Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer na kolcach...

mrbudziol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem szczęsliwym posiadaczem suba paradigm ps-1200, od spodu ma normalne nóżki, zastanawia mnie czy różnica "dzwiękowa" byłaby duża gdybym zamontował do nich kolce...??? w topowym modelu servo-15 paradigm zastosował kolce więc myślę że chyba jednak coś do daje w przypadku suba??? jest sens je załozyć czy nie??? czy różnica będzie naprawdę spora???

https://www.audiostereo.pl/topic/17353-subwoofer-na-kolcach/

jest

>sens je załozyć czy nie??? JEST!

czy różnica będzie naprawdę spora??? KWESTIA WZGLĘDNA, zależy jak dobre lub złe są obecne nóżki.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

A ja troszke z innej beczki. Mam budzetowe podlogowki kody z plastikowymi nozkami i chce zalozyc kolce.

Tyle, ze nie usmiecha mi sie wiercenie w kolumnach dziur i chcialbym kupic przyklejane kolce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Strace cos w stosunku do wkrecanych?

Ukryta Zawartość

Less...

"standardowe" nózki są nieciekawe

Ukryta Zawartość

sub pracuje super i to co wyprawia i co z siebie wydaje naprawde mi się podoba(zresztą kazdemu kto chwile u mnie posiedzi hehe...) ale poprostu ciekawi mnie jak dużo mi da założenie kolców??? czy warto??? bo jesli różnica bedzie praktycznie niesłyszalna to po co jue zakładać...??? spróbowałbym z takimi właśnie przyklejanymi najpierw żeby niepotrzebnie nie wiercić otworów...

Ukryta Zawartość

Zadaniem "kolcowania" jest maksymalne unieruchomienie subwoofera, żeby nie skakał, drgał jak najmniej.

Tak więc widzisz, że klejenie za pomocą tasmy dwustronnie klejącej (bo chyba takie wchodzi w rachubę) będzie dużo mniej skuteczne, niż wkręcenie kolców. Konsekwentnie lepiej będzie, jeżeli kolce wbiją się w podłogę (być może w cenny parkiet:)) niż jeżeli postawisz to na metalowych podstawkach.

Bas staje się dzięki temu bardziej precyzyjny, kontrolowany oraz impulsowy, ale może go być subjektywnie "mniej", bo będzie szybciej wybrzmiewał (albo patrząc z drugiej strony subwoofer będzie mniej dodawał do sygnału od siebie)

Less is more

A jak nie chcesz wiercić suba ani dziurawić podłogi, to możesz poeksperymentować z Blue Tack, czy jak ta klejo-plastelina się nazywa. Przy stawianiu kolumienek na standy to chyba najlepsze z rozwiązań praktycznych.

Less is more

Kolce nie mają na celu unieruchomienia sprzętu! Kolec pełni rolę tłumika drgań przenoszonych miedzy sprzętem, a jego podstawą. Dzięki kolcom niskotonowe drgania kolumn nie przenoszą się na podłogę, dzięki temu gra sama kolumna, a nie podłoga i meble w pokoju. Znaczenia nie ma również materiał w który wbity jest kolec, tak naprawdę wszystko zależy od powierzchni styku, im jest ona mniejsza, tym drgania o wyższej częstotliwości są tłumione.

Czyli koncowka kolca powinna byc jak najostrzejsza?

Co do tych klejonych,to zamiast tasmy mozna uzyc silnego kleju na bazie zywicy epoksydowej. Beda sie trzymac jak przyspawane. No i odpada ryzyko,ze wywiercone otwory beda odchylone od osi kolumny. To przynajmniej takie moje teoretyczne rozwazania.

Teoretycznie tak, ale poniżej pewnego rozmiaru takie rozważanie traci sens dla częstotliwości akustycznych. Sposób mocowania kolców do obudowy nie ma tu znaczenia, liczy się powierzchnia styku z podłożem.

roge, 9 Kwi 2005, 19:21

>Kolce nie mają na celu unieruchomienia sprzętu! Kolec pełni rolę tłumika drgań przenoszonych miedzy

>sprzętem, a jego podstawą. Dzięki kolcom niskotonowe drgania kolumn nie przenoszą się na podłogę,

>dzięki temu gra sama kolumna, a nie podłoga i meble w pokoju.

Jest dokładnie na odwrót - popróbuj. Kolec nie tłumi drgań lecz odprowadza ich energię do podłoża, przez co bardziej drga podłoże. To też niekorzystne, ale najczęściej jest mniejszym złem, niż drganie obudowy suba.

Less is more

wydaje mi się że to dużo... to jest duży sub, jak narazie z grona moich znajomych tych blizszych i dalszych wszyscy maja mniejsze i słabsze suby no ale mają sprzęt w duzo mniejszych pomieszczeniach... no nie wiem czy te 30 kilo to tak mało... oczywiście wiem że są cięższe suby, no ale i tak nie powiesz że naprawdę to mało...???

O'kay, to kwestia względna. Są różne subwoofery. Jak się miało do czynienia z takim, do którego sam głośnik ważył 22 kg, to 30 kg na całość nie robi już wrażenia. No ale to faktycznie nie był Subwoofer pokojowy.

Less is more

Te kolce w sposób znamienity poprawią brzmienie suba!!

Ukryta Zawartość

:)))))))))))

Oczywiście to żart,ale do suba kolce warto zastosować.

No,może tylko ciut tańsze.

Ukryta Zawartość

"Słówko od fizyka ;-)

Kolec w kierunku od podstawy do ostrza odprowadza drgania. W przeciwnym kierunku (od ostrza do podstawy) - tłumi."

Nie zgodze sie...kierunkowosc kolcow??!!

-kolec ostrzem do gory-przeniesione z suba w minimalny sposob drgania na kolec i dalej na podloge.

-kolec ostrzem na dol-na kolec przeniesiona czesc drgan dalej, minimalna ilosc na podloge

Nie widze roznicy...

no ludziska kolce założone... hehe;) i powiem tak.... na początek zaznaczę że ps-1200 to sub typowo kinowy jak wiadomo, w kazdym razie ogólnie jest jakby tego basu ciutke więcej ale jest nieco szybszy, bardziej dynamiczny, w kinie w zasadzie wielkich zmian nie odczuwam ale w stereo... jest naprawdę lepiej!!! polecam wszystkim posiadaczom tego suba założenie kolców i powinien być to zabieg przeprowadzony od razu po kupnie;) i lepiej sie wtedy sprawdza w stereo, pozdrawiam forum;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.