Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam od kolesia 2 sztuki MP 2uF i %uF oraz 4 sztuki 10uF MKV :) . A skąd on je zdobył to nie wiem.

Dobrze by było poszukać kogoś kto robi w serwisie AGD BOSCHa. Zapewne mają tam tego wiadrami :)

Albo kogoś kto chandluje uzywanymi pralkami ,lodówkami. Można by się dogadać i na podmianę kupić zwykłe olejaki

ze sklepów z częściami AGD. No właśnie - ciekaw jestem jak one grają. A kosztują kilka , kilkanaście złotych.

jak się pozbyć plastikowego grania z Proaków? ... pozbyć się proacków? heh

dorosłem chyba że ta kopółka lub te Soleny razem z D2010 to złe połączenie... :/

Matthew - jakie plastikowe granie ?

Napisałem Tobie kilkanaście wpisów wyzej co zrobić , aby klony lepiej zagrały.

Widzisz moją zwrotkę - rozlutuj swoją i podłącz tak jak ja. I usłyszysz to co potrafia skany :)

Fakt - z taką zwrotka wybije Ci się środek - ale za to jaki srodek :)))))

Otwarty , pełen detali , tysiaca wybrzmień :))

Możesz za cewką równolegle podpinać kondy do 10uF - wytniesz wyzszy środek , ale podbijesz niższy.

I poszukaj BOSCHa MP - to tak , jak wymienić w systemie źródło na klase wyzej - serio :)

I to bez MILLSa ! - a na zwykłym rezystorku!

W tym układzie to oczywiście fazy ZGODNIE.

PIO to nie ta klasa co MP czy MKV - juz TELPOD lepiej grał , ale ten znowu podkreśla kontury.

Mimo wszystko najbardziej uniwersalny jest MKP SCR.No czyba , ze kontury sa rozmyte i trzeba je " wzmocnić " :)

Z MP to inna bajka - koleś miał rację. Nie słuchałem woskowych jupiterów w swoich klonach , ale MP GRA.

do znawców..

Jakie znaczenie ma zaznaczony kondensator? chodzi o tego 6,8uF. Zrobiłem zwrotnice według tego schematu, orginalnie jest tam 8.2uF + 0.33uF co dzieje się w momęcie zmniejszenia wartości do 6,8uF ?? na oko to mysle że przepusci więcej w zakresie wysokiego środka,dobrze myśle?:)

pozdr

milsso, 20 Sty 2007, 00:56

Będzie tak jak myślisz - woofer zacznie przetwarzac troche więcej wyższej średnicy . Moze to byc zmiana ledwie dostrzegalna - trudno powiedziec bez pomiarów i odsłuchów. Może jednak popsuc to co w tych klonach jest najpiekniejsze - przestrzen oderwana od głosników . stanie sie tak ponieważ chakakterystyki tweetera i woofera nałożą sie na siebie zbyt mocno i charakterystyka fazowa się rozjedzie . Srednica stanie się agresymna , poniewaz w miejscu gdzie przenoszenie przetworników sie sumuje powstanie górka ( około 3kHz ) . Wokale żeńskie będa świdrujące ale gitary będa miały struny jak żyletki . Nie będzie to naturalny dźwięk ale może być zabawnie . jesli chcesz uzuskac podobny efekt bez zmiany pojemności kondensatorów to usuń rezystor 47 ohm połączny równolegle z pierwszą cewką dla woofera . Jego zadaniem jest lekkie wytłumienie / przyciszenie górnej średnicy .

PS

Robiłem wiele eksperymentów ze zwrotnicą tych głośników ale zawsze wracałem do oryginalego układu .

...there is no spoon...

>>Matthew, 20 Sty 2007, 11:33

>jakie zalety są zwrotnic 1 rzędnych?

no jak to jakie? ;-) mniejsze opóźnienie grupowe i przede wszystkim mniej elementów w torze sygnału :)

Matthew, 20 Sty 2007, 11:33

Mają więcej wad niż zalet . Trzeba szukać głosników niskośredniotonowych , które przefiltrowane jedną cewką daja gładka ch-ke o równomiernym spadku . Podobnie z tweeterami tylko tu wchodzi w rachubę kondensator .

Czyli projektowanie zestawu głośnikowego gdzie planuje się filtry 1 rzędu należy zacząc od doboru głośników . Filtry pasywne wystepuja oczywiście w dwóch popularnych wersjach - równoległe i szeregowe . Szeregowe 1 rzędu to jest TO . Ich wyższość nad równoległymi polega na tym ,że obydwa głosniki sa filtrowane jednym filtrem ( układ cewka , kondensator ) , a nie dwoma oddzielnymi ( cewka dla woofera , kond dla tweetera ) co w praktyce oznacza ,że w szeregowym 1 rzędu mozna uzyskac spadki takie jak w równoległym 2 rzędu a na dodatek głośniki i elementy filtra ,, współpracują ze sobą " i zgodnośc fazowa teoretycznie jest lepsza . co ciekawe , w filtrze szeregowym cz. odcięcia dla woofera reguluje sie kondensatorem a dla tweetera cewką .

Szeregowy działa jak gainclone - im lepsze elementy zwrotnicy , kable , terminale itp. tym lepszy dźwięk . Równoległy oczywiście też ale w mniejszym stopniu .

No ale w praktyce nie znam przypadku udanego filtra 1 rzędu szeregowego a tym bardziej równoległego ( w czystej formie oczywiście , bo wielu ludzi twierdzi,ze filtr 1 rzędu to taki który daje spadek 6db / oktawe a ile ma elementów w tym filtrze to rzecz drugoplanowa ).

...there is no spoon...

czy te projekty na skanach z Audiocomponents

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to grają? Reference Plus i ewentualnie Maxima mnie interesuje...

Ukryta Zawartość

kubedes, 20 Sty 2007, 12:38

>sklonuj Virgo ;-)

dobra żartowałem.

ale poważnie to na R909 mógłbyś się szarpnąć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Matthew, 20 Sty 2007, 12:52

Trudno powiedziec czy grają projekty z audiocomponents , chociaz znając twoje oczekiwania to nie , nie graja .

PS

Kup głosniki , zbuduj obudowę a ja pożyczę ci pomiarówke i podpowiem jak to mierzyć. Sam sobie opracujesz zwrotnicę . I to jest dopiero zabawa ! To inny poziom świadomości niz modyfikowanie istniejących projektów .

A w zasadzie to można zbudowac głośniki takie jak te dipole Jamo . Nie widzę problemu . Trzeba tylko pomyslec ustalic i do dzieła . Dla ciebie problemem bedzie niska efektywność ( około 85dB bo tyle odda aluminiowy średniotonowiec Seasa ) oraz impedancja spadająca poniżej 3ohm ( bo dwa równoległe woofery )

...there is no spoon...

arturp, 20 Sty 2007, 14:09

>A w zasadzie to można zbudowac głośniki takie jak te dipole Jamo . Nie widzę problemu . Trzeba tylko

>pomyslec ustalic i do dzieła . Dla ciebie problemem bedzie niska efektywność ( około 85dB bo tyle

>odda aluminiowy średniotonowiec Seasa ) oraz impedancja spadająca poniżej 3ohm ( bo dwa równoległe

>woofery )

na stronie Jamo podają efekt. 89db i "a very stable load at 4ohms"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.