Skocz do zawartości
IGNORED

Nad c 372 + B&W 602S3

bardopond

Rekomendowane odpowiedzi

Niech bóg was broni przed mezaliansem 602s3 z lampą . U mnie gra to z lampą push pull na 6p3s. Brzmienie jałowe, srodek pasma wycofany, a o basie lepiej nie wspominać. jedynie góra może się podobać, ale muzyki z tych kolumn lampą nie wyciśniesz

chick, 21 Lis 2007, 22:12

>Niech bóg was broni przed mezaliansem 602s3 z lampą . U mnie gra to z lampą push pull na 6p3s.

>Brzmienie jałowe, srodek pasma wycofany, a o basie lepiej nie wspominać. jedynie góra może się

>podobać, ale muzyki z tych kolumn lampą nie wyciśniesz

Niech bóg was broni przed głosicielami szkodliwych uogólnień wypowiadanych kategorycznym tonem.

Chick, z iloma lampowcami przećwiczyłeś 602? Na jakich lampach były te lampowce? Co powiesz o brzmieniu 602 połączonych z push-pullem na lampach EL34? A jak zagrały podłączone do SETa na 845? Wspomnij może jeszcze o brzmieniu z push-pullem na ruskich podwójnych triodach 6N13S?

Nie dziwię się że z lampami 6P3S zagrało tak jak opisujesz. Te lampy mają swoją określoną, i bardzo wyraźną sygnaturę brzmieniową która ujawnia się zawsze, niezależnie od modelu wzmacniacza skonstruowanego z użyciem tych lamp. Prawdę mówiąc nie lubię tych lamp. Na szczęście w znakomitej większości wzmacniaczy da się je całkowicie bezkarnie wymienić na lampy EL34, trzeba tylko skorygować biasy.

>Czyli ma być miło, przyjemnie, przestrzennie i muzykalnie + duża dawka zaskakujących i dotąd nie

>odkrytych wydarzeń w realizacjach? Creek Evo koniecznie posłuchaj... :)

dokładnie tak

słuchałem creeka z podstawkowymi Avance-ami. Może to Was zdziwi ale wystraszyłem się przestrzeni, było tak jakbym siedział w pokoju z rozstawionymi 5 głośnikami, wszędzie dźwięki, żadnej szansy lokalizacji kolumn. Miałem wrażenie że bas na tym traci oraz że dźwięk jest męczący , zbyt wiele uwagi absorbuje, nie może być tłem codziennych zajęć.

Czy Wy też mieliście podeobne spostrzeżenia??

g0_black, 21 Lis 2007, 22:21

>No nie wiem, może a na 845?

Otóż to. Chińska, tania lampa na 845. Brzmienie ciepłe, miękkie, z nasyconą średnicą i śliczną, gładziutką, ale jednocześnie dźwięczną i detaliczną górą. Dużo dobrego, głębokiego basu z kopem i niezłą kontrolą.

A dlaczego chińska tania lampa? Bo nikt o zdrowych zmysłach nie podłączy tanich 602 do koszmarnie drogich Audio Note Ankoru tudzież do Unison Research Absolute.

E no, nie!! To całkiem różne wzmacniacze, tylko obudowy mają takie same. 845 to single ended na triodach, KT88 to pentodowy push-pull.

Ale istnieje też Music Angel XD500 na lampach EL34. W tym modelu można bezkarnie zmienić lampy na KT66, 5881, 6L6 bądź 6P3S pod warunkiem skorygowania biasów. Poza tym niczym się nie wyróżnia, ja wolę KT88 lub 845.

U mnie chyba jednak zagości ten Rotel RA-840BX2. Cyrusek ONE jest spoko precyzyjny, selektywny, ale lepiej się sprawdza przy cichym, nocnym słuchaniu, kiedy nie mogę drażnić sąsiadów, może zostawie go do komputera bo jest i tak wyjątkowy. Nijak się on jednak ma do dynamiki rotela, szczególnie jego naturalnie zabijającego basu w tych kolumnach - kontrolowanego i lepiej zróżnicowanego niczym wyszkolony esesman. Moc robi swoje, rotel wydaje się jednak mieć lepszą dynamikę czyli rozdzielczość, jego można słuchać na tych kolumnach średnio i głośno. I o dziwo chyba bardziej muzykalny, szczególnie jeżeli idzie o dźwięk wszelakich strun. Na rotelu od razu można rozpoznać czy to nagranie jest dobre, czy to słabe MP3 bo góra jest z wysoką rozdzielczością również. Cyrus pomimo subiektywnie płaskiej charakterystyki przenoszenia z małym niedostatkiem basu ma bardziej drażniące wysokie tony na tych B&W 602. Ale nie w sposób nachalny, tylko prawdopodobnie przenosi coś za bardzo powyżej 16..20kHz i te metalowe wysokotonówki na dłuższą metę chcą żeby mi mózg wyciekł. Różnica w zasilaczach jest potworna. Cyrus ma 100W a rotel 310W, także ja bym pokusił się o tego RA-06 lub coś drogiego i mocnego do tych kolumn, nawet z zasilaczem 500W. Nie ma bata żeby te kolumny zacharczały na wzmacniaczu 2x50W, to wzmacniacz pierwszy zacznie charczeć.

>22 Lis 2007, 11:32

U mnie chyba jednak zagości ten Rotel RA-840BX2. Cyrusek ONE jest spoko precyzyjny, selektywny, ale lepiej się sprawdza przy cichym, nocnym słuchaniu, kiedy nie mogę drażnić sąsiadów, może zostawie go do komputera bo jest i tak wyjątkowy. Nijak się on jednak ma do dynamiki rotela, szczególnie jego naturalnie zabijającego basu w tych kolumnach - kontrolowanego i lepiej zróżnicowanego niczym wyszkolony esesman. Moc robi swoje, rotel wydaje się jednak mieć lepszą dynamikę czyli rozdzielczość, jego można słuchać na tych kolumnach średnio i głośno. I o dziwo chyba bardziej muzykalny, szczególnie jeżeli idzie o dźwięk wszelakich strun. Na rotelu od razu można rozpoznać czy to nagranie jest dobre, czy to słabe MP3 bo góra jest z wysoką rozdzielczością również. Cyrus pomimo subiektywnie płaskiej charakterystyki przenoszenia z małym niedostatkiem basu ma bardziej drażniące wysokie tony na tych B&W 602. Ale nie w sposób nachalny, tylko prawdopodobnie przenosi coś za bardzo powyżej 16..20kHz i te metalowe wysokotonówki na dłuższą metę chcą żeby mi mózg wyciekł. Różnica w zasilaczach jest potworna. Cyrus ma 100W a rotel 310W, także ja bym pokusił się o tego RA-06 lub coś drogiego i mocnego do tych kolumn, nawet z zasilaczem 500W. Nie ma bata żeby te kolumny zacharczały na wzmacniaczu 2x50W, to wzmacniacz pierwszy zacznie charczeć.

No widzisz Piotrek, mowilem ze warto posluchac Rotela :P Z tych co sluchalem RA-971 ma 300W RA-931 180W zasilanie co slychac w wiekszej dynamice 971 (ten wzmak do 602s3 by sie w ogole nie nadawal) i lepszej kontroli dzwiekow i scenie, a ja i tak wole 931 bo mi ladniej u mnie gra:)

840BX to w ogole z tego co ludzie mowia ciekawe wzmacniacze , jesli osoby te wieszaja psy na poczciwym 921 czy 931 a chwala 840tki znaczy ze albo po prostu gra to nieco odmiennie albo gra wyraznie lepiej, sam chetnie bym posluchal. Co prawda Rotel Rotelowi nierowny ale jednak ogolna charakterystyka brzmienia jest podobna duza dynamika i kop, rockowy czad co nie wyklucza mozliwosci sluchania muzyki bardziej wyrafinowanej i spokojniejszej, ale faktycznie Rotel lepiej gra glosniej niz ciszej:))

>...zbyt wiele uwagi absorbuje, nie może być tłem codziennych zajęć.

>

>Czy Wy też mieliście podeobne spostrzeżenia??

Do prawdy Ciekawe! No ale pierwsze wrażenie jest zwykle decydujące:)

Posłuchaj Marantza 7001 KI - gra przyjemniej od Rotela 06, bardzo ładną średnicą, krystaliczną górą, choć bas już nie tak zdyscyplinowany ale wciąż mocny. Scena natomiast nie atakuje jak w RA06 - w Marantzu rozciąga się na lini kolumn i co ważne ma głębię, a w przód rysuje się mniej więcej w trójkącie tworzonym mięczy kolumnami, a słuchaczem choć dźwięki które mają zabrzmieć gdzieś obok lub z tyłu tam właśnie się pojawią! W każdym razie warto go posłuchać.

>> Nie mogę się doczekać arcama, on na tylnej tablicze ma napisane chyba ponad 600W

oj przestanmy z tymi watami to naprawde nie jest AZ TAK wazne.

Co do Marantzow to prawda , sam chetnie bynm posluchal wzmacniaczy tej firmy choc wyglada na to ze jestem rotelfilem:P

Przesadzamy z mocą przesadzamy, ale dzisiaj dzięki mocnemu rotelowi poznałem na co stać te kolumny. Tam gdzie kończyły się możliwości mojego ostatniego wzmaka, dzisiaj na rotelu otworzyły się nowe pesrspektywy że tak powiem nieoczekiwanych zaburzeń sejsmicznych :D

• 3 tygodnie później...

AAAAA!!! Odebrałem przed chwilą Arcama! MAMO! Jak to gra z tymi kolumnami. Zniknęły wszystkie problemy chyba. On nie gra! To jest czysta projekcja dźwięku! Wszystkie kluchy i momentalne podbarwienia zniknęły! Myślałem że przy głośnym słuchaniu to głośniki wprowadzały zniekształcenia - nie. Swoboda z jaką gra ten wzmak absorbuje całe ciało. Wszystkie tamte tanie wzmaki jakie miałem przedtem uchylały rąbka muzycznego mięska w jakiś sposób. Ten leje z wiadra na twarz to co jest na płycie. Wokalistka staje na scenie i zaczyna po prostu śpiewać, niczego nie trzeba się już doszukiwać! Co za kultura! Aż włos dęba staje! Boje się to mocniej przetestować bo zaraz przyjdą sąsiedzi :) Z tyłu na tabliczce jest 800VA. Dowalili mi jeszcze 600zł cła, ale warto było, raz się żyje!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.