Skocz do zawartości
IGNORED

Audiocomponents-Morele MDT29

Gość kaszio

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Chcialbym jeszcze wrocic do tematu o morelach.

Chce poznac Wasze zdanie na temat jaka jest optymalna czestotliwosc podzilu dla tych glosnikow.Morel mdt29 i mw144.

Pierwsze podejscie zrobilem dla 3 kHz i jest dobrze ale uwazam ze te glosniki powinny pokazac duzo wiecej. *jak dla mnie za duze podbicie w okolicach podzialu tak cos kolo 3,15 kHz)

Od Maxiana dostalem zwrotke z podzialem przy ok 3,7 kHz. Jeszcze jej nie sprawdzalem.

Tak sie zastanawiam nad tym podzialem. A moze dac konda 4,7 i zrobic na 2,5 kHz. Niektorzy polecaja nawet konda 5,6 i praca tego glosnika od prawie 2 kHz. Nie jestem osluchany jakos bardzo w tych tematach i nie chce za duzo eksperymentowac poniewaz nie mam az tak duzo czasu na kombinacje. Chcialbym zlozyc i zeby zagralo rewelacyjnie.

Jak uwazacie czylepiej jest ciac do wyzej (np. w Audiovawe jest 3 rzad i sa kondy 4,7 i pozniej 1.0 mikro wiec widac ze seas kt19 jest bardzo wysoko ciety i te kolumny podobaja sie bardzo wielu osoba) czy lepiej zastosowac nizszy podzial.

Glosnik niskotonowy jest maly wiec chyba powinien bardzo ladnie przenosic nawet do 5 kHz.

Panowie doradzcie jaka droge wybrac.

Moja parka mdt29 i mw144 czeka jeszcze na obudowy. Nie mogłem wytrzrzymać i podstawiłem mdt29

do moich starych kolumn z kopułką tonsila ciętą między 4 a 5 khz,pierwszym rzędem.Taki poziom

sybilantów to oferują zdarte winyle i piezo wkładka.O ile dobrze pamiętam to McGyver pisał że

z tym Morelem trzeba się pobawić,moim zdaniem zejście poniżej 3khz to pomyłka (no chyba że

18dB/okt).Na szczęście Mw144 ma dość lagodną i ch-kę i podział w okolicach 4khz jest dopuszczalny

co zresztą ma miejsce w kicie IPL m3tl.

witam

====

Drogi Michale - twoje elementy niby dla 3kHz są nieprawdziwe bo nie są to dla charakterystyki Butherwortha ale dla Linkwitz'a Rileya które dają teoretycznie przy Fp=3000Hz spadek o -6dB a nie -3 jak zakłada Butherworth.

dla Butherwortha Fp=3kHz => L=0.6 mH i C=4,7 [podręcznikowe] natomiat jesli bierzesz pod uwagę baffle step to minimum przy 3kHz są takie elementy jakie ma kasio. można by zwiększyć Baffle step do:

-3 dB [0.85mH]

-4 dB [1.0 mH]

-5 dB [1,4mH]

-6 dB [1,8 - 2,0 mH]

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Wyrzucilem na probe 2 kondy w torze wysokotonowego (widac je jeszcze na zdjeciach) 3,3 oraz 6,8.

Zastapilem to kondensatorem 4.0 mikro ruskim olejowym. Roznica ogromna na plus.

Teraz moge powiedziec ze gra tak jak ja lubie. Maxian podpowiedz czy ruszyc jeszcze te cewki a w szczegolnosci ta w torze wysokotonowego

Wrzucam 2 zdjecia z tym ruskim kondem.

Gra to naprawde bardzo dobrze o czym mogl sie przekonac Przemek ktory robil mi skrzynki do moreli.

Jego zdanie bylo pozytywne.

>McGyver

Wymiana samych głośników przyniosła całkiem sporą poprawę. Tak mi się bynajmniej zdawało.

Jednakże dopiero modyfikacja zwrotnicy pokazała, co te przetworniki potrafią (Morel MDT29). Nie sądziłem, ze mogę uzyskać taką przejrzystą, szczegółową i dynamiczną górę. Pozbyłem się w dużym stopniu symbilantów (strasznie syczało, szczególnie na damskich wokalach). Głośniki są na tyle przejrzyste, ze słychać nawet zmiany kondensatorów w przetworniku Petera.

Jest jeszcze kilka rzeczy, które chciałbym wyeliminować. Mam nadziej, ze średnica mi się trochę poprawi po wymianie ceweczek na taśmy (już są w drodze). Na obecną chwilę pracują stare cewki, które dla potrzeb zwrotnicy odwinąłem (szacunkowo przeliczyłem liczbę zwojów do odwinięcia, bo miernika brak). MDT29 ma równolegle rdzniwą cewkę, ale myślę ze nie stanowi to wielkiego, degradującego dźwięk problemu;)

Aha, Millsy rzeczywiście są warte wydanych na nie pieniędzy. Polecam.

Oczywiście poziomem odniesienia jest poprzedni stan (epsilony 930 na D2010 i 18W8545 SS), także dla kogoś moje achy i ochy mogą wydać się niezrozumiałe. Mnie się podoba, jednak basu trochę brak.

Zastanawiam się jednak nad wymianą, jak radził mi Grzegorz, całego tego zestawu. Może jakiś nowy 3-drożny? Nie wiem, w jakim kierunku pójść, celem jest pełne pasmo w pomieszczenie ok.15 m2. Oczywiście musi być dużo lepiej niż teraz:)))) Ale jeszcze z rok posłucham tego, dopóki kasy nie nazbieram i się na coś zdecyduje.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Podnoszę wątek, jednak nie bez powodu.

Głośniczki mam teraz na tyle przezroczyste (oczywiście w granicach rozsądku, obracam się raczej w średniej klasie cenowe, no może wyższej średniej), że słychać zmiany poszczególnych elementów toru.

Może niektórym się wydać to śmieszne, ale dopiero teraz usłyszałem zmianę spowodowaną zastąpieniem kondesatrow w zasilaczu DAC.

Oczywiście jest jeszcze mnóstwo niedociągnięć, chciałoby się lepiej jednak koszty mogą okazać się zaporowe.

Ale odbiegam od tematu, zwiększyłem rezystor tak jak radził McGyver co spowodowało zmainę równowagi tonalnej. Adam pisał, ze to rzecz biustu, ale chyba teraz jest bliżej prawdy. Jeszcze jedna mała dygresja, jak dotąd Millsy przy pomiarze pokazują wyższą rezystancję (3omy->3.3; 3.3-.3.6), wiem tolerancja, ale dla mnie była zbawienna niemalże.

Pozdrawiam

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Tez dopisze cos do tego watku.

Po pierwsze pytanie :

Czy ktos z Was zna te kondensatory przedstawione na zdjeciu.

Co to za rodzaj konda i jakiej firmy jest. Wyglada jak howland ale tylko dlatego ze jest zolty :))

Moze jakies sugestie.

I jeszcze jedno.

Dolozylem tego konda rownolegle do konda w torze wysokotonowki. Zmienila sie pojemnosc a co za tym idzie czestotliwosc odciecia wysokotonowki.

Konda tego dolozylem rownolegle z ruskim olejowym (4 mikro) wiec teraz jest 5mikro.

Nie wiem czy to sugestia ale wydaje mi sie ze dzwiek wysokich stal sie jeszcze bardziej analogowy na goze pasma. Po prostu bardziej szlachetny. Zmiejszyla sie troszeczke ilosc wysokich ale sa bardziej delikatne (szlachetne) nie wiem jakiego yu slowa uzyc.

Co sadzicie o tym zastosowanym kondensatorze.

Nadmienie ze wyciaglem go z uszkodzonego falownika firmy REEL. Cholernie drogie urzadzenie. Sprawdzilem mierniriem pojemnosc i wychodzi ze jest od 1.00 mikro do 1.30 mikro (mam tego z 8 szt wiec takie rozrzuty zauwazylem)

post-214-100005154 1170271986_thumb.JPG

post-214-100005155 1170271985_thumb.JPG

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Po pierwsze pytanie :

Co to za rodzaj konda i jakiej firmy jest. Wyglada jak howland ale tylko dlatego ze jest zolty :))

Moze jakies sugestie.

I jeszcze jedno.

Dolozylem tego konda rownolegle do konda w torze wysokotonowki. Zmienila sie pojemnosc a co za tym idzie czestotliwosc odciecia wysokotonowki.

Konda tego dolozylem rownolegle z ruskim olejowym (4 mikro) wiec teraz jest 5mikro.

Nie wiem czy to sugestia ale wydaje mi sie ze dzwiek wysokich stal sie jeszcze bardziej analogowy na goze pasma. Po prostu bardziej szlachetny. Zmiejszyla sie troszeczke ilosc wysokich ale sa bardziej delikatne (szlachetne) nie wiem jakiego yu slowa uzyc.

Nadmienie ze wyciaglem go z uszkodzonego falownika firmy REEL. Cholernie drogie urzadzenie. Sprawdzilem mierniriem pojemnosc i wychodzi ze jest od 1.00 mikro do 1.30 mikro (mam tego z 8 szt wiec takie rozrzuty zauwazylem)

post-214-100005152 1170271988_thumb.JPG

post-214-100005153 1170271987_thumb.JPG

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Po pierwsze pytanie :

Moze jakies sugestie.

I jeszcze jedno.

• 10 miesięcy później...

Witam wracam do tematu, wiem że dużo już było o tym pisane ale rzućcie jakieś konkrety, schematy.

Chodzi mi o połączenie MDT 29 z M18WH, oczywiście mam problemy, średnica natarczywa, mało szczegółowa.

Bardzo dużo ludzi kupowało M18 i morela ale ciężko znaleśc jakiś konkret zwrotnicy.

Nie mam możliwości pomiarów tak więc licze na pomoc.

Moja obecna zwrotka to:

niski 6dB/okt cewka 1,5mH plus kompensacja 6,8 Ohma i 4,7 mikro

morel mdt-29 12dB/okt kond 4,7mikro cewka 0,47mH i tłumik 3,3 i 6,8 faza zgodna z woferem

U siebie musiałem zastosować tłumik 8dB - d26tg straaasznie syczał - nie dało się tego słuchać. Po zastosowaniu tłumika 8dB (z 6dB) wszystko się wyrównało. Link do strony obliczającej :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

domino

Mam niezbyt dobre zdanie n.t. przereklamowania m18wh oraz zwrotnicy do mdt29 z czym kolwiek. Robilem juz ladnych kilka zwrotnic z ta kopolka i musze ci powiedziec ze filtry wychodza "malo przewidywalne", nie jest to kopolka latwa do ogarniecia i pomiary moim zdaniem sa bezwzglednie konieczne. Popros kogos z "sasiedztwa" o zetelne pomierzenie w SW a zwrotnice ci zrobie taka jak trzeba i umieszcze w tym watku. Bardzo duzo ludzi kupowalo te glosniki a zwrotnic do tego jak na lekarstwo, ciekawe czemu ! Moze $ wchodzi w gre heh.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Ciekawe ale ten Morel grał bardzo łagodnie z cz. podziału około 2kHz co było dla mnie zaskoczeniem .Zwłaszcza ,że np. Scan Speak 9700 z tak niskim podziałem gra fatalnie . Niby mały rewelator a wypadł stanowczo gorzej w tym przypadku niz nidrogi morel . Inna spraw ,ze morel jest momentami zbyt łagodny , nieco wolny i niezbyt dźwięczny ale to słychać tylko w bezpośrednim porównaniu z lepszymi głośnikami . Ja uważam ,że MDT 29 jest wart swojej ceny .

...there is no spoon...

Znalazłem pomiar tego głosnika zamontowanego w kolumnach magazyniera ale bez jakiegokolwiek filtra .

Dla mnie to bardzo ładna charakterystyka . +/- 2dB w całym paśmie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp

Odnosnie mdt29 moge od siebie dodac tylko tyle ze warto go ciac dosc nisko i najczesciej najlepiej mu to wychodzi. Po okolo 5 roznych zwrotnicach najlepiej sie u mnie sprawdzil (z gdn13/50/9) z podzialem w dolnej okolicy 2,5k. Nie dosc ze fazowo wygladalo to najlepiej to i brzmieniowo rowniez. Biorac pod uwage jeszcze krzywe izofoniczne ludzkiego ucha warto sie zastanowic nad podzialem bardzo niskim badz dosc wysokim, tak zeby podzial wypadal tam gdzie bedzie gorzej to przez nas slychac.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

>>>>ze morel jest momentami zbyt łagodny , nieco wolny i niezbyt dźwięczny

to ze morel jest czasem zbyt lagodny to zgoda (dlatego sie go tak milo slucha )wydaje sie rowniez czasem zbyt wolny -tez zgoda ale ze niezbyt dzieczny ----------oj to to nie

potrafi bardzo ladnie wybrzmiewac i blyszczec ,kompletnie nie szeleszczy i nie piaszczy choc powiem ze aby go pozadnie wykozystac warto pokusuc sie o niskie ciecie ( cos w okolicy 2,2-2,5 k)

Napewno nie jest to prosty glosnik w aplikacji i nie zachowuje sie typowo ma czasem dziwne klocki z faza ale jesli uda sie go opanowac gra wysminicie.

Za`ta kase dla mnie rewlelka ,choc potrafie zrozumiec ze komus sie nie spodoba jego chrakter brzmienia >jak ktos lubi ostro to nie morel.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.