Skocz do zawartości
IGNORED

Electrocompaniet: gdzie posłuchać?

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

Gość slingerland

(Konto usunięte)

Jeszcze kilka m-cy temu Lauda Audio w Sopocie miał kilka egzemplarzy,

prócz tego głośniki NHT i jeszcze bodaj +/- Australian Monitor. Firma zajmuje się przede wszystkim dystrybucją sprzętu pro (Fender,Mackie itp.) i należy od razu prosić szefa,bo personel nie bardzo wie.

Pozdrawiam !

Posiadam koncowke 60FTT. Zalet nie bede opisywal bo poprzednicy zrobili to wysmienicie. Koncowka gra w zestawieniu z amplitunerem Harman Kardon 7000 i CD Harman Kardon 7625. Interkonekty : CD-ampli cyfrowo Van Den Hul The First Ultimate, ampli-koncowka Ixos 101. Glosniki to JBL Ti 1000 polaczone kabelkiem Monster Z1R.

Zastanawialem sie nad wykorzystaniem samego amplitunera Harmana do systemu stereo ( gra zadziwiajaco dobrze, 75A w szczycie, mozliwosci porownywalne ze wzmakiem stereo za 3000-4000 zl ) ale z koncowka Elektrocompanieta sprawdza sie to lepiej. Elektro lepiej buduje scene, a najwazniejsze, ze "temperuje" basowe zapedy Harmana.

Szukam drugiej takiej koncowki. Chodzi mi o zbudowanie zestawu opartego na XLR'ach z wykorzystaniem 60FTT jako monoblokow. W roli przedwzmaka tez chetnie zastosuje wzmak Elektro. Jako zrodlo CD Rotel'a 991AE. Ogolnie moja sympatia do marki Electro jest spora.

Pozdrawiam

Lukasz i Andrea! Pamiętam o zeskanowaniu artykułu, sorry, że trwa to tak długo. Jeśli nie wystąpią żadne "nieoczekiwane okoliczności przyrody" to artykulik prześle Wam jutro.

Niedawno dostałem od niemieckiego dystrybutora ECI maila z cennikiem. Też mogę Wam podesłać, jak jesteście zainteresowani. Uprzedzam, że lektura nie napawa optymizmem. Końcówki kosztują tyle, co integry McIntosha, więc chyba zrezygnuję z audiofilskiego wyrafinowania i zamiast kosmicznie drogiej konstrukcji dzielonej sprawię sobie właśnie McIntosha 6500 (16 tys. na Kopernika). Nie jest to mało, ale może się pomalutku uzbiera.

Pozdrawiam

Milosnicy EC - letnia promocja trwa :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zamiast na plaze to zabierzcie zone/przyjaciolke na wycieczke

samochodem do Hirtshals na Jutlandii a potem na przejazdzke promem i po 12 godzinach jestescie w Oslo skad rzut beretem do sklepu. Po zakupach na prom i powrot do Hirsthals . Jakby sie jeszcze udalo kupic za cene exportowa NOK 8056 netto - w porcie na pewno bedzie UC ktory moze poswiadczyc export.

2 niewiadome: 1 UC w Hirtshals - ciekawe jak patrza na turystow z Oslo z 1 szt EC w bagazniku . 2 UC na granicy PL ( wiadomo )

Punkt nr 2 nie bedzie problemem juz za rok a letnia kampania pewnie za rok tez bedzie miala miejsce . Powyzsze to teoria ktora NIE zostalo sprawdzona praktycznie aczkolwiek polaczenie promowe Hitshals / Oslo jest tutaj:

www.5stars-of-scandinavia.com/oslohirtshals.htm

Ukryta Zawartość

Hej, gutten :-)))

Wstrząśnij mną - dawaj ten cennik - postraszę żonę ;-)

Mam w tym cel: przy cenach ECI, cena klocka w granicach 6kzł będzie wyglądała na żart ;-)))

Pozdrowionka.

gwoli scislosci - NOK 8056 to exportowa cena ECI-3 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

troy: A jaki jest teraz kurs waluty norweskiej (NOK, czy jak jej tam)

Tu też ciekawie (szkoda, że po norwesku):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Andrea, jak cos cię szczególnie na stronie interesuje, to nie ma problemu z tłumaczeniem. Tak się śmiesznie składa, że norweskim narzeczem władam biegle od lat wielu.

Póki co, wypatrzyłem, że w letniej promocji jest tylko ECI 3. Kosztował 11.990 koron, a teraz zleciał o dwa tysiące. Niewiele, ale zawsze. Korona norweska to mniej więcej 50 groszy, może troche wiecej. Ogólnie ich ceny trzeba pomożyć przez dwa i wyjdzie na nasze. A końcówka na którą ostrzyłem sobie zęby (o, ja naiwny) kosztuje tylko dwadzieścia tysięcy (koron). Niniejszym ogłaszam, że szukam sponsora (chętniej sponsorki).

Może Electrocompaniet - DIY?

Terje Sandström

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ha ha, faktycznie! Teraz rozumiem dlaczego moja matematyczka z liceum nie mówi mi nawet dzień dobry. Skończony humanista ze mnie. Ale w sumie to dobra wiadomość dla naszych kieszeni, no nie?

• 1 rok później...

Nie chce rozpoczynac nowego watku, wiec dodaje do starego.

Wedlug postu na Audio Asylum Electrocompaniet zbankrutowal.

Ukryta Zawartość

Jesli to prawda to szkoda tej firmy. Moze nie wszystko jest stracone, gdyz czesto bankructwo sluzy firmom jako zabezpieczenie podczas przymusowej reorganizacji, przeprowadzanej zazwyczaj pod naciskiem bankow. Zawsze jest tez mozliwosc, ze znajdzie sie nowy inwestor.

Na stronie Electrocompaniet nie ma nic na ten temat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czas klopotow finansowych dla firm jest czesto dobrym czasem by kupic ich produkty. Wiele ludzi wpada w poploch i wyprzedaje ich sprzet, gdyz obawiaja sie problemow z serwisem. Znajac jednak jakosc produktow danej firmy mozna czesto kupic tanio bardzo dobry sprzet. Czesto, tak jak w przypadku PS Audio czy Threshold, po reorganizacji firmy ich uzywane produkty, ktore mozna bylo kupic bardzo tanio drozeja i to zdecydowanie.

Ano podobno prawda... poniżej link do norweskiej gazety... gutten włada tym narzeczem to może przetłumaczyć :)

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Szkoda firmy. Ciekawe co napisali w tym tekście. Gutten where are you ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Już jezdem.

Nic pocieszającego nie napisali niestety. Firma jest w stanie upadłości, a ting hrabstwa Romerike (odpowiednik naszego sejmiku wojewódzkiego) ustanowił w firmie zarząd komisaryczny. Electrocompaniet od roku 99-tego przynosił straty, a podwykonawcom jest w sumie dłużny kilkanaście milionów koron. W zeszłym roku nie przeprowadzono audytu i do dziś nie złożono zeznania podatkowego. Od wielu lat Electrocompaniet nie był też w stanie sprostać wzrastającemu zapotrzebowaniu rynkowemu i regularnie zawalał dostawy. Pracownicy się zbuntowali, bo od dłuższego czasu nie dostają pensji. Sam Abrahamsen, jak podaje gazeta, jest nieuchwytny (może zwiał do Polski? :-))

Na koniec podali fajną ciekawostkę: w roku 78-mym pewna amerykańska firma (nazwy nie podają) zaproponowała szefowi Electrocompaniet siedmiocyfrową sumę (chodziło oczywiście o $) za wycofanie się z branży audio. Abrahamsen odmówił. Teraz pewnie pluje sobie w brodę.

Wielka szkoda, że padło akurat na firmę, która robiła tak rewelacyjny sprzęt. Teraz ich pewnie rozparcelują, bo trzeba spłacić dłużników i wypłacić zaległe pensje :-(

Witam

Moje zmagania z Elektrokompanietem były nie najlepsze. Nie pamietam teraz jaki model- za używkę facet chciał 5tys.zł. Ale wzmak ten grał niesamowicie kiepsko i po tym co usłyszałem w życiu bym go nie chciał.Poprostu beznadzieja.Doszło do tego,że elektrocompaniet stał w rogu a muzyki słuchaliśmy na Musical Fidelity A2.To co pisano w recenzjach ni jak sie miało do odsłuchów, także nie wiem co ludziska widzą w tym wzm.Dodam jeszcze iż było to urządzenie uzywane i nie mam pewności, czy ktoś wśrodku przypadkiem nie grzebał.Nie mniej jednak jestem zrazony do tej firmy i tyle.

pozdr

audiofill

biorac pod uwage to co napisales miales chyba do czynienia z electrocompanietem upgraded and modificated:) in poland bo niemozliwe zeby prawdopodobnie eci 1 gral tak zle, takze nie obrazaj sie na te marke tylko raczej na goscia ktory maczal w tym paluszki:)

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Audiofill -> wcale Ci się nie dziwię . Jak lubisz lampy to raczej Electrocompanient Cię nie powali . Ja miałem podobne wrażenia . Zauroczony akrylowym frontem , niebieskimi diodkami i niekończącymi się zachwytami prasowymi postanowiłem kiedyś wymienić MF A2 na ECI 2 . No i niestety w kilku aspektach A2 zdecydowanie górował nad ECI 2(np. barwa) . Przeprosiłem się z MF-em ale już wyższym . Tak czy siak firma to zacna i dobrze zestrojone klocki nie są złe . Szkoda jej upadku . A z drugiej strony to jakoś dziwne , że firma nie wyrabiała z zamówieniami a nie była w stanie spłacać dostawców i pracowników . Można przecież było spróbować wyselekcjonaować odbiorców i jakoś to kręcić (albo podnieść ceny , żeby ograniczyć trochę ten uciekający popyt )

Dzięki gutten za tłumaczenie. A swoją drogą to nie jestem pewien czy jednak NIE sprzedając nie zrobił lepiej. No bo pomyśl... popyt był... znaczy się towar schodził (a kasa pewnie przychodziła), dostawcom pieniędzy nie oddał, pracownikom nie płacił, podatków też nie płacił, nie złożył sprawozdania finansowego to i na audytorze jeszcze zaoszczędził ;) To GDZIE jest ta kasa??? Może ten Abrahamsen gdzieś teraz baluje w Cartagena Des Indias w objęciach długonogich mulatek i kreolek? ;)))

Pzdr.

• 1 miesiąc później...

Poniżej tekst ze stronki EC.

Co to za firma WestControl, jakie inne marki posiadają?

----------------------------------------

Press release.

The Hi-Fi company Electrocompaniet has got a new owner. The company has been known under the slogan “if music really matters”, and has developed and produced music systems of outstanding quality and reputation and have won many international prizes.

WestControl a.s has bought the company, and will expand Elektrocompaniet to be a major international player in the high-end Hi-Fi market, specializing in amplifiers, CD-players and cables. Combining the expertise of

WestControl in electronics production, logistics and development, and the experience of some of the key personnel from Electrocompaniet, they look forward to exciting new developments of top-quality music systems.

Retailers and end user will continue to be offered products of the same high quality. In the near future, WestControl a.s will create a customer and service centre, along with improvements in delivery schedules.

For more information, please contact Mikal Dreggevik directly on phone +47 51741020 or by E-mail [email protected]

Tau, Norway, 08.11.04

Mikal Dreggevik

• 1 miesiąc później...

Jak się otworzy właściwy zamek, to się znajdzie co przepadło ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam,

troche dodam od siebie na tematy poruszane w tym watku.

1.ciesze sie ze firma nadal bedzie istniec bo jestem jej wielkim milosnikiem. mozna sie tego bylo spodziewac bo ta nazwa i logo jest warte wiecej niz fabryka jak by powiedzial człowiek od marketingu.

ze wzgledu na swoja prace spotykam wielu norwegow w tym audiofili ktorzy opowiadaja o ciekawe rzeczy o E. - to naprawde byla fabryczka entuzjastow - finanse i inne byly na dokladke.

Mialem ECI2,3,4 koncowki aw60 i aw 100dmb aniversary model a teraz mam ECI1 i chyba długo zostane przy nim.Dla mnnie E. wsrod tranzystorow to cos jak Audio Research w lampach. Mialem rozne wzmacniacze min. Krell kav300, MF A3, Rotela zmostkowane koncowki RB980 Audio Research D130 ale zawsze kiedy słyszałem E. to bylo to.Nie wiem jakie uppgrade mozna robic w tych wzmacniaczach ale dla mnie to glupota bo tam nie ma co poprawiac. spotkalem juz kilku takich co mowili ze E. to kicha a gdy dochodzilo co do czego to kolumny mieli kazda pod innym katem dogiecia, pomiedzy szafami , kable gł. roznej długosci itd.Ja jestem za E. i zawsze bede ale jak wielu z nas potrafie docenic innych chocby na chwile - do czasu gdy zaczyna dzwiek meczyc ale to jest nie zawsze wina pojedynczego klocka tylko "sparowania" calosci.ktos tu napisal ze 5kz za eci1 to przesada taki wniosek sie nasuwa po jego odsłuchach - ja uwazam ze to jest bdb. cena - latajac po rozny stronach ogloszeniowych rzadko bo rzadko spotyka sie EC obojetnie jaki model a ostatni jaki pamietam poszedł za 6200 - wiem bo znałem wlasciciela

2.co do polskiego dystrybutora - Lauda Audio to pozostalosc dawnego Artis Audio - warszawskiego - styl sprzedazy i podejscie pozostalo nie zmienione podejscie do klienta p.Kowalskiego cos ala opisany Decibel w któryms z watkow.poza tym kompletny brak reklamy, wszystko na zamowienie itd. Choć ja sam wspominam bardzo milo Tadeusza Grzybka z Artis Audio Gdynia gdzie kupilem troche rzeczy - oby wiecej takich sprzedawcow, szkoda tylko ze juz w to sie nie bawi.

pozdrawiam wszystkich

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.