Skocz do zawartości
IGNORED

Wyjście słuchawkowe na karcie dźwiękowej

witekd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam słuchawki 100 Ohmowe. Chciałem sobie kupic karte do komputera z dobrym wyjściem słuchawkowym, które uciągnęłoby prawidłowo te słuchawki. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym zakresie. Zazwyczaj producenci nie podaja szczegółowych danych na temat swoich kart. Boję się że 100 Ohm to będzie za dużo dla karty dźwiękowej i dźwięk będzie słaby.

Pozdrawiam Witek

Wyjście na karcie dźwiękowej będzie sobie radzić dużo lepiej niż zwykła "dziurka" w przeciętnym wzmacniaczu , więc o to czy karta uciągnie słuchawki bym się nie obawiał...oczywiście zależy jeszcze jaka to karta będzie :)

poszukaj wątku o kicie AVT471 na DIY. Jeśli masz względnie nową płytę główną to zintegrowana karta dźwiękowa jest ok. Do niej AVT471 za 100zł i u mnie uciąga 600-ohmowe słuchawy.

Z kart dźwiękowych patrz, jaką mają częstotliwość próbkowania. Np model SB audigy2 może mieć niższą, niż audigy1.

Bodajże na bocznicy był wątek o kartach dźwiękowych.

Posiadam kartę zintegrowaną i podpinam do niej 120-Ohmowe Sennheisery HD-590. Nie powinienneś się obawiać, że karta sobie nie poradzi ze 100-Ohmowymi słuchawkami. Problemem może być co najwyżej sama jakość dźwięku. Sam w celu jej poprawy planuję zakup jakiejś karty dźwiękowej (lepszej od Audigy2). Czy ktoś ma jakieś sugestie? Może Maya?

A tym kicie myślałem cały czas, ale odeszły mnie chęći na jego budowanie. Chodzi mi właśnie jak z jakością dźwięĸu np. na jakimś Soundblaster 1024 lub coś podobnego, bo wyższa półka kart dźwiękowych jest dla mnie za droga.

>Sam w celu jej poprawy planuję zakup jakiejś karty dźwiękowej (lepszej od Audigy2).

> Czy ktoś ma jakieś sugestie? Może Maya?

hmm . . .jest z czego wybierac ;)

praktycznie kazda z tych kart bije na glowe audigy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z tanich a dobrych do stereo polecam emu0404 lub nieco lepsza esi julia (500-800 pln)

dla malego studia swietnie sprawdzi sie emu 1280 (2000-2500)

a dla wymagajacych lynx, rme (ponad 4000)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tam wiekszy wybor jeszce a zwazywszy na promocyjna cene esi julia (600 pln) jest to mim zdaniem jedyna sluszna karta do 1000 pln.

Ukryta Zawartość

*słusznym, oczywiście.

nie mam małego studia, tylko muzycznego bzika, a to nie to samo.

chyba się zdecyduję na emu0404, gdzie indziej na tym forum też była porównana do maya mkII i twierdzili tam, że jakość dżwięku jest lepsza w emu0404.

a witek wciąż się nie chwali, co ma za słuchawki...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.