Skocz do zawartości
IGNORED

Krążek dociskowy do CD PARASOUND 2000

krell69

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś ma lub wie jak wygląda i ile waży krążek dociskowy do transportu Parasound 2000.Chodzi mi o dane ...czyli jego waga, średnica,grubośc i inne dane na wykonanie takiego krążka ,chyba oryginału nie dokupię.A jeżeli ktoś wie gdzie takie cudo kupić to bardzo bym był wdzięczny..bez tego nie ma muzy a docisnąć czymś innym to za lekkie to za cięzkie poprostu kicha .Cd kupiłem bez tego krązka docisnąłem magnesem cd przerywał ,kupiłem nowy laser tez to samo dopiero po położeniu 40 dkg zaczęło grac .....Czyli mam problem z tym cholernym krążkiem ..Proszę o podpowiedz ..Pozdrowienia Piotrek

Myślę ze warto zwrócić się do dystrybutora CEC-a może coś pomoże. Objętość krążka nie jest duża na pewno nie wchodził na obszar zapisany płyty, jak pamiętam to 200g. Moim skromnym zdaniem napęd ten jest wartościowy jest tylko w dedykowanym torze. Proszę nie traktuj tego jak uszczypliwość ale z innymi dac działa jak zwykłe cd po za tym jest wolny i wybredny.

Zadzwoń do RCMu. Powinien pasować od CECa TL51/5100/TL-2

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Czyli jak nie podłącze do niego DAC Parasonda to będzie żle?..........................................................................mam skromny tor jak na razie cd-707es ,preamp lampowy Vincent ls-1,wzmak krell100mk2 i kolumienki infinity renesanse 90 takie trójkąty z góry patrząc do tego jakieś srebrne ..sory posrebrzane kable głośnikowe i sygnałowe monstery 1000i. Chodzi mi o wymianę całości i zaczynam od zródła czyli CD na pierszym planie dlatego muszę porównać te dwa Cd a brak tego cholernego krążka dociskowego i oczywiście przetwornika którego tez poszukuję najlepiej tez Parasound 2000 nie pozwala mi na to porównanie....A jeżeli chodzi o to ,że jest wolny i wybredny to Jesteś w błędzie.Tak było przed wymianą lasera SF-P1 , który był zamontowany oryginalnie - jakis czarny plastikowy Sanyo ( to chyba robili tylko na Polskę) ja wymieniłem na przerobiony z SF-91 6/6 w metalowej obudowie jest 5 x cięższy i powiem, że znakomicie działa. Już nie żółwi, łyka wszystko chodzi spoko..

"...A jeżeli chodzi o to ,że jest wolny i wybredny to Jesteś w błędzie.Tak było przed wymianą lasera SF-P1 , który był zamontowany oryginalnie - jakis czarny plastikowy Sanyo ( to chyba robili tylko na Polskę) ja wymieniłem na przerobiony z SF-91 6/6 w metalowej obudowie jest 5 x cięższy i powiem, że znakomicie działa. Już nie żółwi, łyka wszystko chodzi spoko.."

Miś nie jest w błędzie, tak sie robi drogie i firmowe klocki, które trza poprawiać zeby wstydu nie przynosiły, nie piszę tego żeby kogoś urazić, a jedynie dlatego że miałem sporo przejść z różnymi napędami Sanyo i dziwi mnie fakt dlaczego drogie klocki mają takie dziadostwo w środku. A przerobić to można wszystko :-)

F-91 jest znacznie lepsza niż P1 i P101

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Mam pytanie jeszcze do Ciebie bo widze że Jestes w temacie dobry.Czy jest to normalne aby np .Transport Parasound dociskając płytkę cd np okrągłym magnesem małym, lekkim ale przylegającym dobrze i płyta jest dobrze trzymana aby sygnał przerywał chociaż jest stabilnie prowadzony . Bo dopiero jak dołożyłem dośc duży ciężar to było ok i silnik napędowy nie zrywał i kręcił stabilnie...O co tu chodzi przecież w normalnych napedach docisk jest zrobiony przez mały magnesik i wszystko śmiga..O co tu chodzi może mi wyjasnisz bo mnie to cholernie interesuje bo przez ten feler (bez docisku oryginalnego) wymieniłem laser i okazało się że ten stary chociaż był gorszy to też czyta może nie wszystko ale czyta.

Tak to jest człowiek nie uczył sie Języka angielskiego tylko rosyjskiego i co teraz? tylko problemy .Jak sie dogadac z Parasondem po rosyjsku..Chyba poczekam na dane i dokładne wymiary i w jakimś zakładzie na zlecenie mi wytoczą bo jak widzę to jest kawałek okrągłego żelaza i chyba jak bedzie to miało zachowane parametry to finalny dzwięk powinien mieć dobre parametry....A może firma jak z laserem zaoszczedziła troszke materiału i mój zrobie troszke cięższy i bedzie lepiej..Ciekawe ile taki mechanizm może wytrzymać nacisku , bo łożyskowanie jest jak w tokarce.......a tak serio to może ktoś ma taki krążek dociskowy oryginalny i może mi zrobić jego kopię ...oczywiście zapłacę za wwszystko i postawię dobry koniak..lub coś innego zależy od gustu i smaku...Z góry dziękuję..

Jak sam zauważyłeś zwykły magnes pomimo dobrego „trzymania” płyty nie zdaje egzaminu, być może chodzi tutaj o zakłócenie pola magnetycznego, które wpływa na prace sterownika. W końcu od ośki silnika do cewek przy soczewce niedaleko, czy problemy występowały szczególnie na początkach płyt?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

to nie to próbowałem dociskać czymś innym bo tez tak myślałem,że to pole magnetyczne.Jest zasada jeżeli nie ma odpowiedniego ciężaru to czuje się szarpanie silnika napędowego czyli chyba musi być tzw koło zamachowe ponieważ pasek jest elastyczny i silnik przyspieszając zwalnia próbując stworzyć idealną prędkość..Jeżeli jest dość duży ciężar silnik pracuje stabilnie...To strasznie ciekawe bo mnie starego naprawiacza audio zmyliło do tego stopnia,że byłem pewny złego już lasera...ot taki był objaw byłem pewny na 100%..A tu głupi docisk z kawałaka żelaza naprawił mi sprzęt z czego jestem bardzo zadowolony i zaskoczony zarazem co to ludzie nie wymyślą w tym hi endzie a potem jak czytałem chcą czyścić za 150 do 400zł mechanizm, który wyglada jak czołgowe mechanizmy i kurzu sie nie boją...i o co tu chodzi z tym servisowaniem takiego klocka..rozumiem nowe tanie sony ,technicsy i inne japońskie jednorazowe plastikowe zapalniczki gdzie włos jak się wkreci to na smiecie idą..oczywiście z powagą dla starego solidnie zrobionego sprzetu...

Witam.

Podobny objawy napotkałem w starym Philipsie z CDM4. Też kombinowałem z dociskiem płyty, bo dawało to poprawę, ale problem leżał w zasilaczu. Po wymianie kondensatorów napęd pracuje bez zarzutu.

Krazek dociskowy w CBD2000 jest identyczny jak w CECu TL51 (bo w gruncie rzeczy jest to jeden i ten sam naped). Grubosc 1cm, srednica 7cm, niestety, nie dysponuje uczciwa waga, by go zwazyc, ale jest raczej ciezki. Magnes nie zalatwi sprawy, bo chodzi tu nie tylko o docisk, ale i duza bezwladnosc. Nie jest prawda, ze transport nie zagra z innym przetwornikiem - doskonale spisywal sie np. z 563 Meridiana. Pozdrawiam.

• Redaktorzy

Cóż, jeśli mechanizm zaprojektowano na właściwą pracę przy dociśnięciu kilogramem żeliwa, trudno aby nagle dobrze chodził bez tego. Stąd zapewne porażka lekkiego krążka magnetycznego.

Zdobądź wymiary krążka dociskowego od CEC TL5100Z lub TL51Z. I wytocz ze stali niemagnetycznej. Krążek musi być idealnie wyważony. Waga ok. 500 gram. Mam taki krążek w moim cd ale nie mam suwmiarki i dokładnej wago aby go zwymiarować ( szczególnie ważny wymiar otworu w środku krążka ). Jak już będziesz miał krążek podklej go od strony styku z płytą cd cienkim krążkiem irchy lub filcu.

Hm... krążek ,to chyba max 300 gramów waży. Myślę Royber, że z 500 gramami przesadziłeś.

Wymiary krążka od ceca mierzone suwmiarką : wys - 10,4 mm, srednica 70 mm, otworek 4 mm.

Bardzo diękuję wszystkim za wymiary tego krążka i za inne ciekawe tematy związane z moim problemem.

Jeszcze tylko waga mnie interesuje ....dokładna waga,

Mam jeszcze prośbę ...czy jest coś naklejone na nim od spodu? jakiś filc czy coś innego czy żywy metal dociska płytkę?

P.S

Przed chwilką dostałem wiadomość że taki docisk mogę nabyć nowy nieuzywany oryginalny w jakości HI-End......no kto zgadnie za ile?? taki oryginalny z CEC-a?

to w CEC-U sa droższe bo 150 ale Euro...chyba kupię w Parasound , a może gdzieś taniej można kupić ale 40 dol to chyba troszke taniej niż za 150 Euro....Jak możesz to daj mi namiary na ten kontakt z Parasound bardzo bym był Ci wdzięczny ...mój mail to [email protected]

a może by toczył takie krążki chociaż na jeden dzień jeden to 40 dol dziennie ...dobry interes chyba...a ja na bezrobociu od roku siedzę a tu taki interes można rozwinąć ...A do CEC-a.........już zrobie obniżke za 100 euro zrobię ze srebra pozłacanego,,,,,,,,,,,,,,,,,, ooooooooooo

krell69 -> Dzwonilem do Parasound w USA na tel (866) 770-8324 wewnetrzny 3 (czesci itd).

W Polsce przedstawicielem Parasound jest Rhytmica

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moze moga sprowadzic ten krazek. Jednak ich cena pewnie bedzie wyzsza, gdyz ceny sprzetu Parasound sa u nich dwukrotnie wyzsze od cen w USA.

Ukryta Zawartość

Wyjaśnijmy kilka spraw:

Po pierwsze to ze płyta dociśnięta lekkim krążkiem (nawet z magnesem) przerywa jest jaknajbardziej normalne w napędach paskowych. Wynika to z tego, ze płyta nie jest bezpośrednio na osi silnika a napęd na nią przeniesiony jest paskiem. Jeśli nie ma stabilizacji w postaci odpowiedniego ciężaru to pasek "huśta" i obroty są niestabilne co laser wyłapuje i stąd to przerywanie.

Po drugie bez sensu jest podawanie wagi czy wymiarów krążka z CEC-a gdyż tam wszystko może być całkiem inaczej obliczne, inny jest silnik, inne servo...itd. To może po prostu nie zadziałac poprawnie.

Po trzecie co do samego krążka to ważna jest tylko i wyłącznie jego waga, a wymiary możesz sobie zrobić jakie tylko chcesz,z poprawką na to ze lepiej jeśli krążek jest niższy i o wiekszej średnicy, niż wysoki i wąski.

O tą wagę tylko i wyłącznie chodzi, musi być ona optymalna dla tego serva i silnika oraz przełozeń kół napędzających, czyli po prostu taka jaką przewidział dla tego napędu Parasound. Jeżeli krązek będzie za lekki to bedzie przerywać, jeżeli będzie za ciężki to servo z silnikiem może nie mieć siły go startować, jak i również to samo servo i silnik mogą być przeciążone.

Po czwarte, moja rada. Po cholerę masz tracić czas i pieniądze. Wytocz sobie kilka krążków ze stali nierdzewnej u dobrego tokaża i dobierz taki o optymalnej wadze. Musisz dobrze zwymiarować miejsce gdzie dociska płytę aby nie było luzu i nie bił. Powinien być też tak zrobiony aby dociskał do płyty tylko tą cześcią gdzie płyta jest nie zapisana, tą gdzie jest materiał nie powinien juz dociskać bo goła stal moze ja uszkodzić. Czyli dobrzeby było zrobić podfrezowanie aby w części gdzie jest płyta zapisana krążek był od niej oddalony jakieś 0,3-0,5mm (powinno wystarczyć)

Po piąte dobierz krążek według procedury takiej, że dawaj coraz cięższy dopóki nie przestanie przerywać, mając na uwadze ze zawsze będzie przerywać więcej na końcu płyty niż na samym początku,czyli wybierz dłuuugą płytę. Jeżeli znajdziesz już wagę na której przestało przerywać to możesz dołożyc jeszcze trochę większą. Z dużą dozą prawdopodobieństwa można przypuszczać że orginalny krążek ma podobną wagę do wybranego ta metodą :)

No to chyba na tyle, może się przyda kilka rad praktyka, który kiedyś sam skonstrułował napęd paskowy DIY :):):)

Pozdrawiam

Wielkie dzięki Bartek1 to co Napisałeś w szczegółach rozwiązuje mój problem.

Tak też myślałem ale chciałem zapytać sie kogoś kto miał do czynienia z transportem paskowym i potwierdzić opinie, że to nie feler elektroniki ale ten cholerne metalowe ustroistwo, które może zrobić każdy tokarz co kosztuje 5 xwięcej niż wymieniony przeze mnie laser w tym napędzie (bez potrzeby jak sie okazuje) odważnik bez którego nie ma jazdy na tym klocku.

Z opisu na stronie Parasound wynika ze krazek wazy jeden funt: "belt drive mechanism coupled with a massive 1 lb. disc clamp."

Ukryta Zawartość

Instrukcja obslugi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może mi zrobisz taką kopie tego krążka oczywiście nie za darmo ..mam ciekawe płytki cd i analogi cos napewno by Ci sie przydało do kolekcji..co Ty na to>? sprawdziłem że waga tego cuda to 1 funt = 0.454 kg, czy to prawda co pisza w instrukcji?.....Jaki Byś polecił do tego transportu przetwornik ...? Miałeś ten transport to Wiesz jaki dobrze współpracuje...może masz coś na zbyciu bo poszukuje cos dobrego ..szczególnie na wymianę za inne komponenty audio bo kasy teraz mi brakuje a mam fajnych rzeczy troszke na wymianę.. ..

krell69:

Zakladam, ze Twoj wpis byl skierowany do mnie. Co do kopii krazka - nie jestem slusarzem / tokarzem / etc., ani nie mam znajomosci wsrod takowych, wiec tu Ci chyba nie pomoge. Jesli namierze jakas w miere precyzyjna wage, zwaze krazek i umieszcze info.

Mojego CBD uzywalem z DACem Parasounda (DAC2000Ultra), ale to bylo raczej tak, ze to ten przetwornik wymagal dobrego transportu, a ten zaoferowano mi w komplecie w dobrej cenie. Z moich obserwacji wynika, ze o ile faktycznie istnieja "wymagajace" przetworniki, to czegos takiego jak "wymagajacy" transport raczej nie ma. Kiedys dla eksperymentu zapialem do CDB2000 prosiaka X-DAC, i bylo naprawde przyzwoicie.

Co moge Ci polecic... DAC Parasounda (2000Ultra), ale trudno dostepny, i, jak sie zepsuje, to d...a blada. DX51 CECa jest calkiem, calkiem, ale ten z kolei lwi pazur pokazuje dopiero z transportem CECa (nie ma w tym zadnej magii, po prostu nowe CECe maja dodatkowe lacze cyfrowe, Superlink, koncepcyjnie zblizone do I2e, dane i zegar przesylane osobno, etc.). Moze jakas mala Theta? Mialem kiedys pozyczona stara Wadie (chyba 26?), i zasadniczo bylo dosc przecietnie, ale zdaje sie, ze takie na zachodzie chodza

jeszcze jedno pytanie czy takie cos jak DAT Denon 2000, PDR Pioner, Dat Sony 59 , 670 lub 1000ES bo mam tego trochę czy te przetworniki w nich są czegoś warte czy to totalna kicha.....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.