Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje ROTEL-RCD 951

opteron

Rekomendowane odpowiedzi

Zabrałem się ostatnio za mojego Rotela 951, na dzień dobry w stanie surowym był wyraźnie słabszy od mojego poprzedniego NAD-a 524 po tuningu. No ale posłuchałem tydzień i wziąłem lutownice do łapy :-) Pierwszym krokiem było powymienianie badziewnych kondensatorów bocznikujących elektrolity w sekcji zasilania cyfry i analogu na Philipsy 560nF MKT, które ostatnio zauważyłem nieźle sprawdzają się blisko DAC i filtra cyfrowego PMD100. Dalej zbocznikowałem wyjściowe Black Gate-y 0.047uF/630V Miflexem. Druga sprawa to było dodanie dodatkowego stabilizatora dla cyfry i kilka kondensatorków w związku z nim. Następnie dzięki piotrek608 nabyłem DAC-a PCM67P i wstawiłem w miejsce starego. Dodałem też osobny transformator i odseparowałem zasilanie cyfry. Obecnie poprawa jest już bardzo duża, słucha się tego playerka bardzo przyjemnie. Co najfajniejsze zauważyłem to że dźwięk nie wydobywa się prosto z kolumn, ale jakby z całej części pokoju po której stoi, jest namacalny, można pokazać palcem gdzie gra dany instrument, na tym etapie CD zaczyna czarować tak że przy żadnej płycie nie można się już nudzić. Pracy jeszcze jest sporo, muszę coś zrobić z zegarem, być może skuszę się na master clock, wypada też kupić jakieś sensowne diody soft recovery jak najdzie mnie ochota to i dla estetyki wydłubie dziurę (przepraszam, otwór, dziurę można wyrwać na dyskotece :-) ) na gniazdo IEC a na sam koniec może jakiegoś WO poszukam, ale to już będzie kosmetyka. Co ciekawe tantale nie sprawdziły się w ogóle w sekcji cyfrowej, wszystko się popaprało jak je powstawiałem, zaćmiła się średnica i góra. Najlepiej natomiast wypadły blisko zegara i DAC MKP 2.2u jednak zważywszy na ich rozmiary jeśli nie można ich wmontować na krótkich nóżkach bardzo blisko układów dodać dobrze jest MKT na same nóżki scalaka, wtedy robi się odjazd :-) Jak widać największy nacisk położyłem na samą cyfrę i zasilanie, myślę że dłubiąc w analogu wydałbym znacznie więcej kasy na efekt jaki uzyskałem już na tym etapie, szczególnie że w analogu same BG siedzą :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

https://www.audiostereo.pl/topic/17276-modyfikacje-rotel-rcd-951/

Jakie ten cedek ma oryginalne: opampy, DAC czy kondy w zasilaniu, czy może jeszcze jakieś inne strategiczne rzeczy, które są do wymiany?

Pytam z ciekawości, bo mam taki z drugiej ręki i w dodatku przerobiony i chciałbym się dokładnie co wymieniono.

Kiedyś jak będę miał czas, zajrzę, porównam i wyciągnę wnioski :-)

Oryginalne WO to opa 2604, DAC to PCM69PA, w zasilaniu Rubycon-y 2x4700, reszta to same Black Gate-y a w cyfrze VX(M) i koło dac znowu BG + OsCon.

Ze strategicznych rzeczy to DAC na PCM67P, autonomiczne zasilanie cyfry, dodatkowa stabilizacja, boczniki i zegar, idą jeszcze do mnie 2132P zobaczę jak zagrają.

To co ja zrobiłem do tej pory kosztowało mnie niecałe 100zł. Warto się zastanowić nad zegarem Rekina, ostatnio patrzałem w jego wątek a szkoda że nie śledziłem go od początku, w tym momencie pewnie miałbym już clocka.

udalo mi sie cos wczoraj pstryknąć, to zamieszczam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1122-100008539 1170266797_thumb.JPG

post-1122-100008540 1170266795_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze...

Ukryta Zawartość

post-1122-100008536 1170266803_thumb.JPG

post-1122-100008537 1170266801_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zasilanie to ten trafolek malutki, na razie poza obudową CD, mam mieszane uczucie co do niego, bo z nim dźwięk jest inny, ale czy aby lepszy… Dzisiaj kupilem diody BYV26C, w poprzednim CD dawały świetną poprawę. Zobaczymy tutaj.

A co do filtru PMD100 nie ruszam :-)

No więc powklejałem wsio, BYV, 2132 i zrobiłem ekran z miedzi na DAC, musze zaczekać ze 3-4 dni, bo na dzisiaj to tragedia jest :-)

Ukryta Zawartość

post-1122-100008499 1170266869_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mi$kin, kupilem w sklepie elektronicznym (dość dobrze zaopatrzonym) ale mam do niego jakies 35km, jesli nie kupisz to napisz na prv, jakoś ewentualnie pomogę.

jar1, ja generalnie bocznikuje tylko w zasilaniu, ale dobry miflex fajną ma górę więc po wstawieniu na próbę postanowiłem że zostanie.

LeStat, niestety nie mam oscyloskopu żeby stwierdzić jednoznacznie czy ten ekran pomaga czy szkodzi, może być tak albo tak, jeśli masa jest zaśmiecona. Przy zrobieniu ekranu, zmieniłem też WO i diody więc nie potrafie ocenić jego przydatności, zbyt wiele zmian. Ale za to fajnie wygląda :-)

Gdzieś przeczytałem wypowiedź Johna Curl, który proponował, jako pierwszą rzecz, wywalenie kondensatorów bocznikujących (równiez na zasilaniu) w torze audio przy modyfikacji swoich starszych produktów Parasound:-)

I gdzie tu ten 'króliczek'?

opteron,

Ostatnio zbocznikowałem kondy 4 szt. te między wz. oper. u mnie to Wima MKP10 47nF, naprawde warto jest poprawa! I zastanawiam się czy warto i jak to zrobic co by wyłączyc i tak nie używane wyjściowe gniazdo cyfrowe.

Jednoznacznie okazało się że ten ekran coś psuł. Zdjąłem go i scena wróciła do „normy” tzn. znowu można śledzić poszczególne instrumenty i wokale w różnych miejscach, z tym ekranem to wszystko się podzieliło tylko na lewo i prawo. Gniazdo można wyłączyć odcinając napięcie dla 74HCU04AP który znajduje się niedaleko wyjścia. Myślę natomiast że najwięcej (nawet więcej niż osobne zasilanie DAC) da oddzielenie zasilania wyświetlacza i układów sterujących. Niestety zegar bierze zasilanie co prawda przed stabilizatorem który separuje wyświetlacz ale mimo wszystko jest blisko. Chyba dodam jeszcze jedno trafo i to też rozdzielę.

Kerim, sprawdziłem z tymi bocznikami, jest OK :-)

gumi, konstrukcja CD nie jest zła, w zwiazku z tym wszystko rozbija sie o detale, wlasnie jak dobre kondensatory, diody, dedykowane zasilanie dla poszczegolnych sekcji itp. Jesli chcesz to mozna kupic wadię i wsadzic do obudowy rotela, tylko po co?

LeStat, nie ma tranzystorkow mute w tym CD, wiec nie ma problemu.

Warto było dodać jeszcze jedno trafo i zrobić zasilanie dla PMD i zegara, efekt spory, naprawdę mordka się mi uśmiechnęła, ale jak wymyśle jeszcze miejsce to i zegar będzie miał swój zasilacz :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.