Skocz do zawartości
IGNORED

Do 1000 kolumienki do Luxmana LV113

sajmonking

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie... zastanawiałem sie nad Mission 702e produkcji naszego Tonsila, Maestro 180 II czy może Tannoy M4, M5... B&W?

Może jakies inne propozycje?

Interesuje mnie rozwiązanie do 1000zl, jak najbardziej może byc używka w rozsadnej cenie...

Dzieki za poswiecony czas forumowiczów i wszelkie wskazówki :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/18808-do-1000-kolumienki-do-luxmana-lv113/

LV-113 jest uniwersalny i neutralny, nie musisz kupowac kolumn pod niego, po prostu kup pod siebie. Oczywiscie najlepsze (niestety to zwykle=najdrozsze) na jakie Cie stac, to one beda grac. Polujesz widze na podlogowki. Naprez budzet do granic mozliwosci, beda na dluzej.

>A co bys mi poradzil?

Co lubisz w dzwieku? Jakiej muzyki sluchasz? Jak duzy masz pokoj? Czy bedziesz mogl swobodnie manewrowac ustawieniem kolumn?

>Ile musze dolozyc do tego tysiaka zeby zagrało?

To pytanie jest retoryczne. Odpowiedzia jest 8 tylko poziomo ;-) Ile absolutnie ale to absolutnie najwiecej mozesz wydac W TEJ CHWILI?

LV-113 bedziesz pewnie napedzal cyfra z komputera? Sensownie.

Pokój to ok 24m^2, mysle ze dowolnie bede mógł ustawic kolumny, lubie wyraźny dół, zarysowany bas i nie meczaca góre... bede słuchał hip hopu wiec zadnych niedoskonałości przy smyczkowych nie zauważe ;-)

wyprowadziłem sie z akademika gdzie scherzo napedzały imprezki współ z pioneerem 676...

Kupilem luxmana i szukam czegos mniejszego od scherzo, ale o wyrazniejszym (nie mylic z mocniejszym) basem... Podoba mi sie (z wygladu) tannoy m5... widac ze moze zagrac... ale pokieruje sie waszymi radami, dwa razy nie posłuchałem i żałowałem... (altus, scherzo)

Zeczywiscie wejscie optyczne u luxmana jest przeze mnie wykorzystywane w 100% nie narzekam... choc sting + cd denona mojego kumpla + luxman + nawet te kloce scherzo juz mi zagrało ;)

kupilem jakis czas temu za 120 zl isophony 30rms dla testu... ciekawe czy to rzeczywiscie tak gra... i suma sumarum obraziłem sie na scherzo i słucham tych 15sto letnich maleństw... i szukam własnie dla nich starszego rodzenstwa ;)

słuchałem kiedys mission 702e + 701 i tak piekniej kwardofonii jeszcze nie powtórzyłem... wiem ze troche 702e brakowało dołu ale słuchałem to na technicsie v800 (tym z oddzielnym sterownikiem)

mysle ze luxman lepiej by sie sprawił....

Dziekuje za ewentualna odpowiedz...

Jakies ciekawe linki do allegro tez by mnie zaciekawiły...

Pozdro

SajmonKing

Mysle ze w tej kwestii powinienes zerknąć takze na podstawkowce, wiadomo ze jest tu dodatkowy wydatek na standy ale czasem warto sprobowac. Ja osobiscie posiadam Luxmana L-215 i napędza on u mnie Kefy C20. Jest to dosc stara konstrukcja, jednak powiem ci szczerze ze gra to lepiej niz nie jedna wiezyczka z marketu! Luxman gra przede wszystkim bardzo bezposrednio, z dobra rozdzielczoscia poszczegolnych pasm, bardzo czysto i z duza kontrolą w połączeniu z dobra srednica Kefow calosc tworzy bardzo mily dynamiczny i ekspresyjny dzwiek. NIe brakuje takze przestrzeni, głębi czy muzykalności bo wlasnie muzykalnosc i realnosc przekazu to duza zaleta tych starych, malych monitorkow.

Takze mysle ze warto by sie zainteresowac dobrymi podstawkowcami np: AE Evo 1, Tannoy M2, KEF Q1, B&W DM 303, JmLab 705S, B&W 601/602 czy podobnego typu propozycje. Takie kolumienki niewatpliwie takze maja swoje zalety i potrafia ładnie zagrac. Czasem nawet zajmuja mniej miejsca:) 24m2 to moze nieco duzo ale mysle ze solidne monitory bez problemu sobie poradza.

Pozdrawiam Paweł.

Jesli sie nie myle, to twoj luxman gral z tymi kolumienkami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tzn wersja "2" tzn podlogowe, na tyle dobrze to gralo ze kumplowi z nowa yamaha 596 zrobilo sie przykro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Pokój to ok 24m^2, mysle ze dowolnie bede mógł ustawic kolumny, lubie wyraźny dół, zarysowany bas i

> nie meczaca góre... bede słuchał hip hopu wiec zadnych niedoskonałości przy smyczkowych nie zauważe

Jezeli trzymamy sie budzetu to:

Propozycja: monitory + sub aktywny. Bardzo ladnie by bylo np. Tannoy M1 lub M2 + Msub, albo cos w Kody czy tej drugiej chinszczyzny.

Alternatywa: Podlogowki z przynajmniej podwojna 6". Vide M5.

Chcesz cisnienia, ale nie chcesz sie przyznac :-)))

Za 1000zł to nie wiem czy sie kupi przyzwoite monitorki + suba?! nawet jesli to uwazam ze zagra to gorzej niz solidne kolumny. Jesli potrzebujesz uderzenia i duzego basu to mozesz myslec tymi kategoriami.

Uzywane M1 + np. nowa Koda SW-850 (Msub-ow jest malo na rynku wtornym). Podlaczasz do jednych zaciskow M1 do drugich suba. Wciskasz z panela A i sluchasz Jarretta. Wciskasz A+B i... "Mala chinka, cziku-cziku-linka..."

Nie badz Pablo taki audiofil, bo Cie pajaki za kolumne wciagna i przez uszy zgwalca :-D

Hehe:D dobre to to dobre ale... ja tylko wyrazam swoje zdanie czyli to co najprawdopodobniej ja bym zrobil z takim budzetem szukajac kolumn do luxmana. Pozatym trzeba wiedziec czego sie chce i szuka, kolega przeciez i tak sam napewno dokona wyboru niekoniecznie opierajac sie o nasze sugestie takze.... pozdrawiam MariuszJ:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.