Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  248 członków

Cyrus Klub
IGNORED

Wzmacniacz Mission Cyrus Two i inne...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do użytkowników wzmacniacza 8vs2

Czy ten wzmacniacz gra u kogoś w pokoju większym niż 30m2.

jak wygląda możliwość wysterowania kolumn w takim pomieszczeniu, czy cyrus po prostu daje radę.

Pozdrawiam

Jeżeli to będzie kolumna high efficiency i do tego 8-omowa to czemu nie?

Jeżeli to będzie kolumna high efficiency i do tego 8-omowa to czemu nie?

A jak będzie to kolumna dla przykładu MA RX8, która ma 4 omy i w teorii 90 db a w praktyce 86 db - to jak będzie? Takie kolumienki teraz mam i się zastanawiam nad 8vs2 - w sumie mam teraz NADa 326, kóry daje radę więc chyba powinno byc dużo lepiej?

A jak będzie to kolumna dla przykładu MA RX8, która ma 4 omy i w teorii 90 db a w praktyce 86 db - to jak będzie? Takie kolumienki teraz mam i się zastanawiam nad 8vs2 - w sumie mam teraz NADa 326, kóry daje radę więc chyba powinno byc dużo lepiej?

Jeżeli ten nadzik daje radę to cyrus tym bardziej. "Daje radę" to pojęcie bardzo względne;)

Cyrus to nie elektrownia jądrowa i wydaje mi się, że najlepiej go zestawiać z monitorami.

Jeżeli ten nadzik daje radę to cyrus tym bardziej. "Daje radę" to pojęcie bardzo względne;)

Cyrus to nie elektrownia jądrowa i wydaje mi się, że najlepiej go zestawiać z monitorami.

z dodatkowym zasilaczem xps cyrusik jest bardzo wydajny pradowo

, ale spasowanie kolumna wzmacniacz to nie tylko kwestia wydajnosci pradowej

pozdr

Kolega dawno coś nie zaglądał...witam w nowym roczku!

nie zaglada , bo juz tylko jest sympatykiem firmy cyrus

i wiecej czyta niz pisze

rowniez pozdr w nowym roku

Witam mam B&W 603s3... oraz wzmacniacz "cyrus straight line" (nawet lubię format pudełka od butów). B&W pojawiły się u mnie jakieś miesiąc temu (mam słabość do tej marki/firmy). Chciałbym pójść dalej... czy cyrus to dobry kompan dla B&W.. ktoś używał podobnej konfiguracji? Ktoś mi napisał "szukaj pan wzmacniacza o gorącej średnicy" czy cyrus'y można określić takim mianem... I w końcu kabelki... kimber tc4, dnm reason 1mm, czy może coś innego... proszę o opinię/poradę

Witam mam B&W 603s3... oraz wzmacniacz "cyrus straight line" (nawet lubię format pudełka od butów). B&W pojawiły się u mnie jakieś miesiąc temu (mam słabość do tej marki/firmy). Chciałbym pójść dalej... czy cyrus to dobry kompan dla B&W.. ktoś używał podobnej konfiguracji? Ktoś mi napisał "szukaj pan wzmacniacza o gorącej średnicy" czy cyrus'y można określić takim mianem... I w końcu kabelki... kimber tc4, dnm reason 1mm, czy może coś innego... proszę o opinię/poradę

Nie wiem jak ten co Ty masz ale moj Cyrus One, to sprzet warty miana "gorącej srednicy" i na pewno wysterowalby Twoje kolumny. Zaden NAD nie przywalil moim B&W taka sredicą.

Zamontowałem na całej swojej elektronice takie ferryty, trudno więc napisać jak oddziaływują na sam wzmacniacz. Po Nowym Roku zrobię taki test i opieszę wrażenia:)

Miałeś już wolną "chwilę" by trochę więcej przećwiczyć temat wpływu filtrów ferrytowych na kable do Cyrusa?

Możesz już coś więcej napisać na temat zmian, wnoszonych przez te filtry w system?

Pozdrawiam

Zdemontowałem 2 ferryty (jeden przy wzmacniaczu, drugi przy gniazdku) z kabla zasilającego cyrusa, zostawiłem ferryty na reszcie elektroniki i włączyłem płytę z referencyjnie nagranym wokalem. Przesłuchałem kilka utworów bez ferrytów a potem to z samo z ferrytami bez zmiany głośności. Jak dla mnie "z" wokale są pełniejsze, mniej syczące i mniej techniczne. W skrócie sporo przyjemniejsze:) Ograniczeń na dynamice i basie nie zauważyłem. Warto, to prawie nic nie kosztuje.

Kolumny użyte do porównania to monitory na aluminiowach seasach, nie mają tak fajnej barwy jak moje dynki, ale dzięki temu łatwiej wyłapać denerwujące rzeczy.

Pozdrawiam

Emil

Ps. To nie są rzecz jasna zmiany, które można porównać do zmiany elektroniki:)

Witam ponownie ... miotałem się sporo czasu, obecnie wybór zawęził się do cyrus'a. Przypomnę B&W 603s3 na 16m2 napędzane cyrus straight line kimber tc4 już do mnie jedzie... W planowanym budżecie mogę zakupić 6xp lub 6vs2 (w dalszej przyszłości upgrade planowany) co radzicie ... by na początek było lepiej niż jest

Witam ponownie ... miotałem się sporo czasu, obecnie wybór zawęził się do cyrus'a. Przypomnę B&W 603s3 na 16m2 napędzane cyrus straight line kimber tc4 już do mnie jedzie... W planowanym budżecie mogę zakupić 6xp lub 6vs2 (w dalszej przyszłości upgrade planowany) co radzicie ... by na początek było lepiej niż jest

zależy jaki masz budżet. możesz zawalczyć o wersję 8:

http://cgi.ebay.co.uk/Cyrus-8-amplifier-/280613208897?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item4155d9c341

zawsze to parę watów więcej. 6-tka może się wydawać trochę słaba do tych głośników ale możesz spróbować. Najwyżej będziesz polował na jakiś dodatkowy wzmacniacz np. smart power itp. Taniej wyszłoby z 6vs/vs2. W przyszłości zachce ci się i tak 8-ki.

zależy jaki masz budżet. możesz zawalczyć o wersję 8:

http://cgi.ebay.co.uk/Cyrus-8-amplifier-/280613208897?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item4155d9c341

zawsze to parę watów więcej. 6-tka może się wydawać trochę słaba do tych głośników ale możesz spróbować. Najwyżej będziesz polował na jakiś dodatkowy wzmacniacz np. smart power itp. Taniej wyszłoby z 6vs/vs2. W przyszłości zachce ci się i tak 8-ki.

Waty watami, ważniejsze jest to, że w 8vs jest trafo prawie dwa razy mocniejsze (170VA vs 330VA) więc wydajność prądowa zupełnie inna.

ups ... w poście wyżej miałem wpisać 8vs2 ( do wczoraj był jeszcze na allegro w dobrej cenie). z tego co doczytałem ostatnio to moc serii 6 vs "straight line" (pomijając wszelkie usprawnienia konstrukcji od czasów modelu którego używam), jest zbliżona 2x40W [55 w pomiarach] - ja i tak nie odkręcam potencjometru wyżej 13 godziny... Bo to jest raczej to, o czym mówi mój przedmówca - wydajność prądowa. A bowersy rzekomo lubią prąd - więc...8'ka

A ktoś z szanownych słuchał B&W z cyrusem - i ma opinię na temat brzmienia takiego zestawienia

Edytowane przez celsjusz1

Właśnie podłączyłem do wzmacniacza 8vs nowy zakup czyli kabel sieciowy furutech fp-314.Pierwsze moje wrażenia to więcej muzyki z lepiej akcentowaną podstawą basową.Nawet żona która przyszła zobaczyć co znów tam kupiłem po wysłuchaniu szanty na standardowym kabelku i po przełączeniu na furutecha zwróciła uwagę że teraz gra wyraźniej i głośniej, a przecież poziom wzmocnienia był na wzmacniaczu taki sam.Jak się bardziej osłucham to coś więcej napiszę.

z dodatkowym zasilaczem xps cyrusik jest bardzo wydajny pradowo

, ale spasowanie kolumna wzmacniacz to nie tylko kwestia wydajnosci pradowej

pozdr

No tak, z twojej wypowiedzi wynika, że zakładając, że CYRUS bez PSX wyłączy się standardowo przy kolumnach 4ohm i np 86 db na 12-13-stej to z PSX-em będzie można więcej podkręcić i będzie OK?.

Testuję właśnie vs2 i na 13-stej max jest odcięcie, wieć chciałbym wiedzieć czy z psx może być lepiej.

Rozumiem też, że z PSX-em będzie lepsza kontrola nad kolumnami, zwłaszcza na basie - kolega na poprzdniej stronce wspominał o Focusach 220 - jeśli te kolumny są dobrze kontrolowane to z MA RX8, które mają większą sprawność, powinno być też OK - dobrze myślę?

Na 13 to u mnie caly blok tanczy. :-)

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Na 13 to u mnie caly blok tanczy. :-)

Nigdy przy swoich dynkach x16 w 20 metrowym pokoju nie dojechałem wyżej jak 10 z minutami. Jak Wy to robicie;) ?

No tak, z twojej wypowiedzi wynika, że zakładając, że CYRUS bez PSX wyłączy się standardowo przy kolumnach 4ohm i np 86 db na 12-13-stej to z PSX-em będzie można więcej podkręcić i będzie OK?.

Testuję właśnie vs2 i na 13-stej max jest odcięcie, wieć chciałbym wiedzieć czy z psx może być lepiej.

Rozumiem też, że z PSX-em będzie lepsza kontrola nad kolumnami, zwłaszcza na basie - kolega na poprzdniej stronce wspominał o Focusach 220 - jeśli te kolumny są dobrze kontrolowane to z MA RX8, które mają większą sprawność, powinno być też OK - dobrze myślę?

Sam jestem ciekawy rezultatu takiego testu. Jeżeli wyłączyłby się na tej samej godzinie to historie o zwiększeniu wydajności prądowej można wsadzić między bajki... W opisie 8vs2 stoi, że PSX służy tylko do zasilania preampu.

Odpowiadając na Twoje pytanie, nawet jeżeli z PSX byłoby lepiej to cyrus nie jest wzmacniaczem, który służy do słuchania na 13-tej. Przy 4-omowych kolumnach to musi być istne piekło:P

Podczas normalnego slucahnia nie przekraczam 8 (ale to dlatego, ze Phonary sa stosunkowo wysokiej skutecznosci). Na godz. 10 jest juz dosc glosno. Na tyle , ze czasami sasiad stuka w kaloryfer.

Dlatego tez nabazgralem, ze na 13 to blok caly tanczy, a ze jest sporawy bo klatek chyba 8 to i byloby co naglosnic.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Z reguły słucham do godz 9 w dzień nocą to 8 . Testując sieciówkę Enerra doszedłem do 11 i było odlotowo tylko żal mi było sąsiadów więc test był krótki.Psx-r dopięty do wzmacniacza zwiększa precyzję dźwięku i kulturę lecz nie podnosi mocy wzmacniacza. Wydaje się nawet że dźwięk jest minimalnie cichszy.

Nigdy przy swoich dynkach x16 w 20 metrowym pokoju nie dojechałem wyżej jak 10 z minutami. Jak Wy to robicie;) ?

Sam jestem ciekawy rezultatu takiego testu. Jeżeli wyłączyłby się na tej samej godzinie to historie o zwiększeniu wydajności prądowej można wsadzić między bajki... W opisie 8vs2 stoi, że PSX służy tylko do zasilania preampu.

Odpowiadając na Twoje pytanie, nawet jeżeli z PSX byłoby lepiej to cyrus nie jest wzmacniaczem, który służy do słuchania na 13-tej. Przy 4-omowych kolumnach to musi być istne piekło:P

Tylko taki teścik zrobiłem - byłem ciekawy jak to będzie i jak będzie z kontrolą całości.

Oczywiście na uszy musiałem uważać a i na meble trochę też :).

To było piekło, normalnie to góra 9-ta jak jest rodzina i 10-ta bez rodziny ale w 40-stu metrach raz na rok może się przydać chwilowo takie piekiełko np. na imprezie sylwestrowej i dlatego się dopytuję - z tą 13-stą to może przesada bo nawet na sylwestra to by się po głębszym nie dało wytrzymać ale tak na 11-stej chciałbym trzymać sprzęt przez dłuższy czas.

Mój NADz-ik 326 grał kilka godzin na sylwka na 11-12-stej i się za dużo nie spocił - miał przy tym większą kontrolę prznajmniej na basie - choć w papierach ma duża mniejszą moc. Wydaje się że NADzik ma lepszą wydajność prądową i basik - cała reszta przemawia na korzyść CYRUS'a, więc Cyrus zostanie a NAD pójdzie pod młotek. No i zaczynam szukać PSX-R'a.

Z reguły słucham do godz 9 w dzień nocą to 8 . Testując sieciówkę Enerra doszedłem do 11 i było odlotowo tylko żal mi było sąsiadów więc test był krótki.Psx-r dopięty do wzmacniacza zwiększa precyzję dźwięku i kulturę lecz nie podnosi mocy wzmacniacza. Wydaje się nawet że dźwięk jest minimalnie cichszy.

Dzwięk może być cichszy tylko czy wydajność prądowa większa. Michał Stabro pisał iż z PSX jest wydajność prądowa większa - czy ktoś to testował osobiście?

• 2 tygodnie później...

Witam Szanownych Kolegów,

Niestety szlag trafił mój Pre X Cyrusa. W lewym kanale przy odtwarzaniu muzyki z CD słychać ustawiczne pykanie – dosyć głośne. Na wyjściu tuner i AV również pojawiają się w lewym kanale zniekształcenia i zakłócenia dźwięku. Ciekawostką jest to, że zjawisko nie występuje na wyjściu AU1 i 2 oraz na TP1 i 2. Urządzenia tam podłączone działają bez zarzutu.

Zastanawiam się jaka może być tego przyczyna.

Gdyby ktoś wpadł na jakiś pomysł proszę o radę.

Witam sznownych Cyrusowiczow. Chcialem sie krotko podzielic swoimi spostrzezeniami po podlaczeniu nowych kabli zasilajacych. Przymierzalem sie do nich kilka miesiecy, niewiedzac jaki moga miec wplyw a wiec ile optymalnie byloby w nie zainwestowac. Ostatecznie zdecydowalem sie na 3 sztuki Copper-line Alpha Plus™ zakupione wysylkowo od wytworcy - jest mozliwosc zwrotu bez zadnych konsekwencji do bodajze 2 tygodni. Jedynie czego nie wiedzialem to jakie bezpieczniki maja byc zamontowane na wtykach, ale mailowo poinformowano mnie, ze do mojego zestawu 8SE & PSX-R -13Amp, 8CD-5Amp. Nie chcialem sie bawic ktory , na jaki komponent ma najwiekszy i jaki wplyw wiec od razu kupilem trzy.A wplyw jest:) Opisze na ile potrafie, ale przede wszystkim sprzet zaczal grac duzo bardziej muzycznie, uwydatnily sie przerozne detale, pozbylo jakies rozmycie, sprzet zaczal grac czysto, duzo dokladniej slychac instrumenty i wokale. Duzo lepiej sie slucha przy cichym sluchaniu, po prostu sluchac wyrazniej, przede wszystkim wysokie tony. Duzo lepsza separacja i wiernosc odtwarzania instrumentow. Generalnie naprawde duzy plus, chcialoby sie powiedziec o klase do przodu, a juz na pewno warty wydanych pieniedzy. Mysle, ze zakup tym bardziej rozsadny iz przy ewnentualnej zmianie sprzetu (chociaz nie planuje) kabelek zawsze pozostanie.

• 3 tygodnie później...

Panowie nadchodza ciekawe klocki, odtwarzacze sieciowe w pudleczkach na buty.

http://www.cyrusaudio.com/news/breaking-news-cyrus-new-streaming-platform

post-1391-042527700 1298550730_thumb.jpg

Edytowane przez kichanadeta

Panowie nadchodza ciekawe klocki, odtwarzacze sieciowe w pudleczkach na buty.

http://www.cyrusaudio.com/news/breaking-news-cyrus-new-streaming-platform

tempo pokazali iście angielskie, czyt. flegmatyczne. ale rozumiem, biorąc pod uwagę problemy z oprogramowaniem serii SE - pewnie 4x dłużej trwały testy, stąd ok. roczny obsuw w premierze streamerów. Tylko ile to będzie kosztować? Z pewnością za dużo...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.