Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Przedni element to lita decha gruba na 6-8cm. Górne przetworniki będą pracowały jako open baffle a dojdzie jeszcze jeden 25cm który będzie wchodził też do skrzyni.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

I właśnie ten element budził by moje największe obawy wykonany z litej dechy.

Wiesz mam w łazience podobny element:-)

Blat do którego jest wpuszczona umywalka. Też lity jesion, tylko olejowany. A ma wymiary chyba 60-70cm na dwa metry. Gruby podobnie 6-8cm. Tylko olejowany. Po czterech latach absolutne zero wypaczeń, ząbkowania, rozwarstwiania. A raczej codzienny kontakt z wodą ma.

Kolego tu nie chodzi o wypaczenie materiału itd.

Jak słusznie zauważyłeś dobrze dobrany i zaimpregnowany materiał służy w najgorszych warunkach.

Obudowa to zło konieczne. Twoim zadaniem jest dobranie tak obudowy by wyeliminować rezonanse własne do 0. W teorii materiał nierezonujący powoduje iż przekaz muzyczny nie będzie podbarwiany drganiami dechy. Dodatkowo obudowa ma to do siebie by tłumiła dźwięk o -60dB wtedy raczej ciężko cokolwiek usłyszeć.

Teraz tak drzewo z racji ciągłości włókien itd będzie rezonowało. Czy to w wyższych częstotliwościach czy niższych.

Remedium na tego typu problemy to konstrukcja kanapkowa. Gdzie owe drgania wytracane są w materiale (duże tłumienie wewnętrzne) i zarazem duża sztywność.

Uzyskujesz to łącząc materiały o bardzo różnych właściwościach. Polecę sklejkę, wiórówkę, MDF i ewentualne kieszenie wewnątrz na kwarc plus maty bitumiczne.

Istotna będzie kolejność (osobiście łączył bym to na zasadzie cienkich płyt np po 12mm gdzie z trzech materiałów uzyskujesz 36mm). Pomiędzy dwoma 36mm płytami zrobił bym 5mm kieszenie na kwarc. Od strony wewnętrznej idzie bitum i filc. Jeśli będzie obudowa zamknięta to wtedy potrzebujesz jeszcze wytłumienia objętościowego.

Taka obudowa uzyska dużą stratność czyli naprężenia spowodowane zmianami ciśnienia wytracą się w 1 kanapce. Kwarc będzie elementem o bardzo dużym tłumieniu wewnętrznym. Dodatkowo stworzy bardzo dobrą barierę akustyczną by dźwięki z zewnątrz się nie wydostawały.

Tylko miej świadomość, że taka obudowa jest (moim zdaniem) bezkompromisowa ale z żoną to Ty jej nie przeniesiesz.

Edytowane przez arczi87
Gość Gosc

(Konto usunięte)

O wreszcie odpowiedź której szukałem. Poprzednio koledzy skupiali się głównie na aspektach technicznym samej budowy i pracy drewna a tego się nie boję.

arczi87

a samo solidne wytłumienie konstrukcji w środku nie załatwi sprawy?

Czy przetworniki mozna osadzić na jakiejś izolacji żeby je też maksymalnie odizolować od drewna?

Jeśli będzie obudowa zamknięta to wtedy potrzebujesz jeszcze wytłumienia objętościowego.

Tak to bedzie OZ dla basów i open baffle dla reszty.

Taka obudowa uzyska dużą stratność czyli naprężenia spowodowane zmianami ciśnienia wytracą się w 1 kanapce. Kwarc dodatkowo będzie elementem o bardzo dużym tłumieniu wewnętrznym. Dodatkowo stworzy bardzo dobrą barierę akustyczną by dźwięki z zewnątrz się nie wydostawały.

To co proponujesz to super sprawa ale na to stolarza nie namówię.

Powiem Ci tak, ja mam MDF+sklejka+bitum i obudowa praktycznie nie rezonuje 24mm.

To zrób sobie (idąc od wewnątrz) bitum (klasyka im grubszy tym lepiej) sklejka, wiórówka, MDF no i jak nie chesz fornirować niech przyklei Ci cienką dechę. Jeśli każda warstwa będzie miała 10mm to wierz mi, że to nie będzie grało.

Pamiętaj o dodatkowych podfrezowaniach od wewnątrz dla głośników, by miały lepszy przepływ powietrza.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Pamiętaj o dodatkowych podfrezowaniach od wewnątrz dla głośników, by miały lepszy przepływ powietrza.

Głośniki oprócz wysokotonowego będą montowane od wewnątrz, więc otwory montażowe będą szerokie.

Jak zwykle ładnie zrobiłeś ;-) Średnica jest na 15, niskie na 18, czy 18/22?

Dziękuje. Średnica jest na CA18RNX, lubię na średnicy większe głośniki, 12 czy 15...czegoś mi tam brakuje. Na dole CA22RNX tu mogłem pójść krok dalej i dać CA26, ale skrzynka sporo większe, a będą stały w małym metrażu. Być może powtórzę ten projekt, kilka osób słuchało i kto wie.....co się z tego wyklaruje.

Dziękuje. Średnica jest na CA18RNX, lubię na średnicy większe głośniki, 12 czy 15...czegoś mi tam brakuje. Na dole CA22RNX tu mogłem pójść krok dalej i dać CA26, ale skrzynka sporo większe, a będą stały w małym metrażu. Być może powtórzę ten projekt, kilka osób słuchało i kto wie.....co się z tego wyklaruje.

A jaki litraż wyszedł?

Ja pomału dojrzewam do zmiany usherów i szukam jakiś alternatyw. Miło wspominam aluminiowe seasy z projektu misomora, seria ca też potrafi zagrać ładnie. Ale kusi mnie półeczka wyżej - coś z nextelowych excelli. Pewnie znowu się do ciebie zgłoszę po skrzynki ;-) Ale najpierw trzeba zebrać kasę, a wydatków w koło pełno :-(

Niskotonowy pracuje w ok. 40 litrach. Głośniki zostały dobrane z rozsądnej półki cenowej, a ich właściciel pewnie i tak częściej będzie słuchał swojego saksofonu niż tych kolumn.

Ale nextel to świetny pomysł, był byś chyba pionierem, bo nie kojarzę na tym forum żadnej konstrukcji na Seas Nextel. Być może cena ma tutaj jakieś znaczenie, ale z drugiej strony na SS trochę konstrukcji powstało. Może wszyscy zapomnieli o czymś takim jak Nextel.

Aaa... skrzynki mogę Ci zrobić na raty;-)

Tak słyszałem a nawet mam.Myślałem,że chodzi o Seas Excel.

To zobacz sobie głośniki z serii Excel to będziesz wiedział o co chodzi :)

To zobacz sobie głośniki z serii Excel to będziesz wiedział o co chodzi :)

Mam takie.Ok nie doczytałem-chodziło o nextelowe excele.Nie mniej jednak polecam. Edytowane przez kolor232

Hehe, skoro masz bifrost to słuchasz na papierowych excelach, czyli nextelach:)

Tak dokładnie.

Ojj kolego kolor, przecież nie jesteśmy na forum dla akwarystów. Nextel i wiadomo o co chodzi.

wiadomo,wiadomo,tylko myślałem że to jakaś nowość.Nic się nie stało.Pozdrawiam. Edytowane przez kolor232
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Pytałem o kolumny wykonane z litego drewna. Za dużo odpowiedzi nie uzyskałem a widzę że na AS były w pokoju DIY własnie takie konstrukcje. Ktoś coś wie na ten temat?

Pojawiły się Giełdzie i stąd ta informacja.

>>> na AS były w pokoju DIY

No nie wiem, dlaczego takie wrażenie odniosłeś ?

Nie wiem, jak te drugie wysokie wstęgowe, one raczej z płyty jakiejś podbejcowanej były,

... natomiast kolumny Jarka to chyba raczej bardzo dobrze okleinowana płyta była ?

Nie mam pewności, ale tak mi się wydaje ... (miałem przyjemność podpinać mój wzmak do nich i pograć razem trochę) ...

... OK. odszczekuję. Rzeczywiście te Jarka są z litego materiału.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Ja wiem, ja wiem..., kolumny są moje i rzeczywiście są wykonane obudowy z litego dębu, ale nie z deski tylko z klejonki tak to chyba się fachowo nazywa. A są do sprzedania bo robi się nowa konstrukcja i potrzeba środków na dokończenie projektu. Co do wpływu takiej obudowy na brzmienie to trudno mi coś konkretnego powiedzieć, tak to sobie kiedyś wymyśliłem i grają zacnie, no mnie się podoba. Ale audiofilia nerwosa się ujawniła i chce się lepiej.

Małe monitory, całość na SS. Nie wiem jak grają, nie słuchałem, ale wiem że są wspomagane subwooferami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10226-0-54372700-1359067103_thumb.jpg

post-10226-0-51744200-1359067242_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marko3T

Małe monitory, całość na SS. Nie wiem jak grają, nie słuchałem, ale wiem że są wspomagane subwooferami.

Bardzo ładne kolumny , gratuluję !

Piotr

Oczywiście nie muszę chyba pisać,

kto realizuje prace stolarskie,

bo patrzymy na fotki i od razu widać,

prawda ?

konstrukcje z pod znaku "kratownicy"

Wczoraj oglądałem swojego suba to mi sie przypomniało :)

Edytowane przez BraWo100
  • Pokaż nowe odpowiedzi