Skocz do zawartości
IGNORED

Kalibracja TV LCD i plazmowych

Gustaw

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwi mnie fakt,ze do tej pory nikt nie opracował programu do kalibracji LCD ?

Podłączamy go pod laptopa np. mam Samsunga LE46C650 i wciskam klawisz i program podaje mi kilka najlepszych ustawień dla mojego TV ???

>Dolby (A,B,C) stworzono, żeby zwiększyć odstęp najcichszych dziwięków od szumu taśmy i nie ma to nic

>wspólnego z algorytmami cyfrowymi

Naturalnie, że nie ma wspólnego z technika cyfrową. Chodziło mi o to, ze nawet w technice analogowej kompresja i dekompresja (ekspansja) w tym dokładnie odwrotna (powrót do postaci pierwotnej) są możliwe. Tym bardziej w cyfrowej.

gutekbull

22 Lip 2010, 20:53

Dziwi mnie fakt,ze do tej pory nikt nie opracował programu do kalibracji LCD ?

Bo telewizory mają rozrzuty i nie są takie same. (chodzi mi o jeden model)

gutekbull, 22 Lip 2010, 20:53

>Dziwi mnie fakt,ze do tej pory nikt nie opracował programu do kalibracji LCD ?

??? ... do kalibracji TV jest tyle samo programów/sprzętu co do kalibracji zwykłych monitorów :] - "guess why"

>Podłączamy go pod laptopa np. mam Samsunga LE46C650 i wciskam klawisz i program podaje mi kilka

>najlepszych ustawień dla mojego TV ???

Rozmawiamy o kalibracji a nie o tym co Ci się gutekbull wydaje że jest kalibracją - bez obrazy ... ale bez kolorymetru temp. barwowej nie skorygujesz.

witek_z, 22 Lip 2010, 22:46

>Bo telewizory mają rozrzuty i nie są takie same. (chodzi mi o jeden model)

Tanie monitory na TN to dopiero mają rozrzuty w obrębie jednego modelu ;)

Rozmawiamy o kalibracji a nie o tym co Ci się gutekbull wydaje że jest kalibracją - bez obrazy ... ale bez kolorymetru temp. barwowej nie skorygujesz."

To znaczy ,że ta nasza całą technologia jest do d....... jak program komputerowy nie jest w stanie sam skalibrować i ustawić- zaproponować kilku wersji ustawień zwykłego LCD ;-(

Proszę wybaczyć nie jestem jakimś fascynatem LCD i kina ,nie chce mi się bawić w żadne ustawienia - nie moje kółko zainteresowań - stad moje pytania.

Ale chciałbym znać kilka wersji dobrych ustawień Samsunga LE46C650, nie wchodząc głęboko w temat ;-)

Są automaty, ale głównie w sprzęcie komputerowym. Czujnik + oprogramowanie automatycznie kalibrujące monitor/kartę graficzną i zapisujące ustawienia w PROFILU.

Najwyższy model KURO miał dodatkowe złącze i podobną funkcjonalność.

No więc tak ... wyświetlacz pod blu ray itp. powinien wyświetlać w przestrzeni sRGB , temp. barwowej 6500K i gammą 2.2 (oczywiście wszystko przy zachowaniu max liniowości).

Gammę da się skontrolować (ale trzeba by podłączyć pod komputer, wgrać pixelpersistance analyzer i tam jest funkcja kontroli gammy. Jeśli ten TV ma opcję korekcji gammy to można by coś poprawić (pod warunkiem że jest w tej kwestii rozregulowany)

Nie wiem jaką przestrzeń barwną (gamut) ma ten samsung ... tak czy inaczej bez kolorymetru/spektro nic nie zrobisz nawet jeśli masz opcję wybierania koordynatów.

To samo temp. barwowa 6500K - na "oko" tego nie ustawisz.

>To znaczy ,że ta nasza całą technologia jest do d....... jak program komputerowy nie jest w stanie

>sam skalibrować i ustawić- zaproponować kilku wersji ustawień zwykłego LCD ;-(

Gdyby technologia CRT/LCD/Plazmowa była idealna to nie trzeba by było zupełnie tego ustawiać. Są programy automatycznie kalibrujące, ale tylko do monitorów z programowalnym LUT (np. EIZO CG243W), a nawet więcej ... są monitory z wbudowanym czujnikiem kalibracyjnym ( EIZO CG245W ).

To ja się zapytam tak z głupia frant, po laicku: Jeśli są ustawienia obiektywne (czujnikiem fotospektrometr), to dlaczego ma to robic uzytkownik, a nie żeby przy takich nastawach opuszczał TV fabrykę (jako nastawy referencyjne, być może zapamietane na zawsze, dla porównań jak sie toto będzie rozjeżdżać z czasem)? Cos mi sie zdaje, ze pod pozorem "nieograniczonych" mozliwości majstrowania wciskaja nam kit czyt. m.in. obniżają sobie koszty. Także maskuje sie w ten sposób ewentualne rozjeżdżanie się nastaw. A to juz tandeciarstwo. Czy mam rację?

Często w fabryce kalibracja jest po prostu niedokładna pobieżna (przykładowo wiedzą że przy R/G/B po 100 temp. barwowa będzie 6500 K +- 800 lub nawet więcej i sobie sam to panie reguluj).

Kolejna sprawa parametry po czasie w pewnym zakresie się zmieniają (np. temp. barwowa po iluś tam tys. godzin i ileś tam Kelwinów spada).

jest zupełnie inaczej.

Fabryka produkując dba o porównanie na sklepie miedzy innymi producentami . I wówczas wszystko ma być ustawione na maksa. W sklepach warunki są inne niż w domu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

locoloco, 24 Lip 2010, 11:52

>jest zupełnie inaczej.

>Fabryka produkując dba o porównanie na sklepie miedzy innymi producentami . I wówczas wszystko ma

>być ustawione na maksa. W sklepach warunki są inne niż w domu.

>

Ukryta Zawartość

Warunki zewnętrzne nie są istotne - to wyświetlacz daje 6500 K, sRGB, gamma 2.2 ... sklep/dom nic nie zmienia.

Ukryta Zawartość

>Kyle

Wydaje mi się, że nieco mieszasz gamut barw (sRGB), z jego kodowaniem dla sygnałów komponent (YCbCr, używanych w zapisie na DVD i BD).

REC 709 określa współczynniki przeliczeniowe pomiędzy sygnałem komponent a RGB, podobnie jak REC 601 robi to dla sygnałów o niskiej (standardowej) rozdzielczości.

Tak dla porządku... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Jeśli mnie pamięć nie zawodzi to ściągając z sieci instrukcje obsługi jakiegos TVLED, chyba samsunga, niestety więcej nie pomnę, zauważyłem, ze w menu jest pozycja Sklep. Potem wycofałem sie z zakupu tego TV i nie przeczytawszy instrukcji usunąłem. Tak więc mogę sie tylko domyślać, że:

1)Jednak ustawienia sklepowe to coś innego niż domowe

2)Pomysł taki uwalnia ekspedientów sklepowych od twórczości własnej. Widzimy (w sklepie) jak nam fabryka do widzenia podaje. Może to i ma sens.

• 6 miesięcy później...

Pozwólcie, że odświeżę temat:

Mam w domu dobrych parę wyświetlaczy LCD, większość w komputerach, ale jest też jeden telewizor LCD. Czy można ustawić i ekrany komputerów, i telewizor tym samym kalibratorem? Na początku bałem się zadać to pytanie, bo w końcu istnieją osobne kalibratory dla telewizorów i ekranów komputerowych, ale skoro można telewizor podłączyć przez HDMI do komputera to może ma to sens? Telewizor zachowuje się wtedy jak monitor. Czy ustawienia zostałyby zachowane dla zwykłej telewizji? Myślę, że tak, ale wolę się upewnić.

>Kyle

Wydaje mi się, że nieco mieszasz gamut barw (sRGB), z jego kodowaniem dla sygnałów komponent (YCbCr, używanych w zapisie na DVD i BD).

REC 709 określa współczynniki przeliczeniowe pomiędzy sygnałem komponent a RGB, podobnie jak REC 601 robi to dla sygnałów o niskiej (standardowej) rozdzielczości.

Tak dla porządku... ;)

Gdzie mieszam?(cytat wskazany) Nie interesuje mnie "sygnał component". Jak edytuję materiały HD to nie widzę by był jakiś "YCbCr"... jest zwyczajny zapis 24 bit RGB :) Może jest to przeliczane nawet nie wiem kiedy ... mało istotne.

Pozwólcie, że odświeżę temat:

Mam w domu dobrych parę wyświetlaczy LCD, większość w komputerach, ale jest też jeden telewizor LCD. Czy można ustawić i ekrany komputerów, i telewizor tym samym kalibratorem? Na początku bałem się zadać to pytanie, bo w końcu istnieją osobne kalibratory dla telewizorów i ekranów komputerowych, ale skoro można telewizor podłączyć przez HDMI do komputera to może ma to sens? Telewizor zachowuje się wtedy jak monitor. Czy ustawienia zostałyby zachowane dla zwykłej telewizji? Myślę, że tak, ale wolę się upewnić.

Można skalibrować jednym kolorymetrem.

Ty tak poważnie? Mam Ci szukać cytatów do postów sprzed pół roku? :D

Przypuszczam, iż chodziło o to:

No więc tak ... wyświetlacz pod blu ray itp. powinien wyświetlać w przestrzeni sRGB...

ps. ITU-BT.709 z tego co widziałem = sRGB ... więc piszę sRGB bo to w takim razie jeden kit, fachowo faktycznie powinno być ITU-BT.709

Na płytach DVD i BD nie stosuje się zapisu sygnałów RGB, tylko wspomniany komponent (YCbCr).

ITU-BT.709 definiuje m.in. przestrzeń barwną ... poczytaj jaką.

Na płytach DVD i BD nie stosuje się zapisu sygnałów RGB, tylko wspomniany komponent (YCbCr).

Nie ma znaczenia czy kolory są zapisane w RGB, YCbCr , CIE lab ... tak czy inaczej liczy się gamut, gamma i temp. barwowa ... a Twój TV jest RGB.

... mogę też zapytać Ciebie : "i co z tego że jest komponent?" .... albo jeszcze ciekawiej .... "jaką przestrzeń ma materiał zapisany na blu-ray?" ... i have fun

I jeszcze jedno ... system zapisu barw to co innego niż przestrzeń barwna. Nie interesuje mnie zupełnie sposób zapisu (RGB czy YCBCR) ... byle efekt końcowy (zakres barwny i reszta) był taki jak ma być.

No dobrze, to pokaz mi gdzie na BD czy DVD masz 24 bit RGB, bo o tym mowa w niniejszej zakładce? Przypomnę, Kino Domowe... ;)

Standardowym sygnałem transmitowanym poprzez HDMI w urządzeniach konsumenckich (BD, TV, projektor) jest komponent (YCbCr); opcja RGB jest wprowadzona tylko po to, aby zapewnić kompatybilność z pecetami lub z monitorami komputerowymi.

I tak dla porządku, to sRGB wywodzi się z normy BT.709, używa jej trójkąta barwnego (gamutu).

Edycja:

No może Cię nie interesować jaki jest system zapisu, kwestia jedynie w podawaniu właściwych informacji, zamiast błędnych. ;)

Edit 2:

"byle efekt końcowy (zakres barwny i reszta) był taki jak ma być." No tutaj masz 100% racji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.