Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Jasne, nie generalizuje. Każdy ma swoje zdanie. Poprostu pisze odczucia z mojego doświadczenia i z mojego punktu widzenia. Nie każdy musi się ze mną zgadzać :)

Vienny są na polipropylenach, Audiowave wkładało różne głośniki - aluminum, papier, polipropylen i ostatnio znowu alu.

Co nie zmienia faktu, że na aluminiowych głośnikach można uzyskać ciepły i przyjemny dźwięk.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich forumowiczów.

No to i ja poddam swoje kolumny publicznej ocenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-41548-0-51988800-1407403199_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam, że kolumny pierwotnie powstały jako projekt szerokopasmowy na głośniku znanego producenta.

Ponieważ brzmienie tego szerokopasmowca nie odpowiadało mi, zwróciłem się o pomoc do Father_PiO, aby uratować projekt.

Po dokonaniu pomiarów i wspólnym odsłuchu Father_PiO zaproponował rozwiązanie, które zostało zrealizowane. Gruntownie zmodyfikował ten głośnik i dołożył nadstawkę wysokotonową no i oczywiście zaprojektował i wykonał filtry.

Co zostało z oryginału to widać na zdjęciach.

Mi osobiście zdecydowanie bardziej podoba się ten głośnik po modyfikacji, tak w aspekcie brzmieniowym jak i wizualnym (drewniany korektor fazy zamiast tubki wysokotonowej).

Co do brzmienia:

Grają bardzo szczegółowo w zakresie wysokotonowym i średnio-wysokotonowym, ale jednocześnie nie męczą przy długim słuchaniu.

Rewelacyjna stereofonia i przestrzeń.

W opisie do płyty Naima "TRUE STEREO" są zaznaczone miejsca grających muzyków, i kolumny tak właśnie to odtwarzają.

Na razie pracują jako dwudrożne, być może w przyszłości zostanie dołożony głośnik basowy - pozwala na to wielkość i konstrukcja obudowy.

Obudowy wykonane przez marko3T - moim zdaniem perfekcyjnie.

Podziękowania dla Father_PiO i marko3T za profesjonalne podejście do tematu.

Ukryta Zawartość

post-41548-0-51111700-1407481362_thumb.jpg

post-41548-0-28569800-1407481631_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Seas nie gra cieplej niż Usher, a powiedział bym wręcz że jest odwrotnie, Usher gra bardziej muzykalnie.

I kółko się zamyka ...każdy chwali swoje, bo niby dlaczego miałby chwalić kolumny sąsiada

Nie chwale swoich. Poprostu to jest moje subiektywne odczucie. A ile ludzi tyle opini. Zresztą miałem kiedyś zrobione kolumny na seasie i niestety to nie mój dźwięk. O seasie można wiele dobrego powiedzieć, ale na pewno nie to że są ciepło grające :)

Po przesiadce z 27TBFC/G na 9930-20 miałem takie same odczucie.

Zresztą materiał membrany mówi sam za siebie, aluminiowy seas nie będzie grał cieplej niż Usher.

Oczywiście wszystko zależy od dobrego projektu zwrotnicy.

Oczywiście, można coś tam podziałać, ale aluminiowa kopułka nagle nie zamieni się w tekstylną/jedwabną dzięki innej zwrotnicy.

• 4 tygodnie później...

Witam wszystkich forumowiczów.

Parę miesięcy temu zajrzałem tu by uzyskać poradę w związku z moim projektem. Dziękuję za pomoc. Chciałbym i ja zamieścić moje konstrukcje na forum. Projekt powoli zbliża sie ku końcowi. Jeszcze tylko zamknąć skrzynki, dodać kolce i po dwóch latach koniec pracy. Pasek na kolumnie jest po to by nie wypadł mi panel czołowy podczas odsłuchu (ciągle trwają próby z ilością wytłumienia). Czarne skrzynki obok zawierają zwrotnice. Projekt wzięty ze strony Troelsa Gravesena. Przerobiłem tylko obudowę na wzór SF.

Ukryta Zawartość

post-53829-0-14683200-1409599837_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To i ja pochwalę się moim najnowszym nabytkiem :-)

Całość zaprojektował i wykonał Father_PiO, natomiast wykonaniem obudów zajął się jego zaprzyjaźniony stolarz.

W kolumnach pracują:

Niskotonowce - Beymy 12G40,

Średniotonowce - Audaxy HM130Z0,

Wysokotonowce - Founteki X2.0 (zmodyfikowane osobiście przez Father_PiO)

Kolumny z racji ścisłego powiązania i całkowitego osobistego wykonania przez Father_PiO otrzymały nazwę "Audiosynergia FAB12".

Grają bardzo przestrzennie, pojawia się duża ilość powietrza, poszczególne instrumenty są pokazane szczegółowo. Scena przy moim ustawieniu kolumn jest pokazana zarówno jeśli chodzi o szerokość jak i głębokość. Dźwięk wychodzi poza linię kolumn i to w znacznym stopniu.

Obudowy na żywo prezentują się niesamowicie pięknie. Perfekcyjna stolarska robota.

Serdecznie dziękuję Father_PiO i jego stolarzowi za tak wspaniałe kolumny.

Polecam z czystym sumieniem, można dogadać się co do każdego aspektu projektowanych kolumn. Szeroka wiedza jaką dysponuje Father_PiO pozwala mu podsuwać i proponować w bardzo dużym zakresie różnego rodzaju rozwiązania na każdym etapie projektu tak aby końcowe zwieńczenie odpowiadało dokładnie oczekiwaniom kupującego.

A oto opisywane kolumny:

Ukryta Zawartość

post-32654-0-25399900-1409654283_thumb.jpg

post-32654-0-45083600-1409654291_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nieraz zdarzało mi się z Father_PiO nie zgodzić ale muszę przyznać że jak patrzę na te kolumny to mnie zazdrość zżera. Jak kolumny graja tak dobrze jak wyglądają to tylko pogratulować projektu.

High End pełną gębą.

projekt na Seasie Nextel i berylowym Scan Speaku Revelator, w trakcie strojenia, pomoc marko 3T , obudowy i Misiomor, zwrotnica

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To i ja pochwalę się moim najnowszym nabytkiem :-)

Całość zaprojektował i wykonał Father_PiO, natomiast wykonaniem obudów zajął się jego zaprzyjaźniony stolarz.

Sporo osób szuka dobrego rozwiązania 3-way.

Możesz podać więcej szczegółów? Objętość, impedancja, wysokość, czego słuchasz i z czym one pracują?

Może wkleisz [wkleicie] kilka wykresów?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ile kosztuje taki zestaw?

Ok. 6500-7000, zależy od wykończenia.

Możesz podać więcej szczegółów? Objętość, impedancja, wysokość, czego słuchasz i z czym one pracują? Może wkleisz [wkleicie] kilka wykresów?

Objętość netto dla woofera 60 litrów. Dwie symboliczne komory balastowe na ok. 5 litrów dociążenia, ale wzmacniają i mocno usztywniają ściany. Kolumny przewidziane dla wzmacniacza single ended o Rwy 1,5 do 2 ohm (tak, to ma znaczenie), do napędzenia w pomieszczeniu 25 m kw. wystarczy 300B (pod tą lampę był budowane, ale grały też m.in. z GM70). Objętość dla Audaxa - bardzo przewymiarowana (słychać pozytywną zmianę w brzmieniu w stosunku do małej komory). Impedancja na obrazku. Wymiary 106x40x35 cm (WxSxG) tak jak na zdjęciach, dojdą kamienne cokoły. Bas filtrowany pierwszym rzędem z zoblem, środek pierwszym z obu stron, góra drugim. Pięciopunktowa regulacja poziomu góry. Na obrazkach SPL w fazie i przeciwfazie, off-axis w poziomie, impedancja, flaczki. O to, jak grają to do właściciela. Ja mogę tylko powiedzieć, że mi się bardzo podobało.

A teraz dostanę bana za reklamowanie się. Trudno.

Edytowane przez Father_PiO

A oto opisywane kolumny:

Super. Naprawdę fajne.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• 3 tygodnie później...

mam w kolumnach przedni panel lakierowany na błysk, che uzyskać podobny efekt jak np w kolumnach sonus faber - oni oklejają jakąś tkaniną z fakturą albo coś skóropodobnego może nawet skóra? co to za materiał? czy ktoś bawił się w oklejanie i jakie efekty da sie uzyskać w warunkach domowych? bo sonus chyba jakoś wprasowuje ten materiał

Witam, ja użyłem do tego celu eko skóry (skaj) którą można dostać za 10zł metr bieżący na allegro.

Kleiłem ją na wyprofilowany front z MDF-u polimerem, trzyma się świetnie.

61l0wf4l19of1h54kbg6_1411555387.jpg

xwpfxxf7g60q2nfrw1cz_1411555701.jpg

Co innego samo przymocowanie tego frontu.

Ja po prostu przyklejałem gotowy panel do obudowy, inni wpuszczają go w obudowę... ja jeszcze tej techniki nie wypracowałem :)

Edytowane przez Marian133

hmmm... wygląda na to że oklejanie nie jest takie proste , trzeba pewnie napiąć materiał na jakaś ramę a potem naciągnąć na front na zasadzie kopyta.

Rozciąłem stary kalendarz i tworzywo jest faktycznie dość podatne.

Jaka grubość jest optymalna? 0,5mm wystarczy? co to za klej polimerowy?

hmmm... wygląda na to że oklejanie nie jest takie proste , trzeba pewnie napiąć materiał na jakaś ramę a potem naciągnąć na front na zasadzie kopyta.

Ja oklejałem front bez użycia narzędzi o jakich wspominasz.

Ale to zależy jaki front się okleja... jeśli jest "prosty" w swojej budowie, to spokojnie bez użycia dodatkowych narzędzi się obejdzie.

W moim przypadku wyglądało to tak, że nałożyłem klej na cały front i przykleiłem skórę odrobinę ją naciągając na brzegach.

co to za klej polimerowy?

Mam przepisać tekst z wikipedi? :)

Polimer w tym przypadku jest dobrym klejem, ponieważ działa jak klej kontaktowy, jak również łączy obie powierzchnie klejone gdy nałoży się go na jedną z nich.

Polimer jest bezbarwny... w sumie można powiedzieć, że to taki klej jak z pistoletu na gorąco, tyle że w płynie :)

1d6olzbyog2wgkglq2yq_1411593602.jpg

skkl4fcnqhwhkswvhxkw_1411593609.jpg

Jak widać, żadnych grudek nie ma :)

Podczas oklejania można się wspomóc gumowym wałkiem o tapet.

Jeszcze raz fotki kolumn, które już wcześniej pokazywałem ale tym razem na życzenie bez maskownic.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-32654-0-90183600-1411719807_thumb.jpg

post-32654-0-99836700-1411719816_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka może głupich pytań :)

1. Dlaczego W i S są blisko ? a bass tak daleko (mam swoje przypuszczenia) ale zapytam.

2. Nie dało się zrobić jednej rury BR ? Albo zrobić prostokątny tunel ? w samej obudowie ? Nie czepiam się ale może by to choć lepiej wyglądało ?

Po za tym chyba OK :)

Tak z ciekawości jeśli możesz napisz na PRIV ile kosztował się stolarz :) bo to zawsze największa bolączka amatorskiego wykonania takich paczek (jak każdych paczek)

Dlaczego W i S są blisko ? a bass tak daleko

O jakim "W" piszesz? bo "W" (czyt. woofer) jest na dole.

Co to jest "S"? od czego ten skrót? od "sopranu"?

Bass? a co to takiego?

Nie czepiam się

Też się nie chce czepiać, ale pisz poprawnie.

Od góry:

"T" (tweeter)

"M" (midrange)

"W" (woofer)

Lub po polsku: wysokotonowy, średniotonowy, basowy.

A jezyka polskiego to i trochę logiki kolegów nie uczyli już trzeba pchać wszędzie ten angielski ? CO ?

W - istnieje takie słowo WYSOKOTONOWY

S - ŚREDNIOTONOWY

N - NISKOTONOWY

Rikimiki sam jesteś S

A co :)

no tak z Tym Bassowym to sam przegiąłem :0 głupie stare przyzwyczajenia

Aby się zaraz nie rzuciła wiara :)

A jezyka polskiego to i trochę logiki kolegów nie uczyli już trzeba pchać wszędzie ten angielski ? CO ?

Nie widziałem aby ktoś używał skrótów polskich nazw, dlatego jak piszesz skrótowo, to pisz tak jak inni piszą.

Nie ma układów "SWS" tylko "MTM", jak również nie ma "WSN" tylko jest "TMW".

Tak już się utarło i tyle.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)
1. Dlaczego W i S są blisko ? a bass tak daleko (mam swoje przypuszczenia) ale zapytam.

Akustycznie bas jest bliżej średniego, niż wysokotonowy (sprawdź relację długości fali na częstotliwości podziału do odległości centrów akustycznych).

2. Nie dało się zrobić jednej rury BR ?

Dało.

Nie czepiam się ale może by to choć lepiej wyglądało ?

De gustibus non est disputandum.

Po za tym chyba OK :)

Ach, dzięki, łaskawco :-)

bo to zawsze największa bolączka amatorskiego wykonania takich paczek (jak każdych paczek)

Dokładnie. Ze względu na liczne (w tym przypadku ważne z akustycznego punktu widzenia) ścięcia, odradzam wszystkim próby zrobienia czegoś takiego, jak się nie jest stolarzem. Nerwica gwarantowana.

• Pokaż nowe odpowiedzi