Skocz do zawartości
IGNORED

Usher 6311 kontra Thiel cs 1,6

PILOT

Rekomendowane odpowiedzi

Pitdog

Nie miałem Usherów u siebie w domu aby wypowiadać jakieś kategoryczne opinie jednak tam gdzie je słyszałem nie powaliły mnie na kolana niczym szczególnym, ot kolumna jak inne.

Gutekbull

Bardzo mocno niezgodzę się, że są jakieś kolumny o podobnym do Thiela charakterze dźwięku, ja na odległość wyczuje Thiela, nawet jak gra w pokoju obok ;-)

BTW

Coś obaj panowie stworzyliście kółko wzajemnej anty-adoracji Thiela, hmm..

>cles mnie thiele nie powalily. powiem wiecej, graly tragicznie, ale na podstawie tego zestawienia kolumn nie wyrokuje, ze thiele sa do bani. przecie wiadomo, ze mamy do czynienia z dobrymi produktami, tutaj liczy sie odpowiednie zestawienie sprzetu by to gralo.

jesli juz o jakims kolku moze byc mowa, to o wyznawcach, ba, czcicielach Najjasniejszego Thiela :) lol

ja jestem zwolennikiem wywazonego, spokojnego podejscia :)

zreszta jak wspomnialem, jak tylko bede mial okazje, chetnie poslucham wlasnie 2.4, bardzo mnie zaciekawily te kolumy, ale chcialbym je uslyszec w dobrym zestawieniu, by pokazaly co potrafia.

cies mam w tej chwili B&W Nautilus 804 i charakterem nie odbiegają od Thieli 1.6 tylko bardziej mi pasują-lepiej grają z moim wzmakiem .

To samo można powiedzieć o tobie - zakochany w Thielu ;-)

Tylko zwróć uwagę na mały szczegół ja nie mam ,ani Thiela , ani Ushera i kto jest bardziej obiektywny !!?

cles => ja staram się być delikatny, ale ...

U mnie Thiele 1.6 zestawione z MAC 252 (zestawienie polecane przez dystrybutora),

kable R.D i CD Accu lub preamp AVM 4 zagrało to ,patrz wyżej.

No tak

Ale ja mam Thiela bo go lubię a nie dlatego go lubię, ze go mam....chyba jasno wyrażone? ;-)

Pitdog

Nie wiem czy będzie możliwe posłuchać w Polsce Thiel 2.4 w dobrym towarzystwie. Na pewno nie u dystrybutora.

HI FI Club powinien zapewnić - lansować odsłuch Thieli z inną elektroniką niż Tranzystorowe McIntoshe,

ale oni się uparli.

Ciekawe jak T.1.6 z lampą MACa np. 275 ????

Ushera nie znam, Thieli 1.6 sluchalem. Podobaly mi sie. Moge sie wiec tylko podeprzec doswiadczeniem starych wyjadaczy. Jesli glosniki maja byc na lata, to Lacrimosa - dla ktorego wiedzy i zdania mam ogromny szacunek - radzil, aby zaczac od NEUTRALNYCH glosnikow, a brzmienie systemu ksztaltowac dobierajac reszte toru. Do mnie ta rada przemawia.

Poza tym mozna rozwazyc, czy by nie zastosowac Thieli PCS. To ich trojdrozny podstawkowiec, o naprawde duzym dzwieku. Chyba jeszcze bardziej neutralne niz 1.6. Sluchalem jednych i drugich, u dystrybutora.

• Redaktorzy

Ciekawe, jak wiele zależy od zarówno osobistego upodobania, jak i od systemu. Sam nigdy nie nazwałbym Thieli 1.6 chłodnymi. A przecież na codzień używałem wtedy stosunkowo ciepłego systemu - Spark, ProAc, Linn.

Nie ma się co spierać. Obie konstrukcje są inne i na pewno nie idealne. Natomiast, aż tak dużo konstrukcji podobnych, żeby się półki uginały to jednak nie widzę. Obie konstrukcje pod pewnymi względami są wybitne w swoim przedziale cenowym. Satysfakcja z wyboru jednych lub drugich zależy pewnie w dużym stopniu od specyfiki współpracującej elektroniki. Thiele mają przewagę nad Usherami pod względem dynamiki, precyzji, szczegółowości, a Ushery są lepsze pod względem nasycenia barw i zejścia basu. Mój dylemat sprowadza się jednak do tego, które lepiej zagrają z niedrogim wzmacniaczem ( 3-4 tys. używany). I to jest wyznacznik mojego wyboru. Poza tym wolałbym pozostać przy tranzystorze. A Thiel moim zdaniem lepiej zagrałby z lampą. Thiele mają 4 ohmy ( min. 3) ,a Ushery 8, więc te drugie są łatwiejszym obciążeniem dla niedrogiego wzmacniacza.

> cles

Słychać, że Thiele mają potencjał, ale Ushery chyba też :)

najwiecej jednak chyba od systemu, jak gra dobrze, to wiekszosc przyzna, ze gra dobrze. jak sie zestawi zle, to bywa tragicznie, chociaz niby dobre komponenty...

przyznam, ze u gutka nie bylo chlodno (nie to konkretne zestawienie mialem na mysli piszac o chlodzie, to ogolna uwaga), ale za to bylo... coz, pod wieloma wzgledami niedobrze. po co pisac.

poza tym to nieprawda, ze ushery sa cieple - sa raczej neutralne, ale nie potrzebuja "docieplenia" od wzmaka takiego jak chocby mcintosh, lepiej sluzy neutralana amplifikacja.

U Gutka Thiele nie zagrały z prostej przyczyny. RD:) I z tej samej prostej przyczyny zagrały Ushery. Thiele znam bardzo dobrze i generalnie zawsze polecam. Usherów nie znam ale już z wymiany zdań się domyślam jak grają.

Dlatego zdecydowanie do tego pomieszczenia i preferencji kupujacego polecam AP Tempo I lub II i po sprawie:)

Pzdr.

czytam z zainteresowaniem niektore wypowiedzi osob, ktore podejrzewalem o wieksze doswiadczenie i troche sie rozczarowalem... Jesli autor watku juz wczesniej zadecydowal co woli, to mozna jedynie mu zasugerowac, aby kupil w akkusie komponenty ushera a kolega McGyver zrobi mu takie kolumny za pol ceny. Moze zreszta to zrobic Witold z akkusa. Beda to conajmniej rownie dobre kolumny i jeszcze sporo taniej, zostanie wiecej na wzmacniacz Usher R1.5.

Nie przesadzajcie z tymi stereotypami, lampowe McIntoshe (jak np. MC2102) nie gryza sie z thielami tak jak tranzystorowe. Poprostu transformator na wyjsciu tranzystora to twor "bardzo dziwny" i thiel to pokazuje. Taki dziwnie "nabuzowany" robi sie dzwiek, elektroniczny. To jakby "namiasta" wiekszej mocy wzmacniacza w wysokich tonach i troche w srednicy. Wychodzi nienajlepiej na thielach bo thiele to wzorzec neutralnosci.

Tym bardziej,że Tempo 1 i 2 są kolumnami bardzo uniwersalnymi co do elektroniki towarzyszącej.U mnie grały i w 16 i w 20m,radziły sobie z lampą,hybrydą,a z koncówką mocy rozwaliły mnie swoimi możłiwościami.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

> americano

To samo wlasnie chcialem zaproponowac

z oferty akkusa moze wybrac i posluchac pewnie u nich

modele V2 lub 45P-93

Wyjda total o 50% taniej niz oryginalne ushery

Reszte przeznaczyc na wzmaka

Ale najpierw musi sie jednak zdecydowac

P.S. Moze zamiast Cp6311 x-929 ?

ale to w zasadzie za maly pokoj

to moze pojsc nieco dalej, po co firmowy wzmak? za 3-4kzl bedzie taki highendowy jakis clon , ze glowa boli. a glosniki mozna zrobic na accutonach, na dole eton - jak w kharma albo avalonach. :)

Pewnie ze mozna zrobic kopie Avalonow Eidolon, wszystkie glosniki sa do kupienia :) mozna tec podrobic Ushery AC-10 na accutonach i np. klona Krella KSA-50 tyle, ze to troche roboty... Chyba lepiej by kupic oryginalnego krella na second-hand i kolumny w akkusie zamowic. Oczywiscie nic nie sugeruje i nie namawiam, ale czemu nie...

Moje poprzednie kolumny mialy te same basowce co w Eidelonach (11 calowe etony) tyle, ze po 2 na strone :)

Musze sie pochwalic - dzis sluchalem takiego zestawu:

CD/SACD: Accuphase 85

Preamp: Boulder 1010

Amp: Accuphase 50V (piekny!)

Kable wszystkie Elrod lacznie z sieciowkami + interconnekt Tara Labs 2 i jakis kondycjoner do cd i pre chyba tez elrod ale nie zapytalem...

Kolumny: Avalon Eidolon (zwykle, nie diamondy)

Powiem ze bylo niezle :) Caremiczne Accutony sa naprawde dobre. Sluchalem kawalkow m.in z plyty demo Boulder-a np. utwor Hugh Masakela "Simela" (sorry jesli zrobilem blad w nazwie...) ktory sluchalem na BARDZO wielu zestawach, m.in. na Thielach 7.2... Sluchalem wiec Avalonow Eidelon na referencyjnym zestawie aby wyrobic sobie zdanie na 100%, i juz wszystko wiem. System byl zapiety na ostatni guzik, a jego wlasciciej to "stary" audiofil z Denver. Bardzo mily czlowiek, dostalem od niego nawet dobre wino na pozegnanie. A co sie nagadalismy .... :)

americano->

troche mi ten IC Tara Labs nie pasuje klasa do reszty. Jesli to RSC Master Gen2 to IMHO za jasny kabel.

No ale pewnie wlasciciel wie co robi :-)

//Byles na Longs Peak? LOL//

pozdr.

Gdyby Akkus zatrudniał dr D'Apollito to wziąłbym jego KIT na głośnikach Ushera za te 50 % :)

Ale póki co budowa kolumn nie polega na wstawieniu dobrych głośników do obudowy. Usher chyba to wie, dlatego sprzedaje kolumny, a jednocześnie same głośniki.

A co takiego trudnego jest w konstrukcji 2-droznego glosniczka, ze tylko D'Appolito moze to zrobic poprawnie? Moze jakas wiedza tajemna niedostepna ogolnie? Moze zastosowanie notch filtra (ukladu RLC) jest nie do przejscia ;) albo jakas bardzo skomplikowana Equalizacja tweetera? Przypadek Usherow 6311 w kontekscie pana Josepha D. jest o tyle zalosny, ze ten pan zaslynal z koncepcji MTM, czyli zupelnie czegos innego. Zaznaczam, ze nie neguje, ze ten czlowiek potrafi skonstruowac dobra zwrotnice.

Sytuacja w tym watku dla mnie jest jasna.

" Przypadek Usherow 6311 w kontekscie pana Josepha D. jest o tyle zalosny, ze ten pan zaslynal z koncepcji MTM, czyli zupelnie czegos innego."

to, ze facet wymyslil jakies tam rozwiazanie, ma mu przeszkadzac w projektowaniu kolumn bez stosowania tego rozwiazania? caly jego kunszt konstruktorski, cala wiedza sprowadza sie do tego wspomnianego MTM, i jak tego nie ma w kolumnach to juz jest to "zalosne"? lol, skoro tak plytko postrzegasz role konstruktora, to chyba dosyc wybiorczo zaznajamiasz sie z cala ta zabawa zwana audio :)

i wogole ta dysputa jest bezcelowa, decyzje czy kupowac diy czy gotowy produkt podejmuje sam klient, namawianie usilne chyba nie ma sensu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.