Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze kabelki audio DIY

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

A co sądzicie o zrobieniu kabelka ze skrętki UTP 5, są jakieś entuzjastyczne opinie w necie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chodzi mi jeszcze po głowie wykonanie takiej plecionki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hazel>gratuluje przewodzika,ale napisz jescze co jest w srodku i i z czego wykonany jest ten przewód i czy ma ekran?

PawelIP>Na temat skrętki opinie są podzielone,ja uważam że można z niej wyczrowa ciekawe kable,jednak systemów za 3-5 kzł to ona nie pobije,takie realia i trzeba się godzic z tym ,moze sie myle:)

porlick>Bardzo ciekawy pomysl,chyba wezme sie do roboty jeszcze dzis:]

Czy tylko mnie się wydaje że takie zaplatanie to troszke "babska" robota??:D

Pozdrawiac

• 3 tygodnie później...

No właśnie wykonałem własnoręcznie w ramach przerwy świątecznej kabelek głośnikowy ze skrętki UTP 5. Zrobiłem go w dwóch wersjach: z tzw. linki (splecione bardzo cienkie druciki w każdym przewodziku w skrętce) i z tzw. drutu, czyli jeden drutcik miedziany w każdym przewodziku w skrętce. Ogólne wrażenia (porównanie z DNM Resonem):

- bardzo zrównoważony,

- dobre przenoszenie basu i świetna dynamika,

- b. dobra przejrzystość, dużo lepsza niż "zamulony" Reson,

- komuś mogłaby przeszkadzać jakby lekka suchość, ale to może być sprawa reszty toru.

Oczywiście trzeba pamiętać, że to jest recenzja twórcy, a tacy zawsze łaskawym okiem oceniają swój sprzęt DIY ;). No i też nie spędziłem mnóstwa godzin na słuchaniu i porówywnywaniu z róznymi kablami. Ot, włączyłem i od razu pomyślałem - jest dobrze. I to mimo, że nie był rozgrzany ... ;). Jest też zauważalna różnica między linką a drutem - linka ociepla, co dla mnie jest negatywnym określeniem - bas się "rozłazi", przejrzystość pogarsza. A drut jest też tańszy - w W-wie do zdobycia za 70 gr. za metr.

Ponadto kabelek zrobiony z sześciu przewodów skrętki ma efektowną formę masywnego warkocza (spleciony wprawnymi rączkami mojej żony :).

Generalnie - moja rekomendacja !

>PawelP

Ja poświęciłem nawet wątek skrętce.Jestem z niej bardzo zadowolony.Jest wiele producentów skrętek i różnie one brzmią.Można robić i głośnikowe i IC.Mi spodobała się skretka Beldena.Ale są tez tacy którym sktrętka nie podeszła .

Pozdrawiam

A moje doświadczenie z UTP warkocz było inne. Może dlatego że długość wynosiła około 5 m na tronę.

Generalnie bardzo czysty dzwięk ale jednak HIFI nie HIend. bas ok srednica nieco cofnieta bo na pierwszy plan wysuwało sie pasmo ok 6-10 kHz (zgaduje). Wrazenie podbicia wysokich kosztem srednicy. Metalowy nalot troche przypomianał MP3 ;-) Gdyby byly może 2.5 m długości miałbym ciekawsze wrazenia.

PS - skad wziąść bawełniane "warkocze i otuliny (ale prawdziwa bawełna!)

Pozdrawiam

Ryszard_wpl, 11 Sty 2006, 21:08

Ten "metalowy nalot" w nagraniach kompresowanych *.mp3 słyszalny jest przy silnej kompresji. Zwłaszcza ujawnia się wtedy gdy przed kompresją zrobimy korekcję charakterystyki wyciągając górne pasmo i np. zapiszemy z dodatkowym szumem. Generalnie w ten nieprzyjemny sposób kompresowane są wszelkie szumy.

Zazwyczaj kompresja do 320kbps jest w większości zastosowań wystarczająca i na typowych urządzeniach przenośnych oraz samochodowych do których są przeznaczone nagrania kompresowane *.mp3 nie będzie słychać różnicy z oryginałem CDA.

Trochę eksperymentowałem na kablu Cat5 UTP Molexa. Długość około 2,5 metra.

- dwa pojedyncze kable bez warkocza : przeciągnieta góra, dźwięk bo bani ,ostry metaliczny.

- trzy kable splecione w warkocz z podziałem żył: kolor na jedną stronę, półkolor na drugą. Duż pojemnośc kabla, dzwięk zamulony, ospały i matowy.

-trzy kable splecione w warkocz z podziałem żył: tylko jeden kabel rozpleciony na kolor i półkolor i dodane do dwóch pozostałych . Ten ostatni wariant najlepiej się sprawdził. Dynamiczny bas, łagodna ale szczegółowa góra.

>wladl

jeżeli masz eszcze siły :) aby eksperymentować z CATem 5 to proponuję sprawdzić taką geometrię.

Na jeden kanał odciąć cztery takie same odcinki CATa.Odcinki te ułozyć względem siebie równolegle tak aby przekrój tego złożeńca przypominał " kosteczkę".Aby powstały bieguny tego kabla, odcinki połączyc "na krzyż".Tak jak na rysunku.

Tak powstały kabel na bazie beldena użytkuję już od dłuższego czasu i uważam że jest to bardzo neutralny kabel.

Oczywiście, nie jest to jakiś HiEnd !!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

ChUmi:

konstrukcja: 4 zyly skrecane, 4*0,20mm^2, AWG25, ekran z oplotu OFC + folia Vlies - ciekawa jest wewnetrzna konstrukcja przewodnika bo kazdy kabelek jest zlozony z 102 super cienkich przwodnikow o srednicy 0,05mm !!! - przy takiej konstrukcji to chyba nie ma co mowic o wplywie zjawiska naskorkowosci :)

I chcesz powiedziec, że odizolowałeś te "102 supercienkie przewody" żeby zakonfekckjonowac RCA?

Tanio i z klasą :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Neutrik "Made in China" i Cordial CMK222

Ukryta Zawartość

post-6538-100003267 1170290470_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

odswiezam temat....

moj kabelek ktory niedawno zrobilem

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-13147-100003787 1234734445_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mojej drugiej połówce się nudziło :) wiszą i czekają na kondfekcje bo na razie pobyt w Norwegii :S , ps. do Electrocompanieta 30 min drogi :) kiedys odwiedze :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Zrobiony kilka dni temu.

Jako przedłużacz do Sennheisera HD600.

1. Mały Jack Neutrik.

2. Duży Jack Monacor.

3. Gniazdo niestety "no name" (Gdzie kupić firmowe?).

4. Przewód Klotz My 204 3 mb.

Gra subiektywnie jasno, z detaliczną górą. JJednak bez ostrości. W sam raz do raczej ciemnych słuchawek Hd600.

Cena całości 60 zł.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

post-5728-100000525 1237149043_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.