Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  248 członków

Cyrus Klub
IGNORED

Wzmacniacz Mission Cyrus Two i inne...

Rekomendowane odpowiedzi

ja teraz gram na 6vs2 + 6 power w bi ampingu... pytanie czy zmiana na 8vs2 +PSX-R ma sens?

gdzieś słyszałem że 8 od 6 różni się tylko końcówką... pre jest takie same...zastanawiam się czy konfiguracja bi-amp 6 + 6 power to nie jest lepsze rozwiązania niż 8 + psx-r?

ma sens i nie ma....

.....8vs2 z PSX to dwa transformatory po 330VA.

6vs + 6 Power to tylko 170+180VA - czyli mniej wiecej o polowe mniejsza rezerwa pradowa.

jak Ci zalezy na dzielonym ukladzie to zmien koncowke na 8Power.

ja juz wyrobilem sobie zdanie i jesli Cyrus ma byc dzielony to tylko 2x 8Power, albo X Power. oczywiscie najlepiej postawic dwa Mono X ale to juz inna kategoria cenowa.

abtman słusznie prawi, w praktyce wystarczy wejść na stronę cyrusa i zobaczyć co siedzi w środku

np 8power:

http://www.cyrusaudio.com/prd_downloads/8Power_int.jpg

w stosunku do 8vs2 transformator jest niewielki:

http://www.cyrusaudio.com/prd_downloads/8vs2_int.jpg

więc po co kupować końcówkę, w której transformator jest mniejszy niż w integrze?

Ps. Power8 jest w niewiele tańsza od 8vs2, ktoś tu robi kogoś w konia;)

Cyrus 8vs ma spora rezerwe pradowa , napedzajac moje Phonarki 2x 13 cm Peerlessy ok 87 db galka nie wedruje dalej jak na 9-9.30 mysle, ze jest w stanie pogonic sporo wieksze i trudniejsze kolumny do napedzenia nie majac przy tym czkawki. Sluchalem go tez (z i bez PSX,a) wczesniej u kolegi z RLS-ami na weglowym scan speakami i pomiatal nimi podobnie.

Trafilem mojego wydaje mi sie , ze w dobrej cenie w idealnym stanie z kompletem dokumentow, wtyki etc. ( 450 euro). Teraz rozejrze sie za zrodelkiem do niego ostatnio na niemieckim ebayu poszedl CD 8x srebrny wlasnie za 470 eurasow i troche zaluje , ze go nie kupilem ale jeszcze cos upoluje chocby 6s.

Pozdrawiam posiadaczy.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

rollins,

jezeli mialbym kupowac od "zera" to wybralbym 8vs2+psr.

natomiast na Twoim miejscu jezeli mialbym decydowac sie na update ty wygladalo by to tak:

- zostawienie 6vs jako pre

- wymiana 6 power na 8 power

- dokupienie drugiego 8 power i zmostkowanie

- wymiana 6vs na prevs

oczywiscie wszyskie kroki nie na raz tylko w zaleznosci od zasobnosci portfela oraz zlapania okazji. sprzet tylko z drugiej reki lub wyprzedazowy z uk.

pozdrwiam,

kvist.

Zgadzam się - u mnie gra 8vs + PSX i napędza stosunkowo trudne i dużo droższe wyższopółkowe Totem Forest, słucham nie dalej niż na g.10 (normalnie g.9 wystarcza) i jest sporawo głośno że tak powiem, oczywiście wzmak nie dostaje żadnej zadyszki, pełna kontrola bez zgiełku. Fenomenalne są te małe pudełka jednak!

pzdr

• 2 tygodnie później...

Zgłaszam się do klubu posiadaczy Cyrusa z moim 8vs który napędza Vienna Acoustics Mozart.Fajny wzmacniaczyk skromny wizerunkiem , wielki duchem. Z początku byłem trochę zawiedziony. Nietypowe gniazda głośnikowe wymuszają użycie wtyków aby podłączyć kabel głośnikowy. I tu trochę skucha bo stwierdziłem że wtyki ograniczają jakość odtwarzanej muzyki. W moim poprzednim systemie stwierdziłem to samo .Zarówno oryginalne wtyki bfa Cyrusa (choć w dużo mniejszym stopniu), jak i pasujące do tych gniazd wtyki firmy prolink ( porażka) powodują u mnie wyraźne pogorszenie dźwięku.Obecnie gołe końcówki kabla wcisnąłem w gniazda i wzmacniacz gra o wiele lepiej.Bas przestał się snuć, zaczął grać z większą werwą ,powiększyła się przestrzeń muzyczna i wrażenie powietrza w dżwięku. Może ktoś ma podobne spostrzeżenia. Pozdrawiam Cyrusowców.

Panowie,

do czego służy PSX-R podłaczony do 8vs2?

Jak wiadomo, te dodatkowe pudełko służy do wytwarzania stabilizowanego napięcia, ale...

Na stonie PSX-R'a stoi, że:

"In low Power applications such as CD or DVD players the addition of the PSX-R provides a highly stable external Power with massive inertia which ensures ideal battery like operation for such units. In high Power applications, on the other hand, the PSX-R while establishing a very stiff voltage source behind the power amplifier, it successfully inhibits mains related distortions and charging spikes from reaching the signal lines of the amplifier."

Z tego fragmentu wynika, że PSR-X służy do napędzania końcówki mocy stabilizowanym napięciem.

Rzadka to praktyka wśród producentów wzmacniaczy czy końcówek i najlepsze wytłumaczenie pozytywnego wpływu podłączenia PSR-X'a na brzmienie wzmacniacza.

Z kolei na stonie 8vs2:

"PSX-R applied to the preamp – The Cyrus Integrated 8 vs2 features an unusual strategy for PSX-R upgradeability, with the ultra-smooth, battery-like DC power of the PSX-R applied directly and only to the pre-amplifier stage through a solid-state switch. The internal power supply is then reserved entirely for the power amplifier."

Tu pojawia się pytanie, po co wymieniać stabilizowany zasilacz przedwzmacniacza w 8vs2 na stabilizowanego PSX-R'a? Do zasilania dwóch scalaków przedwzmacniacza wcale nie potrzeba 300Va trafa i 30000mF pojemności...

Pikanterii dodaje fakt, że cyrus podaje również taką wartość:

"±35.5 VDC for stereo power and integrated amplifiers"

a to oznacza, że opamp w przedwzmacniaczu poszedłby z dymem:)

eMiL, 26 Lis 2009, 22:13

TY tu nie teoretyzuj , podepnij sobie ten psx i zobaczysz co daje dodatkowy zasilacz

szczegolnie do dynek sie przydadza , dodatkowe ampery , chciaz nowe dynki podobno juz sa mniej wymagajace pod tym wzgledem

nie tylko cyrus ma taka filozofie tez i naim lubi dodatkowe zasilanie

i jest do tego dorobiona cala filozofia

masz juz dobre zrodlo ? bo ten cyrusik jest strasznie przezroczysty w srednicy i lubi dobre zrodla

pozdr

Wierzę, że gra z PSX-R lepiej, ciekawy tylko jestem dlaczego:)

To co piszą, że służy tylko do zasilania pre-ampu to wg mnie gigantyczna ściema.

Źródłem już niedługo będzie DAC na PCM1704u-k wg projektu Waldi_06 (zakładka DIY).

Słyszałem tego DAC'a u siebie i zbierałem szczękę z podłogi a to mi się rzadko zdarza.

a bo to wazne co pisza

mialem cyrsysa two z psx nawet dwa razy

oraz 8vs tez z psx

nie dalo inaczej zauwazalna poprawa dzwieku

z psx , szczegolnie z dynaudio fokus 140

byla ogromna roznica ,

w cyrsie two bylo tak ze caly zasilacz wzm byl tylko do pre gramofonowego

po podlaczeniu psx zasilal reszte

cyrus two byl jednak duuuuuzo bardziej muzykalny od 8vs

kup najpierw 8vs2...posłuchaj ze 2 tygodnie... potem wypożycz z intrady PSX-r i sam sprawdź różnicę...

ja sprawdziłem na CD....i jest spora...i został PSX-r na stałe...

Witam, poszukując wzmacniacza do NadS500 oraz kolumn Audiowave Solidus natrafiłem na wpisy szanownych userów Cyrusów. Zaskoczyło mnie to, że mimo małej popularności ogólnie jako hi-fi, cieszą się wielkim zaufaniem wśród właśnie posiadaczy urządzeń w/w firmy. Mam pytanie. Czy z Nad-em i Solidusami w pokoju 15m2 poradzi sobie Cyrus 6?. Rozumiem, że najlepszym sposobem jest odsłuch, ale mogę tylko zakupić taki wzmacniacz bez odsłuchu. W obecnej chwili do zestawu włączony jest Rotel RA-971 MK II i radzi sobie bardzo dobrze w muzyce rockowej, ale trochę brakuje mi w nim ciepełka i subtelności gdy trzeba ;). Czy jest szansa, aby Cyrus 6 pograł i rockowo i zarazem ciepło i muzycznie? Pozdrawiam

rollins, 27 Lis 2009, 21:43

>kup najpierw 8vs2...posłuchaj ze 2 tygodnie... potem wypożycz z intrady PSX-r i sam sprawdź

>różnicę...

8vs2 gra u mnie z dynkami pół roku. Jak zmontuje DAC'a to pewnie wypożyczę...

I stało się, z czystej ciekawości i sam nie wiem dlaczego ;), zakupiłem z ogłoszenia cyrusa 6.

Mam nadzieję, że udźwignie Audiowave (8 omowe, ale trochę niska skuteczność 85dB). Za tym wzmacniaczem przemawiało także to, że jest uniwersalny (ganiazdo słuchawkowe, pilot). Obecnie nie jestem na etapie typowego technicznego audiofilstwa i pogoni za króliczkiem. Chciałbym tylko skompletować przyjemnie i muzykalnie brzmiący system do różnorodnej muzyki. Jeżeli Cyrus obroni się i zostanie w systemie to czy warto Nad-aS500 zamieniać na cd także Cyrusa? I jeszcze jedno pytanie. Jak myślicie dlaczego, tak niewiele jest opinii w necie np. http://www.audioreview.com/mfr/cyrus/MPR_627crx.aspx o urządzeniach Cyrusa?

audio.com.pl testy jest kilka urzadzen cyrusa highfidelity.pl rowniez.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Dzięki za podpowiedź, poczytałem z ciekawości. Cyrus zbiera dobre opinie ;) Dziwiło mnie raczej brak opinii użytkowników na stronie http://www.audioreview.com, gdzie jest cała masa opinii o urzadzeniach innych producentów. Dzisiaj ma przyjechać paczuszka z Cyrusem 6. Miałem poprzednio lampkę Amplifona WT 30 II (bardzo kulturalnie brzmiący wzmacniacz - sporo smaczków, ładne brzmienie, dobra stereofonia - ogólnie pozytywy), ale okazał się zbyt "kulturalny" do muzyki rockowej i rocka progresywnego. W międzyczasie, żeby coś grało kupiłem niedrogo Rotel-a 971 MK II i tu duża niespodzianka na plus. Rotel niesamowicie ożywił kolumny Audiowave Solidus. Gra to naprawdę dobrze, dynamicznie i nie słychać jakiś rażących niedociągnięć. Jestem ciekaw jak sobie poradzi Cyrus w porównaniu do poprzedników. Pomieszczenie jest małe ok. 15 m2, dość dobrze wytłumione, w miarę przystosowane akustycznie. Nie słucham głośno, raczej rzadko dochodzę do g. 10-tej. Niestety nie miałem okazji wcześniej odsłuchać tego modelu i mam cichą nadzieję, że Cyrusik nie zawiedzie ;)

Wygląda na to, że zostałem sam na forum, a może trzeba było dać jakieś wpisowe ;). Chciałem tylko potwierdzić dobrą opinię o urządzeniach Cyrus. W skrócie: po włączeniu w miejsce Rotela przez kilkanaście minut konsternacja. Wycofały się wysokie tony, basu też mniej, stereofonia - zmiana od razu słyszalna na plus. Pomyślałem, że jednak wzmacniacz nie pociągnie Solidus-ów ;(. Spokojnie zaparzyłem "małą czarną". Usiadłem i zapuściłem kilka płyt. Po aklimatyzacji słuchu do nowego sprzętu okazało się, że bas jest oczywiście mniejszy, ale za to dość dobrze kontrolowany, bardzo zróżnicowany, wokale i w ogóle średnica - cud miód i orzeszki, a wysokie wysokich lotów- dźwięczne, kiedy trzeba subtelne i jak trzeba mocne i konkretne. Do tej pory nie miałem takiego dźwięku (a przecież to podstawowy model nawet bez psx-r). Przede wszystkim jest bardzo muzykalnie ;). Zastanawiam się tylko nad dokupieniem z czasem Cyrus 6 Power lub 8 Power i zamianie NadS500 na Cyrus Cd 8se. Nie mam pojęcia czy taka zamiana coś wniesie na plus - może ktoś miał podobne doświadczenie i napisze kilka słów. Pozdrawiam jacek

Jacek70 Zobacz mój wpis parę postów wyżej- jak masz podłączone kabelki głośnikowe do wzmacniacza.Jestem ciekaw czy bez wtyczek zagra u ciebie lepiej. Prosiłby o wpis jeśli tak odsłuchasz .Broy miał sprawdzić na swoim Cyrusie ale na razie cisza.

Witam !

może ktoś mi odpowie?

Jest to moj pierwszy post na forum

od dawna jestem posiadaczem cyrus IIIi oraz cd dAD 7,

grało to z kolumnami B&W686 ,monitorki z ciekawą barwą dzwieku,ale w pokoju 20 m2

wg. mnie nie dawały rady.Kupiłem stere monitory dynaudio countour 1 mkII.

Dzwiek bardziej mi odpowiada lecz czy nie jest to za słaby wzmacniacz?

Chciałem dokupic PSX , niestety w Polsce jest on trudno dostepny z drugiej reki.

Mam też drugi wzmacniacz MF Elektra E11,czy moge go wykorzystac w roli koncowki mocy?

Za odpowiedz z gory dziekuje.

wojt111

Wojt111 17 gru 2009 17:51

Witam ,dzieki za cenne uwagi,tak też sie domyślałem wystawiłe MF na allegro

http://www.allegro.pl/item854243367_musical_fidelity_elektra_e_11.html

chciałby gdzies z drugiej reki kupic psx®może sie uda predzej czy puźniej,mam czas.

Czy warto wymienic źrodło CD dad7 na coś nowszego CD6 lub CD8,oczywiście zależy mi na poprawie

brzmienia.Czy taka zmiana znacząco zmieni jakośc systemu?

pozdrawiam !

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.