Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze CD

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Mark75X napisał:

Pewnie ocena dotyczy samego toru odpowiadającego za przesył sygnału?

Nie. Pytałeś o odtwarzacz CD - a więc "całość" - i w stosunku do  "całego toru" a więc do kolumn które np mają taką charakterystyką

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

2 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

nawet jak nie jest to jest

To jest arcydzieło! Niesamowity wokal Beaty i wielki Marek Raduli!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 minuty temu, wlodek71 napisał:

Moje to 70te i nie wiem o co chodzi z tym gustem, jam się na tym wychowywał.

Dziś już wiemy, że Lista Przebojów była tam manipulowana. Za to w końcu TW Bera wyleciał. No i zobacz jaki szajs promowali: ABC, Ultravox... A słyszałeś The Clash np tam?

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

31 minut temu, il Dottore napisał:

Jeśli ktoś jest w stanie napisać HIT słuchany przez miliony to jego umiejętności kompozytorskie są BEZCENNE.

Dla kasy tak, bezcenne, zgadzam się.

A tak poza kasą, to jaki jest, bez urazy, profil intelektualny i skala zainteresowań szeroko pojmowaną sztuką, jej głębszą wartością, w tym przypadku szczególnie tą muzyczną, przeciętnego (pewnie nie każdego) odbiorcy disco polo vs te same u miłośników np. Komedy? Ci pierwsi zbyt dużego wyzwania przed tym "twórcą" jednak nie stawiają, przyznasz? Ma być lekko, łatwo, przyjemnie, prostacko w tekstach i tanecznie. Fakt, że taki Martyniuk ma w tym kraju rzesze fanów, nie oznacza jeszcze, że muzyka niszowa, jak generalnie prog-rock, czy na pewno wysublimowana i dojrzała brzmieniowo elektronika, metal lub ambient, angażują twórców o takim samym talencie i zdolnościach, jak u Zenka i jemu podobnych. Proszę, nie zmuszaj nawet do polemiki w tych oczywistych względach, bo przynosi ona obrazę intelektu u każdej racjonalnej, choćby przeciętnie "rozgarniętej" jednostki.

16 minut temu, tsa napisał:

Nie

Czyli wszelkie różnice między najtańszymi, a klasowymi DACami montowanymi w różnych odtwarzaczach CD, przekładają się Twoim zdaniem na <1% w obszarze wynikających z nich zmian brzmienia? Dobrze rozumiem patrząc na całość uwag?

9 minut temu, il Dottore napisał:

Dziś już wiemy, że Lista Przebojów była tam manipulowana. Za to w końcu TW Bera wyleciał. No i zobacz jaki szajs promowali: ABC, Ultravox... A słyszałeś The Clash np tam?

Generalnie nie lubię teorii spiskowych ale trochę się z tym zgadzam. Chociaż z mówieniem szajs to się jednak nie zgadzam.

16 minut temu, Mark75X napisał:

Fakt, że taki Martyniuk ma w tym kraju rzesze fanów, nie oznacza jeszcze, że muzyka niszowa, jak generalnie prog-rock, czy na pewno wysublimowana i dojrzała brzmieniowo elektronika, metal lub ambient, angażują twórców o takim samym talencie i zdolnościach, jak u Zenka i jemu podobnych.

No niestety. Ze smutkiem należy zauważyć że polscy twórcy rocka progresywnego nie mają nawet ułamka talentu i zdolności Zenka. Tu nie chodzi o popularność ale o umiejętność napisania hitu porywającego miliony. Weź Pink Floyd, Marillion, Genesis. Przecież to ambitna muzyka a jednak trafia do serc milionów ludzi na całym świecie. Polscy twórcy prog rocka tego nie potrafią. Zatem Martyniuk bije ich na głowę. Exodus kiedyś był w miarę, ale to nie poziom tuzów prog rocka. Elektronika? Kogo tu mamy? Biliński - popłuczyny po JM Jarre, choć sprawny w sumie, ale bardziej odtwórczy niż twórczy. Skrzek - tragedia i nuda, nuda, nuda..., Łosowski - sprawny, twórczy i oryginalny, autor hiciorów, klasa! I analogowe brzmienia! No ale to jest pop a nie elektronika.

Mech był fajny kiedyś ale nie wiem, na ile ten rock był progresywny. Dobra kapela. Lubiłem. Januszko miał głos jak Ozzy. 🙂 

Edytowane przez il Dottore

12 minut temu, il Dottore napisał:

Dziś już wiemy, że Lista Przebojów była tam manipulowana. Za to w końcu TW Bera wyleciał.

Wyjaśniło się to? Bo z tego co wiem, to strzelił focha, wniósł sprawę do sądu, ale jak się robił większy smród to mu przeszło i sprawa przycichła.

17 minut temu, il Dottore napisał:

A słyszałeś The Clash np tam?

W swoim czasie tak.

7 minut temu, wlodek71 napisał:

W swoim czasie tak.

Ja nigdy. Punk rocka unikali tam jak ognia! Nie promowali najlepszych polskich kapel. Nigdy. Zero Dezertera, SS-20, WC, Defekt Muzgó, KSU... zero!

Edytowane przez il Dottore

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Oczywiście młodzi nowocześni z wielkich miast nigdy tego nie słyszeli.

A kto nie słuchał nigdy disco polo ten nie ma prawa nazywać się Polakiem.

Mam nadzieję, że nie napisałeś tego na poważnie. 

7 minut temu, il Dottore napisał:

Ja nigdy. Punk rocka unikali tam jak ognia! Nie promowali najlepszych polskich kapel. Nigdy. Zero Dezertera, SS-20, WC, Defekt Muzgó, KSU... zero!

Trochę było tego w tzw. rozgłośni harcerskiej ale tak z umiarem. 

W dniu 7.05.2025 o 06:05, BlueDot napisał:

Ktos ma tworzyc, grac, nagrywac za darmo?

Tworzą i nagywaja za pół-darmo od zawsze.
Tylko nieliczne jednostki zarabiają,te,na samym szczycie.
To wytwórnia zgarnia 90% kasy.

Przesiadając sie na streaming dokładacie do tego pieca.
I do tego dochodzi AI,której jest juz pewnie z 10% jak nie więcej.

Popierając streaming niszczycie żywą muzykę,wspieracie AI,i za chwilę nie będzie już żywych wykonawców.No-może w następnym pokoleniu.

Będą "twórcy" którzy "tworzą" jako narzędzia używając coraz lepszego AI.
I będą tworzyli setki płyt rocznie-gdyż tylko wtedy zarobią tyle,ile dzisiaj dobry zywy wykonawca zarabia wydając jedna płytę na 2-3 lata i grając trasy.

To wy,miłośnicy setek tysięcy tytułów-przyśpieszacie ten proces-i jesteście jego gwarantem.
A jak juz nie będzie żywych muzyków-to będziecie słuchac tego,co wam każą.
parę serwisów na krzyż szybko sie ze sobą dogada i zrobi monopol na muzykę wszędzie.

Przenosicie całą swoją własność w ręce paru korporacji.
I to one będą za chwilę decydować-co,kiedy i komu.
Oraz -za ile.
Jak się już z własnej woli pozbędziecie winyli,cd itp-"bo nie mają sensu"

Zostanie tylko zakaz posiadania nośników pamięci (indywidualnie),winyli,cd,pendrajwów....
Takie Apple TV już nie ma usb na zewnętrzny dysk.
Poco-jak jest chmura.

A jak wszystko będzie w chmurze-to sie zrobi porządek.

Nie przejdzie?
To patrzcie co na waszych oczach przechodzi w UE:
-zakaz sprzedaży mięsa (za chwilkę)
-indywidualnej hodowli zwierząt i roślin
-i niebieski ład-zarządzanie zasobami wodnymi i głodem.

Cóż,skoro uważacie,że własność prywatna,możliwośc decydowania o tym,co mam kupić,od kogo,gdzie i za ile-jest bez sensu-oddajcie tą swoją wolność i decyzję korporacjom.

One chętnie zadecydują za was,wybiorą,co i kiedy macie słuchać,a co nie.

A wy będziecie potrzebni TYLKO DO PŁACENIA ABONAMENTU.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, wlodek71 napisał:

Na Tidalu można pobierać pliki (legalnie) i grać offline, dawno nie używałem Spotify, ale tam też była taka możliwość.

Sorry ale nic nie zrozumiałeś @wlodek71. Jeśli dany album jest wyświetlany na szaro to nie ma opcji odsłuchania go ani też też nie ma wtedy opcji pobrania plików i grania tego albumu offline. Album jest tylko widoczny, że jest na Spotify czy Tidal i nic ponad to. To jak lizanie cukierka przez szybę.

Edytowane przez Elbing
Teraz, Elbing napisał:

Sorry ale nic nie zrozumiałeś @wlodek71. Jeśli dany album jest wyświetlany na szaro to nie ma opcji odsłuchania go ani też też nie ma wtedy opcji pobrania plików i grania tego albumu offline. Album jest tylko widoczny, że jest na Spotify czy Tidal i nic ponad to. To jak lizanie cukierka przez szybę.

To jest sygnał od artysty koniec słuchania za darmochę a teraz kup mnie lub spadaj; trochę tytułów mi w ten sposób wypadło co gorsza są to często pojedyncze utwory na tle pozostałej chały na płycie za tym po co kupować?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 minuty temu, Elbing napisał:

Nie rozumiem czemu powtarzasz tą tezę po kilka razy? Raz chyba wystarczy?

Teraz, paww napisał:

Zasnął na klawiaturze😂

3 godziny temu, Mark75X napisał:

A wracając do zasadniczej części wątku z nieco pokrewnym jednak pytaniem, to w jakim stopniu Waszym zdaniem różnice klas (w ramach danej marki oczywiście) odtwarzaczy CD wpływają na jakość dźwięku w całym zestawie audio? Ile procentowo byście przypisali?

Zakładając, że nie całkiem skopany to max 10% wg. mnie.

7 minut temu, Assassin napisał:

Mam nadzieję, że nie napisałeś tego na poważnie. 

Obawiam się-że napisał

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

To patrzcie co na waszych oczach przechodzi w UE:
-zakaz sprzedaży mięsa (za chwilkę)
-indywidualnej hodowli zwierząt i roślin
-i niebieski ład-zarządzanie zasobami wodnymi i głodem.

No masz rację, teraz to będziemy jeść szynkę z celulozy, nic tylko iść się zabić. Ale póki co kupuję golonkę, taką zwyczajną, golonka i piwo to jest życie 🙂 

3 minuty temu, paww napisał:

Coś się wykrzaczyło z dodawaniem postów przez telefon. Już posprzątane wstępnie.

1 minutę temu, Elbing napisał:

Coś się wykrzaczyło z dodawaniem postów przez telefon. Już posprzątane wstępnie.

2 minuty temu, Elbing napisał:

To pewnie ruskie wirusa wpuścili, Elbląg blisko ruskich to trzeba być czujnym 🙂 

10 minut temu, Elbing napisał:

Sorry ale nic nie zrozumiałeś @wlodek71. Jeśli dany album jest wyświetlany na szaro to nie ma opcji odsłuchania go ani też też nie ma wtedy opcji pobrania plików i grania tego albumu offline.

Dlatego trzeba to robić profilaktycznie jak komuś zależy, kiedy jeszcze był dostępny. Często też wracają takie płyty czy pliki.

4 minuty temu, Elbing napisał:

Nie jedz nad telefonem to nie będziesz musiał sprzątać i się tłumaczyć 😉

26 minut temu, il Dottore napisał:

Tu nie chodzi o popularność ale o umiejętność napisania hitu porywającego miliony. Weź Pink Floyd, Marillion, Genesis. Przecież to ambitna muzyka a jednak trafia do serc milionów ludzi na całym świecie. Polscy twórcy prog rocka tego nie potrafią.

Zwłaszcza jak stacje od 20 lat z hakiem za puszczenie utworu anglosaskiego płaca dwa razy mniejszy ZAIKS i SAWP niż za puszczenie polskiego.

Co puszczają?
Wiadomo,że nie polskie.
Chyba dlatego bodajże radio kolor kiedyś powstało jako przeciwwaga.

A taki POLSAT sobie puszczał,i pamiętam w latach do 2000-któregoś wogóle nie płacił ZAIKS ,SAWP i innych praw autorskich,i co mu zrobisz?

Nie wiem jak teraz,ale na bank nie lepiej.

A biedni ludzie nie wiedzą,i piszą,że jak sciągasz muzykę-to okradasz biednego wykonawcę.

Nie,okradasz co najwyżej spaślaka z Warnera,Sony,MJM czy innego g...a
Bo wykonawca i tak z reguły nic nie dostaje.

Bo od lat w Polsce jest z 5 dużych wytwórni,i jak chcą kogoś zdjąć ze sceny,to po prostu podpisują z nim kontrakt na 5 płyt-jedną wydają,a resztę blokują (podobnie jak z Heyem i tysiącami polskich kapel)
A w to miejsce zachodnie reedycje sie wydaje i już.
Mniejsze koszty.

PO to się robi też Mam talenty i inne wyszukiwania zdolnych ludzi.
Kasa,kasa,kasa,kontrakt i wyciśnięcie jak cytryna i granie za darmo przez parę lat,a jak sie nie uda zawsze można przychamować.

2 minuty temu, wlodek71 napisał:

Dlatego trzeba to robić profilaktycznie jak komuś zależy, kiedy jeszcze był dostępny. Często też wracają takie płyty czy pliki.

Tak dobrze to nie ma bo jak się co jakiś czas na Spoti nie zalogujesz to muzy też z swojego kompa nie usłyszysz

Nigdy nie był dla mnie dostępny w streamingu pewien album. Konia z rzędem temu kto znajdzie na jakimś serwisie streamingowym np. trzecią część ścieżki dźwiękowej do Jedwabnego Szlaku czyli Silk Road III czy też pod innym tytułem Tunhuang nagraną przez Kiraro (z terenu Polski). Pomijamy YouTube w tych poszukiwaniach.

10 minut temu, paww napisał:

No masz rację, teraz to będziemy jeść szynkę z celulozy, nic tylko iść się zabić. Ale póki co kupuję golonkę, taką zwyczajną, golonka i piwo to jest życie 🙂 

Ojej, ojej, lewactwo Cię już za to przeklnie 😉

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Bo wykonawca i tak z reguły nic nie dostaje.

Generalnie zgoda, ale pamiętaj, że czy to streaming, czy moje ukochane CD, jakiemu jestem i będę wierny, to dla dochódów artysty jeden c...j. Główny zarobek, min. 80, do ponad 90%, to są trasy koncertowe.

37 minut temu, il Dottore napisał:

Ze smutkiem należy zauważyć że polscy twórcy rocka progresywnego nie mają nawet ułamka talentu i zdolności Zenka.

Wiem (z autopsji), że będąc za granicą inaczej się patrzy na polską popkulturę, nawet ten Zenek tak nie drażni, ale jednak do SBB bym go nie porównywał.

• Pokaż nowe odpowiedzi