Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do 1000 zł do techno

jarek_1987

Rekomendowane odpowiedzi

jarek... najlepiej jakbys tych kolumn gdzies posłuchał!!! nie kupuj w ciemno bo możesz być niezadowolony!!!

najpierw w miarę mozliwości posłuchaj i wybierz te których brzmienie najbardziej ci odpowiada, bo o to chyba chodzi żebyś był zadowolony czyż nie...???

nie no spoko ja to to jeszcze wiem ze nie wolno sie tylko sama firmą sugerowac ale grzmieniem. tylko jakos mam takie wątplwosci ze te tannoye nie sa przeznaczone do głośnego słuchania tylko do cichego delektowania sie muzyka....

jarek_1987, w Niedziele ktos przyjezdza do mnie na ich odsluch, jesli w gust mu wpadnie to kupi. Jeśli nie to oferta bedzie nadal aktualna. Napisz do mnie na meila, dostaniesz fotki i się zastanowisz.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Sam slucham duzo ciezkiej i wymagajacej elektroniki, za okolo dwa tygodnie kupie na pewno cos z tych kolumn :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mysle ze beda najlepsze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ale powaznie mysle nad Paradigm 3 v 4

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tylko ten bassrefleks z tylu (moge odsunac kolumny maksymalnie 30 cm od sciany :/.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Szyba

A jak z wysokimi tonami ? Nie wala za bardzo po uszach ? Wole mocna srednice i nisko schodzacy bass a wysokie raczej dosc mocno stonowane, a przy tych Jamo ten tubowy wysokotonowiec troche mnie martwi.

Oczywiscie pojade na oddsluch ale dobrze bylo by wiedziec cos wiecej na poczatek.

to jak odsłuchasz tych x550 to daj znac bo mnie tez ciekawi jak one grają. ja lubie słuchac muzyki z nisko schodzącym basem i dość wysoko grającymi wysokimi tonami(tak sie słucha techno- tzw. jaskólka:) wiec ten tubowy wysoki ton mi nie przeszkadzamartwią mnie tylko te 2 głośniczki to 165 mm. mo brat ma wierze Panasonic i tam jest taki głośnik niskotonowy ( 170 mm) i jakos nie jestes przekonany do takich małych głosniczkow. może i gra on jakościowo ale NIE jest głośny

jarek_1987

a co Ty słuchasz za techno? ze potrzebujesz duzych podłogowych kolumn? do prawdziwego techno wystarczy dobra konstrukcja z 13cm głośnikiem, główne cechy kolum dla techno to: szybki krótki kontrolowany bas, ciepła lekko wychodząca średnica na pierwszy plan oraz delikatna i słodka góra.

Jarek... widze że jesteś "wzrokowcem"... Ty nie patrz jak wielkie są głośniki tylko ich posłuchaj...!!!

pisałem wyżej o paradigmach monitor3, gdybyś ich poisłuchał nie uwierzyłbyś że graja takie małe kolumny !!!

nie sugeruj sie wielkością naprawdę, niejeden głośnik 20cm zagra lepiej i głosniej od 25cm,

zadaj sobie pytanie czy chcesz kolumn do słuchania czy do patrzenia na nie...;)

nie no rzeczywiscie macie racje ze kolumny muszą ladnie grac a nie tylko wyglądac. ale ja bym wolał kolumny podlogowe bo juz sobie przygotoalem na nie miejsce w pokoju :) a poza tym nie mial bym gdzie regałówek postawić. podobają mi się wspomiane wczesniej Tannoye M5 ale obawiam sie troche ze mylę przeznaczenie tych kolumn. ja bede słuchac głośno, przynajmniej tak było kiedy mialem Altusy ( ile fabryka dala:) wiec kolumny musza być naprawde głośne zeby zadowolić urzytkownika Altusów...:) ale coś mi sie zdaje ze powoli madrzeje i "wychodze" z tej muzyki (mam 18 lat). I jeszcze jedna poprawka. Wy mnie chyba troche zle zrozumieliscie z tym techno. to raczej jest muzyka dyskotekowa, rytmiczna (oczywiście jest w niej bas) a napewno juz nie słucham tego słynnego bum bum łup łup. takie słuchanie odbywa sie u mnie dość zadko ( kiedy nie ma rodziców w domu) a jak sa to słucham innych rodzajów muzyki i radia. podsumowując potrzbuje kolumn w cenie ok 1000 zł do głośnego słuchania różnego rodzaju muzyki rytmicznej

no ale z kolumn to ja mocno nie przypierdole. zreszta juz nie wiem sam . kupilem sobie mocny wzmacniacz i nie chce zeby sie marnował a poza tym kolumny podlogowe to juz jakos wygląda...nie takie małe kolumienki jak od mini wież

ja mam obecnie już tylko 1 parę Tannoy M5 ale wcześniej sprzedawałem często M5 oraz wszystkie modele z serii mercury( miałem swoje dojścia) i powiem że są to kolumny bardzo kulturalne o raczej łagodnym brzmieniu jednak nie polecam ich do robienia hałasu bo są delikatne co nie oznacza że całkiem cherlawe ale jednak do muzyki typu dance i ogólnie pojętego popu mogą okazać się gorsze od jakichś budżetowych Koda albo Jamo. Nie jest z nimi tak całkiem źle bo przesterować ich nie przesterowałem gdyż gram na wydajnych prądowo urządzeniach ale jeśli porównywać by je z Paradigm Monitor 3 to obawiam się że te Monitor 3 mogą zagrać mocniej i głośniej. ( miałem kiedyś Monitor 3v.1 i pamiętam że wykop to one miały:) Do tego Tannoy mimo wysokiej skuteczności 92db gra raczej cicho a ich spokojny charakter może denerwować wtedy gdy zamarzy się nam rozkręcenie gałki do połowy i puszczenie jakiegoś energetyzującego kawałka. Jak dla mnie AE evo 3 w tek kwestii potrafi sporo ale to inna półka cenowa. W.g mnie uczciwa cena za Tannoy M5 to 1200zł( ostatnią sprzedażną parę za tyle puściłem, ale podobno zdarzają się okazje za 800-900zł). Opteron-1300 to trochę za dużo ale życzę powodzenia. Obecnie grając na nich jestem b.zadowolony ale fakt iż słucham rocka przypomina mi że nie są to kolumny idealne bo chciałoby się żeby były bardziej dynamiczne i ostrzejsze. Ważne też żeby piecyk miał trochę wat bo wtedy bas jest =mniej rozlazły. Ja grałem na Yamaha ax1090 ale obecnie jest lepiej jak mam podłączone pod ampli Denon 3802 więc może nie tylko chodzi o waty. Marzy mi się AE evo 3 lub JBL-E90 ale czekam aż będą z 2 ręki bo teraz za duża różnica ceny....

a jak grają Eltaxy. nadaja sie raczej do dynamicznej muzyki czy raczej nie?? mam tu na mysli ten model

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moze i mnie przekonaliscie do tych paradigmów ale proche mnie martwi pasmo przenoszenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dlaczego one przenosza dopiero od 56 Hz?

Ukryta Zawartość

Nie sugeruj się pasmem przenoszenia, tylko weź ze sobą płytki do sklepu i posłuchaj. Słuchaj zarówno podstawkowych jak i podłogowych konstrukcji. Po tych odsłuchach będziesz naprawde dysponował podstawową wiedzą na temat jak, co, gdzie a nawet i kiedy gra;) Sam słucham bardzo różnych klimatów w techno. Od chilloutowego ambientu, po speedcorową rzeź:) Nie sugeruj się też pisemkami, tam piszą dużo i ładnie, ale bardzo często to g.... prawda. Słuchaj sam, zdobędziesz doświadczenie, i nikt Ci kitu nie wciśnie. Samodzielny odsłuch to podstawa! ufff:) POZDRAWIAM:)

no to chyba jestem w domu:)tylko jeszcze małe pytanie. czy te paradigmy bedą dobre i jakie ona maja mniej wiecej parametry?

Ukryta Zawartość

czy mój wzmacniacz bedzie odpowiedni?czy potrzeba bedzie sub bo juz na takowy nie bedzie mnie już stać:(oczywiscie zanim sie zdecyduje to posłucham tech kolumn w jakims studiu i dopiero zdecyduje na 100%. aha czy ten model Paradigm 3 v 2 jest jeszcze produkowany??bo nie moge go znajezc w ofercie.nie orientuje sie zabardzo na produktach paradifma i mam prosbe , czy moglby mi ktos wytlumaczyc te oznaczenia 3 albo 3 v 2 albo 3v3 ??

Ukryta Zawartość

ogolnie rzecz biorąc im wyższy numer serii tym większa kolumna :) np tu widac:

Ukryta Zawartość

v - oznacza wersję, w tej chwili czwarta jest najnowsza, te na zdjęciu z linka to trójki. z tego co wiem, to charakter brzmienia kolejnych wersji specjalnie się nie zmienia(chociaż szczególy się zmieniają) i lepiej kupić starszy model za mniejsze pieniadze.

Ukryta Zawartość

z tymi modelami to sprawa jest prosta:

Seria Monitor dzieli się na takie oto kolumny:

Mini Monitor ( dla uproszczenia uznajmy że jest to taki Monitor 1:)

Monitor 3

Monitor 5

Monitor 7

Monitor 9

Monitor 11

oznaczenie v.1,2,3,4,..n jest to jakby oznaczenie kolejnych edycjii danego modelu. Więc np Monitor 3v.1 to wersja pierwsza( najstarsza), v.2 kolejna itd. obecnie firma Paradigm zatrzymała się na v.4 ale niedługo może pojawić się v.5:) upraszczając to kolejne wersje poszczególnych modeli nie różnią się diametralnie w sensie charakteru brzmienia czy budowy choć są wyjątki bo np. stare Monitor 5 były podłogowe a Monitor5v.3 i v.4 jest to kolumna podstawkowa. Od wersji v.3 w Monitor 7 i w górę są nowe basowce które mniej dudnią. Na dodatek obecnie Monitor 3 ma bass-reflex z tyłu a moje stare Monitor 3 miały z przodu. Do tego zmieniają się rozmiary obudów prawie w każdej edycji no i różnią sie elementami zwrotnicy a do tego drobnymi gadżetami estetycznymi...

W.g mnie do monitor 3 jeśli pokój nie jest większy niż 20m2 nie warto dokupować subwoofera bo pamiętam dobrze jak miałem te trójki w pokoju 12m2 i gdy podkręciłem wzmacniacz na 1/3 mocy to drzwi się same uchylały:) te kolumny zawstydzą niejedne podłogówki... Jeśli jesteś amatorem giga basu to w przyszłości dokupisz subwoofer paradigm z 2 ręki za jakieś 1000-1200zł (np.PS1000 lub 1200) chociaż te modele polecam raczej do pokojów około 30m2 bo u mnie w 26m2 PS 1200 trzęsie stropem tak że aż strach...Co do twojego wzmaka to ta Yamaha powinna sobie spokojnie poradzić chociaż Paradigmowi wcale nie jest nigdy za dużo watów. Mimo wszystko potrafią zagrzmieć nawet na tanich amplitunerach więc twoj wzmak zagra poprawnie. Do Paradigmów nadaje się bardzo Nad, Rotel i CA choć te to prawie do wszystkiego się nadają:) Obecnie model 3v.2 nie jest produkowany i nawet 3.v3 już można kupić tylko z jakichś wyprzedaży więc radzę się nieźle targować w razie zakupu v.3 a v.2 nie powinny kosztować więcej niż 1000zł. Za te pieniądze możesz długo szukać a Tannoye M5 przy tych monitor 3 będą delikatne i raczej do jazzu.

Witam wszystkich.Podobnie jak Jarek mam zamiar zakupić kolumny do 1kzł ,właściwie do podobnej muzyki.Ostatnio przeglądając oferty na allegro natknąłem się na kolumny firmy AudioMega a ściślej na kolumny z serii B.Chciałbym sie zapytac czy ktokolwiek z was słyszalł jak one grają.A jeśli tak to jak się ma ich moc/jakość do wymienianych w tym tamacie kolumn.Z góry dzienki za wszelkie odpowiedzi.

pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.