Skocz do zawartości
IGNORED

Windows do słuchania muzyki

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dużo różnych systemów operacyjnych sprawdziłem i różnych programów do odtwarzania muzyki na PC. 

Wreszcie znalazłem parę (niemal) idealną:

Windows IoT LTSC N (2024) + TuneBrowser (UWP)

Nie obyło się bez walki, bo to nie jest system na komputer domowy - szybciej na bankomat. Początkowy widok Windows bez paska zadań był trochę zaskakujący. Nie zainstalujesz TuneBrowser na tym systemie bez ingerencji w pliki systemowe. 

TuneBrowser działa pewnie i płynnie. Ma wszystkie audiofilskie pierdółki. Mnie najbardziej przydaje się DoP i BitPerfect. Konfiguracja bardziej rozbudowana od tej w Foobar2000.

Ale jak to gra? Perfekcyjnie. Z DAC Gustard A26 MQA gra to lepiej od tego samego DAC podłączonego do odtwarzacza Arcam CDS50. Kompatybilność ze sprzętem bardzo dobra. Pliki czyta praktycznie wszystkie bez względu na format. Nawet z DSF Multi-Channel nie ma problemu. 

Jeśli zapytasz się co taki wynalazek ma lepszego od Windows 11 Home OEM? Odpowiem - nie chodzi o to co ma, tylko o to czego nie ma. Nie ma wszystkiego co niepotrzebne a jeśli znasz dobrze PowerShell to możesz jeszcze bardziej go uprościć. Taki powinien być Windows 11 od początku. Niestety Microsoft ma inną politykę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
https://www.audiostereo.pl/topic/169954-windows-do-s%C5%82uchania-muzyki/
15 godzin temu, Gargan napisał:

Windows IoT LTSC N (2024

Czy ten system jest do pobrania za free? 

Czy wystarczy mieć klucz zwykłego Windowsa? 

18 godzin temu, Gargan napisał:

Bardzo dużo różnych systemów operacyjnych sprawdziłem i różnych programów do odtwarzania muzyki na PC. 

Nie obyło się bez walki, bo to nie jest system na komputer domowy - szybciej na bankomat. Początkowy widok Windows bez paska zadań był trochę zaskakujący. Nie zainstalujesz TuneBrowser na tym systemie bez ingerencji w pliki systemowe. 

TuneBrowser działa pewnie i płynnie. Ma wszystkie audiofilskie pierdółki. Mnie najbardziej przydaje się DoP i BitPerfect. Konfiguracja bardziej rozbudowana od tej w Foobar2000.

Ale jak to gra? Perfekcyjnie. Z DAC Gustard A26 MQA gra to lepiej od tego samego DAC podłączonego do odtwarzacza Arcam CDS50. Kompatybilność ze sprzętem bardzo dobra. Pliki czyta praktycznie wszystkie bez względu na format. Nawet z DSF Multi-Channel nie ma problemu. 

Jeśli zapytasz się co taki wynalazek ma lepszego od Windows 11 Home OEM? Odpowiem - nie chodzi o to co ma, tylko o to czego nie ma. Nie ma wszystkiego co niepotrzebne a jeśli znasz dobrze PowerShell to możesz jeszcze bardziej go uprościć. Taki powinien być Windows 11 od początku. Niestety Microsoft ma inną politykę.

Ukryta Zawartość

Życzę powodzenia.

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

18 godzin temu, baltfan napisał:

Czy ten system jest do pobrania za free? 

Czy wystarczy mieć klucz zwykłego Windowsa? 

U mnie aktywował się automatycznie po aktualizacji z Windows 10. Jak będzie u Ciebie nie wiem. 

15 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Życzę powodzenia.

Nie jestem pewien jak mam te życzenia rozumieć?

Dodam ostrzeżenie. 

Windows IoT LTSC N, bo dokładnie taki zainstalowałem, nie ma aplikacja sklepu Microsoft. Wiąże się z tym kilka niedogodności, z czego najpoważniejszym problemem jest to, że instalacja jakiegoś programu z Microsoft Store jest permanentna. Już tego nie odinstalujesz. Próbowałem na kilka sposobów bez efektu. Podejrzewam, że trzeba takie programy ręcznie usuwać z dysku i z rejestrów, jednak to wiąże się z obchodzeniem zabezpieczeń, bo po dobroci tego nie usuniesz.

Dlatego unikajcie Microsoft Store 🙂

14 godzin temu, Gargan napisał:

Podejrzewam, że trzeba takie programy ręcznie usuwać z dysku i z rejestrów

Czy ccleaner nie da sobie z tym rady?

Ciekawa sprawa z tym IoT LTSC N: czy jest to system w pełni kompatybilny ze zwykłymi 10/11? Da się na tym zainstalować np. Dirt Rally i podłączyć kierownicę?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ccleaner nie próbowałem. Użyłem 3 innych odinstalatorów, ale sobie nie poradziły. Ręczne usuwanie wciąż blokował mi system, a nawet przywracał usunięte. Ostatecznie zrestetowałem system co usunęło wszystkie aplikacje. Nie chciało mi się bawić w zmianę uprawnień, która w Windows jest fatalnie zrealizowana i raz działa raz nie. Usunięcie Defendera też nie pomogło.

Wersja 2021 jest kompatybilna z Windows 10 i można ją aktywować do 2032 roku. Wersja 2024 jest kompatybilna z Windows 11 i można aktywować ją do 2038 roku. 

Trzeba szukać odpowiedniego sterownika. Na przykład moja karta graficzna Gigabyte RTX 3060 OC Vision 12GB prawidłowo działa na sterowniku dedykowanym ze strony Gigabyte, a na najnowszych ze strony NVIDIA dostaje czarnych kresek na ekranie. Czasem trzeba dodać jakiś DLL, bo domyślnie go nie ma. Ja aktualizowałem Windows 10 do LTSC 2024. Za pierwszym uruchomieniem wyglądał jak Windows 11. Potem się zaktualizowało i zniknął Taskbar i przycisk Start. Wszystko działało, tylko był pusty pulpit. Trzeba było przywrócić pasek i Start. 

Dzięki, ale to nie dla mnie. Mnie interesuje maksymalnie odchudzony ale w pełni funkcjonalny Windows.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Dzięki, ale to nie dla mnie. Mnie interesuje maksymalnie odchudzony ale w pełni funkcjonalny Windows.

23 godziny temu, szymon1977 napisał:

Takie wersje ( te odchudzone ) są tylko, że tak napiszę 🙂 , nieoficjalne  😉 .

Chcesz mieć tylko to co Ci pasuje? Pobaw się linuksem - tyle że tu nie jest tak prosto jak z windą...

W dniu 3.05.2025 o 01:56, Gargan napisał:

Wygląda mi to na system do NUC.

@gienas IoT = Internet of things

LTSC = Long Term Servicing Channel

N =  No Add-on 

To bardzo okrojona wersja na terminale, inteligentne urządzenia domowe, telebimy, samochody, urządzenia przemysłowe itp. 

Wiele rzeczy trzeba ręcznie doinstalować, żeby działał np. odtwarzacz muzyki. Jednak można na tym uruchomić Kernel Streaming, więc audio-szaleńcy powinni być zadowoleni 😀