Skocz do zawartości
IGNORED

Padł odtwarzacz - Pomóżcie

eq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem urzytkownikiem odtwarzacza...DVD Yamaha S540 (współpracuje z NAD 370 i Dynaudio Audience52), otóż wczoraj pojawiły się niepokojące objawy : po włożeniu płyty pojawia sie monit LOAD - nastepuje seria dziwnych cichych pisków, po czym pojawia sie komunikat NO DISC. Sprawdzałem płyty CD-R, oryginały oraz DVD, za każdym razem jest to samo.

Cóż to może być, padł laser ? Jeśli tak to czy jest sens oddawać do serwisu, czy może poszukać kogoś na forum kto mógłby mi pomóc za mnijesze pieniądze niż serwis.

Pomocy :-)

pozdr

Widze ze to jest juz powazny problem z tymi Yamahami kumpel mial to samo zreszta do teraz tak ma :) wlozy plyte CD-R mieli mieli i wyskakuje No Disc albo Error musi otworzyc szufladke i jeszcze raz ja zamknac nieraz zaplapie a nieraz czynnosc taka powtarza z 3 razy :) Moze amplitunery robi dobre Yamaha ale napedu DVD to bym nie kupil od Yamahy

Co prawda u mnie objawy były inne, ale może też pomoże.

Moja Yamaha w pewnym momencie się zatrzymywała , laser cofał się (w okolice końca płyty), po czym powracał w miejsce, w którym przerwał. Pomogło (całkowicie uleczyło sytuację ) przedmuchanie optyki. Czyszczenie soczewki nie dało żadnych efektów, przedmuchanie pomogło.

Spróbować można.

Powodzenia.

Najprawdopodobniej wystarczy wyregulować dvd podkówkami na płytce. Potrzebne jest do tego :1. pisak do oznaczenia położenia pierwotnego potencjometrów, 2. śrubokręt, 3. dużo cierpliwości ,4. odrobina szczęścia

Czy ja wiem.

Wydaje mi się,że DVD nie kożysta z tej samej wiązki lasera dla CD i DVD.Najprawdopodobniej do d..y jest sama soczewka,która wyjądkowo szybko łapie kurz.Regulacja może by pomogła ale czytając opinie na temat tego sprzętu mam pewne wątpliwości co do trwałości takiego zabiegu.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Miałem kiedyś to samo, jak zaczęły sie problemy i na oryginalnych płytach, wkurzyłem się i wymieniłem laser i jest git, zobacz jaki masz laser i sprawdz ceny, może wymiana nie będzie kosztowna, wręcz groszowa, biorąc pod uwagę nokautujące wyeliminowanie problemu :))

Coś z tymi Yamahami jednak jest. 8-( W moim przypadku płyty DVD odtwarzał bez problemu, a na CD i VCD się zacinał.

Przeglądałem kiedyś Allegro (czy jest jakiś ruch w tych odtwarzaczach) i w trzech na cztery sprzedający opisywali te same problemy (takie jak opisałem wcześniej).

Pozdrawiam.

Tu ktoś sprzedaje modyfikowaną, przez Darkula, 540-tkę. Skoro do niej zaglądał to będzie wiedział co w trawie piszczy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ta S540tka jest niczym innym jak DVD728 Philipsa.Jeżeli czyszczenie optyki nic nie pomoże to zwróć się do serwisu- zdarzało się ze siadała optyka ,ale czasami silnik napędu płyty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.