Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie Sonus Oliva

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Bullety z pewnościa sa znakomite! Absolutnie się zgadzam. Sreberek obawiam sie bo problem w tym, ze VA Mozart ze swej natury mają wycofana lekko średnicę... Niekórzy tak właśnie charakteryzuja z tego co pamiętam SO... Poza tym bas jest owszem owszem spory, ładny głeboki, i taki tez lubię, czy SO nie ograniczy go zbytnio?

maciek1, 24 Sty 2006, 15:59

>Bullety z pewnościa sa znakomite! Absolutnie się zgadzam. Sreberek obawiam sie bo problem w tym, ze

>VA Mozart ze swej natury mają wycofana lekko średnicę... Niekórzy tak właśnie charakteryzuja z tego

>co pamiętam SO... Poza tym bas jest owszem owszem spory, ładny głeboki, i taki tez lubię, czy SO nie

>ograniczy go zbytnio?

Na pewno ani średnicy ani basu nie ograniczy. Kilka dni temu porównywałem go z VdH the 1st. SO jest o klasę lepszy. Daj mu trochę czasu jak i ja dałem - prawie już oddawałem.

Panie Maćku nie działa mi poczta - nie mogę nic wysyłać, ale odbieram ;-)

Niestety muszę pana trochę zmartwić, IC Sonus Oliwa z Gainclonem to średnie zestawienie i trzeba to sprawdzic indywidualnie, bo są bardzo różnie brzmiace Gainclony ,także nie ma reguly jak zagra I.C Sonus O. z Gainclonem.

Nie znam pańskiego Gainclona.

Mówiąc prosto, to zestawienie ,które ja słyszałem było troszkę za słodkie; ciepły Gainclon i słodkie S.O.

Ale znowu dramatu nie było ,jednak znajomy nie zdecydował się na takie połączenie - sprawa gustu.

Gainclony są bardzo,bardzo czułe na okablowanie, ten którego ja słuchałem to może na Stereovoxie HDSE by zagrał ??

gutekbull>>

Dziekuję! Oczywiście sprawdzę - mam nadzieje, że ze skutkiem dobrym. Jednak gdyby nie, poszukam dalej. Zreszta i tak będe szukał bez względu na skutek, bo może gdzies tam cos ciekawego czeka? Swoją drogą GainClon to jedynie przystanek na drodze wiadomej. Miły , nie powiem biorąc takze pod uwage koszta. Jasna sprawa że Clony bywaja najróżniejsze. Co do Stereovoxa... Chyba oczywistym jest, że chętnie bym go przygarnął na chwilkę tak jak i coraz słynniejszą "sznurówkę":)) Może ktoś z Państwa Forumowiczów ma akurat coś z ciekawych kabelków wolnego i byłby łaskaw, oczywiście na mój koszt coś podesłać na dni kilka? Pozdrawiam. MAciek

maciek1,

oj, chyba trochę mi się pomyliło, zapomniałem, że w tym wątku nie wszyscy mówią o połączeniu z lampą i mój wpis nie jest adekwatny (zapędziłem się po wizycie na innym wątku).

Ale czemu w ogóle tak napisałem...miałem TheFirst'a i po kupnie lampy (poprzednio HarmanK620) i podłączeniu SO różnica byłą ewidentna. Ale to chyba dlatego, że generalnie lampa nie lubi węgla.

Choć z drugiej strony- na tranzystorze TheFirst'a porównywałem z IXOS1002 i czuć było, że jest co najmniej 2xlepszy (i o tyle droższy), choć już z Kimber Heco za ok. 600pln, to chyba wolałbym Kimbera (zresztą, i tak chyba mowa jest o VDH z drugiej ręki).

Sory za mieszanie,

pozdrawiam

Zildijan =>Tak ja porównywałem chyba najwyższy (ok.1000zł) Argentum - bardzo dobry, równy I.C z ładną górą,

Takie solidne ,uczciwe,szczegółowe granie, ale bez fajerwerków. Trochę chirurgiczny.

Mi osobiście brakowało w nim tego czegoś .......;-) co posiada i czym mnie zauroczył Sonus O.

Zawsze lubiłem jak dobry klocek ,kabel czy kolumny , poza wszelkimi swoimi zaletami posiadają choćby jedną cechę genialną, wybitną, a tego Argentum brak, on jest równy. Taki dobry I.C za ok.1000zł, jak komuś pasuje to ok.

Z kolei Sonus Oliwa ma podobne zalety, może nawet nie jest taki gładki - czysty jak Argentum,

ale ma za to, to COŚ - niesamowitą muzykalność, dźwięczność rwie się do grania i przykuwa do fotela na długie godziny , a przecież o to tu chodzi ;-) Wnika w materiał muzyczny, jest bardziej organiczny, bardziej czuję muzykę i za to trzeba zapłacić w wielu kablach znacznie więcej niż 1000zł. A Sonus to przecież coś 500zł chyba.

VDH Firsta miałem bardzo długo i oba kabelki wymienione wyżej są moim zdaniem lepsze .

Gutekbull

Ja też porównywałem oba. Coś o tym skrobnąłem wyżej tutaj a może w innym wątku. Chirurgiczny to dobre określenie. Pewnie sprawdziłby się lepiej w cieplejszych systemach.

• 2 miesiące później...

Ponieważ sprawcą dzwięku jaki mam jest Pan Andrzej Witek (Sonus Oliva) wielkie dzięki jemu. Zaufałem jego umiejętnościom, swoim uszom i wielu mozolnym odsłuchom, by być zadowolonym z posiadanych klocków. Wyroby z pod znaku Sonus Oliva, byc może nie sa spektakularne, ale to czysty hiend w dosłownym znaczeniu. Dzwięk bliski prawdy, jak mawia Pan Andrzej.

Cieszę się więc, że moim gościom podobało się brzmienie u mnie w domu. Tym bardziej będzie mi przyjemnie gościć tych którzy już byli ponownie i nowych.

Pozdr. wszystkich serdecznie.

• 3 tygodnie później...

Ja także kupiłem kable Sonusoliva w tym ic na srebrnych wtykach oraz wczoraj otrzymałem kabel głośnikowy i muszę powiedzieć że ic który użytkuję od 2-ch tygodni jest bardzo neutralny i ciepły nie wyostrz przekazu jednocześnie nic

nie maskuje wręcz ginie w systemie na który składa się CD Meridian G07 oraz wzm. Llampowy na triodach 805 sterowanych przez 300B jako głośniki pracują KEF Reference 203. Natomiast kabel głośnikowy trudno mi narazie ocenić bo mam go jeszcze zbyt krótko. Ic zamieniłem z NBS Omega IV, a jako głośnikowy używałem NBS Omega Junior.

ted, 26 Kwi 2006, 10:57

>Ja także kupiłem kable Sonusoliva w tym ic na srebrnych wtykach

Prócz regularnych na Eichmannach mam także parkę do tunera na tańszym modelu Neutrika. Jest słyszalna różnica w brzmieniu - na E.jest lepiej.

Nb-IMHO i/k to star of the show Olivy.

ted, 26 Kwi 2006, 10:57

>nie maskuje wręcz ginie w systemie na który składa się CD Meridian G07 oraz wzm. Llampowy na

>triodach 805 sterowanych przez 300B jako głośniki pracują KEF Reference 203

Ted

Jakiej słuchasz muzyki ? Kiedyś zastanawiałem się mocno nad G07. Czytałem co najmniej 4 recenzje prasowe i jedną na forum HiFi Choice. Wynikało z nich jednogłośnie,że to grzeczny cedek o raczej wycofanej górze i średniej dynamice. Czytałem również to ,co pisał Gutten o G07 vs 506. Skrobnij kilka słów.

Zresztą może w weeekend będzie mi dane móc go odsłuchać.

Zydelek, 26 Kwi 2006, 21:59

>Zildijan- opisz proszę róznice na tym samym kablu pomiedzy wtykami?

Jeśli to ten sam materiał kablowy to ma dowód ,iż wtyk Eichmanna ma zbawienny wpływ na jakość brzmienia. Tańszy model Neutrika degraduje brzmienie środka,co jawi się utratą plastyczności i namacalności.

>Jak opampy te szybkie? Jakieś szczegóły plisss:)

Czytałem Twoje wpisy o Twoich próbach z jamkimś opampem o niebotycznych parametrach. Potwierdzam to samo - nie przekłada się to na podwyższoną jakość dżwięku. I przestaję się dziwić,że w niektórych drogich cedekach czy piecach stosuje się "stare" przetworniki,kondensatory czy opampy.

• 4 tygodnie później...

No, to ja się ostatecznie uspokoiłem po okresie znacznie dłuższym, niż miesiąc...miałem zastrzeżenia do kompresji sceny i zacieraniu planów, a tu się okazało, że powód był banalny- ilość informacji przekazywana przez SO wymagałą, aż mi głupio- Odpowiedniego ustawienia głośników.

• 4 tygodnie później...

Witam

Widze, ze temat nieco umarl, a chcialem sie pochwalic, ze bylem u p. Andrzeja z Sonus Oliva i mialem okazje nieco posluchac jego kabelkow na wzmacniaczu Gainclone i powiem szczerze, ze zagraly bardziej niz przyzwoicie. O rewelacyjnym interkonekcie chyba nie musze nikomu tutaj wspominac, wiec powiem o kabelkach glosnikowych, ktore w bezposrednim porownaniu z grubymi lavalami pokazaly klase. Brzmienie na pewno otwarte, za ladna szczegolowa gora, ale nie zabraklo oczywiscie pierwiastka emocji. Z gainclonem zgraly sie doskonale, jakie macie spostrzezenia odnosnie glosnikowych? Chyba sprawie sobie parke.

Nie pamiętam czy w tym czy innym wątku,ale z kolegą Gutekbull zgodnie stwierdziliśmy,że i/k SO nie lubią się z Gainclonem.A tu patrzta,zagrało! Czyli to co usłyszeliśmy to tylko półprawda :-) (aby nie powiedzieć g... prawda)

• 2 tygodnie później...

Chcialbym sie zapytac co myslicie o pierscieniach antydyfrakcyjnych. Sa one dostepne w ofercie sklepu Sonus Oliva.

Oto ich opis:

Filcowe pierścienie antydyfrakcyjne, czarne grub. 2,5 mm .

Instaluje się je wokół głośnika wysokotonowego i na jego powierzchni. Ocieplenie dźwięku, dokładniejsza stereofonia, szersza scena, lepsza muzykalność, relaksująca atmosfera - to pozytywy ich użycia, zwłaszcza gdy słyszymy rozjaśnienie górnych rejestrów dźwięku – szczególnie przy głośnikach innych niż tekstylne. 10,- kmpl 2 szt

Te pierścienie są podobne do tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nawet ciekawe, kiedyś w AV pisało, że styropianowe pierścienie polepszają dźwięk :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak to wygląda:

Ukryta Zawartość

post-54-100009472 1170295759_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.