas . Obszerny ale punktualny . 

...there is no spoon...

1 godzinę temu, arturp napisał:

Ewentualnie dwa kondensatory o tej samej pojemności - np elektrolit 1uF i polipropylen 1uF .

Już trochę kombinowałem, ale pewnie jeszcze nie wszystkie opcje, mam w czym wybierać. Do testów lutuje podwójne kable z krokodylkami (równolegle) i testuję. Oczywiście naczytałem się o miedzianych kondensatorach ale ich cena.... Na razie mam też testowe ręcznie nawijane 0,45uf i to inna liga, ale musze zebrać materiały na większe i opracować "technologię" 🙂

Ja tu liczę trzeci raz na swoim kalkulatorze, że przy 100 Hz kondensator 1mikroF ma 1667 omów. Nie słyszeliście, że impedancja wyjściowa ma być niska i równa w zakresie akustycznym...jestem pewien, że to wiecie. Był 100 mikro, trzeba dać podobny...47...100...220, takie znacznie mniejsze mogą namieszać. Może te kalkulatory, co obliczacie mają inne założenia i 1 mikro jest wtedy ok.

Można wsadzić silmic2 47-100 mikro.

29 minut temu, J.Jerry napisał:

Był 100 mikro, trzeba dać podobny...47...100...220, takie znacznie mniejsze mogą namieszać.

To nie tylko teoria . Sprawdziłem wielokrotnie . Jako ciekawostkę dodam , że mój wzmacniacz ma bardzo wysoką impedancję wejściową co umożliwia stosowanie kondensatorów wyjściowych o pojemności zaledwie 100nF . 

...there is no spoon...

1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

Można wsadzić silmic2 47-100 mikro.

Wsadzałem i mi się nie podoba jak to gra. poza tym mkp10 6,8uf już dobrze podaje bas ale reszta pasma mi nie odpowiada. AN kaisei 5uf tez daje kopa ale już opisałem jego wady. Podejrzewam że ten typ kondensatora "jantzen superior i silver pewnie nie za bardzo nadaje się do toru w moim przypadku. 

Piszesz, jakby ten kondensator był pierwszym podejrzanym w temacie jakości dźwięku systemu 🙂 a nie sądzę by to była szczera prawda ... 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

53 minuty temu, andrjiu napisał:

nie za bardzo nadaje się do toru w moim przypadku. 

Chyba należysz do grona słyszących a to oznacza , że byle czym się nie zadowolisz . Innymi słowy czeka cię zakup drogich kondów z czystą folią ( miedzianą lub aluminiową ) a nie z materiałem napylanym . Ale jest jeszcze jedna sprawa - jakie wzmacniacze operacyjne masz na konwersji i na filtrze ( czyli na wyjściu ) ? Na schemacie są NE5532 ale nie wiem czy to Signetics czy innego producenta . 

...there is no spoon...

28 minut temu, audioburak napisał:

Piszesz, jakby ten kondensator był pierwszym podejrzanym w temacie jakości dźwięku systemu 🙂 a nie sądzę by to była szczera prawda ... 

To nie sądź. Nie rozumiesz to trudno. Ja nie musze nikomu niczego udowadniać ani kłamać. Potrzebowałem porady i tyle w temacie. Acha nie będę komentował takich tekstów więcej, bo nie interesuje mnie gównoburza. Z góry dziękuje za poradę, psychologa nie potrzebuję.

2 minuty temu, arturp napisał:

Ale jest jeszcze jedna sprawa - jakie wzmacniacze operacyjne masz na konwersji i na filtrze ( czyli na wyjściu ) ? Na schemacie są NE5532 ale nie wiem czy to Signetics czy innego producenta

sygnietics 5532 był na początku, ma on w sobie to coś ale bardzo ograniczony jest. Teraz jest OPA 2828, a testowałem jeszcze OPA2604AP  z rotela i mam muses02. Zastanawiałem się właśnie nad  pomieszaniem ich ew, ale to wymaga projektu płytki. Mam podstawkę wlutowaną i teraz to 2828 wypada najlepiej, no ale to jedyny jest fetowy, co słuchać w mikroszczegółach. 

2 godziny temu, arturp napisał:

To nie tylko teoria . Sprawdziłem wielokrotnie . Jako ciekawostkę dodam , że mój wzmacniacz ma bardzo wysoką impedancję wejściową co umożliwia stosowanie kondensatorów wyjściowych o pojemności zaledwie 100nF . 

Ja tylko zwracam uwagę, że dając mały kond zwiększamy jego wpływ, kiedy jego imp rośnie 100x.

Jeszcze te pisanie, że bas się luzuje na 100 mikro...no ta odciąć bas i po sprawie. 

Zwiększyć impedancję szeregowymi rezystorami...to może być rozwiazanie.... proponuje min. 10 k na 1mikrF, 5k na 2uF itd. Rezystor należy dać szeregowo z kondensatorem.

9 minut temu, arturp napisał:

Chyba należysz do grona słyszących a to oznacza , że byle czym się nie zadowolisz . Innymi słowy czeka cię zakup drogich kondów z czystą folią ( miedzianą lub aluminiową ) a nie z materiałem napylanym

W tym wieku to głuchy już jestem, ale chyba wiem czego chcę, najlepiej byłoby wypożyczyć na próbę kondensatory, no ale tak chyba się nie da. Poza tym nie lubię pożyczać więc odpada.

11 minut temu, andrjiu napisał:

Teraz jest OPA 2828

Niestety nie wiem jak brzmi . 

12 minut temu, andrjiu napisał:

OPA2604AP 

Ten raczej mocno degraduje brzmienie , no i bas dość luźny . Ja w swoim rotelu je wymieniłem na AD826 i od razu dźwięk się oczyścił i otworzył . Myślę , że warto przetestować OPA828 - duży i nieźle kontrolowany bas , ciepła i klarowna średnica , piękna góra , hektary przestrzeni , dużo mikrodetali ale nie podawanych ,, na twarz" , czyli nie natarczywie . Nie ma tego ,,konkretnego"/bezpośredniego grania co z NE5532 i tak zwartego basu ale za to bardziej naturalnie i finezyjnie . 

...there is no spoon...

Z opampow ja wsadzam 8920 i nie szukam lepszych... może muses02 kiedyś...myślałem, że to fet, a muses01 bipolar.

Teraz do jakiegoś ampa słuchawkowego użyłem w stopniu nap. 4580, a potem będzie 8920. Kond. Nich Muse, silmic2 i jakiś b stary pomaranczowy...i teraz ciekawie gra bez lepszego opampa.

9 minut temu, andrjiu napisał:

Poza tym nie lubię pożyczać więc odpada.

Z elektrolitów w torze sygnałowym - jedyne , które warto wstawić to Jupiter Cosmos . Coś w okolicach 10-22uF/25V . Dostępne w Polsce . To jeszcze nie ta klasa co dobry foliowiec ale małe ( jak to elektrolity ) i w niektórych aspektach niedoścignione nawet przez foliowce . Przestrzeń to rzeczywiście kosmos , solidny bas , klarowne , otwarte , czytelne, z dobrą górą . Jedyne w czym ustępują dobrym MKP to średnica - nie jest tak nasycona i barwna , chociaż i tak żaden inny elektrolit się nawet nie zbliża . Mam też Audio Note Kaisei Non Polar i to jest niższa liga w stosunku do Cosmosów . 

...there is no spoon...

Może i racja z tymi silmic2...przed chwilą wymieniłem na Nich, niech się grzeją tzn. stabilizują.

Przy okazji się pochwalę, że zrobiłem takie coś do kond, podaję to stały prąd i ładuje, można podłączyć miernik i patrzyć jak prąd upływu maleje. No i te silmic2 jakoś tak się długo stabilizują i w pomiarach odstają...może mam nieryginalne. W każdym razie przed użyciem można kond potrzymać z godzinę, albo dzień pod napięciem. W torze sygnałowym nie zawsze są pod napięciem.

Od razu po włączeniu ampa nie słyszę zmian, ale...

Edytowane przez J.Jerry

@arturpmam jupitery 10uf/100v kupione na HIficollective chociaż roe 10uf/40v pomarańczowe  są nawet lepsze iduzo tańsze  polecam, czasem HFO ma, ale na 12szt.  dwie ,lub może trzy pary się udaskomletować, chodzi o ESR bo różnice wąchają się od 1,0om do 0,00om. Po prostu chyba już dawno nieprodukowane. Te naprawdę polecam, ale dopiero teraz jak zakupiłem trochę na zapas.

2828 to podwójny 828 więc raczej wiesz jak brzmi, i dlatego go nie zamieniam. 

te pomarańczowe wklejam ponizej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, andrjiu napisał:

jupitery 10uf/100v

Właśnie chodzi o to aby były na niższe napięcia , nawet 16V . Dielektryk w tych na 100V jest zbyt gruby dla mizernych sygnałów audio . Te na 500V mam w układach lampowych i to już nic ciekawego. Pomarańczowe ROE mam , nawet fajnie brzmią ale chyba trochę za ciemno i nieco twardo na średnicy. No ale jak masz to sam wiesz co ci gra najlepiej .

pozdr. 

...there is no spoon...

@arturp Całkiem możliwe że z tymi jupiterami tak jest, nie patrzyłem na to w ten sposób, a mam tylko jeden model więc bez odniesienia jestem . Co do tych ROE to oczywiście nie dogonią one dobrych MKP, ale za niewielkie pieniądze potrafią wiele zmienić na plus, ale to w określonych przypadkach. Acha kiedyś były takie nieocynowane i z grubszymi wyprowadzeniami. Co do OPA2828 zastanawiam się że może zmienić kondensatory przy samym OP. Teraz mam 100uf Panaosonic FC + mkp4 100nf a zasilanie stabilizowane na LT3045. Dawałem już różne ale w tym przypadku to za wiele się nie zmienia.

W rotelu jak zmieniałem te kondensatory to zmiany czuć od razu, ale tam stabilizacja była tylko  na MC7815 MC7915 + 33000UF za mostkiem i inne potrzebne drobne w tym ceramiki X7R.

Oczywiście mógłbym skorygować zwrotnicę ale wtedy słuchanie muzyki z innych źródeł by kulało, a nie o to chodzi.

A co do tych wysokonapięciowych kondensatorów to te MIFLEKSY KPCU-01 do KPCU-03 na wyższe napięcia grają inaczej ? Może ktoś porównywał te na 250v i 600v ?

8 godzin temu, andrjiu napisał:

zastanawiam się że może zmienić kondensatory przy samym OP. Teraz mam 100uf Panaosonic FC + mkp4 100nf a zasilanie stabilizowane na LT3045. Dawałem już różne ale w tym przypadku to za wiele się nie zmienia.

To niewiele zmieni w zakresie niskich tonów . 100uF to bardzo dużo a FC dają solidny bas. 

8 godzin temu, andrjiu napisał:

Oczywiście mógłbym skorygować zwrotnicę

Z pomiarów wynika , że jest dobrze zrobiona .

Czy podłączenie innego odtwarzacza do twojego systemu eliminuje problem deficytu niskich tonów ? 

...there is no spoon...

4 godziny temu, arturp napisał:

Czy podłączenie innego odtwarzacza do twojego systemu eliminuje problem deficytu niskich tonów ? 

tak, rotel chodzi w tym zakresie jak przeciąg i spotiify chociaż przez inny przetwornik również, dlatego mam odniesienie.

Słychać to wyraźnie na płytach Pata Methenego np. w utworze

jest stopa która powinna mieć lekkie nisko schodzące odejście, ale na TDA tak nie jest. Na razie muszę to przetrawić a raczej namówić zonę na "nowe kolejne" kondensatory. Cytuję "jak zrobiłeś jedno gówno patrz "CD" to teraz kupiłeś drugie żeby grzebać. Takie życie :).

Tak dla jasności jeśli chodzi o system.

Wzmacniacz może być obciążony  do 2 omów - 145W RMS w kanale 

niskotonowy Kable VAN DEN HUL MAGNUM dla Scan speak 26w-4867t00 zwrotnica 2 rząd cewka z drutu 1,8mm 

Niskośredniotonowy + wysokotonowy Kable VAN DEN HUL royal jade dla Scan speak 15s-8530k01 + scan speak r2604_832000  zwrotnica 2 rząd cewki z drutu 1,4mm. 

Tu nie odczułem nigdy braków.

Wydaje się więc wracając do  głównego wątku- kupić jakiś miedziany ew. aluminiowy nienapylany i spróbować.

2 godziny temu, andrjiu napisał:

kupić jakiś miedziany ew. aluminiowy nienapylany i spróbować.

Basu to nie zwiększy . Coś mi się zdaje , że zmniejszenie ilości niskich tonów to efekt zastosowania odrębnego zasilacza stabilizowanego . 

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi