Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  248 członków

Cyrus Klub
IGNORED

Wzmacniacz Mission Cyrus Two i inne...

Rekomendowane odpowiedzi

michal stabro, 31 Maj 2008, 10:32

>a co sie dzieje z gniazdem do psx-a

a co ma się dziać ? jest trochę zakurzone i lampa błyskowa nie doświetliła gniazda z lewej strony, o to Ci chodziło ?

a co sie dzieje.....:-)) nic się nie dzieje...to co widac na zdjęciu to zaślepka gniazda PSX.....jako wieloletni miłosnik cyrusa (II rules....!!!!) wiem jedno - niewiele wzmacniaczy w tym przedziale cenowym moze z nim stawać w "szranki"......a pre gramofonowe kładzie konkurencje na łopatki.....u mnie dopiero dzieliony crimson dał radę.......ale sentyment pozostał......pozdrawiam miłośników "cytrusów" - Andrzej.

rowniez zaliczam sie do milosnikow cyrusa

mialem kilka

zostalem przy two

jako ze zawsze uzywalem cyrusow z psx

nigdy nie mialem okazji widziec takowej zaslepki

wybaczcie

pozdr

• 3 tygodnie później...

witam

zdjecia nie mam

ale pytanie do posiadaczy cyrus two

jak uzywac gniazda sluchawkowego , czyli

jak odlaczyc kolumny ,gdy sie uzywa sluchawek wpietych w cyrusa two?

pozdrowienia

A ja mam pytanie z innej beczki, podpinacie Wasze Cyrusy bezpośrednio do ściany ? Ja wczoraj podpiąłem do gniazdka w ścianie i zauważyłem, że dzięki temu Cyrus gra troszeczkę głośniej i jakby swobodniej. Oczywiście zmieniałem też polaryzację wtyczki "na słuch".

I tak przy okazji, jakich kabli zasilających używacie w Cytrusach i jaki wpływ mają one na dźwięk?

Nie jestem pewien jak jest u mnie ale w moim wzmacniaczu podłączenie słuchawek nie powoduje odłączenia kolumn. Na 100% będę wiedział po niedzieli.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

witam! chcialbym nabyc zrodlo cd dla wzmaka sluchawkowego i pomyslalem o cyrusie z drugiej reki (maly, zgrabny i ponoc dobry). ktory z tych starszych modeli polecanie? czy DAD3 jest ok? Dzieki i pozdrawiam!

Tak dAD 3 jest swietny a jeszcze lepszy jest 3Q tez widzialem w ogloszeniach-polecam.

robix

PS. Cyrus to byl zestaw z ktorego bylem naprawde zadowolony i nieraz wspominam ze smutkiem ze go sprzedalem.

robix, 16 Cze 2008, 19:23

>Zazwyczaj po wpieciu sluchawek powinno sie odlaczyc samo no chyba ze sa jakies przyciski do tego

>typu A,B zestawow glosnikowych.

>

>robix

no wlasnie o te tajemne dzialania mi chodzilo

bo podlaczenie sluchawek nie odlacza glosnikow

pozdr cytrusowcow :)

Trzeba trochę rozruszać Cyrusowe towarzystwo.

Dzisiaj postanowiłem odkurzyć w środku mojego Cyrusa Two.

Po zdjęciu obudowy pierwsze co mi się rzuciło w oczy, to to, że konstruktorem tego wzmaczniacz jest słynny Henry Azima.

Zdjęcie z płytki:

http://www.patkos.czuby.net/cyrus/1.jpg

Kim jest ten Pan ?

http://www.qprodx.com/Management/HA.html

http://www.hifi.pl/opinie/wywiad/azima01.php

Trochę informacji o nim znajduje się także na tym forum.

Obok widać podpisy ludzi, którzy budowali i sprawdzali mój wzmacniacz.

Kolejne co wpadło mi w oko, to potężne trafo toroidalne:

http://www.patkos.czuby.net/cyrus/2.jpg

Na koniec 2 ogólne zdjęcia:

http://www.patkos.czuby.net/cyrus/3.jpg

http://www.patkos.czuby.net/cyrus/4.jpg

Błękitne kondensatory to Rubycon, pomarańczowe to Elny, zielone o WIMA.

Zacnie to sobie pogrywa:), warto było przeznaczyć 1000zł na pudełko po butach, niedługo będę szukał PSX-a do 500-600zł max.

Bylem wlascicielem III i IIIi bywaly tez u mnie 5 i 7 Cyrusa i powiem ze PSXr robi robote warto w niego zainwestowac bo wydajnosc pradowa sie zwieksza i przezroczystosc dzwieku z tym ustrojstwem potrafi zaskoczyc naprawde drozsza konkurencje!

IIIi + PSXr rozewalil Elektrocompanieta ECI -1 na trudnych do okielznania Heilach ,,Aulos,, poprostu rozjechal konkurenta jak walec drogowy (oczywiscie ku mojemu zdziwieniu bo EC to miala byc elektrownia).

robix

robix - Elektrocompaniet ECI - 1, o którym wspomniałeś jest teraz na allegro, używany za skromne 5000zl :) -> http://www.allegro.pl/item383696659_electrocompaniet_eci_1.html

• 2 tygodnie później...

Zegnam nieoficjalny klub Cyrusa.Sprzedalem swoją dwójke,poszedl mam nadzieje w dobre rece.Ja zaczynam szukac dzwieku na maksa klinicznego,twardego,przejrzystego,rozdzielczego.Pogonilem rowniez Rotela 965 i monstery rowniez niedlugo.Szukam maksymalnie transparentnego interkonekta teraz i mam dylemat.Jaki?

dave37, 1 Lip 2008, 12:58

>Ja zaczynam szukac dzwieku na maksa klinicznego,twardego,przejrzys tego,rozdzielczego

jesteś chirurgiem?

;-)

szukaj szukaj, i tak wrócisz do muzykalnych klocków ;-)))

pzdr

hej broy! to wlasnie jest muzykalny dzwiek!!!:-}Kiedy slyszysz najcichszy szczegół,np delikatne tracenie struny przez Knopflera cz Claptona czy oddech B.B Kinga albo atomowe walnięcie Larsa Ulricha.poza tym wiele osob zapomina ze kazdy dobry sprzet gra tak jak zostala nagrana plyta,jesli dobrze to jest cudnie jak zle to pokaze to zle.Nie podbarwi,nie ociepli innymi slowy nie oszuka sluchacza,chociaz wielu ludzi lubi jak sie ich oszukuje.Ja wole slyszec prawde i zreszta absolutnie hi endowe komponenty ale nie takie jakimi sie nas karmi w dzisiejszych pismach i nazywa sie hi endowymi kolumnami podstawkowe sonus fabery,ktore nie maja w ogole niskiego basu.Jaki to hi end???Taki sprzet powinien przenosic pełne pasmo i nie podbarwiać(ocieplać czy schładzać,oddalac scene czy przyblizac,dodawac sztucznie basu czy go skaracać itp itd)Ja w ramach moich skromnych funduszy chciałem choć w ułamku procenta zblizyc sie do rzeczywistości.Cyrus mi tego niestety nie gwarantował choć grał swietnie ale trza isc naprzód nie?

• 3 tygodnie później...

witam!

mam takie pytanie: czy do wzmacniacza cyrus 6vs mozna wpiac PSXr? na tylnej scianie w miejscu gniazda psx jest zaslepka, ale czy za nia jest gniazdo?

i jeszcze przy okazji:

jako ze rozgladam sie na niewielkim gabarytowo wzmacniaczem z drugiej reki - czy cyrus 6vs jest altrnatywa dla MF X-A1/X200R? czy to ta sama klasa dzieku?

dzieki i pozdrawiam!

kvist.

Jako byly urzytkownik i wlasciciel kilku modeli Cyrusa powiem ze sa to swietne klocki mogace stawac w szranki z duzo od siebie drozszymi sprzetami i wyjda z takiego sparingu obronna reka.

Cyrus 6 jesli ma zaslepke to nie ma tam gniazda do podlaczenia PSX-r a (moizna natomiast go tam wstawic na zamowienie).

Spokojnie Cyrus moze konkurowac z MF ale jak to zwykle bywa jednemu podoba sie blondynka a innemu brunetka (zalezy tez od preferencji i sprzetu towarzyszacego).

Ogolnie polecam Cyrusa bo dopracowane to ustrojstwa ze swietnym dzwiekiem (lepiej chyba jednak wygladajace w kolorze czarnym -rzecz gustu).

robix

Witam "cyrusowców" i nie tylko.

Wybrałem się dziś na mały odsłuch cyrusa 6vs2. Wrażenia jak najbardziej pozytywne w porównaniu do sprzętu, który posiadam. Ale nie o tym miało być.

A mianowicie, moją uwagę zwróciło gniazdo słuchawkowe na tylnej ścianie urządzenia a jako że zabrałem swoje słuchawki nie omieszkałem przetestować te dziurkę od tułu ;-)

No i... muszę wyznać, że byłem zaskoczony. Nie było to może granie na poziomie zmodyfikowanego X-Can'a, którego posiadam ale w porównaniu z dziurami w wzmacniaczach zintegrowanych klasy denona, marantza, rotela czy nada - które testowałem sobie kiedy szukałem wzmaka - różnica jest wyraźnie słyszalna.

Przy odsłuchu miałem okazje pobawić sie nowym CD 8 SE, który służył jako źródło. Miałem farta, gdyż przemiły pan z obsługi powiedział, że dopiero go dostali i jestem pierwszą osobą, która go odsłuchuje :-D

Piszę o tym, gdyż kilka osób było ciekawych nowego napędu w tym cd.

No cóż, powiem szczerze, że... zawiodłem sie. Pierwsze wrażenie po prostu negatywne.

Osobiście nie lubie mechanizmu szczelinowego ale nie spodziewałem się, że w sprzęcie tej klasy napotkam problemy: odtwarzacz nie połykał płyt za każdym razem precyzyjnie - trzeba było "przykładać" krążek kilka razy aby "chwycił". Kilka razy także nie odczytał płyty po połknięciu...

Doświadczenie z mechanizmem szczelinowym mam (konsola PSP3) więc nie ma mowy o mojej niezręczności.

Owe negatywne wrażenia są oczywiście z uwagi na mechanikę urządzenia - nie z jego odsłuchu.

Poprosiłem o wcześniejszy model (8vs2) czyli z solidna tacką wyścieloną chyba jakimś rodzajem pluszu. Różnica w komforcie użytkowania (jak dla mnie) kolosalna na plus dla wersji z tacką.

Pozdrawienia z Liverpoolu!

- kvist.

Sprecyzuje:

moim celem było odsłuchanie wzmaka 6vs2 - i tu wrażenia jak najbardziej pozytywne, mimo braku mozliwości podłączenia psxr'a.

Ale źródłem był nowy odtwarzacz CD8SE ze szczelinowym mechanizmem "połykania" płyty - i tutaj moje wrażenia (z pracy mechanizmu) były negatywne. Dopiero gdy poprosiłem o wpięcie dotychczasowego modelu odtwarzacza czyli CD8x, obcowanie z tym zestawem sprawiało mi czystą przyjemność.

Sorry, jeżeli kogoś wprowadziłem w błąd.

Pozdrawiam!

kvist.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.