Skocz do zawartości
IGNORED

Tellurium głośnikowe - Black I vs Black II

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, audioburak napisał:

@muda44

Czy używałeś kiedykolwiek kabli solid, ale cienkich podobnych do:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moim zdaniem są szczegóły, otwarcie .... powietrze też bywa 😉 

Tak. Np DNM,  Nordost,  AQ i z AQ mam obecnie kable do subwooferów i HDMI solid.

Ukryta Zawartość

Ale znaczy, że szukasz dalej, bo jak dotychczas żaden tak do końca nie spełnia

oczekiwań wobec barwy ... Ja miałem nawet z kynaru 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam co myślicie o tym wynalazku 

Ukryta Zawartość

Ktoś kupował ?

Ukryta Zawartość

Budowa rewelacji nie "zwiastuje" ...

Ukryta Zawartość

Ale może ktoś się odważy ... i nirwana będzie o włos 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

24 minuty temu, audioburak napisał:

Budowa rewelacji nie "zwiastuje" ...

Ukryta Zawartość

Ale może ktoś się odważy ... i nirwana będzie o włos 😉 

Ja mam podobne bez posrebrzania  , ale mam taki bajzel w sprzęcie że nie wiem czy gra czy nie :) , kolumny DIY ,tani słuchawkowiec jaki przedwzmacniacz itd , a jak sobie włączę muzykę podobie mnie się 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarekb
W dniu 20.05.2025 o 22:09, audioburak napisał:

Różne przekroje owszem, ale lepiej żadnego powyżej wyznaczonej granicy 0,5 mm.

Z drugiej strony jak chcesz gasić pewne wady systemu, ostrość czy nadmierną

jasność, to większy przekrój powinien być dobrym rozwiązaniem.

Ale się uparłeś na te 0,5 mm średnicy... 🤣

Eee tam, zaraz uparł. Może być przecież 0,25 ( kynar ); 0,3 czy 0,4 mm.

Jako IC do CD'ka mam kabel z drutu UPOCC 26 AWG czyli 0,4 mm.

Jak komuś nie robi różnicy to jest np. Jantzen Solid Core albo też bez liku

linek różnego autoramentu, pokrycia galwanicznego czy średnicy.

Podobnie, jak Reson czy Audioquest ...

I bardzo dobrze, bo każdy szuka swojego dźwięku; ma własne priorytety,

grany repertuar, graty i akustykę. Na inne aspekty zwraca szczególną uwagę.

W dniu 24.05.2025 o 20:32, audioburak napisał:

Ale znaczy, że szukasz dalej, bo jak dotychczas żaden tak do końca nie spełnia

oczekiwań wobec barwy ... Ja miałem nawet z kynaru 😉 

Spełnia Hologram II ale w obecnej konfiguracji jest upierdliwy ze względu na swój ciężar i sztywność dlatego póki co Silver 2 jest a kiedyś pomyślę nad innym.

@muda44

Zależy właśnie od tego, czego się szuka w barwie. Ja dążyłem do pewnego stereotypu:

"wszystko, co fabryka dała" 😉 i całość mam z kabli solid nie przekraczając bariery 0,5 mm.

Czyli taśma ze srebrzanki 0,8 mm2 ( 4 x 0,2 ) jako IC 26 AWG UPOCC ale wewnątrz

monitorów DIY jest również drut 0,5 mm. Jak dla mnie jest OK.

I to zarówno klasyka rocka, jazz akustyczny, jak sonaty smyczkowe czy fortepian.

19 godzin temu, audioburak napisał:

Jak komuś nie robi różnicy to jest np. Jantzen Solid Core albo też bez liku

Bo to jest dobry porządny przewód głośnikowy za tanie pieniądze 

13 godzin temu, audioburak napisał:

@muda44

Zależy właśnie od tego, czego się szuka w barwie. Ja dążyłem do pewnego stereotypu:

"wszystko, co fabryka dała" 😉 i całość mam z kabli solid nie przekraczając bariery 0,5 mm.

Czyli taśma ze srebrzanki 0,8 mm2 ( 4 x 0,2 ) jako IC 26 AWG UPOCC ale wewnątrz

monitorów DIY jest również drut 0,5 mm. Jak dla mnie jest OK.

I to zarówno klasyka rocka, jazz akustyczny, jak sonaty smyczkowe czy fortepian.

I , tutaj kolega się jak najbardziej zgadzam.

Sam byłem sceptycznie nastawiony do takich eksperymentów. Ale , trochę odwagi  , 42 PLN  , roboty na 2.5 godziny i 🍌 na gębie.

Nie bójcie się tej zabawy 

Też to przerabiałem i jak już pisałem dobrze wspominam, zwłaszcza za tak śmieszne pieniądze ale po podpięciu TCI Anconda różnica była słyszalna wyraźnie, na ich korzyść. 

Ale wracając do Tellurium Black. Czy ktoś może miał sposobność porównać go z VDH Clearwater? Czytałem dobrze rzeczy o tym drugim.  Jestem obecnie na etapie modowania głośników i chciałbym do odsłuchu mieć w miarę  wyrównany w graniu kabel, żeby móc realnie oceniać wprowadzane w głośnikach zmiany. .

W dniu 27.05.2025 o 06:42, Adasza napisał:

Czy ktoś może miał sposobność porównać go z VDH Clearwater?

Dobry pomysl. Sam uzywam Clearwater do wewnetrznych polaczen miedzy zwrotnica a glosnikami.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

53 minuty temu, rafa napisał:

Dobry pomysl. Sam uzywam Clearwater do wewnetrznych polaczen miedzy zwrotnica a glosnikami.

Ja w środku, stare cienkie kabelki wymieniłem na Van Damme hifi (nie blue tylko LCOFC) i jest o niebo lepiej. Z Clearwater, jako stricte głośnikowymi nie miałeś do czynienia?

Ja używam Van Damme te właśnie UpLcOfc jako głośnikowe i nie szukam innych póki co. Miałem zajawkę swego czasu, kilkanaście różnych testowałem i zostały Van Damme.
A z Van den Hul to miałem The Wind. Spoko kabelek.

Godzinę temu, Adasza napisał:

Z Clearwater, jako stricte głośnikowymi nie miałeś do czynienia?

Podlaczalem tak kiedys oczywiscie ale wowczas mialem Tellurium Silver i te byly lepsze dosc wyraznie (separacja zrodel, wielkosc sceny). Obecnie od dluzszego czasu mam TQ Ultra Black i tu juz roznica jest jeszcze wieksza.

Ale Clearwater to i tak dobre kable w swoim budzecie. Graja rowno bez deformacji tonalnej.

4mm2?
Tak, dokładnie te. Kolega miał ode mnie na wypożyczeniu, na odsłuchach, a ja w zamian jego Van den Hul the Wind. Efekt był taki że kolega sobie kupił moje Van Damme. Na Audio Show się wymieniliśmy na tydzień.
Założył i stwierdził że grają ujowo,jakoś dziwnie na scenie itd.
Za dwa dni dzwoni i mówi, k... podłączyłem jeden w przeciwfazie. Zamienił i docenił.

Tellurium Q Black II i Van den Hul The Wind MKII to kable o zbliżonej charakterystyce, oba miałem i to przez dłuższy czas. Główną ich cechą jest wyjątkowa, gładka, szczegółowa i plastyczna średnica. Oba kable brzmią po cieplejszej stronie i w systemie neutralnym i dobrze zestrojonym nie powinny niczego popsuć. Dla mnie VdH The Wind zabrzmiał troszkę bardziej angażując, miał nieco więcej powietrza przez co efekty przestrzenne były lepiej prezentowane, ale i Tellurium jest bardzo fajnym kablem z tym, że mimo wszystko jeśli już to polecam wersję Black II. Oba kable kosztują mniej więcej tyle samo, więc warto rozważyć VdH'a bo może okazać się, że lepiej się wpasuje w system. Najlepiej wypożyczyć oba i zdecydować tym bardziej, że nie piszemy o jakichś zawrotnych kwotach.

@rafa mógłbyś w kilku zdaniach scharakteryzować Tellurium Q Ultra Black II bo bardzo mnie ciekawią te kabelki. Dodam, że obecnie mam Tellurium Q Silver II. Dzięki.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Ja mam wersje I (jeszcze sie tak wtedy nie nazywaly) i Silver (a takze Blue ktore mam do tej pory w sypialni pod drugim systemem) byly/sa pierwszymi wersjami.

Ultra Black do Silver to byl spory przeskok jakosci. Szczegolnie w kwestii rozdzielczosci i separacji. Mam je juz sporo lat i nie myslalem wiele o zmianie. Ale jak porownywalem do Silver Diamond to uslyszalem jak fenomenalnie nisko moga zejsc moje kolumny 🙂 

Tak jak wspomniałem, kolega mając The Wind kupił sobie te moje, sporo jakby nie patrzeć tańsze Van Damme. Ja natomiast z tego porównania mam refleksję, że to jednak The Wind są minimalnie ale lepsze od moich Van Damme. Z drugiej strony nie jestem do końca pewien tych swoich wniosków, bo te kabelki The Wind od kolegi były za krótkie tzn 2x2m i musiałem zsunąć kolumny i ustawić je trochę po partyzancku niezgodnie ze sztuką. Tak czy siak mi się spodobały. Nic nie drażniło, nie było jakiejś ziarnistości jak w lobbowanych często tutaj Ytdy (jako ta niedoceniana alternatywa) , generalnie tak szlachetnie wszystko podane.

• Pokaż nowe odpowiedzi