Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie przymiarka głośniczków...

Ma ktoś FE126E w "katalogowej" obudowie i może podzielić się wrażeniami??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bigant jak dla mnie bajera!! Gratuluje

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Bigant czy możesz podzielić się szczegółami nt. tych kolumn. W końcu to forum DIY a odnoszę wrażenie, że częściej pojawiają się tu ludzie, którzy chcą się zareklamować żeby pozyskać zlecenia. I nie mam na myśli tylko tego wątku. Przeglądam ten wątek i czekam kiedy pojawi się dobrej jakości konstrukcja, dobrze udokumentowana, tak żeby większa ilość forumowiczów mogła skorzystać. Tak jak się to dziej w wątku o wzmacniaczu UGODA. Trzeba jasno powiedzieć, że znakomita większość użytkowników tego forum nie może wnieść większej wiedzy merytorycznej, ale być może pomogli by w inny sposób np. organizując zamówienie na niezbędne podzespoły (głośniki, elementy zwrotnic, czy inne podzespoły elektroniczne). Panowie (i panie jeśli takowe czytają) weźmy to sobie do serce i dajmy innym choć trochę radości z budowy elementów systemów, które służą nam do zgłębiania naszego hobby czyli słuchania muzyki.

zephyr

>W końcu to forum DIY a odnoszę

>wrażenie, że częściej pojawiają się tu ludzie, którzy chcą się zareklamować żeby pozyskać zlecenia

>I nie mam na myśli tylko tego wątku.

A które to wątki masz na myśli, i jak sobie wyobrażasz cyt. "żeby większa ilość forumowiczów mogła skorzystać". Kompletna kolumna to trochę inny temat niż elektronika. Tutaj, po za Mite i monitorach z MB na Seasie, nigdy nie powstał kompletny projekt, bo wydaje się że łatwiej dograć szczegóły elektroniki którą ludzie będą powielać niż kolumny głośnikowej.

zephyr, bo jak ludzie pokazuja od A do Z swoja konstrukcje to zaraz mu wiara pisze ze to nie ma prawa grac bo zwrotka ma za duzo elementow albo material membranki nie taki, wiec co sie dziwic. Bingant zrobil projekt STXa FX300, ktory sam obecnie tworze i mam nawet zalozony watek.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

>>>Przeglądam ten wątek i czekam kiedy pojawi się dobrej jakości konstrukcja, dobrze udokumentowana, tak żeby większa ilość forumowiczów mogła skorzystać.

Smutny wątek . Kiedyś tu były schematy , pomiary , gorące teoretyczne dyskusje itd . Teraz - zdjęcia słabych skrzynek ze słabymi głośnikami wetkniętymi bez pomysłu .

...there is no spoon...

Ty Artur też ostatnio nic nie pokazujesz:-)

Ogólnie, myśle że ode mnie nikt nie oczekuje gotowych projektów, zazwyczaj wklejałem same obudowy.

Nawet jak skończe Isisa, to ilu będzie chętnych na klona, podejrzewam że żadnego.

Marko już przeca pytałem o Avalonopodobną konstrukcję.

Twój Isis jest wysoce zaawansowany "stolarsko" i pociaga to za sobą koszty, ale i ja może by się kiedyś zdecydował, jeśli będę miał w końcu salon ;-)

www.myspace.com/loszmi

Posłucham, jak będe miał czas;-)

Spokojnie, na razie nic nie sprzedaje, zresztą podejrzewam że jest to produkt nie-zbywalny, cena raczej nie akceptowlana zwłaszcza że za diy nikt takiej kasy nie da. Chociaz nie wiem jak super by grała, to niestety zawsze będzie brakowało tabliczki z logo znanego producenta.

marko3T ,

na twoje to można popatrzeć ;p . Ja nie zamieszczam projektów głośników bo ostatnio robięc CD i wzmacniacze ... a trzy komplety przetworników (za ładnych parę tysięcy ) leżą i czekają na ,,swój czas ". No ale miło by było gdyby koledzy budowniczowie podzielili się schematami swoich konstrukcji - pro publico bono ;p .

...there is no spoon...

arturp, 29 Mar 2010, 07:26

>Smutny wątek . Kiedyś tu były schematy , pomiary , gorące teoretyczne dyskusje itd . Teraz -

>zdjęcia słabych skrzynek ze słabymi głośnikami wetkniętymi bez pomysłu .

Arturp,a może tak gorące Radialstrahlery???,tylko czy podyskutowałby ktoś rzeczowo?,oto jest pytanie!

>marko3T

Jak uzyskujesz tak ładny efekt "lakieru fortepianowego" ? w niedługim czasie będę zmuszony do położenia takiego lakieru na sklejce 40x40 cm i nie jestem pewien czy się na to porywać czy lepiej zdać się na warsztat lakierniczy.Podejrzewam iż w domowych warunkach będzie to trudna sprawa ?

piękny lakier... :) ja jestem w fazie prób z takim efektem, próbowałem starej szkoły z sadzą angielską, świetnie wypełnia pory, ale zostało mi tylko odrobinkę, a lakier jakim go pokryłem jest przeterminowany i nie chce twardnieć. Rozmawiałem z lakiernikiem, powiedział mi że jeżeli osiągnę taki efekt w "domowych warunkach" to szacun. No chyba że politura...

• Pokaż nowe odpowiedzi