Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!Panowie mam pytanie do Koobala i innych. Co dają te wszystkie skosy na czole kolumny. Nie jestem akustykiem i nie znam się, ale robię teraz sobie klony ProAC 2,5. Zastosowałem niceco grubszy mdf i mam możliwość zrobienia skosów dookoła czoła kolumny. Wiem, że samolot F117 do dobry sprzęt rozpraszający sygnały radarowe. Czy w przypadku kolumn chodzi o rozpraszanie odbić dźwięków. Czy warto zrobić skosy w moich klonach? Sorry , ale mnie to intryguje, a nie znalazłem na razie w innych wątkach, może ktoś znajdzie jakiś link przypadkiem lub po prostu doradzi - z góry dzięki - Jacek

Niżej czoło mojej kolumienki. pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jacekk011

Chodzi głównie o rozpraszanie wysokich tonów. Najkorzystniejszy jest kształt zblizony do kuli ,a skosy to takie pośrednie rozwiązanie , w moim przekonaniu najładniejsze.

Ostre krawędzie powodują odbicia i załamania.

Klon Proaca se skosami... to chyba nie bedzie dobrze wyglądało po za tym przesuniecie tweetera tez coś tam pomaga , ale możesz kombinować.

Jacekk011, 18 Kwi 2007, 07:59

W klonach oczywiście zadnych skosow nie mozna robic aby nie miało to wpływu ma charakterystykę przenoszenia kolumn. Nawet zaokraglenia krawędzi będą zmieniać brzmienie - w zasadzie tylko głosnika wysokotonowego ale jednak na przestrzeń to ma duzy wpływ .

Te skosy sa niczym innym jak zwężeniem przedniej ścianki w celu załamania krótszej fali i uzyskania większego prowieniowania ,, na boki " co znacznie poszerza przestrzeń i zwiększa baffle step , co z kolei , wpływa na filtrowanie poszczególnych przetworników.

Innymi słowy - kształt przedniej ścianki ( jej szerokość ,skosy , zaokrąglenia krawędzie , materiał jakim jest front głosnika pokryty itp ) daje podobne efekty jak zwiekszanie lub zmniejszanie elementów zwrotnicy ( wartości kondensatorów , cewek - oczywiście w mniejszym zakresie ale nie mniej ważnym ).

Typowym przykładem są głosniki Audio Physics , np modele serii Virgo - wąska ścianka powoduje że muzyka jest oderwana od głosników a przestrzeń szeroka i głęboka .

No ale kolejność postępowania jest następująca :

- najpierw myslisz czego oczekujesz od głosników ( glębia i przestrzeń czy granie ,, na twarz " , dio dużego czy małego pomieszczenia itd )

- potem opracowujesz projekt obudowy i zastosowanie przetworniki pod wymyślona koncepcję ( czyli to jest moment kiedy wymyślasz jak będzie ścainka frontowa wyglądała , jakie soksy , jakie rozmieszczenie przetwroników itp )

- robisz obudowy , wkręcasz głosniki i dopiero wtedy przestepujesz do pracy ze zwrotnicą - robisz pomiary, słuchasz itd

PS

Nie zmieniaj nic w klonach- to dzieło skończone . To tak jak tuningowanie Prosiaka 911 Carrera - mozna tylko popsuć.

...there is no spoon...

magazynier - tak to scan speak model 18W8542, ten sam co w ProAcach studio chyba. Słuchałem go i mi się strasznie spodobał - no i stąd taka moja decyzja - to moim zdaniem jeden z lepszych głośników z bardzo szybkim i o ładnej barwie basem. Można go jeszcze dostać w akkusie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

marko3T>

arturp>

Bardzo Wam dziękuję - jestem pod wrażeniem Waszej wiedzy. Więc nic nie będę kombinował. Tak zostanie jak jest. Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za podpowiedź w moim dylemacie - Jacek

Jacekk011, 18 Kwi 2007, 14:14

czytałes wpis ,,salmo" ? niestety ma rację . jesli brałeś wymiary ze strony na geocities to tam sa błędne wymiary na ustawienie tweetera - poprawka w opisie na tej stronie jest . zmień to jesli jeszcze nie skleiłeś całości .musisz zrobić nowa ścianke frontową .niewielki wpływ na dźwiek ale zawsze ...

...there is no spoon...

Witam!

Na pocieszenie dodam, że pod Gdańskiem frezy robią za 70 zł...

Jak oklejacie po wycietych otworach - ponieważ ma wycięte i ścianki gladkie również.

Nie wiem na co się zdecydować żeby nie zmarnować forniru...

Witam!

Henryku za dwie przednie scianki do klonów ProAca - 4 otwory.

Jakie jest Twoje zdanie w okejaniu po wycięciu otworów - co radzisz?

Pozdrawiam!

Dariusz

Mam pytanie które głośniki będą lepsze do skrzynek ostinato 2000 chciałem aby to były klony ale zastanawiam się cz nie dać innych głośników. Co byście proponowali do 250 zł sztuka.

M18WH-08-08 cz usher 8935A, czy ewentualnie coś innego.

Czy kanał utworzony z 4-ch warstw mdf (czyli jakieś 70-80mm) nie wprowadzi własnego rezonansu? Osobiście, im głębsza warstwa, dałbym większą średnicę otworu, a na wysokich, najgłębszą warstwę dałbym nieprzelotową.

Zwróćcie uwagę ,że od krawędzi kolumny do otworu na głosnik niskotonowy jest 2-3 cm - czyli gubość bocznej cianki z MDF-u, między wooferem i średniotonowym oraz pod wooferem są wstawione wzmocnienia i komora na średniak - nie widac na zdjęciu ale tak było projektowane.

Szczerze powiedziawszy ,robienie wiekszych otworów w głębszych warstwach nie ma sensu bo i tak ich prześwit jest ograniczony tym co opisałem wyżej.

A wysoko połozony rezonas tunelu jako odrębnej komory może sie tworzyc gdyby był zamknięty ,a jest przecież połączony z komorą dla woofera . No i jego średnica i długość daja rezonas w okolicach ... 5Hz ?

Inna sprawa ,że woofer teoretycznie mógłby pracować swobodniej gdyby miał więcej luzu po bokach ale przeciez on będzie dmuchał przez port br o średnicy 7-8 cm , czyli mniej niż ma wolnego miesca w tym tunelu . Nie demonizujmy . Zwłaszcza ,że ten 8531 ma basisko masywne , nisko schodzące i kontrolowane .

Wbrew pozorom to może miec nawet pozytywne aspekty bo przednia ścianka będzie cicha ( Albecki zawsze rekomenduje min 50mm i twierdzi ,że to słychać ) a wooofer nie będzie dmuchał na boki w ścianki o gubości 25mm tylko w tunel o ściankach 70mm co spowoduje ,że skrzynia będzie mniej ,,grała " .

PS

Jak będzie kicha to się zrobi dziurki z boku i wstawi po Peerleesie XXLS z membrana bierną i zagra ;p

...there is no spoon...

To raczej BR +BR+ gniazdo. Swoją drogą w jakim celu średniotonowy ma obudowę BR przecież tak nisko nie będzie pracował . Sonus też stosuje takie rozwiązanie , ale czy płyną z tego jakieś korzyści ... wątpię.

• Pokaż nowe odpowiedzi