Skocz do zawartości
IGNORED

Zworka we wzmacniaczu NAD-a

psf

Rekomendowane odpowiedzi

>>>pawiowy

a gdzie swoje zwroki nabyłeś, podaj jakiś link do stronki (sklepu) gdzie można kupić albo dowiedzieć się czegoś więcej.

P.S jak podlączacie kabel ? biały wtyk pod "pre out" i drugi biały do "main in" ?? (i analogicznie z czerwonymi?)

Mam nadzieje, ze Ci, ktorym szczeki poopadaly nie zapomnieli o obiektywizacji odsluchow. Ostatnio pewien forumowicz takze zbieral szczeke z dywanu "w temacie" slipmaty gramofonowej. Po czym strzelilo mu do glowy aby poprosic kolege w ramach obiektywizacji. No i okazalo sie, ze niepotrzebnie szczeka opadla bo bylo znacznie gorzej a taki byl poczatkowo szczesliwy !

-> dudivan, baq85

Jak pisałem wyżej, zrobiliśmy z kolegami stempurem i larsonem3 eksperyment z zamianą zworek na interkonekt i tylko ja wiedziałem, jakie on może przynieść efekty, gdyż stosowałem to rozwiązanie w swoim systemie (w czasie, gdy miałem NADa C320). Obajpanowie nie próbowali nigdy tego rozwiązania i zgodnie doszli do wniosku, że wpięcie interkonektu zamiast zworek przyniosło poprawę... Nadmienię, że byl to tylko "wybryk" podczas odsłuchu trzech odtwarzaczy CD - Primare D20mk2, Atoll CD80 (lub CD50 - nie pamiętam dokładnie ;-) oraz Yamahy CDX-993. Reszta systemu to: NAD C352, AA Phoebe oraz kable DNM Reson (głośnikowe) oraz XLO Pro 150 (interkonekt między źródłami i wzmacniaczem). Po prostu tego wieczoru przyszlo mi do głowy zaprezentowac obu panom taki pomysł... I okazało się, że posiadacz NADa C352 stosuje interkonekt zamiast zworek do tej pory, o czym zresztą napisał w tym wątku... Również stempur napisał, że - jego zdaniem - warto spróbować. I raczej nie sądze, że wszystkie osoby biorące udział tego wieczoru w odsłuchu uległy iluzji, złudzeniu, czy też nieprawidłowej percepcji dźwięku... No ale każdy ma prawo do swojego zdania, więc panowie baq85 oraz dudivan, jeśli nie usłyszycie poprawy, to nic się nie stanie ;-D

Jakież to wszystko nieaudiofilskie!! W oczywisty sposób oddalacie się od audiofilskiego ideału, jakim jest absolutna przeźroczystość toru . Dla mnie jest jasne, że 1,5 cm grubego drutu jest bardziej przeżroczyste i neutralne, niż pół metra Anakondy czy innego Cardasa. Wierzę (trochę) w kable i słyszę róznicę (małą) między nimi, jest więc dla mnie jasne że 0,5m interkonektu zmieni co nieco brzmienie, gdyż zwora prawdopodobnie nie wnosi od siebie nic, a kabel coś (skoro słychać różnicę między kablami). Podoba się wam to coś, co wnosi kabel, choć idealne połączenie nie powinno wnosić nic, ot co!

baq85- kupowałem w Akkusie.

Jeśli niektórym zmiana kabla w systemie "powoduje tylko zmiany w głowie" - to po jaką cholerę siedzą na tym forum. To nie jest dla Was . Lepiej oglądać strony o kotach lub psach. A jeszcze lepiej kupić przyzwoity system , a nie pytać co kupić ze złomostawa na allegro za 300zł :)

>>>skali

"jasne że 0,5m interkonektu zmieni co nieco brzmienie, gdyż zwora prawdopodobnie nie wnosi od siebie nic, a kabel coś (skoro słychać różnicę między kablami). "

...z punktu teoretycznego w 100% się z Tobą zgadzam (innego punktu odniesienia jeszcze nie mam) ale to co napisałeś jest dla mnie jak najbardziej logiczne.

>>>bitrate

"masa połączona z dwóch stron to fundujecie sobie świadomie lub nie pętlę masy w najczystszej postaci :)"

...jako laik zapytam co to oznacza w praktyce.

bitrate, bez przesady, kładąc metalową obrączkę na wzmacniaczu też tworzysz pętle masy? Pokrywa obudowy wzmacniacza przykręcona po obu stronach też zamyka pętle i co z tego? Nie popadajmy w skrajność.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

opteron, 1 Maj 2005, 16:00

>bitrate, bez przesady, kładąc metalową obrączkę na wzmacniaczu też tworzysz pętle masy? Pokrywa

>obudowy wzmacniacza przykręcona po obu stronach też zamyka pętle i co z tego? Nie popadajmy w

>skrajność.

Niestety moje spostrzeżenie wynikało z praktycznych doświadczeń powstałych poczas opracowywania miliwoltomierza prądu zmiennego o dosyć dużym paśmie pomiarowym,podczas składania urządzenia przez pomyłkę poprowadziłem przewody ekranowane tak że ich masy miały połączenie w dwóch punktach , i niestety potem cały dzień ślęczałem nad układem który teoretycznie był już wcześniej zestrojony bo układ wzbudzał się i to niemilosiernie ,rozwiązaniem problemu było jedno cięcie szczypcami :)

Niestety w przypadku obudowy nie jest tak jak piszesz ponieważ jest ona umasiona w jednym miejscu i w związku z tym nie przepływa przez nią prąd ,działa więc jak ekran elektrostatyczny .

Natomiast w przypadku podłączenia przwodu to niestety nie ma pewności że potencjał masy znajdujący sie na jednym wtyku jest równy potencjałowi na wtyku drugim ,a raczej na pewno tak nie jest ponieważ we wzmacniaczu prowadzone one sa różnymi drogami o różnej impedancji. W związku z tym rośnie podatność pętli na zewnętrzne zakłucenia indukowane ponieważ nie występuje płaszczyzna ekwipotencjalna a przez ekran przewodu przepływa prąd wyrównawczy ,to jak obwód reaguje na te zakłucenia zależy od jego impedancji wejsciowej i wzmocnienia w przypadku dużych wzmocnień i impedancji wejściowych moze dojść nawet do wzbudzenia .

Jesli chodzi o masy... lepiej w instalacji car audio podlączyć ekrany kabli sygnalowych do plytki zewnętrznego wzmacniacza mocy, czy przylutować je tylko od strony radia a mase wziąć tylko z zasilania?

'wzbudzanie' brrry, to słowo źle na mnie działa, z całej tej dyskusji raczej wynika, że do NADów trzeba szukać preampów skoro kabel między pre a końcówką tyle zmienia, z tego co pamiętam z opnii o wzmakach NADa to końcówka jest zawsze lepiej oceniana niż pre.

bitrate, jeśli masa pre i main jest prowadzona oddzielnie to ta. Mogą być jakieś jaja, ja mam wspólną więc problemu nie ma, choć nie bawię się w takie rzeczy gdyż przycisk direct omija u mnie wszystko włącznie ze zworkami więc może ich nawet nie być.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

A jak te zworki robią inne firmy, często nie dostrzegam różnicy lub jest coś 'ala krótki kabel', czy ci ostatni stosują też tutaj jakieś specjalne wtyki, jednym słowem - jak zmienić zworki na coś lepszego i bezpiecznie, bo wpinanie półmetrowego interkonektu jest dyskusyjne, w sumie coś na kształ wtyki RCA plus minimalny kabel też jest bezsensu, no więc czym te paskuctwa zastąpić?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.