Skocz do zawartości
IGNORED

Siatkarska reprezentacja kraju

Nijaki

Rekomendowane odpowiedzi

Są w pierwszej czwórce bo zmieniły się zasady ligi światowej. Inaczej mówiąc - sukcesem było wyjście z grupy. Miałem nadzieję że po wygranej z kubą coś się zmieni, ale nadal to samo co zawsze - grają chłopaki nieźle i w najważniejszych momentach tracą po kilka punktów na raz, i to jest głównym problemem, nie umiejętności bo tego naszym zawodnikom nie można zarzucić, ale brak koncentracji.

Malkontenctwo klasy hi-end mogłoby być usprawiedliwione gdyby chłopcy popłynęli bez walki - 3:0. Mam nadzieję, że reżimy narzucone chlopakom przez obecnego trenera doprowadzą ich do dobrej i stabilnej formy, utrzymującej się na przyzwoitym poziomie przez czas dłuższy.

Lidera mamy - Lozano.

Psychika nadal zawodzi, mlodzi, z nowej generacji beda w tym lepsi. Jesli da sie im szanse inaczej myslec, niz wmawiac ciagle, ze maja potencjal, tylko znow przez kogos nie wyszlo ;). Przygotujmy sie jeszcze na niejeden prysznic, jeszce jest troche mocnych w europie, jescze mamy o co grac przegrac/wygrac. Natomiast mowienie, ze nie ma zadnego postepu w ich grze to glupota, postep widac nawet tym, ktorzy nie maja wielkiego pojecia o tej grze, ale tyle dalo sie w tym momencie.

--> nijaki

dokładnie - to co mówisz to prawda - ale w sporcie tak naprawde liczy się psychika, a uprawianiu sportu towarzyszy ciągły stres podczas startów. Najgorsza jest właśnie sytuacja gdy jest się na fali, wygrywa się wszystko i nagle coś zaczyna się psuć, wtedy leci się na pysk i dotyczy to każdego nie tylko polaków i nietylko siatkówki. Widać to było bardzo dobrze na przykładzie Adama Małysza - świetnym skoczkiem był zawsze ale zaczął wygrywać dopiero po rozpoczęciu pracy z psychologiem. Ale mam nadzieje że chłopaki zrobią postępy i będziemy oglądać jeszcze wiele ich sukcesów bo to świetni siatkarze.

Witam

Przyznam, że jeszcze nie mogę dojść do siebie po wczorajszym meczu. Bezpośrednio po nim byłem po prostu wściekły, a na prawdę jestem raczej łagodnym osobnikiem. Trudno mi powiedzieć na co lub na kogo byłem taki zły, bo naszych siatkarzy w zasadzie trudno winić. Że grać potrafią pokazali do przez prawie 3 sety. Momentami spisywali się wręcz rewelacyjnie.

Widać jak wiele znaczy psychika. Z resztą było to też widać w meczu Brazylia - Kuba, choć nie na taką skalę. Brazylijczycy co prawda potwierdzili swoją klasę ale były przecież takie momenty, że zaczynały im drżeć ręce gdy Kubańczykom udało się objąć prowadzenie czy wygrać seta.

Po tej wczorajszej złości dzisiaj dominującym uczuciem jest chyba współczucie dla naszych zawodników i dla trenera. Nawet nie śmiem wytykać komukolwiek błędów, choćby w komentarzach.

Co do psychiki idealny przykład do naśladowania - Brazylia. Łomot w 1 secie po którym wiele drużyn się by załamało, a tu odpowiedź godna mistrza. Co do umiejętności naszych chłopaków to nie zgodzę się z tym że aż tak wzrosły. Przypominam że to byli mistrzowie świata juniorów i to najwyższe trofeum tych graczy. Oczywiście, indywidualnie zdobywają doświadczenie, ale w takich meczach pokazują wady które obserwujemy od wielu lat - w najważniejszych momentach meczu tracimy po kilka punktów z rzędu, a co również jak dla mnie było przyczyną przegranej - granie na zawodnika (tu był to Świderski) który zepsuł atak aż do momentu, w którym mu to wyjdzie - żeby się psychicznie podbudował.

Trzeba też zauważyć, że Świderski i Murek w swej normalnej, wysokiej formie na razie nie są. Nikomu nie trzeba mówić ile znaczą Ci zawodnicy dla reprezentacji. Ciekawe jest także to, dlaczego Lozano trzymał uparcie Świderskiego na boisku. Uważam, że głównie chodziło tu o to aby Sebastian łapał formę na zbliżające się eliminacje do mistrzostw świata, bo bez niego i Murka w optymalnej formie z Rosją mamy marne szanse. Zgodzicie się zapewne, że głównymi wadami naszej gry były słabe przyjęcie (także ogólna gra obronna - byliśmy w tym elemencie zdecydowanie gorsi od pozostałych finalistów, jedynym jasnym punktem był Ignaczak) i przewidywalne ataki. Murek i Świderski to przyjmujący... a ich ataki, jak są w formie, na pewno nie można nazwać szablonowymi.

To, ze zajeli 4te miejsce nie jest tragedia. Sposob w jaki przegrali z Serbia dowodzi, ze niestety Lozano nie potrafil do tej pory wplynac na ich mentalnosc i obawiam sie, ze nie bedzie w stanie tego zrobic, a same umiejetnosci i taktyka nie wystarcza. Pytanie brzmi gdzie, jak i dlaczego miedzy zdobyciem tytulu mistrza swiata juniorow, a gra seniorska chlopaki gubia mentalnosc zwyciezcow? Wczoraj nie podniesli sie po porazce z Serbami - pytanie czy do piatku sie podniosa? Nadzieja w niewatpliwie najlepszych kibicach na swiecie - czy to wystarczy dowiemy sie w najblizszy weekend.

• 1 miesiąc później...

Hmm.... jeszcze 3 tygodnie temu znajoma czarownica mowila o zlotym medalu (a jej przepowiednie nader czesto sie sprawdzaja :) ). Ale po informacji o zlamanej rece Gumy ... . Innymi slowy przewidywania sa kiepskie bo bez zgranego z zespolem, dobrego rozgrywajacego za duzo nie pogramy.

• 2 tygodnie później...

Musimy pogodzić się z tym, że zajmujemy 5-8 miejsce w światowej siatkówce. Brazylia, Rosja, Włochy oraz Serbia i Czarnogóra są ciągle poza naszym zasięgiem. Nie potrafiliśmy wygrać wczoraj ze słabo dysponowanymi Rosjanami, dziś z Włochami podjęliśmy walkę tak naprawdę tylko w pierwszym, kluczowym secie. Szkoda ...

I bardzo trafnie zauwazyl Zorzi, moze w czesci przez kurtuazje, mowiac, ze dziwi sie dlaczego Polska dysponujac tak mocnym zespolem, od 6 lat niczego nie zdobyla.

Na razie mamy swoje miejsce w szeregu i moze zbytnia wiara w magie, bylo myslec, ze da sie zmienic ich glowy w ciagu kilku miesiecy ;).

• 3 tygodnie później...

Witam

Panie spisały się na medal, na złoty medal i po horrorze w półfinale dały nam mnóstwo radości po meczu finałowym.

Wyróżninie dla Doroty Świeniewicz jak najbardziej zasłużone.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.