Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Ian, dobrze, to jest jak swoje DIY stawiasz obok świetnych sklepowych zestawów w podobnej cenie i DIY ma słyszalną, bezdyskusyjną przewagę. Takie jest moje zdanie.

Rambo - jeśli kolumny grają dobrze w małym pomieszczeniu, to w dużym na pewno zagrają świetnie. Jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, żeby było odwrotnie. Oczywiście musimy wziąść pod uwagę wielkość zespołu i pomieszczenia. W 40m2 bas z mini-monitora będzie słaby.

Co do reszty to za dużo "chłytów martekingowych" się naczytałeś :-)

Z tymi uszami, to żartowałem - kask nie miałby oparcia.

W temacie głośniczków DIY, to chyba sprawa nie jest tak prosta. Są konstrukcje, które jednych wprawiają w zachwyt, a innych w niestrawność. Są też takie, które wszystkim jakoś pasują i tym pierwszym i tym drugim. Kierując się więc tylko logiką możnaby znaleźć cechy wspólne - takie, które wszystkim się podobają.

Gdyby powstały takie głośniczki, to pytanie, czy to byłoby to coś za czym gonimy? Chyba jednak nie, bo zawsze znajdziemy osoby, którym coś będzie jeszcze przeszkadzało, albo coś mogłoby być lepsze.

Chyba sama fizjologia i różnice w budowie narządów słuchu u różnych słuchaczy powodują, że różnie odbieramy dźwięki.

Wiem walnąłem banał, ale jeśli to prawda? Bardziej subtelnie sprawę przedstawiając, to np. jednych może coś już drażnić, a drudzy stwierdzą, że jest jeszcze akceptowalne. To z kolei sugerowałoby, że słyszymy nie tylko uchem, ale też mózgiem. To przecież tam podobnie jak z obrazem kształtuje się pogląd czy nam się podoba, czy nie.

Decyduje więc także osłuchanie, urazy z przeszłości (słuchowe - haha...), oraz ogólnie pojęta wrażliwość.

Lancaster i Marekzawa - wpełni macie rację. Mój wpis był taki raczej ogólnikowy i chodziło mi tylko o zasygnalizowanie organicznej strony problemu odbioru boźców słuchowych. Rekin dobrze pociągnął ten temat. Fakt - nie chodzi o samo fizyczne słyszenie dźwięków ale także o "to coś"co jest trudne do zdefiniowania

_Igod_ zestrój sobie kolumnę w małym pomieszczeniu. Możesz ale sam wiesz, że to trudne i często wychodzą bzdury poprzez odbicia. Co do odsłuchu kolumny w małym betonowym pomieszczeniu to podarujmy sobie opisywanie wrażeń. Co do "chłytów" - opis był w Hi-FI i Muzyka z odwiedzin jeden z dużych i dobrych wytwórni kolumn głośnikowych. Chłop chyba widział to co opisywał. Może _Igod_ lepiej znasz temat bo go zbadałeś, ale ja niestety zmuszony jestem na wiarę przyjąć to co czytam....

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo, masz sporo racji. Wpływ akustyki pomieszczenia jest powszechnie niedoceniany. Niemniej nie należy zagadnienia również demonizować, stosując odpowiednie środki można sobie poradzić również i z tym.

• 5 tygodni później...
  • 5 tygodni później...

Rzecz jasna Gipsy-Łukasza na tym forum wszyscy już znają i to z jak najlepszej strony, ale pochwał nigdy zbyt wiele. Dzieło jakie dla mnie popełnił jest po prostu znakomite - więcej szczegółów w dziale "Opinie". Notabene, dlaczego nie można zamieszczać tam fotografii recenzowanego sprzętu - fajnie by było, co?

Do Gipsy mam teraz tylko taki żal, że po podłączeniu pięknie wystruganych przez Niego kolumn nie mam już pojęcia, co mógłbym jeszcze poprawić w systemie - słuchanie muzyki sprawia mi teraz niczym nie zmąconą frajdę. Chociaż... może by jakiś nowy kabelek...? ;-)

PS. Jak myślicie, może by dodać do tych kolumn granitowe, czarne podstawki. Sam nie wiem, nie chciałbym przedobrzyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9137-100003695 1170274162_thumb.jpg

post-9137-100003696 1170274160_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

To moża jeszcze ja pokaże ostetnie bardzo nisko-budżetowe kolumny jakie wystrugałem

Ukryta Zawartość

post-2994-100003687 1170274173_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a oto monitorki Vifa DX + Vifa XG

grają prześwietnie :D

wykonanie:

-pomiary,zwrotnica z bdb elementów,bardzo precyzyjnie zestrojona buda

-mdf 28mm,z fornirem egzotycznym

-dostały jeszcze kolce

-kupa czasu i roboty ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zostałem wywołany do tablicy, bo to ja je kupiłem!Jest tylko jeden mały problem, że gdy do mnie dotarły nie prezentowały się tak dobrze, a zwłaszcza jedna z nich!

Gipsy2 ma kłopoty z takim zapakowaniem kolumn aby do adresata dotarły nie uszkodzone!Potem zwala wszystko na firme kurierską i kupującego czyli mnie i zostaję z ręką w nocniku.Głośniki zostały zawinięte w karton, mawet dwie warstwy ale cienkiego kartonu i zaklejone taśmą pakową nawet solidnie, ale według mnie to wszystko psu na budę ponieważ brakowało jakiejkolwiek wyściółki,warstwy amortyzującej pomiędzy ściankami,a kartonem!

I to Gipsy nazywa solidnym pakowaniem!

Dla ilustracji trzy fotki!

Ukryta Zawartość

post-5471-100003647 1170274231_thumb.jpg

post-5471-100003648 1170274229_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wysyłając cokolwiek kurierem należy koniecznie ubezpieczyć paczkę. Wtedy firma kurierska płaci za wszelkie uszkodzenia, jednak wskazane jest rozpakować przesyłkę i obejrzeć ją w obecności kuriera który ją dostarczył.

Tak zrobiłem, paczkę obejrzałem przy kurierze-brak jakich kolwiek śladów uderzenia, a po rozpakowaniu taki kwiatek!

Reklamacja oczywiście zgłoszona ale paczka nie była ubezpieczona i nie ma wielkiej nadzieji na jakieś zdość uczynienie!

Gipsy wypina się na to całkowicie twierdząc, że ewentualnie może to naprawić na mój koszt bo On nie ponisi zanic winy!Jedyny winny to ja!

Cóż mogę napisać, trzeba było ubezpieczyć. Odkąd mi kurierzy poobijali kolumny ja zawsze ubezpieczam, kosztuje to bodajże dodatkowe 2zł.

Ja to miałem zrobić czy Gipsy?

Swoje kolumny gdy wysyłasz zamawiającemu też pakujesz w sposób opisany przezemnie a stosowany przez łkasza czy może jednak pakujesz je solidniej?

Proszę o wypowiedź jako osobę kompetentną w temacie pakowania i wysyłki własnoręcznie zrobionych kolumn!

Z własnego doświadczenia wiem, że firmy kurierskie są w stanie zniszczyć przesyłkę nawet pancernie zapakowaną, tak jak kiedyś mnie zrobili. Kolumny były w solidnym, grubym kartonie wypchanym styropianem na max, a jednak potrafili uwalić rogi obudów.

Ale interesuje mnie jak załatwiłeś sprawę z zamawiającym?Kto poniósł koszty naprawy?Czy podobnie jak Gipsy napisałeś klientowi, że to jego problem i żeby radził sobie sam?Albo, że naprawisz to co zniszczyła firma kurierska ale zapłacić musi za to zamawiający?!Bo z twojej strony wszystko jest OK, a on miał po prostu pecha!On czyli klient.

Nie zamierzam występować w roli adwokata Gipsy, gwoli pewnej sprawiedliwości chcę jednak tu dodać, że mnie dostarczył skrzynki (spore i ciężkie) osobiście, własnym autem, pomógł je przenieść spory kawałek z parkingu, na miejscu razem ze mną obejrzał je, odsłuchał i dopiero kiedy okazało się, że wszystko jest tak, jak być powinno, przypomniał nieśmiało o zapłacie. No, tak to wyglądało. Zatem kreowanie Łukasza na zimnego drania wydało mi się nieco niesprawiedliwe. Chociaż rzeczywiście Wojmol ma prawo do frustracji. A może byście się jakoś podzielili odpowiedzialnością...? W połowie drogi spotkać się najłatwiej.

Złośliwość losu w tym przypadku jest tym bardziej perfidna, że te monitorki są po prostu piękne. Sam bym chciał taki fornir ;-)

zwolennik łagodności

Wojmol ...

bardzo Cię prosiłem abyś zrobił fotki opakowania kolumn,ja myślę że sie opakowania raczej nie wywala bo sie może przydać.Myśle że ten karton taki chudy to nie był (mogę zrobić) fotki,i było go nawet z 3 warstwy.Paczka wysyłana przeze mnie DHL em jest juz standardowo ubezpieczona.Jeśli kurier jedną sztukę dowiózł całą to drugą też mógł.Wybacz Wojmol ale ja niebede odpowiadał za to co ktoś inny zrobił.Kolumny były zapoakowane solidnie (jeśli masz kartony to zrób prosze fotke,niech inni zobaczą),i bierzesz pod odpowiedzialność nie tą osobę.Ja Ci napisałem i mówię wszech i wobec,naprawię Ci te kolumny odpłatnie tylko za cenę samego materiału.Swoją drogą może opiszesz wykonanie i brzmienie,bo mysle że głównie po to kolumny kupowałeś.Byłbym wdzięczny.

McGyver

Jeżeli myślimy o tych samych kolumnach, to sprawa przepadła. Kazali NADkowi podpisać pokwitowanie przed otworzeniem paczki, a on nieswiadomy konsekwencji to zrobił. Na pokwitowaniu jest napisane, że odbiera sie przesyłke w stanie nienaruszonym i odrzucili na tej podstawie reklamację.

Także sprawdzajcie zanim podpiszecie.

WOJMOL

Ja takze mam kolumny od Gipsy2 i takze wysylal je do mnie kurierem. Dotarly do mnie w nienaruszonym stanie, byly porzadnie zapakowane, wiec nie sadze zeby tobie zapakowal gorzej (moje sa podlogowe i chyba trudniej takie zapakowac). To ze nie sprawdziles przy kurierze stanu kolumn to chyba twoje niedopatrzenie nie uwazasz? Wedlug mnie wina lezy po stronie kuriera, ze nie dba o przesylki i twojej, poniewaz nie sprawdziles zawartosci... Dlaczego Lukasz mialby byc winny? Dlatego ze staral sie zrobic ci najlepsze kolumny jak tylko sie da za ta cene i ze jeszcze ci je zapakowal i wyslal? Mozesz miec pretensje do siebie ze nie odebrales osobiscie... Przesylka jest zawsze troche ryzykowna.

Korzystajac z okazji chcialem podziekowac Lukaszowi za wspaniale kolumny, ktore dla mnie zrobil. Poza tym ze graja wspaniale, to jeszcze sa doskonale wykonane i wykonczone. Mysle ze nie kupilbym lepszych w sklepie nawet gdyby byly ze 2 razy drozsze:)

Dorzucę swoje trzy grosze do całej sprawy.

Nie widzę powodu dla którego Łukasz miałby za friko naprawiać kolumny, trzeba było rozpakować przed podpisaniem kwitka.

Uważam, że i tak idzie na rękę godząc się na naprawę w cenie materiału i nic nie biorąc za robociznę.

Gipsy to porządna firma, zamawiałem u niego zestaw kolumn do Kina Domowego i aby uniknąć problemów z transportem, to osobiście odebrałem od niego sprzęt.

Może ciut więcej to kosztowało, ale mam kolumny w nienaruszonym stanie, no i oczywiście jakoś wykonania oraz brzmienie jest na wysokim poziomie.

pozdrawiam,

Baca

• Pokaż nowe odpowiedzi