Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Polacy inaczej słyszą?...

Marek9

Rekomendowane odpowiedzi

Pozdrawiam wszystkich forummowiczów w tym świątecznym dniu i jeśli ktoś już jest po śniadanku wielkanocnym, może podzieli się ze mną swoimi opiniami. Kiedyś kupiłem do kolekcji używanego Rotela 931 - i była to taka kicha, że już do Roteli nie chciałem wracać. Zaobserwowałem jednak, że firma ta na zachód od Odry cieszy się dużą estymą. Ceny szczególnie tych starszych Roteli z połowy lat 90. są wysokie. Ja np. 2 tygodnie temu kupiłem w Łodzi Rotela RA-840BX3 w stanie sklepowym za 500 zł. Tak spodobało mi się brzmienie tego wz-maka, że nie mogłem sobie odmówić. W domu odsłuchu dokonuję na bardzo wysokiej klasy sprzęcie(specjalnie nie podaję jakim, aby nie uchodzić za megalomana) i powiem tak: ten Rotel to jest po prostu miód dla moich uszu. Otwieram ten wątek sprowokowany wczorajszą aukcją na e-Bayu, gdszie o ten model walczyło aż 36 kupujących(poszedł za 220 Euro). Podkreślam - chodzi mi nie o ocenę, a ogromne zainteresowanie modelem, gdyż za tą cenę można spokojnie kupić wiele bardzo dobrych wzmaków np. Denona PMA1080R itp. Moje pytanie brzmi - jak wobec tych starszych Roteli mają się te nowe i czy u nas marka ta jest słusznie dyskryminowana? Jak patrzę na aukcje, to prawie nigdy nie ma zainteresowania sprzętem tej marki. A czy ktoś może porównywał Rotela 840BX3 z jakimiś budżetowymi wzmakami np. Denona, Pioneera, itp.?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/17005-czy-polacy-inaczej-s%C5%82ysz%C4%85/

Marku skąd takie opinie jak sądzę Rotel zawsze cieszył się dobrą opinią. Seria BX (na forum też co nieco o tym było) popularna była z początkiem lat 90-tych (seria 9xx nawet była szeroko dostępna) kiedy to rynek audio się u nas rodził i oczekiwania konsumentów były nieco inne. Ponadto zaczęły docierać do nas egzotyczne urządzenia oraz specjalistyczne manufaktury. Sytuacja ta niema nic wspólnego z innym słuchem i zapewniam że takie zestawienie z komponentów szczytowych z tamtego okresu RH(A/B/C) +CD 10 niejedna osoba chciałaby posiadać czy też mogłaby sporo za takie zapłacić. Co do porównań to proponuje wyrzucić pytanie do zakładki STEREO.

Marek: Mam w domu integrę i pre/amp z serii 9xx BX. Jestem z nich bardzo zadowolony. Wszystkie klocki wylicytowałem na angielskim ebayu, gdzie ceny Rotela bywają znacznie niższe niż na niemieckim ebayu. Kupowałem je w ciemno wiedziony ogólnymi opiniami o charakterze brzmienia i nie żałuję.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.