Skocz do zawartości
IGNORED

jakie radio samochodowe?

Rekomendowane odpowiedzi

-> mzawek: Obejrzałem. Ładne, proste, funkcjonalne i eleganckie, jedynie z pilotem nieco przegięli ;)

A porównaj, co wybrałem... Jakby kilka lat później uwspołcześniono projekt...

Ja widzę podobieństwo od strony design'u (i chyba oczekiwań właściciela też ;)

WItam !

A propo Becker-a - montowane były również w Porsche i Ferrari.

Swojego wziąłem za 100 zł ( Monza BE2130 ) i naprawdę, lepszego brzmienia nie ma w tej cenie ( zresztą w innej też nie ).

A kaseciak to prawdziwa perełka - jeżeli lubisz analogi to posłuchaj sobie kasety z Becker-a - MIODZIO !!

Pozdr.

Andrea29

Nie wiem jak teraz jakościa u JVC.Seria KD-SH to taki lekki hajend car audio.Jakosc wykonania doskonała .Aluminiowy panel tez dodaje uroku.Radio przeszło sporo( dwa dzwony) i jako jeden z nielicznych podzespołów samochodu dalej sprawne jak nowe..:-).Podejde do MM to zerkne na nowe modele JVC.Gra to w samochodzie ze wzmakiem JVC i jakiś wysoki model rozdzielone Mac Audio.Moze byc .Inne rzeczy moge zmienic ,sprzedac ale SH55 zostawiam sobie na stałe.

Grundig High Fidelity

mzawek, 6 Mar 2006, 20:08

He,he, po moim modelu cudów się nie spodziewam.

Minimum przyzwoitości, gdybym miał się bardziej przejmować i nie patrzeć na koszty to model JVC za ok. 500zł i taki mi polecano. Nie dziwie się - na droższym się więcej zarabia ;)

Pociechą jest 3-letnia gwarancja producenta.

* * *

Daj też szansę innym producentom - porównaj z ciekawości. (Sam tak robię.)

* * *

A dla swego modelu wystaw gdzieś w necie opinię: "*****" za test zderzeniowy ;)

Przerobiłem troche różnych sprzętów samochodowych i jesli ma być dobry dzwięk

to na pierwszym miejscu Clarion a potem Alpinie ostatecznie Kenwood.

Jeśli miałbym cos polecić wrogowi to w kolejnosci od najgorszego : Sony , Blaupunkt , Pioneer , JVC.

Z używanych większosc Sony nie czytała CD-R bo wiadomo Sony - Music.... .

Blaupunkty były fajne ale 15 lat temu z magnetofonem to samo dotyczy Pioneera.

Z Nakamichi niestety nie miałem przyjemnosci obcować .

Zorro: W samochodzie dobry dźwięk ? -Szkoda mi ładować kasę ;)) Auto nie jest dla mnie odpowiednim miejscem do słuchania muzyki.

Co do brzmienia modeli które wskazałeś najwyżej - nie mam zdania, bo nie słuchałem.

W komisie stoją w 100% sprawne starsze BLAUPUNKTy i SONY z połamanymi, przeąłdowanymi funkcjami pokrętałmi. Kto rozsądny kupuje takie g... ? Ale też sprawne więc nie jest chyba tak z nimi źle ?

Generalnie proste radio spełnia moje niezbyt wygórowane wymagania.

W Białym - wpominałem- słuchałem kiedyś w w pewnym warsztacie po mistrzowsku nagłośnionego Matiza. RE-WE-LAC-JA. Wzamk był lampowy i swoje 1-2 min. musiałem odczekać. Bajka. Oczywiście tweetery osobno, solidne wygłuszenie drzwi, scena 1m przed maską. Wrażenia przestrzenne i inne przedniej próby. system zamontowano b. dyskretnie, co mi się b. spodobało.

Powiedzieli mi, że wygrali tym autkiem jakąś prestiżową, europ. imprezę na nagłośnienie samochodu w tej klasie. Jakoś nie miałem wątpliwości ;) O cenę przezornie też nie zapytałem ;)

Potrafiłbym tam trafić i może kiedyś zajadę do tych 2 gości. (W prawo od 27 Lipca, jadąc od strony jadłodajni "Topolanka".)

>>Nakamichi to są prawdziwe rodzynki. A to, że są mniej znane i

>popularne, cóż... Bardzo ciężko o rywala dla takiego Nakamichi CD700MkII. To jest prawdziwy

>samochodowy HI-END. Tylko cena przyprawia o zawrót głowy.

Oczywiście, że w samochodzie może fajnie muzyka grać, nie za bardzo jest zresztą sens porównywać dom i samochód- choć z drugiej strony, pod pewnymi względami w samochodzie nawet może być lepiej! Moim zdaniem, posiadając porządnie zaaplikowane CD i system 3drożny, naprawdę można sie cieszyć muzyczką, zwłaszcza podczas wakacyjnych podróży. Albo sunąc sobie w deszczu nocą...

Ok., tylko że ja nie jeżdżę autem 5k km m-nie dla relaksu ;) A to trochę zmienia punkt widzenia ;) Od relaksowania się mam system domowy. Autem prywatnym jeździ żona, a tam system jest fabryczny i obleci ;)

• 2 tygodnie później...

W kwestii Nakamichi. U mnie nie przeskakuje,ale niektorych plyt,i to oryginalnych nie czyta wogole.Rzadko sie to zdarza,ale jednak.A mam pytanie. Jakie glosniki mozecie polecic do tego radia? Raczej tylko na przod,czyli do drzwi. Chetnie w cenie do 500zl,ale jak jakies przekroczą ta granice,a beda tego warte to pomysle.Aha. Model 45Z.

rok temu przerobiłem ten temat porównując Pioneery, Sony, Alpine, Clariona, JVC, Nakamichi Blaupunkt..modele wszystkie z serii najwyższej (ale tylko CD nie DVD)

oczywiście dźwięk Nakamichi jest zdecydowanie najlepszy, ale mozna uzyskać to samo z innych umiejetnei dobierając głośniki. Problem z Nakiem jest jego awaryjność ponadprzeciętna a z serwisem kłopot.

ogólnie Nak ma dźwięk najmiększy, można sie do tego zblizyć Clarionem i Alpine. Pioneer, JVC i Sony brzmienie dosyć ostre i jakby (zwłaszcza Pioneer) konturowane..;-) Blaupunkt wg. mnie beznadzjeny jak chodzi o wzmacniacz tuner dobry zwłaszcza TWIN, gra jednak płasko i dla mnie sucho.

Pioneera przy jego wadach używałem dłuższy czas bo tuner zdecydowanie najlepszy (najmniej zakłóceń). Jednak po długich wahaniach wymieniłem na Alpine jako że jednak najczęściej słucham CD. Tuner gorszy niż Pioneer porównywalny z Blaupunktem. Dżwięk jeśli ktoś chce można do Naka upodobnić dobierając Morele jako głośniki. Ja wolałem Focale.. bo i w domu lubię ten dźwięk. Musi być jednak wzmacniacz jeśli Focale, na samym radiu można co najwyżej 13 napędzić. i to tylko parę. Jeśli więcej to już wzmak musi być. Dobór wzmaka to też trudność bo większość jest robiona na duży hałas a nie na muzykę..;-)

Warto też dołożyć kondensator.. i odpowiedni bezpiecznik..;-)

• 2 tygodnie później...

Mam ! Gorąco polecam Waszej uwadze niedrogi, a świetnie - moim zdaniem - brzmiący zestaw do samochodu. Odkryłem to zestawienie przypadkiem.

LG: LAC-M2500R (wyższego modelu nie słuchałem, bo nie było - szkoda, bo ładniejszy)

Zestaw tonsilowskich głośników samochodowych (2 twetery+2 niskotonowe - fi ok. 17(!)cm): SPEED 1700.

Podstawowe koszty: tuner ok. 400zł, komplet głośników - ok. 230zł.

No właśnie, niedrogo, a dźwięk wciągał. Zestaw ten szybko objawił swoją wyższość nad konkurentami. Ale co tam, nie chciało mi się odchodzić od stoiska - tylko stałem, słuchałem i się zachwycałem, aż mineło pół godziny, które miałem dla zabicia czasu. Trochę się dziwowałem, bo tyle zestawów przy różnych okazjach odsłuchałem i nic mi się tak nie spodobało jak to brzmienie. Generalnie to wszystkie inne, bez względu na cenę głośników grały podobnie. Szczytowe modele głośników lepiej ale... nie zamieniłbym ich na ten oto zestaw. Mówię o zestawie za budżetowe pieniądze ale dźwięk - rewelacja :)

Sprawdźcie zresztą sami. Szkoda, że dopiero teraz znalazłem zestaw który tak mi odpowiada. Miał coś czego nie ma mój obecny: dawał autentyczną radość i dużą frajdę ze sluchania muzyki :)

Nie wiem, jak LG się udało sklecić ten tuner ale zrobili to bardzo dobrze. Próba przełączenia na inne, nawet nieco droższe modele konkurencji rychło kończyła się powrotem do LAC-M2500R.

* * *

Kto by pomyślał ? LG znów złapało u mnie dużego audiopunkta ;) (Chyba powinienem poprosić ich o jakąś (...) nagrodę :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do głośnikow na Naka to powszechnie znana jest dobra symbioza Nakamichi z Focalami. Ponoc właśnie ostrawy charakter Focali znakomicie komponuje sie z aksamitnie brzmiacym Nakamichi.

Z innych radioodbiornikow mialem Pioneera 77MP. Radio zupełnie przyzwoite pod warunkiem zestawienia go z miekko brzmiacymi zestawami. Niestety z moimi Focalami była fenomanalna analitycznosc i bas, ale zdecydowanie za duzo dzialo sie na przelomie srodka i gory, co po prostu meczylo na dluzsza mete.

Nie moge natomiast zbyt wiele dobrego powiedziec o Beckerze Trafficu Pro. Grał strasznie miękko i kluchowato. Mozna było słuchac go godzinami, choc z neutralnoscia jego dzwiek nie mial wiele wspolnego.

Obecnie w samochodzie siedzi u mnie Blaupunkt Bremen MP74. Swietne brzmi juz na fabrycznych glosnikach, aż się boję znów wstawic Focali ;-) Poza tym ma kilka przydatnych w samochodzie akcesoriów np 27 pasmowy korektor parametryczny oddzielny dla kazdego kanalu, z mozliwoscia automatycznego ustawienia akustyki mikrofonem pomiarowym.

Co do głośnikow na Naka to powszechnie znana jest dobra symbioza Nakamichi z Focalami. Ponoc właśnie ostrawy charakter Focali znakomicie komponuje sie z aksamitnie brzmiacym Nakamichi.

Z innych radioodbiornikow mialem Pioneera 77MP. Radio zupełnie przyzwoite pod warunkiem zestawienia go z miekko brzmiacymi zestawami. Niestety z moimi Focalami była fenomanalna analitycznosc i bas, ale zdecydowanie za duzo dzialo sie na przelomie srodka i gory, co po prostu meczylo na dluzsza mete.

Nie moge natomiast zbyt wiele dobrego powiedziec o Beckerze Trafficu Pro. Grał strasznie miękko i kluchowato. Mozna było słuchac go godzinami, choc z neutralnoscia jego dzwiek nie mial wiele wspolnego.

Obecnie w samochodzie siedzi u mnie Blaupunkt Bremen MP74. Swietne brzmi juz na fabrycznych glosnikach, aż się boję znów wstawic Focali ;-) Poza tym ma kilka przydatnych w samochodzie akcesoriów np 27 pasmowy korektor parametryczny oddzielny dla kazdego kanalu, z mozliwoscia automatycznego ustawienia akustyki mikrofonem pomiarowym.

od kilku lat używam najwyższego modelu clariona czyli drx 960 rz (deck z sześcioma 4voltowymi wyjściami)

rewelacyjny dźwięk (uzywa go kilku znanych redaktorów pism car-audio) , wbudowany procesor dźwieku i wszystko to za rozsądną już dziś cenę (w 2001 roku kosztował w sklepie 4299zł,ja swój sprowadziłem z Niemiec za 2500,dzisiaj egzemplarz w stanie przeciętnym na allegro kupicie za 500-700 zł,polecam ebay.de lub .fr - już kilku znajomych po zapoznaniu się z moim źródłem w aucie kupiło to samo)

u mnie gra z systemami mb quart wspomaganymi przez bas JBL wysterowany jako bas a nie łupiące pudło bum bum

kiedyś miałem najwyższy model pioneer kex-m 900 rds (w 1994 roku kosztował 40 milionów starych złotych co dawało wtedy jakieś 2 tysiaki dolarków amerykańskich) - był to magnetofon deck z wbudowanym procesorem i tunerem w osobnej puszcze (hide away unit) i do tego zmieniarka - powiem tak - tylko wiek tego sprzętu skłonił mnie do jego wymiany na opisanego wyżej clariona

dla fanatyków polecam zapoznać się ze starszymi konstrukcjami pioneer z serii ODR (optical digital reference) - obecnie gdzies w poblizu plasuje się dex p-9 + procesor deq p 9 lub nowszy dex p 90 + procesor

...ale jeżeli chodzi o totalny high - end w aucie - sony system xes (sama jednostka sterująca kosztowała ponad 30 tysięcy złotych),ewentualnie alpine f1 status system

...ot tyle ode mnie

...a radyjka z wbudowanymi końcówkami - darujcie sobie,one po prostu nie grają...

a co sadzicie o oryginalnych konstrukcjach wkladanych do nowszych vw, seatow? sam mialem przyjemnosc sluchac podstawowej alfy vw w golfie 4, na glosnikach bose, i.... bylem nieprawdopodobnie zaskoczony. czy tak samo zagraja podstawowe modele sony, jvc etc.?? oczywiscie w gre wchodzi kwota ok 300-400zl bo za tyle mozna bez problemu dostac te radyjka. interesuje mnie bardzo szybki bas (zadnego buczenia itp), i duza ilosc szczegolow, gora nie piszczaca, ale bardzo wyrazna. prosze o pomoc.

>pedro311 nakamichi = pięknie gra.. czasami..:) jak czyta płytę i sie nie buntuje

serio to ma rację kolega który pisze o tym że owinien być wzmacniacz, tylko że to od razu spory wydatek więc lepiej zacząć od radia ze wzmakiem na przód tylko! a potem ewentualnie dalsze głośniki i wzmacniacz.

polecam dalej Alpine + Morel jesli ma byc podbone do Naka albo plus Focal jesli tak jak ja lubie ;)

>binfin

wszystkie konstrukcje wkładane do aut firmowo to badziewie nic nie warte, ja wyprułem firmowe audio z Audi bo było nie do słuchania. a nie słyszalem jeszcze sensownego brzmienia z aut firmowych: ostro płasko i bez niskich częstotliwości.. ogólnie badziewie za duże pieniądze.

to zresztą celowa polityka firm.. dobrze na tym zarabiają.. przebicie co najmniej 3 razy

"to zresztą celowa polityka firm.. dobrze na tym zarabiają.. przebicie co najmniej 3 razy"

Też tak myślę ;) No, może poza zupełnie odjechanymi wypasami w b.drogich autach.

>fxx

>nie słyszalem jeszcze sensownego brzmienia z aut firmowych: ostro

>płasko i bez niskich częstotliwości.. ogólnie badziewie za duże pieniądze.

ok, w takim razie jak wypada porownanie tego "badziewia" do podstawowych modeli komercyjnych firm audio:sony, pioneer, jvc etc.?? co zagra lepiej? co jest zywotniejsze?

>binfin

już to wyżej pisałem.. lepiej kupic na allegro nieco wyzszy model niz w sklepie nówke chyba że trafisz na wyprzedaż,

nie wiem jakie masz wymagania dźwiekowe dot. sprzętu w aucie, znam takich którzy w aucie słuchają tylko TOKFM;-)

sprzęt firmowy w samochodach dowolnych gra na poziomie 200-300zł radioodtwarzaczy a głośniki są totalnie lewe tzn najtańsze z możliwych.

jeśli nie chcesz Alpine lub Clariona to Pioneer choć bywa ostry ale za to tuner ma świetny! (tylko patrz na opisy w katalogu odnośnie tunera) do tego głośniki Mbquart na początek .. wiecej napisałem wcześniej..

Nie warto. Po pierwsze podstawowe modele firm nawet tak znanych jak Alpine czy Pioneer nie są dużo lepsze od seryjnych radioodtwarzaczy montowanych w samochodach, a już na pewno znacznie mniej funkcjonalne. Po drugie radio to tylko element całosci, i choćbyś wsadził do auta radio za 2 kzł, nie da to zbyt wiele - tandetne fabryczne głośniki trzeba by wymienić na lepsze, a przede wszystkim zamocować je w czymś innym niż miękki plastik tapicerki drzwi. Najlepiej do tego porządny wzmacniacz, nie od rzeczy byłby subwoofer.

Jeżeli zamierzasz zakończyć na wymianie fabrycznego radia na coś za kilka setek z MM, to się zawiedziesz, może być inaczej, ale nie lepiej.

Pozdrawiam

A co myslicie o takim kompleciku głosników

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i do tego takie radyjko skromne??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

elfan., Hertze są ok, ale co najmniej model ESK, są też znane z tego że pełnię możliwości pokażą dopiero ze wzmacniaczem. Są dosyć oszczędne jeśli chodzi o bas. To radio sobie daruj. Brzmienie kiepskie a tandetę podkreśli to że płytki będą przeskakiwać na dziurach... Posłuchaj rad i kup Pioneera albo Alpine. A najlepiej jakiś deck i wzmacniacz (polecam Audison, ale od serii LRx).

Ale nawet to wszystko nie zagra dobrze jeśli nie wygłuszysz odpowiednio drzwi matami i nie pozalepiasz otworów montazowych - na jedne drzwi wchodzi do 10 mat bitumicznych! Jeśli nie wierzysz jaki to ma wpływ na brzmienie, to wyobraź sobie głośnik w obudowie płytkiej na 15 cm z cienkiej blachy, pustej w środku i na dodatek podziurawionej :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

>Misfit: dokładnie! wygłuszenie musi być! mozna zrobic samemu ale troche się trzeba pomęczyć..;-) nie jest to kosztowna inwestycja ale bardzo sensowna!

już nie chcę się więcej wypowiadać o Blaupunktach.. bo napisałem wcześniej..

-> Elfan

Mam do czynienia na conień z takim samym Blaupunktem. Ma bdb tuner - jak na Blaupunkta przystało. Nie wiem natomiast jak się sprawuje CD, ale mogę sprawdzić.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

No ja też rozglądam się za jakimś radyjkiem samochodowym, do ok.600zł. Co polecacie? Mi spodobało się JVC G612, ale nie słuchałem. No i czy ktoś mógłby podać mi dokładne wymiary typowego radia? (chodzi mi o cały przedni panel)

• Pokaż nowe odpowiedzi