Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

amator_stereo, 29 Kwi 2010, 18:58

>areczku

>żałosny żuczku!!!

>W kolumnach Lipinski- wysokotonowy jest COFNIĘTY względem basu!!!

>Ty nawet nie widzisz a co dopiero słyszeć!!!

>Wszystko przysłania Ci bezinteresowna zawiść.

>:))

>Myślałem że potrzebujesz laryngologa ale przy okazji przejdź się do okulisty:)))

Tak Ciebie nosi amator,że nawet tematu nie obejmujesz w całości,stąd tak żeś wyskoczył jak ten narwany.

W tamtej kolumnie wysoko tonowy jest bezpośrednio na płaszczyznie przedniej ścianki,a nisko tonowy wycofany o całą grubość tej ścianki,a jak głęboko u Lipińskiego jest tweeter wpuszczony,to widać nawet jak fotografia wykonana zupełnie z przodu zestawu.

Gdyby nie ten gniew...,to byś takiej głupoty nie palnął znów.

>KrzysiekA

W większości wyższych modeli Sonus Fabera też siedzi ta Vifa - np. w Cremonach i Elipsach. Cremony miałem przez 5 lat i to naprawdę gra - niezależnie od ceny. Zresztą w Audio Physics Virgo też ją wstawili - tyle że w wersji 19 mm. Po prostu dobry głośnik.

Amator_stereo przybył na forum AS aby pokozaczyć.Malutka próbka myśli przewodniej''naszego mistrza'';

amator_stereo Dręczycielem forumowych mądral:) 2010-04-12 22:16:53

amator_stereo Trzymam.....bveton.

W ryzach.

Boisz się????

Nadeszła cenzutra kretynizmu!!! 2010-04-12 22:37:51

amator_stereo Patrz!!

Ponad godzina( nieaktywności) i jak Ci elokwencję uj***ło!!

NIC NA FORUM.

Wyrzuć coś z siebie!!!

Czekam!!! 2010-04-12 23:23:50

Amatorze,gdyby konstruktorzy opierali się o podstawową wiedzę,założenie i nauki,to wszyscy dążąc do realizacji TP oraz jak najmniejszej ilości elementów słuchaliby tak jak Ty po jednym głośniku na kanał.Nie każdy z nich zakładał że będzie chciał słuchać zogniskowanych zródeł w bardzo zawężonym kącie i przy sporych wadach filtrów 1 order.

P.s.,założenie Twoje głosi że wszyscy którzy nie dążą do TP lub minimalistycznych filtrów nie wiedzą w czym rzecz,czyżby tak ciemni?Śmielej im to oznajmiaj.

areczek, 30 Kwi 2010, 09:45

>Amator_stereo przybył na forum AS aby pokozaczyć.

Po lewej stronie masz wspaniały przycisk "Ignoruj".

Uspokoi największego kozaka.

A tak poza tym to radził bym wrócić do tematu który sprawia że nasze serca biją szybciej i poziom dopaminy i endorfiny rośnie czyli do budowy kolumn.

Jeszcze słów kilka...

Poniżej przedstawiam pomiary,pierwszy z nich ewidentnie ukazuje brak TP,drugi charakterystykę przenoszenia mierzoną standardowo.

Zatem,należy konstruktorom z MBL oznajmić że wiedzy podstawowej nie posiadają?,czy należy się zastanowić dlaczego mimo braku transient perfect zestawy ogniskują bez względu gdzie siedzi słuchacz pozorne zródła(nieograniczony kąt w dwóch płasczyznach).Jak pokazuje rysunek niezgrania czasowo fazowego,powinien dzwiek byc tak rozmyty że w całym niemalże pomieszczeniu,choć wcale nie ma to miejsca,czyżby to alchemia dla ciebie?

Amator,pisałeś-''Pokaż mi parametry tych zestawów a powiem ci jak grają'',zapytałem czy chcesz abym ci przesłał charakterystykę kierunkową,padła odpowiedz że mam ją wysłać Kisielowi.

Z powyższego wynikło jedno,nie rozumiesz na czym polega idea tego zestawu(jak widać do betonu nic nie dociera)

Czyżby ci na forum którzy zajmują się budową kolumn nie wiedzieli jak sprawa wygląda od podstaw i zabierają się od dupy strony,tak twierdzisz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19836-100005874 1272615714_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żeby było w końcu jasne i przejrzyste.

Jak widać w MBL 101E nie jest do zrealizowania TP,ale czy to oznacza że ci którzy ten zestaw zbudowali nie mają pojęcia o idei TP?

Ich pojęcie na pewno przewyższa Twoje podstawowe.

Myślę że tym pesymistycznym dla Ciebie akcentem zakończę wyjaśnianie.

Gość cadam

(Konto usunięte)

Producentów zestawów głośnikowych są pewnie setki, ale firm produkujących zestawy TP znalazłem tylko tyle co na poniższej liście. Widocznie zniekształcenia fazowe nie mają dużego znaczenia skoro 99% producentów je olewa.

Dunlavy

Manger (trochę oszukują ale też zaliczam do grona TP)

Thiel

Vandersteen

Quad (elektrostaty)

Spica

Meadowlark Audio

Earthworks

artykuły na temat słyszenia zniekształceń fazowych

http://www.ocf.berkeley.edu/~ashon/audio/primer1.htm

http://www.music.miami.edu/programs/mue/Research/dkoya/thesis_abstract.htm

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Oto moje najnowsze paczki. Oczywiście ja nie robiłem skrzynek bo sie na tym nie znam. Dla mnie wykonanie jest pierwsza klasa. Po prostu niewieżyłem że tak pięknie mogą wyjść. Teraz pozostaje temat zwrotnic ale to na spokojnie.

post-214-100005496 1272874131_thumb.jpg

post-214-100005497 1272874131_thumb.jpg

post-214-100005498 1272874131_thumb.jpg

Kaszio - wszystko pięknie ładnie, ale ta rura B-R jakoś nie pasuje mi do reszty.

Chyba za bardzo jest widoczna przez te śruby mocujące.

Być może jest to tylko moje wrażenie więc nie przejmuj się moją uwagą.

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Tak to jest Aurum Cantus tylko ze G3.

Bas reflex i jego wkręty sa bardziej widoczne na fotkach. Na żywo praktycznie nie są juz tak widoczne.

Co tego polonisty to powiem tak: Spiep...j Stary dziadu ; bo pewnie stary jeseś nie...

>kaszio

Co tego polonisty to powiem tak: Spiep...j Stary dziadu ; bo pewnie stary jeseś nie...

Jest sporo młodszy od Ciebie...

A swoją drogą to to forum obrosło w takich omnibusów, że najmniejsza krytyka wpływa na ich ego jak ciepły mocz na świeży śnieg. Trochę pokory .....

Nie wszystko high-end co się świeci......

Gość kaszio

(Konto usunięte)

>>kaszio

>Co tego polonisty to powiem tak: Spiep...j Stary dziadu ; bo pewnie stary jeseś nie...

>

>Jest sporo młodszy od Ciebie...

>

>A swoją drogą to to forum obrosło w takich omnibusów, że najmniejsza krytyka wpływa na ich ego jak

>ciepły mocz na świeży śnieg. Trochę pokory .....

areg powiem Ci tak że troche może przesadziłem z tym textem ale to nie jest wątek o języku polskim tylko o konstrukcjach diy. A tą pokorą to....hmmmm...faktycznie jak robiłem zamówienie w audiocomponents 5 lat temu to pamietam że mnie prosiłeś żebym Cię do listy dopisał...czy tak było?

Jeśli kogoś bardzo uraziła moja wypowiedz to przepraszam. I nie podnośmy juz tego tematu tu w tym wątku. Dawajcie swoje konstrukcje bo to sie tutaj liczy.

Witam,

mam pytanie jaki tam siedzi woofer ?

czy znacie podobna konstrukcje diy ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę podobny do tej konstrukcji (głównie ze względu na wielkości przetworników) jest Visaton Conga. Tylko, że nie ma ani pochyłych ścianek, ani zwrotnic pierwszego rzędu... ;-) Za to jest ceramiczna kopułka i tytanowy średniotonowy - o ile to zaleta... ;-)

Witam, pozwolę sobie zaprezentować kolumny, które wykonałem własnoręcznie w całości.

Jeszcze nie dokończone, trochę kosmetyki, montaż kolców i ...zwrotnic, muszę przerobić zwrotnice. Grają, ale niedopracowane zwrotki. Nie mam głowy :) Muszę kogoś poprosić o sugestie.

Ukryta Zawartość

post-4165-100005080 1273233966_thumb.jpg

post-4165-100005081 1273233966_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo ładnie się prezentują, jedynie ten średniotonowiec trochę tak jakby z innej serii.

Basowiec to 18-tka?

Dość duże Ci te pudła wyszły - jaki litraż i jak cięty bass ?

• Pokaż nowe odpowiedzi