Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja Avance Omega - projekt EP

cykad

Rekomendowane odpowiedzi

>>McGyver

Musze przyznać, że zaczyna mnie to wciągać, ale tylko dlatego, że mamy różne poglądy. Zgadzam sie z tobą, ale tylko w małej części, że bas nie będzie dobrze kontrolowany, lecz tylko w wersji 4 omowej. Wersja 8 omowa to zupełnie inne brzmienie a kontrola basu jest lepsza niż by miały to robić odziały SS.

Jeżeli czas pozwoli, to mogę sie do ciebie przejechać z kolumnami, sam zobaczysz, a właściwie usłyszysz.

Zresztą niebawem na forum może pojawić sie recenzja Hyperiona III, napisana przez klienta, który je nabył.

>>saczek

To był jakiś GDN 30 na coś tam, już nie pamiętam. W kazdym razie ta wersja głośnika już nie jest produkowana.

Później robiliśmy linie transmisyjną na Visatonie W170S i grało to bardzo fajnie. Układ prosty, bo dwudrożny, więc nie będziesz miał kłopotów.

Do Audio Academy: Jeśli chodzi o konstrukcję szeregową 4+4 ohm (2xwoofer) + tweeter , to jaką preferujszesz zwrotnicę na "dół" i "górę". Chodzi i mi o rząd i metodę strojenia i czy stosujesz uklady korekcji. Chodzi rzecz jasna o pierwszy strzał, bo wiadomo, że potem to mozolne dobieranie i zmiany koncepcji. Jednym słowem co się u Ciebie najczęściej sprawdzało. Przy okazji pozdrawiam AA i cieszę się, że można poczytać wpisy wiarygodnego praktyka.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>>Rambo

Zawsze lubiłem filmy z tobą :)

U mnie, jeżeli chodzi o zwykłe głośniki średniej klasy sprawdza sie model najprostszy, czyli na basie 6dB/okt. a na górze 12dB/okt. Przy czym na basie zawsze stosuje korektor impedancji. Niektórzy mogą powiedzieć, że przy łatwych głośnikach nie jest on potrzebny i też jest to racja.

Ważne jest też na jakich głośnikach chcesz zrobić kolumny, ze względu na ustalenie podziału.

zaczęłem się bawić pomiarami i wyszedł mi dość dziwny wykres impedencji głośnika niskotonowego z tych Avanców (in free air). Ponizej 20 Hz jakies piki impedancji a powyżej w zoomie też widac że linia jest jakaś lekko poszarpana. Skąd może się to brać ? Żle podłączony jig ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

skąd taki wykres poniżej 20 Hz to nie wiem, zresztą te głośniki i tak nie odtwarzają tak niskiego pasma, więc w sumie to nie ma większego znaczenia. Ciekawi mnie natomiast czy do tego głośnika była podłączona ów zwrotka z korekcją impedancji? Bo jak tak, to cuś słabo ta korekcja działa...

pomiar iompedancji jest m.zd. źle wykonany, trzeba jeszcze popracować nad nim. zobacz może jak układ mierzy parametry pojedynczego dowolnego głośnika (solidnie przypocowanego - np. magnes ściśniętego pomiędzy dwoma stołami). chodzi o to żeby zobaczyć czy speaker jest dobrze wyregulowany. mogą być pewne zakłócenia na najniższych częstotliwościach (które są nieistotne) ale pomiar fazy myślę, że jest niewłaściwy.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

próbuję dalej i cały czas mi wychodzi taki dziwny wykres impedancji poniżej 20 Hz jak wyżej na rysunku.

Pomału dochodzę do wniosku że to wina karty dżwiękowj. Korzystam z karty wbudowanej w płytę główną i tak sobie myślę że jako najprostrza może ona nie przetwarzać dżwięków poniżej 20 Hz - wystarczy jakis kondziorek na wyściu. Czy używał ktoś z powodzeniem Speaker workshopa na tak prostej karcie ?

do saczek:

mierzyłem bez zwrotnicy sam głośnik ale ten "korektor impedancji" (zwróć uwagę na schemat zwrotnicy) jest na wysokotonowym - ja mierzyłem niskotonowy.

Naprawę nie widzę jego sensu tam jako "korektora impedancji" na wysokotonowym bo w tej gałęzi dokładnie odwrotnie niż w niskotonowym wzrost impedancji nieszczególnie przeszkadza jesli nie pomaga.

cykad czy to jest pomiar impedancji w obudowie czy glosnik w polu swobodnym. Czy napewno masz dobrze dzialajacy jig. Czy te testy ktore tam podaja przechodzi dobrze. Czy udalo ci sie skalibrowac wszystko dobrze.

Sprobuj jeszcze zmierzyc jigiem elementy rlc. Czy pomiary kondensatorow i rezystorow wychodza dobrze. Jesli bedziesz mierzyl impedancje glosnika w polu swobodnym i glosnik nie bedzie dobrze zamocowany ta charakterystyka moze byc poszarpana. Czy glosnik dobrze masz zamocowany.

Krystian

Wszystkie kalibracje przeszedł. jig pożyczyłem od kolegi który działał na nim bez problemów. Fakt - elementów biernych nie mierzyłem.

Głośnik nie był w obudowie. I dociskałem go do stołu , do krzesła, do parapetu jak i tylko trzymałem w ręce - praktycznie nie było różnicy. Jakies absurdy poniżej 20Hz. I tak sobie myślę ze karta w komputerze to raczej nie przenosi od 0 Hz i może to jest powodem ?

Mój kolega ma Soudblaster Live i problemów nie miał. Ale widzę że w/g Ciebie to powodem złych wykresów karta raczej nie jest ?

Jesli chcesz sprawdzic czy karta przenosi zobacz program Right Mark Audio Analyzer. Potrzebujesz przewod maly jack maly jack. Wyjscie karty laczysz z wejsciem i pomierzy. Sporbuj jeszcze zmierzyc jakis rezystor lub kondensator.

witam,

jak juz jestesmy przy temacie modyfikacji avance'ów, to moze ktos ma jakies uwagi i propozycje jakie zastosowac okablowanie w 503. Wymiana kondków na zwrotnicy tez nie powinna stanowić problemu zeby zrobic to samemu, pod warunkiem ze się wie ktore wymienic i na jakie. Widzialem w poprzednich wpisach dot. upgradu Jantzeny , Roedersteiny ale w związku z tym ze nie za bardzo wiem jaki model wybrac nie chcialbym zrobic sobie niedzwiedzej przyslugi....

czy ktos móglby mnie oswiecic w tej materii, to jest - jakie kable i jakie kondensatory zastosować??

pozdr.

Tam trzeba wymienić wszystko. Praktycznie każdy kondensator foliowy będzie lepszy od tego co tam jest, ale trzeba też wymienić cewki, wywalić termika i zmienić wartości rezystorów. A najlepiej byłoby zrobić na nowo całe zwrotnice.

MCgyver,

przeczuwalem taka mozliwosc:)))), mozesz mi cos blizej poradzic na ten temat, chcialbym w miare mozliwosci pokombinowac sam , z wymianą czesci i kabli ale moja wiedza na ten temat jest srednio nedzna...

tym bardziej calej zwrotnicy nie zrobię

cd.

jakie kondes. bylyby najodpowiedniejsze w tym przypadku, doczytalem ze ich wartosci sa nadrukowane , tak wiec wystarczy na poczatek kupic takie same tylko lepszej firmy???(nie wiem czy dobrze kombinuje?)

przewijal sie tez temat cewek, jak sie je wylutuje to mozna sie dokopac do ich wartosci, czy takze mozna wymienic je na takie same pod wzgl. parametrow a lepsze jakosciowo czy trzeba zastosowac jakies inne zabiegi??

i co z tą cewka od wysokotonowego, czy faktycznie zmiana podbija wysokotonowy...

czy mozecie sie podzielic swoimi doswiadczeniami na tym polu??

McGyver, czy odpłatnie przesłał byś schemat zwrotnicy do Omeg 509mkII w twojej wersji, ale tylko sekcje wysokotonową? Nie mam jak wysłać tobie skrzynek do tuningu (strach przed kurierem i jego zaangażowaniem w przesyłkę) i co za tym idzie, zmienić pojemność obudowy.

::Pozdro::

• 2 tygodnie później...

Jednak wszystkiemu okazała się winna karta zintegrowana. Po wymianie na Sound Blastera wszystko jest ok.

Na wykresie jest impedancja całej kolumny.

1.Jak sądzicie czy zestrojenie BR jest OK ?

2.Widac rezonans pasorzytniczy przy ok. 170 Hz. Kolumna jest bardzo wysoka i wąska (w środku taka kwadratowa rura) Może byc to rezonans tej rury ? Może przez to wydawało mi się że dżwięk jest taki "pudłowaty" Dodam tylko że cały środek wykleiłem matą bitumiczną z filcem a rezonans jeszcze jest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Policzyłem że przy 170 Hz połowa długości fali dżwiękowej to ok. 88 cm.

Zmierzyłem kolumnę w środku i ... jej wysokość to też 88 cm - chyba nie przypadek ?

Jak usunąć ten rezonas pasożytniczy ? A gdybym wstawił taką przegrodę jak na rysunku poniżej - nie załatwiłoby to problemu ? Co sądzicie o tym ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem.. nie wiedziałem jak okreslić to pudłowate brzmienie ale to co napisał Qubric w innym wątku

jest dokładnie tym co mnie razi w tych kolumnach:

"Bas będzie mocno łupał ale średnie zostają tez mocno zbasowione. Przy odtwarzaniu mowy pojawia się charakterystyczna "radiowa" hrypka basowa - jakby speaker mówił zbyt blisko mikrofonu.

Lepszy do układu 2droznego jest GDN 16/50/4 - czyli też średniotonowiec zdaje się że z Tango 200."

Czyli to nie rezonans a inny powód.

Skąd to sie bierze i jak z tym walczyć ?

Cykad - wykres pokazuje sposób strojenia Avanców. Głośniki mają widocznie wysokie Qts więc obudowę nastroili poniżej wartości najefektywniejszej pracy układu BR – dlatego szczyty rezonansu na impedancji nie są równe, są też trochę niskie w porównaniu ze wzrostem impedancji do 23om w okolicach częstotliwości podziału.

Pudłowate brzmienie to może być tzw. bumienie. Występuje kiedy zbyt wysoka jest wartość Qtc obudowy, ma to związek ze zbyt wysokim Qts głośnika.

Kup trochę waty lateksowej (takiej do ocieplania kurtek) złóż kilka warstw niezbyt silnie ubitych i połóż ją wewnątrz obudowy na przedniej ścianie, tak żeby otulała głośniki bardzo blisko koszy. Możesz nawet ją przymocować bezpośrednio do głośników. Posłuchaj czy pomogło i ponownie wykonaj pomiar żeby sprawdzić jak działa BR.

Efekt który ja opisywałem dotyczył głośnika GDN16/50/6 o Qts=0,485 w obudowie 24 litry strojonej na 46Hz. Nie było tam ciągłego „bumienia” czy „pudełkowatego brzmienia”. Bas po prostu miał dużą energię i czasem przydudnił co równie dobrze może być charakterem pokoju odsłuchowego. Ten sam głośnik w obudowie 50litrów grał basem niewyraźnym.

„Chrypka radiowa” to może być jeszcze zastosowanie niskiej filtracji dla głośnika niskotonowego.

Kiedy obliczasz zwrotnicę dla czystej rezystancji to otrzymujesz punktu podziału pasma dla gałęzi niskotonowej i gałęzi wysokotonowej przy takiej samej częstotliwości. Jeśli przekształcisz wzory na obliczenie zwrotnic a następnie podstawisz wartości zastosowanych w Avaceach elementów to zobaczysz, że dla obciążenia czysto rezystancyjnego wartości podziału pasma obu gałęzi różnią się od siebie, np. obliczenie dla niskotonowego da częstotliwość podziału przy 2000Hz a dla wysokotonowego dla 3500Hz (oczywiście podział rzeczywisty wypadnie gdzieś pomiędzy tymi częstotliwościami – tam gdzie na wykresie częstotliwości przetną się krzywe wykresów obu głośników). Im większe będzie to „rozsunięcie” pasm podziału obu gałęzi filtru wyznaczane dla obciążenia rezystancyjnego tym większy wzrost impedancji nastąpi na wykresie w okolicach pasma podziału.

Nie wiem naprawdę co jest przyczyną „chrypki” być może oba te elementy – za wysokie Qtc i za niska filtracja. Efekt u mnie był taki ze głos ludzki speakera brzmiał z większą energią na dole pasma, głoski były wybuchowe i pojawiała się jakby granulacja mowy, przypominająca efekt przesterowania na niskich częstotliwościach, jakby speaker siedział bardzo blisko mikrofonu i czasem za głośno do niego mówił. Efekt ten pojawiał się właśnie na odsłuchu z radia i nie jestem na sto procent pewien czy jego przyczyna nie leżała po stronie nadawcy radiowego.

• 5 miesięcy później...

pomyliłeś się w schemacie zwrotki w moich avanceach wygląda to tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Grek3,

Dzięki, oczywiście mogłem się pomylić w jednym czy dwóch miejscach ale Twoja zwrotka jest całkowicie inna.

Ja umieściłem zwrotkę od Omegi 503 MkII a Twoja jest chyba od pierwszej wersji.

Jak masz chwilkę napisz prosze jeszcze jakie masz tam głośniki.

Ja temat na razie zostawiłem bo nie mam czasu.

• 8 miesięcy później...

Reanimuje temat bo właśnie zakupiłem Avance Omega 503 v.1 . Po przeczytaniu prawie wszystkich wątków dot. tych kolumn nie znalazłem konkretów dot. modyfikacji.

Czy ktoś podzieli sie swoimi doświadczeniami w przeróbkach szczególnie w torze zwrotnic?

Pozdrawiam

Właśnie rozebrałem kolumne Avance Omega 503. Siedzi tam sobie taka oto zwrotniczka. I tu mam pytanie. Co z nią robić. Czy ma ktoś może pomierzone cewki w takiej 503? Czy jest sens wymiany tych maleństw, a jeśli tak to na jakie i co z resztą komponentów? Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-11841-100006637 1170299680_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oryginalne zwrotnice z powodzeniem można schować do pudełka po papierosach. Obie do jednego. I to są zwrotnice ze sporych podłogówek.

Wartości cewek są nadrukowane na płytce pod elementami. Dużą cewkę warto wymienić na taką z drutu 1,2mm. Elektrolity obowiązkowo won!! Dać foliowe, choćby MKT. Małej cewki nie warto wymieniać.

A w ogóle to najlepiej zrobić zwrotnice od nowa, z filtracją II rzędu w obu gałęziach, tyle że to już wymaga czegoś więcej niż umiejętności lutowania.

Miło mi, że odezwał sie fachowiec wiedzący o czym pisze. Ja tylko niestety posiadam słabe umiejetności posługiwania się lutownicą, więc może podejmiesz sie wykonania takich zwrotnic?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.