Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

saczek_XTRM, 15 Lut 2006, 20:51

>ja stosuję i polecam klej Soudala D4/B4 (poliuretanowy).

Soudal nie produkuje kleju, tylko firmuje swoją nazwą kleje mało znanych producentów, nie posiada zwykle kart

technicznych niby swoich wyrobów.

>>henrykpiątek

kurcze nie wiem co rozumiesz przez pojęcie karty technicznej kleju. Nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Może chodzi o to??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS symbol tego kleju to 66A

Ukryta Zawartość

saczek_XTRM, 16 Lut 2006, 00:47

Tak ,chodzi o to, ale kiedyś takiej karty nie było, a poinformował mnie o takiej sytuacji przedstawiciel jednej z hurtowni w Krakowie gdzie chcialem kupić i kupilem taki klej, ale odradzał mi tą firmę.Póżniej zacząłem kupować

Icemę i tak już zostało, wg. mnie jest lepszym produktem.

Henryk a ile ten klej kosztuje i w jakich butlach jest sprzedawany...? Chyba jest ciężko dostępny, bo spotkać go to tak jak TimeBond'a do forniru w Wawie :))

>borysgo2, 15 Lut 2006, 17:10

>U mnie kolo domu jest normlanie raj dla diy-owca, teraz juz wiem

>dlaczego Was (Krakosow i Warszawiokow) tak pelno do nas jezdzi ze az na zakopiance musze relanium

>zazywac :P

Gdzie ten raj możę Kalwaria mekka stolarzy.Zgadłem?

Jestem na forum nowicjuszem, ale nie mogłem się powstrzymać... choć jak widać do końca jeszcze długa droga:)))

Ukryta Zawartość

post-10696-100006223 1170285795_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam ! Panowie mam pytanko drobne: czym wytłumiacie? mata bitumiczna czy gąbka co lepsze? i ile tego dajecie na wszystkich sciankach ? z góry dzieki za odpowiedź.

Fourierek ----> mata bitumiczna i gąbka służą czemu innemu.

Mata bitumiczna tłumi drgania własne ścian obudowy (ciężka jest i ma dużą tłumienność wewnętrzną). Podobnie działa filc (ale on kuż mniejsza odbicia fali ciśnienia). Materiały miękkie czyli waty, gąbki i podobne tłumią drgania powietrza wewnątrz obudowy.

Maty warto dawać na środku dużych płaszczyzn, gąbkę (watę) różnie w zależności od potrzeb i rodzaju kolumn (BR czy Closed).

>>>>jaj0ne

Boczki jak widać na fotce - fornir padouk, przód + kopuły są ciągle dla mnie zagadką - marzy mi się lakier fortepianowy coś jak B&W, ale jeśli ktoś kiedyś bawił się ze szpachlówką i błyszczącym lakierem to doskonale wie jak ciężko zamaskować efekt handmad'u :P

Co do przetworników to: Góra - SS D2904_600001

Średnie - DLS UR4 kopia Moreli MW 113

Doły - Morele Mw 168 w BR

___w ramach wyjaśnienia to stopy mojego kumpla który zażarcie szlifował swoje skrzynki:P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> Pgwave

śliczne, sporo trudu w to włożyłeś żeby je tak dopieścić. GRATULUJĘ pomysłu i wykonania, chociaż rzeczywiście to dopiero połowa drogi. Co do wykończenia, to rzeczywiście chcąc kłaść lakier będzie sporo problemu..... proponuję "mglenie" powierzchni do szlifowania, zresztą chyba wiesz co robisz, to widać po kolumnach :)). Ogólnie tak czy siak jak byś tego nie chciał wykończyć czy to lakierem czy fornirem czy jeszcze jakąś inną metodą przy takim kształcie paczek to nie lada wyzwanie...... Jestem tylko bardzo ciekawy w jaki sposób wykończysz łączenia krawędzi końca forniru i lakieru.....

pozdrawiam i rób częste uaktualnienia, bo temat będzie ciekawy i godny zainteresowania

Szczere gratulacje,

jak na DIY to wysoki stopień skomplikowania .

Padouk ciemnieje mocno pod wpływem lakieru - mam trzy skrzynki tym oklejone. Połóż podkład ,inaczej wyjdzie brązowo-rudy .

Dlaczego Morele?

...there is no spoon...

>>>arturp

Ciesze się że napisałeś a propo forniru, ja chciałbym uzyskać kolor taki jak po jego zmoczeniu - intensywny wpadający w czerwień. Doradzono mi w drewnoluxie żebym zamias lakieru zastosował olej (Faxe Wood Oil Natur) jest łatwiejszy w nakładaniu niż lakier i podobno wnika głęboko powodując nasycenie barwy - CZY KTOŚ Z WAS STOSOWAŁ JUŻ OLEJ???Zrobiłem próbkę i wychodzi całkiem całkiem...Nie wiem czy można go później polerować? Co do moreli (bo pewnie MW168 masz na myśli), może to trochę dziwnę ale słyszałem je w pewnych monitorkach diy i bardzo przypadł mi do gustu ich mięsisty (ciepły) bas - taki już urok polipropylenu - w zasadzie to nie wiem już sam czy dokonałem słusznego wyboru (myślałem także o Exelach W 17Ex 001 - trochę szkoda do 3dróg, Vifach XT - według sugesti McGyvera), tak czy inaczej wybór głośników to ciężka sprawa przynajmniej dla mnie, żebym tak mógł każdy zaaplikować:)))wtedy był bym pewien swojego wyboru....może jakieś sugestie, propozycje?

W zasadzie głośniki to (uwaga, herezja :) ) sprawa drugorzędna. Najważniejsze, żeby obudowa była do nich dobrze dostrojona i żeby zwrotnica była dobrana idealnie. Wiem, ze głosnikiem za 90 zł nie przyszpanuje się tak, jak najlepszą Vifą, ale wysokotonówka Tonsilu gra u Totema dobrze i otrzymuje dobre oceny (zresztą wraz z innym Tonsilem) w przedziale >4000zł, a aluminiowy tweeter Vify w Astrach Diory gra tragicznie i nie zasłużył wspólnie z TVM'em nawet na dwójkę. Jesli brzmienie głośników jest odpowiednie - nie można z nich rezygnować z powodu mniej znanej marki, do której nie każdy ma zaufanie. Zresztą wielu konstruktorów już pokazało, że tańszy woofer, ale dobrze zaaplikowany, może zapędzić "w kozi róg" bardziej klasowe przetworniki, ale gorzej zastosowane.

Pgwave, 20 Lut 2006, 19:29

Oleju nie stosowałem ale mogę ci powiedzieć ,że padouk jest trudny w lakierowaniu- nierówno wchłania lakier i nawet po czterech szlifowanych malowaniach pólmatem widac plamy matowe i lśniące ( szczególnie pod światło ) może więc olej da lepszy/równiejszy efekt- widać to troszke na załączonym zdjęciu na bocznej ściance .Kolor nie wyjdzie tak intensywny- to aparat cyfrowy coś dodaje , jest bardziej brązowy niż czerwony .

Co do układania padouka to mama dobre doświadczenia poniewaz jest grubawy i łatwo przykrywa nierówności ma na tomiast wade - łatwo sie kruszy - i tu zdradze ci moją mała tajemnicę - technikę obróbki kantów przy pomicy frezarki ręcznej . Kupujesz w supaermarkecie frez prosty z zamonowanym do niego łożyskiem . Łozysko działa jak odbojnik- nie pozwala frezowi wejśc dalej niz krawędź ścianki. Fornirujesz tak aby fornir wystawał 0,5 cm poza ściankę i potem frezowanie .Rewelacja- krawędzie szkrzynek wyglądają jak fabryczne. Widac to na załaczonych zdjęciach.tak samo robisz gdy chcesz miec fornir licowany- wkładasz liść forniru między dwie płyty z MDF , tak aby krawędź liścia wystawała kilka milimetrów . Ściskasz i frezujesz tym frezem z rolką/łozyskiem. Potem drugi liść. łaczenie jest tak precyzujne ,że widać tylko róznicę w słojach .

Co do Exceli - dla mnie referencyjna średnica ale nieciekawy bas - jak widzisz mam więc wiem co mówię ;P

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-3970-100006118 1170285942_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

>>>>>arturp

Oj pięknie zrobiłes te swoje kolumny...mi jeszcze daleko do takiego efektu! Ciesze się że rozwiałeś moje zastanowienia odnośnie exelów, ale pojawiły się nowe - SS 18W8545K00 - napewno mógłbym je niżej zestroić w porównaniu do Moreli:).

Co do patentu z frezarką - bardzo sprytny, mam akurat taki frez więc napewno popróbuje, ale w następnych konstrukcjach, bo już je całe ofornirowałem. Co do tych łaczeń - paradoksalnie - przyniosłem do pokoju, złapały temperatury i sam zobacz:

Wydaje mi się że jest całkiem nieźle i nie będę musiał go zrywać:)

Ukryta Zawartość

post-10696-100006050 1170286033_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odnosnie oleju, to ja stosuje olej lniany podczas politurowania, w wiekszej ilosci przy zacieraniu porow i w mniejszej podczas nakladania szelaku.

Nasycenie kolorow jest bardzo dobre i trwale przedewszystkim.

Po okolo 80 latach wyglada tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

>>>arturp,

To zobacz na temat "16708 co zrobić z tym fornirem?" To była sytuacja przed szlifowaniem zasadniczym...

Co do oleju, pokazałby moją próbkę, ale właśnie moja cyfrówka poszła sie j***:///. W każdym razie wychodzi piękna czerwień, faktura i naprawdę jestem zadowolony... jak naprawię aparat i obsmaruje kolumny to odrazu wzuce na forum... narazie z czasem jest krucho, ale i głośników brak:(

>>>borysgo2

Dzięki za odpowiedź - coraz bardziej mi się te olejowanie zaczyna podobać:))) A powiedz mi czy można go polerować, ile warstw powinienem położyć, i czy szlifować między poszczególnymi warstwami zwiększając gramaturę papieru???

Czy gąbkę można położyć na matę jezeli wewnątrz jest przewidziana tylko gabka czy przykleic mate na duzej powierzchni a reszte okleic gąbką ?

Jescze jedno w orginalnym projekcie mam gabke od poczatku bocznej scianki - tak ze zasłania tylną część głosnika (szerokość wewnętrzna obudowy jest taka sama jak średnica otworu pod głośnik) czy nie bedzie to częściowo "tunelować" głosnika?

McGyver,

Chciałem Ci dać zlecenie w postaci stuningowania tannoy M4. Wysłałem cztery maile. Po drugim byliśmy umówieni co do tuningu, ale jakoś przestałeś się odzywać (grudzień). Później po czwartym mailu ode mnie (masz napisane w opisie, żeby powtózyć wiadomość, jakby co...) znów się odezwałeś i zgodziłeś się na tuning. Zadzwoniłe do Ciebie i wygadaliśmy przez komórkę z 30 minut. Byliśmy umówieni na maila, posłałem Ci wszystkie dane i znów mnie olałeś.

W jednym z maili prosiłem, że jeśli nie masz czasu (naturalna sprawa) to wskaż mi jakie modyfikacje zrobić w takim tannoy m4. Napewno widzisz też na formum, że ostatnio poruszam problemy związane z tuningiem tych kolumn i są to sprawy podstawowe.

Co Ci szkodzi pomóc?

Ale teraz to i tak po ptokach po poszedłem w kierunku tuningu na zasadzie wymiany części (na razie nie jestem gotowy do własnych konstrukcji zwrotnicy). Po części mnie to cieszy, bo całe pieniądze poszły na części (kondzie mundorfa i cewki POLINK taśmówki).

Ale może powiesz mi jak zmodyfikowałeś bassreflx? Jak długą rurę zastosowałeś, czy zmieniłeś wartość cewki ? Albo: czy znasz TS głośników Tannoya?

Pozdrawiam i bez obrazy :)

Pytanie do fachowców od budowy kolumn :))) Mam głośnik ARN 150-03/08. Jakiego typu obudowa jest najlepsza do tego głośnika ? Jaka powinna być objętość i ewentulanie na ile Hz strojona ? Za wszelką pomoc będę wdzięczny. Dzięki i pozdrawiam.

>pkrecz

zrób takie same monitory jak I_God :)

powinno wyjść dobrze, gdzieś były opisywane dokładnie (obudowa, strojenie i kompletna zwrotka) spróbuję znaleźć i wrzucić linka

• Pokaż nowe odpowiedzi